Merhabalar, aklıma takılan birkaç şey hakkında fikirlerinizi almak istedim,
Şimdi Kısa Film ve Video Sanatının farklı şeyler olduğunu biliyoruz( ya da ilk sorumu sorayım: Gerçekten ikisi farklı şeyler mi?)
Kısa Film ve Video Sanatı/Video Üretimi arasındaki temel farkın kaydedildikleri ortamların (ışığa duyarlı filmlere kaydedilen görüntüye Film, dijital ortama kaydedilen görüntüye ise video diyoruz) farklı olmasından kaynaklandığını okudum, fakat kafam daha fazla karıştı. Son dönemlerde bir çok kısa filmci görüntülerini dijital ortamda kaydediyor. Örneğin, bildiğiniz üzere “Ev Sahibim” adlı filmde görüntüler Canon 7d ile yani dijital ortamda kaydedildi. Bu durumda, görüntülerinin dijital ortamda kayıt edilmesinden dolayı “Ev Sahibim” adlı yapım video sanatı mı oluyor? Ama biz bu yapımdan “kısa film” diye bahsediyoruz. Bu kavramı yanlış mı kullanıyoruz acaba? Yoksa, görüntülerin video sanatı veya kısa film olabilmesi için hangi ortamda kayıt edildiğinden çok içeriklerindeki ve tarzlarındaki farklılıklar mı belirleyici oluyor?
http://tr.wikipedia.org/wiki/Video_sanat%C4%B1
Birde üstteki yazıdaki "Temel olarak, sinemanın ana amacı eğlendirmek iken; videonun ise mecranın sınırlarını keşfetmek veya izleyicinin alışılageldik sinema nedeniyle oluşmuş beklentilerine saldırıda bulunmak gibi çeşitli amaçlar güdebildiğini söyleyebiliriz." ifadesine takıldım, yani kısa film olarak adlandırdığımız bir çok işte sınırları keşfetmek, izleyicinin beklentilerine saldırıda bulunmak gibi amaçlar güdüyoruz zaten, ki buna en güzel örneğin forumdan "Gerçekten Fazlası Değil" filmi olduğunu düşünüyorum. Yapmaya çalıştığımız/yaptığımız işler video sanatı kategorisine mi giriyor yoksa?
ISKAT :
http://www.vimeo.com/1666036 " onclick="window.open(this.href);return false;
Perili EV:
http://www.vimeo.com/7552093 " onclick="window.open(this.href);return false;
Bunlar video art bana göre. Yani benim kafamdaki video sanatın karşılığı fotoğraf kalitesinde video çekmeye denk geliyor, tam anlatamadım ama doğrusunu yazar elbet arkadaşlar.
Çok derin anlam karmaşaları var, hemen özetliyeyim.
Sayısal kayıt ile kısa film ve video sanat birbirine girmiş.
Bahsettiğin sayısal ortamlara kayıttır. Bu türünü belirlemez. Sadece ışığın kaydedildiği ortamı bize söyler.
Kısa filmin çok yüzeysel şekilde uzun metrajdan (feature film) tek farkı süresidir. 30sn-30 dakika arası filmler kısa, 30 -60 dk arası filmler orta, 60dk ve üzeri filmlere de uzun metrajlı film denir. Tabii bunlar temel kavramlar, kişiler organizasyonlar vs. bu süreleri belli başlı kriterlere göre oynatırlar, bunda da bir sakınca yoktur. Tabii dediğim gibi bu aşırı yüzeysel, teorisine girersek kısa ve uzun metrajlar temel özellikleri paylaşan bambaşka sanat dallarıdır.
Video sanat ise tamamen deneysel sinema dediğimiz kavramın bir türüdür. Yani tamamen deneyseldir, farkı biçimler, kavramlar teoriler dener uygular. Konu bütünlüğü, senaryo, hikâye vs. aranmaz, genelde biçimsel kaygılar güder falan filan. Ben de uzmanı değilim ama bu şekilde düşünebilirsin çok kabaca.
En eskilerden Duchamp, biraz daha modernlerden Warhol vs. gibi isimleri araştırırsan bu derin ve karmaşık türün temellerine dair fikirler edinebilirsin.
Bir de işin politik tarafı var. Gerçekten Fazlası Değil demişsin örneğin. Video sanat ile GFD'nin rahatsız etme güdüleri farklı biçimlerde işler. Video sanatınki estetiksel bir kaygı iken, GFD'ninki politiktir (ille siyaset anlamında düşünmeyin bunu). Ayrıca bir film ille ve sadece deneysel olmak zorunda değil, alakasız filmler de deneysel kısımlar veya biçimler deneyebilir. Scorsese'nin Taxi Driver'ı mesela.
Ekleme ihtiyacı hissettim: bunlar benim doğrularımdır. Olay böyledir ve bundan başka açıklaması yoktur gibi bir tavrım yok. Benim bakış açımdan olayın özeti budur.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Çok derin anlam karmaşaları var, hemen özetliyeyim.
Sayısal kayıt ile kısa film ve video sanat birbirine girmiş.
Video sanatın biçimsel kaygılar gütmesi, kısa filmin ise daha çok sosyal dertler ile ilgilenmesi yani bir hikaye anlatma kaygısı olması bu iki şeyi birbirinden ayırıyor diye düşünüyordum ancak video kayıt, filme kayıt ardından video sanatı, film sanatı gibi şeyler okuyunca kavramlar karıştı birazcık 🙂 açıklamalar için teşekkürler.
Aslında video sanatı ile kısa film arasında çok fark var, başlığa uygun olarak devam edelim: Farklardan biriside yayımlandıkları ortamlar, yani filmler sinemada gösterilirken, video sanatı dediğimiz olayla çoğunlukla galerilerde, sergilerde filan karşılaşabiliyoruz.
Örneğin: http://www.paikstudios.com/gallery/1.html
Bu kısa film dedikleri gerçekten kısa mı olmak zorunda?
"Boşa sallanan kürek dalga yaratmaz."