Merhaba arkadaşlar,
Siteye yeni üye oldum... Filmcilik üzerine son birkaç aydır baya kafa kurcalıyorum bunun sonucunda da üye olmadığım halde forumu takip ederek yapılan öneriler üzerine birkaç kitap aldım kendimi geliştirmek adına. Şu anda Feridun Akyürek'in "senaryo yazarı olmak senaryo yazmak" isimli kitabını okuyorum. Başlangıçta bunu tercih etmemin sebebi film sektöründe senaryoya daha çok ilgi duymam. Akademik açıdan kendimi geliştirme imkanım yok (yani almakta olduğum eğitimin radyo-televizyon ile bir ilgisi bulunmamakta), dolayısıyla kendimi amatörce geliştirmek istiyorum. Bu konuyu açmamın sebebi de bu, kendimi geliştirmek istiyorum ama tam olarak film sektörüne nereden başlayacağımı bilmiyorum. Yani ne teorik, nede teknik herhangi bir bilgiye sahip değilim.
Sizce ne yapmalıyım? Bu işe nereden başlamalı? Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara çok teşekkür ederim...
Kolay gelsin...
NOT: Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Ola ki yanlışsa yönetici arkadaşlardan özür dilerim...
Bana kalırsa kendini tek bir yönde geliştirmelisin Umut. Ya senaryoda ustalaşmalısın, ya yönetmenlikte, ya kurgu montajda ya da efekt konusunda. Hepsinde birden de ustalaşabilirsin elbette ama eğer çevrende çok da fazla imkan yoksa tek birinde ustalaşıp diğerlerinde ustalaşan kişilerle bir ekip kurman çok daha akilane.
Ben sadece senaryodan anlarım mesela. Ki hayatımı da böyle kazanmaya çalışıyorum. Teknik işlerden hiç anlamam. Kameraları tanımam. Yönetmenlik bir kere denedim (benimsinemalarım buluşması) onda da işin büyük yükünü dğer yönetmene yıktım da kurtulabildim.
Ama mesela senaristlik için bir sürü kursa gittim. Çok sağlam adamların seminerlerine katıldım. elimde aynı senin gibi senaristlik üzerine 10 tane kitap var. İnternette ne kadar senaryo sitesi varsa üyeyim vs.
Yani kısaca bence 10 işin çırağı olmaktansa 1 işin ustası olmak en akıllıca davranıştır bu işlerde. Hiçbir işin ustası olmazsan her işin çırağı kalırsın.
Yapmayın. Aynı Big Bang'in çocuklarıyız hepimiz...
peki ya senaryo kursları? önerebilecekleriniz hangileri (istanbulda)?
http://www.filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=4960
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Senaryo Yazarları, Yönetmenler ve Oyuncular İçin Psikoloji Bilgisi Gerekli midir?
doç. dr. faruk gençöz & elif senem demir
[email protected]
[email protected]
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Psikoloji Bölümü
Sinema dünyasında üretilen filmlere katkıda bulunan sanatçı ve çalışanların insan psikolojisine ne derece hakim olmaları gerektiği konusunda hazırladığımız bu........devamı için:
http://psinema.metu.edu.tr/makale/senaryoyazarlari.pdf " onclick="window.open(this.href);return false;
Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer
Sinema ve Psikoloji
Doç Dr. Faruk Gençöz
Psikoloji, insan davranışlarının doğasını anlama gayretinde bir bilim dalıyken sinema, karmaşık insan davranışlarını tüm detay ve inceliği ile perdeye yansıtabilen bir sanat dalıdır. Aslında bir bilim dalını benzer konuyu ele alan bir sanat dalı ile karşılaştırmak uygun olmayabilir. Her ikisinin de hedeflerinde benzer noktalar olsa da kullandıkları metodlar farklı olduğu için çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan ürünler de birbirlerinden şekil olarak oldukça farklıdır. Bir elinizde tablolarında çeşitli istatistiklerin ve barların bulunduğu bilimsel makalelerden oluşan bir psikoloji dergisini ve diğer elinizde de 5.1 Dolby ses düzeneği ile kaydedilmiş geniş ekran bir film DVD’si tuttuğunuzu düşünün. Bu ürünleri şekil yönünden incelediğimizde, okuduğumuzda veya seyrettiğimizde her iki alanın birbirlerine bir hayli uzak düşebilecekleri fikri doğabilir..... Devamı için:
http://www.sekans.org/psikoloji_sinema.html " onclick="window.open(this.href);return false;
Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer
Bu ne biçim soru ya, keşke başka bir başlık seçselermiş. Yani gerekli olduğu çok bariz anlamında diyorum, yoksa boşuna mı doldurduk biz rafı o kadar psikoloji kitabıyla (gerçi kişisel ilgi de var ama olsun).
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.