Forum

Olay Örgüsü Ve Son
 

Olay Örgüsü Ve Son

3 Gönderi
2 Üyeler
0 Reactions
1,912 Görüntüleme
 ravi
(@ravi)
Gönderi: 22
Başlığı açan
 

Serim, düğüm, çözümün oluşturduğu bir trenin vagonları gibi birbirini izleyen olaylar dengesinin toplamıdır kelime anlamı, olay örgüsünün. Bu kelamı sinema sistemine vurduğumuz da zaman zaman iskelette uzuvların yerlerinin değişerek kullanıldığını görebiliyoruz. Kurgu mu? Hareketli sahne fotoğraflarının bir masa üstünde dağınık bir şekilde bulunurken onları izleyiciyi kimi zaman şaşırtan kimi zaman da izleyicinin tahmini doğrultusunda nizama sokulması anın romansal portresinin sayfalara sığmayan soyutluğunu izleyiciye hissettirme işlemidir benim nazarımda.

Bazı filmlerde sahne aralıklarında tahmini giden yol da şaşırtmayan sonlar karşımıza çıkar. Örnek vereyim, Enter The Void filmi gibi. İzlersin ve kesitlerden anormal birşey çıkmaz karşına son, tahminler dahilinde nihayete erer. Film olay canlılığında normal seyrini korur. Bazı filmler ise kendisini izleyen göz bebeklerinde şekil değişimleri olsun ister. Entrikalar, beklenmeyen son yaratmak istemeler... Bunlara baş vurulur.

Bence bir filmin konusunu sona erdirmek mantık çerçevesinde olmalıdır. Karakterlerdeki güç yetimi, deha vs. bunlar çok önemlidir. Derken diğer yanım bu bir film, seyircideki ruh değişimini yaratacaksın, izleme eylemi dışında onlara başka bir meşguliyet bulmaları lüksüne son vereceksin (ki böyle bir vaziyet doğarsa şayet, zaten o film vasat ya da vasat altıdır. Tabi izleyen de bilinç öğelerinin kollektif çalışması da ayrı bir husustur.) diyor.

Forum da gerçekten (boş olmayan) bilgili, entellektüel yazarlar mevcut. Bu da aklımdaki bu konuyu size soru olarak yöneltmeme yeltendirdi. Tek başına hemen ve kesin karar vermek sağlıklı olmayacaktır zaten. Şöyle ki bir filmi sonlandırmak yolunda seyir yönü ne olmalı? Filmin bütününün kapsamı içinde bir son mu yoksa sınır ötesi, keskin bir son mu filmin makullüğünü arttırır? Şunu belirteyim aslında açtığım tartışma konusunun istisnai film örnekleri dışında gelişmesi iyi olur bence. Öneri ve bilgileriniz benim için büyük önem arz eder.

 
Gönderildi : 24/12/2012 3:40 am
(@halostendap)
Gönderi: 0
 

nasıl bir son olmamalı onu söyliyeyim(çümkü daha kolay): "tanrıdan makine" dedikleri türden bir son olmamalı...yani sen her şeyi düğümledikten sonra bu düğümün çözümü o zamana kadar alakasız olan bi şeyle çözülmemeli...hemen hemen tüm senaryo kitabı adına paylaşımlarda bunu okumanız muhtemel...morpheusun paylaşımında idi sanırım, orada bi karikatür örnek gösterilir: kadının birine tecavüz ediyolardır ve kadını kurtarmaya süvariler gelir, yaşasın süvariler diye haykırır kadın...

bana bir son, yan olay örgüleriyle ana olay örgüsünü birbirine bağlandırarak sona erdirdiği sürece daha başarılı geliyor...şahsi olarak da morpheusun dediği gibi içinde bir değişimi barındıran sonları seviyorum...tabi bu değişim bir süreç olarak sunulmamışsa o da inandırıcı gelmiyor...

insta https://www.instagram.com/morehalityalcin

 
Gönderildi : 24/12/2012 11:19 am
 ravi
(@ravi)
Gönderi: 22
Başlığı açan
 

morpheus ve intercapiller, ilginiz için teşekkürler. Bence de hazırlanacak son, yan ve ana kurgudan kopuk olmamalı. Çünkü izleyen film seyri boyunca karakter analizinde bulunur.

 
Gönderildi : 24/12/2012 3:04 pm
Paylaş: