gerci simdi baktimda kendisi troisi nin sadece bir filminde asistanlik yapmis,daha cok ponzi nin filmlerinde asistanmis.
evet ferzan özpetek.
Massimo Troisi'nin iki filminde (Scusate il Ritardo ve Son Contento) asistanlık yapmış.
...murat...
Son contento gordugum kadariyla ponzi ye ait ve troisi bu filme katkida bulunmamis.
neyse soru birazdan geliyor.
basit bir soru sorayim,yillarca sinemalarda gosterilen filmlerde birseyi gerekli kisiye haber vermek icin filmlere konulan izleyiciyi hic ilgilendirmedigi halde gormek zorunda birakildigi bir teknik vardir.
nedir bu teknigin tam adi (ingilizce) ve nedeni?
Cigarette Burn
Makiniste film makarasının biteceğini hatırlatan bir nevi uyarıdır. Makinistin makarayı tam zamanında değiştirmesini sağlar.
Kaynak: Fight Club
😀
Fight Club'ın kitabından bu mevzunun anlatıldığı bölüm. Buyur Chuck Palahniuk abi:
Tyler aynı zamanda bir garson, şehir merkezinde bir otelde masaları bekliyor ve sinema makinistleri birliğine bağlı olarak makinistlik yapıyor. Uyuyamadığım bütün o gecelerde Tyler ne kadar çalışmıştı bilmiyorum.
İki projektörle film oynatan eski sinemalarda, makinist tam zamanında makaraları değiştirebilmek için projektörlerin başında bekler, böylece izleyiciler makara değişimini fark etmezler. Perdenin sağ üst köşesindeki beyaz noktalara bakmalısınız. Bu uyarıdır. Filmi izlerken dikkat edin, bir makaranın sonunda perdedeki iki beyaz noktayı göreceksiniz.
Bunlara sinemacılıkta “sigara yanığı” deniyor.
İlk beyaz nokta, iki-dakika uyarısı. İkinci projektörü çalıştırırsın ki, istenilen hıza ulaşsın.
İkinci beyaz nokta, beş-saniye uyarısı. Heyecan. İçine bakınca seni kör eden ksenon ampullerinden dolayı acayip sıcak olan odada, iki projektör arasında dikilirsin. Perdede ilk nokta çakar. Filmin sesi, perdenin arkasındaki büyük hoparlörden gelmektedir. Makinistin odası ses geçirmezdir, çünkü içerde filmi lensten saniyede altı fit, bir fitte on çerçeve, altmış çerçeveyi bir saniyede geçiren bir zincir dişlisi raketi var, ve eski model mitralyöz gibi gürültü yapıyor. Çalışmakta olan iki projektörün arasında durup, ikisinin de kapatma kolunu tutarsın. Gerçekten eski olan projektörlerde, makara verici çemberinin üstünde bir alarm olur.
Film televizyonda oynatıldığında bile, beyaz noktalar hala orada olurlar. Uçakta gösterildiklerinde bile.
Filmin çoğu alt film makarasına aktarılırken, alt film makarası yavaş yavaş, verici makara daha hızlı döner. Bir makaranın sonunda, verici makara öyle hızlı döner ki, alarm çalmaya başlar ve kısa bir süre sonra bir değiştirme yapılması gerektiğini ikaz eder.
Karanlık, projektörlerdeki ampullerden sıcaktır ve alarm çalmaktadır. Çalışmakta olan iki projektörün arasında durup, ikisinin de kapatma kolunu tutarsın ve perdenin köşesine bakarsın. İkinci nokta parlar. Beşe kadar sayarsın. Kapatma kollarından birini kapatırken, aynı anda diğerini açarsın.
Değiştirme.
Film devam eder.
İzleyicilerden hiçbirinin ne olduğu konusunda bir fikri yoktur.
Verici makaranın üstünde alarm vardır, çünkü böylece makinist uyuklayabilecektir. Film makinistleri yapmaları gerekenden çok daha fazlasını yaparlar. Her projektörün alarmı yoktur. Evde, bazı geceler karanlık yatağından fırlar ve makinist odasında uykuya dalmış olduğun ve bir değiştirmeyi kaçırdığın korkusuyla uyanırsın. İzleyiciler sana küfür ediyordur. Çünkü izleyicilerin filmle ilgili hayalleri yıkılmıştır, ve müdürün sinema makinistleri birliğini aramaktadır.
Sürükleyiciymiş kitap..
*our AC-130 in the air
Bence filminden daha iyi...
Hatta elemanın tüm kitapları çok iyi...
dogrudur kezzap.ustelik bir donemin eski filmlerinde neredeyse master kopyaya bile basilacak kadar bilinen ve efsane olmus bir yontemdir.yine masters of horror serisinin john carpenter in yonettigi 'cigarette burns' bolumu adini buradan almaktadir.fincher gibi bazi yeni kusak yonetmenler eski efsanelere olan merakindan bazi filmlerinde bu yontemi dijital olarak filme yerlestirmislerdir.
yontemin bu ismi almasi ise zamaninda gercekten montajcilarin ve makinistlerin film seridine sigara basmasiyken sonradan beyaz bir noktaya donusmutur.bizim eski turk filmlerinde de gercek sigara yanigi gecislerini cok rahat gorebilirsiniz.
not: evet palahniuk un kitabi fight club adli ayni filmden cok daha olgun ve basarili bir kitaptir. (filmi de hic sevmem ayrica belirteyim)
Bir yönetmen soruyorum. Hiç görmediği bir yer hakkında filmler yapmış, yapmaktadır. Bu anlamda ön yargılı olmasıyla eleştirilir. Kimdir bu yönetmen, nereyi görmemiştir ve neden görmemiştir?
Soruya bak! 😀
kezzap soruyu biraz daha genis sorsaydin icine ben dahi girecektim sinema tarihindeki butun yonetmenlerin yani sira 😀
mesela cenneti gormeden cenneti tasvir eden yonetmenler oldugu gibi,bir sehri bir ulkeyi bir dogal bolgeyi de tasvir eden yonetmenler de var,neyse cevabi gercekten merak ettim,ipuclarini bekleyelim bakalim 🙂
Yok gayet somut bir mekandan bahsediyorum.
Hatta ülke!
Hımm.. Midnight Express geliverdi aklıma..
midnight express in yonetmeni alan parker daha sonra pek oyle islere bulasmamistir(zaten o filmde on yargi degil provakasyon urunudur)
kezzap cekmeye devam etmektedir dedigine gore onun olamayacagini dusunuyorum.
benimde aklima nedense onyargi denince hep spielberg gelir ama onun almanyaya gidip gitmedigi hakkinda bir bilgim yok.(kendisinin yahudileri yucelten ve almanlari asagilayan film sayisi bir macta atilabilecek basket sayisindan fazladir)
kezzap ipucu bekliyoruz 🙂
Bu yönetmen, Kuzey Avrupalı bir yönetmendir.
Direkt çıktı zaten sanırım ama ben yönetmenin isminden başka korkusunu, gitmediği ülkeyi ve bu ülkeyle ilgili filmlerini de istiyorum.
Çok şey mi istiyorum 🙂