Forum

Yapım Şirketi Kurma...
 

Yapım Şirketi Kurmak

11 Gönderi
10 Üyeler
0 Reactions
15.3 K Görüntüleme
(@zampano)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Şimdi benim bir filmim var. Festivale göndereceğim, "Eser İşletme Belgesi" istiyorlar. Ya da bir kanala satacağım veya sponsor bulacağım, Kültür Bakanlığından destek alacağım. Belki sinemada göstereceğim, DVD'sini satacağım vs...
Yani böyle durumlarda, işin içine ticari bir faaliyet girecek ve vergi durumları söz konusu olacak. Filmi çektim, bitti olmuyor galiba. İlle de bir yapım şirketi bünyesinde mi olmak gerekiyor, bahsettiğim durumlar için? Yapım şirketi nasıl kurulur, maliyeti nedir? Var mı bilen arkadaşlar?

 
Gönderildi : 12/10/2012 5:58 pm
(@animator)
Gönderi: 0
 

Evet, ille de bir yapım şirketi bünyesinde olmak gerekiyor. Detayını çok iyi bilmiyorum ama muhatap her zaman yapımcı şirkettir. Filmin pazarlanabilmesi için yapım şirketi kurmanız gerekmiyor, bir yapımcıyla anlaşmanız gerekebilir.

Benim de hayalimde animasyon film şirketi kurmak var ama sayısalı tuttursam yine kuramam. En azından devam ettiremem.

 
Gönderildi : 20/03/2013 6:02 pm
(@ilkersn)
Gönderi: 0
 

FEstivale göndermek için eser işletme belgesi neymiş ya... kısa film yapan adamın ne işi olur bu kadar teferruatla. nasıl alıyorsun o belgeyi eğer sponsorun yoksa? Kültür bakanlığı nasıl veriyor yada?

filmleriniz için müzikler

Son Kısalarımız: tesir Kader Eris
Kısa filmlerimiz, ücretsiz müzikler ve kendin yap videoları

 
Gönderildi : 21/03/2013 4:37 am
 iLAN
(@ilan)
Gönderi: 0
 

Kısa film için hiçbir şeye gerek yok da uzun metraj için gerekli olabiliyor. Çok detaylı bilmiyorum ama eser işletme belgesi şirket olmadan da alınabiliyor diye biliyorum. 2003-2004 yılları sanırım festivallere katılmak için eser işletme belgesi zorunluymuş fakat yurt dışından festivale katılan filmler eser işletme belgesi olmadan da katılabiliyorlarmış ve türk filmleri için de eser işletme belgesinin gerekli olup olmadığı tartışmaları başlamış. Sonuç neye bağlandı haberim yok ama zamanında konu gündeme gelmiş.

Benim "Ben" dediğim bedenim mi, yoksa ben mi?

 
Gönderildi : 21/03/2013 10:35 am
(@zampano)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Eğer okuduğumdan doğru anlamışsam Eser İşlerme Belgesi için Kültür Bakanlığına 10 bin TL para ödemek gerekiyormuş.. Yerli uzun metraj için tabii..

 
Gönderildi : 22/03/2013 12:05 am
(@morpheus)
Gönderi: 0
 

Abi bence büyük yapım şirketlerine filmin haklarını satsan ya da bazı şartlar belirleyip anlaşma yapsan, bu konuları onlar halleder, uygun görürlerse vizyona bile sokabilirler. Büyük şehirlerdeki bir çok sinema salonunda dijital projeksiyon cihazı varmış diye duydum, 35mm aktarım basım masrafı olmayabilir mesela.

 
Gönderildi : 22/03/2013 3:55 am
(@marepictures)
Gönderi: 0
 

600 TL civarına Şahıs şirketi kurabilirsin. Faaliyet kodu kaldırıldı ama Yapımcıların ve yönetmenlerin faaliyetleri kodunu alman gerekiyordu yanlış bilmiyorsam. Çünkü benim vergi levhamda o yazıyor. Ama başına bağkur ve aylık 50 tl vergi ile 450 lira gibi bir bela açarsın ve bu her ay devam eder.

 
Gönderildi : 11/04/2013 2:32 am
(@ercanerkan)
Gönderi: 12
 

...bu ...bu bürokrasi var ya ...hem binbir zorlukla film yapılacak,hemde kültür bakanlığına 10.000 tl verilecek ... ??

Hepimiz Farklıyız , Dolayısıyla hepimiz Aynıyız : )

 
Gönderildi : 02/09/2014 3:25 am
(@mchtozr)
Gönderi: 74
 

İlla ki yapım şirketi kurman gerekmiyor. Yapımcı belgesi alman da yeterli olacaktır. Vergi ödeyebilmen ve fatura kesebilmen için.

 
Gönderildi : 02/09/2014 3:50 am
(@serasi)
Gönderi: 0
 

Yapım şirketi kurduktan sonra hangi meslek odasına kayıt olmak gerekli, ücretleri nelerdir bilgisi olan yardımcı olacak birileri var mı?

 
Gönderildi : 28/02/2017 11:56 pm
(@dincdinamik)
Gönderi: 23
 

İlk olarak şahıs şirketi kuruyorsunuz.

Seyap vb gibi meslek odalarından birine kayıt olup "Nitelik Belgesi" alıyorsunuz. (Yazar kasa kullanmayacağınızı kabul edersek,buraya kadar 600Tl nitelik belgesi dahil toplamda 2000 - 2500TL gibi masrafınız var)

Nitelik belgesi ile Telif Hakları Genel Müdürlüğüne müracaat ederek "Geçici Yapımcı Belgesi" alıyorsunuz. Her sene yenilemeniz, dolayısıyla her yıl en az bir tane uzun metraj kurmaca çekmeniz lazım. Yoksa geçici yapımcı belgeniz iptal olur ve yeniden almanız zorlaşır.

Filminizi çektikten sonra yeniden filminizin bir kopyası ile Telif Hakları Genel Müdürlüğüne müracaat ederek Zorunlu - Kayıt Tescil belgesi (Eski adıyla Eser İşletme Belgesi) alıyorsunuz. Bunun için yanlış hatırlamıyorsam Yerli Sinema Kategorisinde 380TL gibi bir ödeme yapılıyordu, fiyat halen aynı mı bilmiyorum.

Böylece yemek fırından çıkıyor, afiyet olsun 🙂

 
Gönderildi : 03/07/2017 6:55 pm
Paylaş: