Bu yazıda size sektör, sinema ve bunun üzerine kurulabilecek olan kariyer düşüncelerimi ve endişelerimi paylaşmak istiyorum. Bu yazıyı okuyacak olan ve deneyim sahibi kişilerin düşüncelerine ihtiyacım var. Bu yazıda kişisel çıkmazlarım da yer almakta. Dolayısı ile ilginizi çekmiyor ise bu kısımdan sonrasını okumak zorunda değilsiniz.
Ben üniversiteyi bitirmek üzere olan bir gencim. Sinema hakkındaki düşüncelerimi ifade etmeme gerek yok sanırım, benim için farklı bir çeşit tutku. Ben mezun olduktan sonra sektörün içerisine dahil olmak istiyorum(kararsızca), ancak bu konu hakkında gerçekten endişelerim var. Şuanda gerçek zamanlı olarak çalışılabilecek dizi/film setlerine ne şekilde ulaşabilirim hiçbir fikrim yok. Ayrıca bir setin içerisinde olmak bana ne yönde kazanımlar sağlar kestiremiyorum. Amacım saçma bir işe girerek ilgi duymadığım bir alanda sadece para kazanmak için mutsuzca yaşamak değil, gerçek bir sinema filmi çekebilecek kadar deneyim kazanmak ve yıllar sonra kendi filmimi çekebilmek.
Ben görsel iletişim tasarımı bölümünden mezun olacağım, hocalarımın sektör ile organik bir bağı yok. Ayrıca İstanbul'da da değiliz. Yani benim için tamamen yabancı bir dünya. Sizce sektörde çalışmak mantıklı bir hareket olur mu? İstanbul'da yaşayabilecek kadar kazanabilir miyim, beni nereye götürür?
En çok ilgi duyduğum şey görüntü yönetimi. Bir film setinde çalışmak isteseydim sanıyorum kamera asistanı olmak isterdim şuanda. Sizce bir sette deneyim kazanılabilecek en uygun pozisyon neresidir?
Kariyer konusunda deneyimli olan büyüklerimden bana bir fikir önermelerini istiyorum. Freelance çalışmak mı? Sektörde olmak mı? Başka bir iş bulmak ve arka bahçede kendini geliştirmek mi?
Çok dağınık yazmış olabilirim. Sonuç olarak şu başlıklarda tartışabiliriz.
Sektöre dahil olmak mantıklı mı, hangi yollar izlenebilir?
Film seti mi, dizi setleri mi?
Uzun vadede kariyer planlamak olası mı?
Yazacaklarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Dizi sektörü sence ne kadar kaliteli önce bunu sormalısın kendine. Kalitesiz bir yerde çalışmak ne katabilir sanatına? Sektöre girmek sana bence bitaz el çabukluğu ve çevre kazandırır, girenlerce ise çevrenin çok boktan olduğu söylenmekte. Ayrıca sektöre girmek için çevre gerektiğine göre ortada bir paradoks var. İmkansız değil tabiki, bana sorarsan benim tercihim kısa filmlerden yana. Önce kısa film aşkına sonra sonra sektör aşkına düşmüş biri olarak son kararım kısa filmdir. Ayrıca görüntü yönetmenliği bizde kameramana yükleniyor diye duydum çok. Sete görüntü yönetmenliği için girip kameraman olarak çıkmak var.
Kısa film ise bambaşka zorluklar, arkadaş çevren yeterli değilse benim gibi görüntü yönetmenliği, yönetmenlik ve senaryo kasıp tüm yükü sırtlanmak gerek. Ayrıca kısa film şöyle torpil böyle amatör eleştirilerine yılmadan göğüs germelisin.
Belki bir yol haritası olur diyerek kendime çizdiğim yolu anlatayım dilersen okuma. Öncelikle uzun metraja evrilebilecek kapasitede bir kısa film senaryosu hazırlayıp hakkını vererek değil en iyisi olarak çekmek. Türkiye'de ki yapımcılara pilot bölüm olarak sunmak ve dönüş alınamazsa yurtdışı ve yurtiçi festivallere başvurmak, derece alınırsa uzun metraja evriltip tekrar yurtiçi ve dönüş olmazsa yurtdışını denemektir. Yalnız tutupta ben uzun metrajında görüntü yönetmeni vs olacağım diye hayal kurulmamalı sadece ekibin içinde yer alarak bile gerekli referans ve deneyim sağlanabilir diye düşünüyorum.
Mobilden girilen bu girdi için olası imla ve cümle hataları için şimdiden özür dilerim.
oh be 😀
Sizce bir sette deneyim kazanılabilecek en uygun pozisyon neresidir?
Sektöre dahil olmak mantıklı mı, hangi yollar izlenebilir?
Film seti mi, dizi setleri mi?
Uzun vadede kariyer planlamak olası mı?
Yazacaklarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Deneyim için en uygun pozisyon yönetmen asistanlığıdır. Yönetmen her şeyin ortasındaki kişidir ve farklı birimlerle temaslarını görmek en fazla deneyim kazandıracak zamanları içerir. Ama yönetmen asistanlığı ciddi meziyetler gerektirdiği için yeni başlayanlara uygun değildir. Tabi yönetmen sadece çayını, suyunu taşıyacak 3., 4. asistanlara ihtiyaç duymuyorsa. Sette bir huzur ortamı varsa ki büyük oranda yoktur ve iyi niyetli insan sayısı yeterliyse çalışılan herhangi bir pozisyonda deneyim kazanma olasıdır. Not tutan çok oyuncu, sesçi vs. gördüm şahsen.