Forum

İnteraktif film/oyu...
 

İnteraktif film/oyun - Yeni bir akım/moda?

8 Gönderi
4 Üyeler
0 Reactions
3,993 Görüntüleme
(@rodriguez2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Şu aralar Life is Strange adlı "seçimlere bağlı hikayesi değişen" bir oyun oynuyorum. Çok hoşuma gitti büyük ihtimalle ikinci hatta üçüncü kez farklı seçimlerle oynayacağım. Bu ve bunun gibi oyunlara bakarken direkt videolu, oyuncularla çekilmiş film gibi oyunlar olduğunu gördüm.

Mesela Her Story adlı oyunda dedektiflik yapıyoruz, videoları bazı yazıları inceleyerek bir suçu çözmeye çalışıyoruz. Yeni çıkan Missing'te de başta kaçırılmış bir kişiyi oynayacakmışız, sonra dedektif üzerinden bir şeyler çözülecekmiş. Her Story daha klasik, videoları oynat sonuç çıkar mantığı sanırım, fakat Missing bazılarının Youtube'da yapmaya çalıştığı "interaktif film" olayı gibi. Arada 3d grafikler ve oyun-bulmaca vs. olayları da var sanırım.

Bir de şu var, geçen yıl (forumda da eskiden takıldığını bildiğim-belki halen) Eray Dinç (ve ekibi diyelim) ios için Recontact:İstanbul diye bir oyun geliştirdi. En çok satanlara girmişler. O oyun da çeşitli İstanbul görüntülerini izleyip suçluları ya da hikayede kim aranıyorsa onu bulmak üzerine sanırım. (ios cihazım olmadığı için deneyemedim)

Bu iş gelişir mi? Filmcilikle oyun yapımcılığı ortada buluşacak mı ne dersiniz? ve özellikle, bu yeni/iyi bir gelir kolu olabilir mi? Tabii Missing gibi bir oyun/film yapmak yine bütçe ve çok iyi oyuncular gerektirir. Ama film yapsak karşılığını almak zor, oyunu tüm dünyaya satabiliriz. Bu konuyu tartışmak istedim 🙂

 
Gönderildi : 16/01/2016 5:33 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
 

ilgimi çekti benim de ama recontact'la ilgili bilgi bulamadım. sitelerinden de sadece istore'a yönlendiriyor.

 
Gönderildi : 16/01/2016 5:53 pm
(@spidervis)
Gönderi: 0
Admin
 

Oyun firmaları için çalışan senaristler yeni değil. Kitaplardan esinlenerek yapılan oyunlar da var, o yüzden oyun ve sinema sektörü birbirine epey yakın sayılır diye biliyorum ben. Farklı bir tür oyun olmasına veya interaktifliğe de bakmıyor üstelik. Hikayedeki esas adamın yaşadıklarını aynı sırayla yaşamak bile yeterli. Nitekim, call of duty modern warfare, assasin's creed, portal ve half life gibi oyunlar ilk aklıma gelenler. Hepsinin de çok sağlam senaryoları var. Ben aldığım keyif açısından söylüyorum tabii :}

Ama bu işin yerli piyasası biraz zor olsa gerek. Oyun yapacak ekibi toplamak daha zor gibi. Çevreyi genişletmek için ingilizce ve yabancı sitelerde takılmak şart. Ben bazı oyun yapımcılarını ve iş ilanlarını takip ediyorum ve şimdi yine bir arama yapıp gördüm ki hiç senarist arayan olmamış. "Ben senaristim, size hikaye yazarım" diye iş arayan da 1 kişi gördüm. Kısaca, dışardan girmenin zor olduğu bir sektör fakat doğru yapılırsa elbette film yapmaya kıyasla daha ucuza mal edilip daha çok gelir sağlanabilir.

 
Gönderildi : 17/01/2016 3:19 am
(@rodriguez2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Aslında linklere bakarsanız bahsettiğim şey klasik anlamda oyun değil. Yoksa evet, Portal serisine bayılıyorum, Bioshock'un hastasıyım (Bioshock 1-2 de süper ama Bioshock Infinite'in senaryosu mesela!) oyunlar git gide daha müthiş, daha detaylı senaryolu hale geliyor. Ama onlar özünde FPS mesela.

Benim bahsettiğim oyunlar neredeyse tamamen video üzerine kurulu, aslında fazlasıyla da yavan. Ama yeni ve ilgi çekebilirse yayılabilecek bir şey. Yani oyunun hikayesi yazılacak, her sahne her olasılık tek tek çekilecek. Sonra bu oyunun arayüzü, grafikleri tasarlanıp birleştirilecek kodlama ses müzik vs vs...(Her Story'de sadece bi bilgisayar simülasyonu galiba, klasörlere girip video izleniyor, websitelerine girip araştırma yapılıyor falan, fazlasıyla 2d grafik) Yani "oyun" kısmı en minimal ve yapılabilecek kısmı belki de.

Recontact'ın birkaç oynanış videosuna baktım da, tabii mobil platform için yapıldığından diğerlerine göre daha basit. Bir sokak görüntüsü(video) izleniyor, tıklayınca duruyor, zoom yapılabiliyor, insanların yüzlerinde kareler çıkıyor. Tıklayıp tanımı verilen suçlu o mu değil mi bakıyorsunuz. Bu kadar.

 
Gönderildi : 17/01/2016 5:10 am
(@spidervis)
Gönderi: 0
Admin
 

Linklere bakınca daha iyi anladım hocam. Özellikle missing eski flash oyunların video versiyonu gibi. Bi' dönem epey yaygınlaşmıştı onlar ama sonra sadece bıkmadan sevenler devam etti. Sonuna bir ödül falan koyulup cazibesi artırılırsa, insanların ekipler oluşturarak filmi çözmeye çalıştıkları izlenimi verilirse bahsettiğiniz akım olur kanaatindeyim. Benim ilgi alanım olmamasına karşın zamanında bir forumda grup halinde bu tür oyunları oynayıp sen şurayı geçtin mi ben burayı yapamadım vs. diye birbirimize etki ederdik. Bir de geneli İzmir'de galiba, evden kaçış oyunları var yeni yeni duyuluyorlar ama epeydir var sanki. Şimdi arayınca3-4 tane buldum. Demek ki insanların yeterince ilgisi var böyle şeylere.

Böyle oyunlar nasıl kodlanıyor bilmiyorum ama unity ve unreal motorları açık kaynak ve ücretsiz. Ek olarak, ne kadar hikaye bazlı olacağından emin olmasam da FPS creator veya FPS maker gibi programlama bilmeden oyun yapmayı sağlayan uygulamalar da mevcut. Bilmece bulmaca kısmını örneklendirmek adına amnesya demek isterim. 20 küsürlere falan gelip bırakmıştım galiba. Bilmeceler için güzel ipuçları verebilir.

 
Gönderildi : 17/01/2016 2:33 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
 

spidervis'in bahsettiği gibi oyun senaryosu yazan bir arkadaşım vardı. eğlenceli bir alan aslında o da hiç yazmadım tabii. video üzerine kurulu olması ilgimi çekti bu oyunun. bilgisi deneme niyeti olan varsa ben de katılabilirim. hem hikaye tasarlamada hem de oluşturacağımız videolarda ilginç buldum.

 
Gönderildi : 17/01/2016 7:48 pm
(@rodriguez2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Evden kaçış oyunlarını duydum ama hiç denemedim, Saw/Testere filminin gerçek versiyonu gibi oluyorlar sanırım ilginç aslında 🙂

kodlama kısmı... yani yapmak gibi bir fikir olursa onu yapacak bilen ayrı birileri bulunur zaten, ben şimdi oturup kodlama öğrenmek istemem mesela. Fps Creator'a yıllar önce bakmıştım ama pek onlarla da yapılamaz herhalde. Aslında bu video oyun olayında oyuncuları çekebilecek olan şey, bunun seçimlerini kendin yaptığın dizi izlemek gibi olması. Tabii kaliteli görüntü, ses, oyunculuk vs şart. Senaryo açısından müthiş bi ön çalışma şart. Ne seçimler olacak, ne nereye gidecek ne sonuca varacak...

JeanG, şu an pek yok ama olursa haberleşiriz 🙂

 
Gönderildi : 18/01/2016 4:58 pm
(@eraydinc)
Gönderi: 0
 

Güzel bir tartışma olmuş. Adımın geçmesine sevindim. Ama yeni projemden kimse haberdar değil henüz 🙂

Ludoloji (Oyunbilim) ve Narratoloji (Anlatıbilim) birleşimi video bazlı oyunlarda dengelenemiyor bir türlü. Late shifteki gibi seçenekler üzerinden gitmek de bir interaktivite değil. DVD menüsünden hangi videoyu izleyeceğinizi seçmeniz bir interaktivite olmadığı gibi. Her Story desen cybertext oyun. Yani yazılar üzerinden gidiyorsunuz. Video olması sadece görsel destek. Byzantine, Secret Agent tarzı oyunlar da ara videoları gerçek fakat interaktif yapılarının fotografik veya animasyon olduğu oyunlar. Ben de bunun üstüne gittim ve Hidden object puzzle türüyle sinematografiyi harmanladım.
Adı Eyes of Sky. Bu bahsettiğim sorunları aştığı için aslında Dünyanın ilk Sinematografik oyunu ünvanına sahip.

Forumcuların yakından takip ettiği Firar Güney Kayran görüntü yönetmenliğini üstlendi. Senaryo danışmanı Ahmet Ümit. Başrolde ise Fikret Kuşkan var.

App Store Linki:

https://itunes.apple.com/tr/app/recontact-istanbul-eyes-of-sky/id1265871433?l=tr&mt=8

Google Play Linki:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.recontactgame.eyesofsky

İncelerseniz sevinirim.

Sevgiler.

eraydinc.com
vimeo.com/eraydinc

 
Gönderildi : 20/11/2017 8:39 pm
Paylaş: