4 yıl olmuş başlık açılalı hortlatayım biraz. 😀 bu geçen zamanda ciddi anlamda değişen şeyler oldu mu? başlıkta genelde sadece post prodüksüyonun bile ciddi para gerektirdiği söyleniyor. ancak bu 4-5 yıllık zamanda ciddi anlamda değişti sanırım teknoloji. internette izlediğim bütçesiz kısa filmlerin bile görüntü yönetimi 10 yıl önceki uzun metraj filmlere göre çok başarılı. haliyle belki sadece 100 bin dolar edecek şey hayli ucuzladı.
oradaki sorun şu anda bilgisayarda değil, gösterimde. Ne yaparsan yap gösteriem girmek için büyük yatırım ya da destek lazım.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
başlık bi ara skeç olmuş.
+abi film?
-250bin tl
+ama abi?
-250 bin!
+a..
-250!
oh be 😀
Sinema ile ilgili daha 1 aydır araştırıyorum o yüzden yanlışsam düzeltin ama filmin bütçesini benim sandığım kadarıyla yapımcı belirler. Para konusu onun derdidir. Filmin gişe hasılatı da işletmeci, dağıtımcı ve yapımcı arasında bölüşülür. Yönetmen ise maaşlı çalışan gibidir. Yapımcıyla yapılan anlaşmaya göre para kazanır.
Yönetmen elinde bir senaryo ile yapımcıya gider. Yapımcı senaryoyu inceler ve çekmeye karar verirse bir bütçe belirler. Cast seçimi ve prodüksüyon yönetmene verilir. Yapımcı filmi finanse eder, dağıtımcılarla anlaşır, tanıtımları yapar.. Parayı da yapımcı kırar.
Duruma göre değişir. Projede görev alan kişiler (yönetmen ve star oyuncular) ücret yerine gelirlerden pay usulü de çalışabilirler. Yönetmen de ille ücretli çalışmaz ve çoğu kez filmin gelirinden de sürekli pay isteyebilir. Bunlar genel durumlar, yani ille de öyle olacak diye bir koşul yok. Yapımcı/Yönetmen iseniz ve paranız yoksa tüm çalışanları da hisseli yapabilir ve ücret ödemekten kurtulabilirsiniz. Yani ışıkçı ve kostümcü bile hisseli olabilir.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Başlığı hortlatmak adına birkaç püf noktası da ben yazayım .
Şimdi sizin ilk filminiz bu yüzden kendi filminizin yapımcısı olduğunuzu düşünelim.
Öncelikli konu gelir zira maliyet ,kar beklentisi ile yapılır .
Günümüzde filmin yapımcısı bir filmin gişesinden kişi başı 1.5 -2 dolar para kazanır .
Biz ilk filminizi çektiğimiz için Dagitimcilar filmi siz cogaltirsiniz bizde vizyona sokup %15 pay alırız diyeceklerdir . Bu ne demek ?
Türkiyede büyük şehirlerde bi sinema bileti 15 ile 18 tl arasında değişir küçük şehirlerde ise bu rakam 10 15 tl arasındadır siz bu rakamı ortalama 4 dolar gibi düşünün . Dagitimici ve sinema salonu geçmişten bu yana yarı yarıya sistemi ile çalışır .
Sinema salonu kişi başı 4/2 = 2 dolar alır sadece kültür vergisi ve KDV oder .
Dagitimci kişi başı 4/2 =2 dolar alır KDV ve çoğaltma maliyetini karşılar .
Bizim yapımcı olarak muhatabımız dagitimci yani biz kişi başı 2 doları bolusecez .
Biraz önce dediğim gibi biz cem yılmaz olsaydık muhtemelen dagitimci bize cem bey filmi ben cogaltirim ,bayram tatilinde en az 300 salonda vizyona sokarim sizden sadece %15 alırım diyecekti. Yani o 2 dolarin 1.70 i cem yilmazin cebine girecek ve dağıtım reklam maliyeti olmayacakti . Niye çünkü dagitimci biliyor ki bi cem yılmaz filmi en az 1buçuk milyon izlenir ve kendisine 450 bin dolar kazandırır bunun yarısı maliyet olsa cebine iyi para kalır .
Ama biz gariban no name ilk filmini çekmiş bir yapımcıyiz . Oyüzden bize verecekleri teklif şu olacaktır. Filmi sen cogaltirsin %15 pay alirim yazın ölü sezonda 2 hafta vizyona sokarım gişeye göre bakarız.
Bu inanin alacağınız en iyi teklif tecrübe ile sabit
Yani sizde cem yilmaz ile aynı parayı aliyorsunuz kişi başı fakat o reklam çoğaltma maliyeti karsilamadigi gibi birde sezonun en güzel vizyon tarihini alıyor ki bunu para ile satın alamazsınız .
Neyse konumuza dönelim, biz filmimizi yaptık 50 kopya ile temmuz sıcağında vizyona sokmayı başardık diyelim film vizyon boyunca 100 bin kişi tarafindan izlendi diyelim .( İnanın bu ilk filmini yapan bir yönetmen için Nirvana demek . )
Ne kazandık 1.70 ×100.000 = 170.000 dolar .
İşte gelelim işin acı kısmına ne harcadık .
50 dcp kopya için 35.000 dolar kafadan harcamak zorundayız . Afiş ve internet sitesi vs reklam için minimum 5.000 dolar daha yazın 40.000 dolar daha cebe girmeden gitti .
İşte kalan 130 bin dolarin ne kadarını neye harcicaginiz size kalmış .
Eğer filminiz komedi yahut aşk veya dramaysa tv kanalları böyle 100.000 izlemis filme sınırsız gösterim için 500 bin tl odeyebilir . Başkada gelir yok .
Umarım kafanızda bir bütçe oluşmuştur .