"Türkiye'de SİNEMA bitmiştir.75 milyon nüfus, 4 milyon gişeyi geçen 2-3 film.Türkler SİNEMAYI TV'den izler.Reklamlı sansürlü mozaikli bipli."
Bu söz sizce ne kadar doğru ? (neden) , ya da nekadar yanlış ? (neden)
''üretim değil , tüketim fabrikasına hoşgeldiniz."
Türkiye'de sinemanın bitmiş olabilmesi için bir dönem var olmuş olması lazım. Evet bir dönem hatalarıyla, günahlarıyla, sevaplarıyla bir sinema vardı, kör topaldı, adı da Yeşilçam'dı. Geliştirilebilir bir sinemaydı, potansiyeli kuvvetliydi, ama türlü sebeplerden ötürü gelişemedi ve battı.
Bağımsız sinema dediğimiz mesele şu anda Türkiye Sineması'nın en güçlü kalesi gibi gözükse de, Türkiye sineması olduğu tartışılır bir sinema. Daha bireysel bir sinema.
Ha şu dakikadan sonra Türkiye'de sinema gelişse bile, insanlar sinemaya gider mi? Soru biraz da bu. Sinema Türkiye'de orta sınıf-üst orta sınıf bir eğlence konumunda. Türkiye'de sinema izleyicisi, en çok izlenen film için 4 milyonu zor geçecek gibi. Bunun sebeplerinden biri ekonomik, ikincisi ise yine ekonomiyle bağlantılı olarak da düşünülmesi gereken "bir sinema kültürünün" gelişmemiş olması.
Türkiye'de sinema gelişmedi, sektörel olarak da gelişmesi çok zor artık.
Neticede, böyle bir ekonomik yapıda dizilere gebe durumdayız, ya da bağımsız sinema yapacağız, popüler sularda bağımsız bir sinema yapsak da en fazla 4 milyon kişi izleyecek. Bu şartlar altında sinemanın ulaşabileceği son noktalardan birindeyiz.
Büyük bir sosyo-ekonomik ve kültürel değişim yaşamak gerekiyor.
Türkiyede sinema bitmedi, bitmez.
Çünkü: başlamadı ki bitsin....
Ya da en azından yeni başladı.... Bitip bitmeyeceğinin değerlendirmek için fazla veri yok elimizde. Bir kısırlık yok. Saçma yapımlar ve yaklaşımlar var. Ama mevcut hemen herşey kişiler sebep, yaklaşım ve başarılardan geliyor. Türk sineması sürprize gebe bir ortam. Yapılacak çok iş var. BU fırsatın değerlendirilmesi için zaman ve olanak var. Ha, doğru değerlendirilirse iyiye gider. Değerlendirilemezse de yine bitmez, durgunluk dönemi yaşar, silkinmeyi tekrar dener.
Asla bitmez....
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Peki Türkiye de neden "sanatçı" sıfatı taşıyan bazı ünlüler ; "Türkiyede son 10 yılda sinema gelişti!" diyor.?
Kişisel görüşüm ; Sadece teknoloji de gelişim gösterdi Türk sineması.
Geçenlerde bi festival vardı Ankara'da ; FANTASTURKA. Gittiniz mi bilmiyorum (ankarada olanlar için soruyorum) ama çok sıcak ve samimi bir Fantastik Türk Filmleri Festivali oldu. Ve yeşilçam'da ünlü yapımlardan birisi olan ; "Turist Ömer (Sadri Alışık) Uzayda". Filmi'de vardı. Ve filmin ışınlanma,ışın kılıcı sahnelerinde tek tek filmlerin üzerine toplu iğne ile delik açılarak yapıldığı anlatıldı. (ki saniyede 24 kare olduğunu düşünürsek,binlerce hatta milyonlarca karenin üzerine iğneyle delik açılması demek bu.) Biraz araştırdım. ve gerçekten öyleymiş.
Örnek ; Zagor : Kara Bela filmi.
Örnek ; (Türkiyede Superman'i ilk uçuran adam Kunt Tulgar'ın yaptığı) Süpermen İstanbul'da.
Filmi...
Bizimkiler zamanında gerçekten gelişim gösterdikleri halde,şuan ki gerek "sanatçı"sıfatında ki,gerekse halk ; "YEŞİLÇAM KARA BİR DÖNEMDİR!" diyor.
Ben yeşilçam aşığı birisi olarak soruyorum sizlere ;
Türk Sineması Ne kadar gelişti Sizce ?
''üretim değil , tüketim fabrikasına hoşgeldiniz."