Tek bir çekim açısından çekilen bir dizi nasıl bir etki yapar? Sıkar mı? Yoksa tam tersi seyirci ile bütünleştirip heycanlı mı yapar?
POV (Point of View) yani Bakış açısından bir diğer adıyla Oyuncu gözünden çekim tekniğiyle 6-8 bölümlük bir yaz dizisi planlamaktayız. Dizi genel anlamda gerilim ve gizem türünde olacak ve yalnızca tek bir karakterin(kahramanın) gözünden çekilecek.
Bu çekim türünü seçmemizdeki amaç seyirciyi karakterle daha çok bütünleştirmek, sanki dizinin içindeymiş gibi bakış açısından çekilen karakterin yerine kendisi koyarak olayları yaşıyormuşcasına hissettirmek.
Ayrıca dizinin 2. yada 3. bölümünden sonra iyi kötü bir izleyici kitleye sahip olunursa; dizinin bir sonraki bölümü için izleyicinin hikayelerini göndermelerini isteyip en makul ve en iyi hikayeyi gönderen izleyicinin hikayesi bir sonraki bölümü belirleyecek. Hikayesi çekilecek izleyicinin kim olduğu ve hangi hikayenin çekileceği söylenmeyecek ve böylelikle izleyiciler daha çok diziye kitlenecek
Şimdi gelelim sorulara;
Dizinin tamamını bakış açısından çekim tekniğiyle çekmemizin ne gibi olumsuzlukları olur?
Genelde buna benzer çekim teknikleri kullanılan filmler korku filmleri olur ve ilgi çeker? Tür, bu çekim tekniğinde çok önemli midir?
Aklına gelen diğer olumsuzluklar ve fikirler neler?
Bir çok olumsuzluk yaşarsınız gibi geliyor.
Dizilerde genellikle izleyici, tarafını tuttuğu karakterlerle daha çok özdeşleşiyor, daha çok gördüğü veya eylemlerine şahit olduğu karakterlere değil. Bu yüzden karakterin gözünden çekme niyetiniz özdeşleştirmek ise yanlış bir seçim.
Kısa sürede gerçekleşmiş bir eylemi çekmeniz gerekebilir. Örneğin bir banka soygunu üzerine dizi çekecekseniz, banka soygununun planlanışı, gerçekleştirilişi ve ardından kaçış sahnesi üzerinden çekebilirsiniz. 24 gibi yani.
Bunun dışında geniş zamana yayılmış öykülerde çok çok büyük sıkıntılar yaşarsınız diye düşünüyorum.
sadece karakterin gözünden çekecekseniz bu sizi oldukça kısıtlayacak.
yani bir binaya girişi ya da çıkışı bile oldukça uzun zaman alacak sıkıcı olacak...
yani iki kısa plan çekerek halledebileceğiniz çoğu şeyi(çıkış yeri+varış yeri) tek ve uzun sıkıcı bir planda(çık varana kadar yürü ya da koş) çekmek zorunda kalacaksınız...pov u yanlış bilmiyorsam böyle kesmeler bu tekniğe çok uygun değil...lake(göl) filmi varmış sanırım sadece bu teknikle çekilen onu izlemek lazım...
bence hikayenizi normal anlatın ama böyle alengirli yerlerde pov kullanın. Fsakar a aynen katılıyorum yani...
Ama eğer ana karakteriniz iç konuşmaları fazla yapan ve içi dışı bir olmayan ama yine de bir şekilde samimi olan bir tipse belki enteresan olabilir.
@Fsakar, Kısa sürede gerçekleşmiş bir olay çeksek daha iyi olabilir evet bu fikir güzel. 24 ü izlemedim hiç. Teşekkür ettim =)
@intercapiller Sıçramalı kurgu yapma durumu devreye giriyor bu çekim tekniğinde. Elbette bi binaya giriş konusunda söyledikleriniz doğru ama burda sıçramalı kurgu yapacağız tek çözümü bu. Yani binanın kapısına doğru yürüdüğünü gösterdikten sonra bir sonraki görüntü dairenin kapısından girme görüntüsü olacak. Mesela şu videoda çokça dediğim şey yapılmış. İç konuşmalara yer verilsin mi verilmesin mi kararsız kaldım açıkçası. Onu da düşünmekteyim.
Bu arada her bölümün en fazla 15-20 şer dakikadan olmasını planlıyoruz.
Sıçrama seyirciye bir film izliyor olduğunu anımsatan bir şey olarak tanımlanıyor biliyorsundur(kuralları yıktığın özel durumlar hariç pek kullanmazsın), yani çok fazla kullandığında ilüzyonu yok edeceksin.
ama iç konuşma verirsen belki bunu azaltabilirsin yani A kişisiyle ilgili duygularını duyuyoruz ve sonra A kişisiyle olan sahnesi geliyor ya da marketlere karşı tutumunu duyuyoruz ve markette gibi...bilemiyorum yani karar senin, umarım gönlüne göre bir şey olur...