Hangisi çeken yönetmen için daha faydalı olur sizce, sanatsal filmlerin büyük gişe yapmadıkları belli yada oscar hariç hangi bir çok ödülü almış filmin büyük gişe hasılatları olmuş (Türkiye için söylüyorum) sonuçta filmi yönetmen kendi için çekmelidir, peki kendi için en uygun seçenek hangisidir?
Fatih Fidan
"İYİ" film yapmak için çekmelidir. o çektigi "iyi" film yonetmene bol para, ödül zaten getirecektir.
he belki bu lafıma çok kişi laf atıcak ama Daivid mamet in edmond, u gibi boş sanatsal görünen filmler çekmemelidir.
Tüm bunların hiçbirini düşünmeden, derdini sıkıntını anlatmak için film çekmelisin bence...
Bu bahsettiklerin bu durumda nedene değil sadece sonuca dönüşür.
"İYİ" film yapmak için çekmelidir. o çektigi "iyi" film yonetmene bol para, ödül zaten getirecektir.
he belki bu lafıma çok kişi laf atıcak ama Daivid mamet in edmond, u gibi boş sanatsal görünen filmler çekmemelidir.
İşte burada bahsettiğin "iyi" göreceli bi kavram.Kime ve neye göre o film "iyi" veya "kötü". Mesela geçen gün bizim okulun kantininde iki kız yüksek sesle Yumurta'dan bahsediyordu..
-Ya geçen gün Yumurta filmini izledim.İzlemez olaydım..
-Hadi yaa! O Nejat İşler'in oynadığı film değil mi?
-Evet o film işte.Hayatımda böyle saçma bir film izlemedim. O güzelim adamı bi kere bile konuşturmamışlar. Ya filmde müzik bile yoktu..Daraldım valla.
-Alla alla bir sürü ödül aldı ama o film!
-Ben de anlamadım ki bu filmin neresine ödül vermişler.Saçma sapan şeylerdi işte.
İşte bir filmin "iyi" ya da "kötü" olduğuna kişinin birikimi,niteliği,zevkleri ve daha bir sürü şey etki ediyor. Yukarıda bahsettiğim nitelikteki insanlar tabi ki Yumurta'yı anlayamıyor.Onalra epeyce sinirlensem de saygı duyuyorum, onların da bunu yapması gerek..Belki romantik-komedi bekliyorlardı, baktılar bu başka bişey, anlamadılar ve çamur attılar..Her neyse konu bu değil.
Bence filmler para kazanmak,popüler olmak yahut ödül almak için yapılmamalı.para konusu malumumuz, hepimiz hayatımızı devam ettirmek zorundayız.bu yüzden paranın önemsiz olduğunu söylemiyorum. ama yine de paraya boyun eğmeden ve kendinden çok da fazla ödün vermeden anlatmak istediğin, seni tatmin eden hikayeler yazıp film çekmelisin.ülkemizde sayıları çok fazla olmasa da bunu başaran sağlam sinemacılarımız var.
Tamamen felsefi icerikli bir yazi oldu ama yine de birilerine bir fikir verebilir diye yaziyorum.
Bence sinema da resim de edebiyat da heykel de hepsi bireyin kendi sesini baskalarina duyurmasi icin bir bahane. Herkes resminin galerilerde sergilenmesini, kitabinin okunmasini ve filminin izlenmesini ister, cunku isteriz ki bizim sesimiz, tavrimiz, durusumuz ya da bir konu hakkindaki durusumuz bilinsin. Fark edilmek icin cekeriz filmleri, izlenmek icin cekeriz. Kafka bile sagliginda yakamadi kitaplarini yanilmiyorsam, gitti arkadasina yakmasini tembihledi. O arkadasi da yakamadi tabii, Kafka oldukten sonra KAFKA oldu. KAFKA kendisine bile itiraf edemedi belki, sadece okunmak ve farkedilmek icin yazdigini.
Kisaca bence varolusumuzu baskalari tarafindan teyid ettirmek icin cekeriz filmlerimizi. Eglenmek, ogrenmek, para hep ikincil sebepler.
Peki ne icin cekmeliyiz filmleri derseniz o daha zor bir soru, cunku kimi sesini sevdigi kiza duyurmak ister ve o kiz o filmi izledi mi film misyonunu tamamlamistir. Kimi akademi odulleri icin film ceker, o odulu aldi mi isi bitmistir. Kisacasi filmleri istesek de istemezsek de sadece kendimiz icin cekiyoruz galiba...
"It seemed the world was divided into good and bad people. The good ones slept better... while the bad ones seemed to enjoy the waking hours much more" - Woody Allen
Bayram Aygun
http://www.bayramaygun.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ne kadar kötü yazılmış bir başlık!
Soru eki mi ayrı yazılır. Her sorunun sonuna soru işareti yerine virgül koyulup, soru işareti cümlenin en sonuna konulmalı. Böylece Film kelimesindeki F'nin garip bir şekilde büyük olmasının da önüne geçilir.
Fayda gibi muğlak bir kavramdan bahsedeceksek eğer, gişe için yapsın. Hem müşteri kazanır, hem kasa kazanır. Yok eğer sadece sinemadan veya sanattan bahsedeceksek, yönetmen hiçbirisi için film yapmaz. Sınıflandırma ve payelendirme işi sanatçının değil, takipçilerin işidir.