Bir Film izleyenlerin bilinçaltına nasıl etki eder yada onlarda piskoloji bir değişiklik yaratırmı?bununla ilgili pdf mevcut mu
http://scholar.google.com.tr/scholar?st ... as_sdt=0,5
Burada makaleler var bak bakalım. İndirmek istediğin olur da indiremezsen haber ver belki indirebilirim, ama çoğu genele izinlidir zaten bunların.
Sorduğun soru sadece psikanalitik bilgiyle açıklanabilecek bir şey.
Ben daha çok sosyal psikoloji kısmıyla ilgiliyim bu işin ama senin sorun daha farklı bir mecraya giriyor tahminim. Onun için de makaleler okuman lazım.
Ama Türkçe makalelerin de yeterli olup olmadığını bilmiyorum. İngilizce makale lazım.
önerin için tşkler elimden geldigince hepsini gözden geçirmem gerek..tam olarak araştırdıgım şeyin adını arıyorum bazı ruslar bilinç altına bomba yerleştirmek diye tabir ediyorlar teknik olarak adını ne bilmiyorum.aslında başlığı onu öğrenmek için açtım
birazda anlaşır olması bakımında şöyle açıklamak doğru olur
kabaca bilinç altına bir mesaj yada bir bomba yerleştirmek diye tabir ediliyor,
izleyenlerin gündelik yaşamlarında olabilecek ve günün belli saatlerinde rutin yaptıgı ve karşılaştığı durumlar ile filmin bir sahnesinde, geçen olayı örtüştürürek, insanın gerçek yaşamında her an bombanın aktif olabilmesini saglıyor, ayrıca bombanın bir tetikleyicisi var, bir söz,yada bir şarkının girişi,yada bir olay olabilir ama bu herkesin söylebilecegi,yada tahmin edebilecegi bir tetikleme gibi algılanmasın, sıradan bi tetikleme mesajı degil, filmdeki sahnede bile geçmiyor.tetik çekildigi an verilen görev gerçekleştiriliyor.bu kadarı hakkında bilgim var.
Şimdi bu dediğin Pavlov etkisi. Buna dair bir şeyler okumuştum. Sovyetlerin buna dair deneyleri olduğunu. Dur bir arayayım, bir eleman vardı, sinemanın Pavlov'u...
Eisenstein dönemi sinemacılarına bakman lazım. Bulamadım şimdi.
Kuleşov diyeceğim ama alakasız olabilir.
konuyu merakla takip ediyorum
Keşke işim deklanşöre bastığım an bitse. - Ara Güler
Canon EOS 650D 18-135 STM | Rode NTG-2 Microfon + Boompole + Blimp | Omuzluk/Dual Shoulder Mouth | Kodak zi8
Vsevolod Pudovkin. Bu eleman üzerine araştırmalı ve okumalısın.
ilgin için saol.böyle bir eserine rastlandın mı acaba
kuramları var daha derin bilgilerini ulaşmalıyım araştırıyorum
Pudovkin, “Ayrımın Kurgusu” başlığı altında filmsel zaman ve filmsel mekândan örnekler eşliğinde bahsetmektedir. Bu bölüm altında sinemasal zaman ve mekânın reel zaman ve mekândan nasıl farklılaştığını Kuleşov deneylerinden örnekler vererek açıklamaktadır.
Pudovkin, en çok kurgu üzerinde durmuştur. Özellikle Mat(Ana) filminde de buzu çözülen dereyi kullanarak doruğa olaştırdığı Sembolik Kurgu ve Koşut Kurgu üzerine özellikle eğilmiştir. Bunların yanı sıra karşıt kurgu, birlikte oluş ve kılavuz kavram gibi kurgu türleri üzerine de çalışmıştır. Sembolik kurguya örnek verirken özellikle Eisenstein’in Grev filmini örnek vermektedir. Bu filmde işçilerin kurşunlandığı sahnelerin paralelinde bir mezbahada boğazlanan boğalar gösterilmektedir.
Pudovkin Kuleşov ile yaptıkları denemelerden gelen “Bağlantısal Kurgu” adını verdiği farklı bir anlayışa dayanan sinema kuramını geliştirdi. Pudovkin’e göre “kurgu ‘izleyicinin psikolojik rehberliğini’ kontrol eden bir yöntemdi.” Bu açıdan onun kavramı tamamen dışavurumcudur. Yani ağırlıklı olarak yönetmenin izleyiciyi nasıl etkileyeceği ile ilgilidir. Yaptığı deneyler sonucunda Pudovkin yukarıda da adı geçen beş kurgu (Karşıtlık, koşutluk, simgecilik, eşzamanlılık ve yinelemeli motif (kılavuz kavram) tipini keşfetmişti.
takip edenler için
Pudovkin'in kurgu teorisi A+B=AB
Eisenstein'in kurgu terosi A+B=C
tam tersimiydi yau 😀
Keşke işim deklanşöre bastığım an bitse. - Ara Güler
Canon EOS 650D 18-135 STM | Rode NTG-2 Microfon + Boompole + Blimp | Omuzluk/Dual Shoulder Mouth | Kodak zi8
subliminal mesajsa mevzu,
foruma subliminal mesajla ilgili eklenen bir uzun metraj film vardı, aranırsa bulunabilir sanırım.
aga bunları her bünye araştırır ama her bünye okuyup kaldıramaz ya 😀 gafayı yer insan hocam,uzak duralım boşverin 😀
Keşke işim deklanşöre bastığım an bitse. - Ara Güler
Canon EOS 650D 18-135 STM | Rode NTG-2 Microfon + Boompole + Blimp | Omuzluk/Dual Shoulder Mouth | Kodak zi8
Subliminal mesajları soruyorsun sanırım. Anlattığın rusların bomba etkisi dediğin mevzuyla birebir örütüşüyor.
Ben bi kaç sene evvel bu konu hakkında çok araştırma yaptım. Youtube'da ingilizce türkçe hemen hemen tüm kaynakları izledim. Nette bulunan tüm türkçe kaynakları okudum. Hatta uyuşturucu etkilerine dek geldi bu araştırmalarım. Sonucunda psikolojim bozuldu. Ciddiyim arkadaşlar bu konularla uğraşmak sağlığınızı tehdit eder. Ben bilmiyordum, kimse demediki dur bu senin sağlığını tehdit eder. Gelişigüzel gittim araştırdım okudum öğrendim falan ama bu sırada gördüğüm örnekler videolar vs. bilinçaltıma öyle bi etki etmişki 1 sene sonra falan psikolojim bozuldu. Gördüğüm yaşadığım herşeyi diğer insanlardan farklı algılamaya başladım. Şu kadarını söyleyim yaşamak istemediğiniz ve ömrünüzün sonuna dekte deneyimlemek istemeyeceğiniz duygular bunlar. Uyuşturucu kullanmadım ama kullananların bazen düştüğü badtriple benzer olduğunu tahmin ediyorum bu duygu ve düşüncelerin. Bir süre psikolojik tedavi gördüm ve ilaç kullandım. Allaha çok şükür şu sıralar toparlamaya başladım.
Subliminal mesajlarla ilgili senin verdiğin bilgiler ışığında konuya dönecek olursak, Rusların bomba dediği herkesin gündelik hayatta deneyimlediği yaşadığı ve gördüğü bir imgenin filme 25. kare yerleştirilerek seyircinin bilinçaltına mesaj gönderilmesidir(tetiklemede bu aşamada gerçekleşiyor). Örnekleyecek olursak, bir sinema salonunda deney yapılmış. Bu deneyde perdedeki filme 25. kare olarak "kola iç, mısır ye" diye yazılar yazılmış. Film arasında kola ve mısır satışlarında artış gözlemlenmiş.
İşte bu deneyden sonra ipin ucu kopmuş ve bir çok reklamcılık şirketi ürünlerinin reklamlarında subliminal mesaj kullanmaya yönelmiş. Daha sonra bazı devletler subliminal mesaj kullanımını yasaklamıştır. Ülkemizdede yasaklandı galiba yakın bi zamanda, tam olarak bilmiyorum ama.
Tetikleme konusuna dönecek olursak, çoğunlukla cinsel imgelemelerle görsel malzeme(reklam, film, firma logosu vs) arasında bağlantı kurdurulup bahsolunan ürün ya da filmin seyirci tarafından sevilerek beğenilmesine ve satın alması sağlanmaya çalışılır. Nedir bu cinsel imgeleme, mesela SEX yazısı, çıplak kadın imgesi vb. Fight Club filminde bu konuya gönderme yapılmıştır.
Her zaman cinsel imgeleme yoluna gidilmiyor tabi. Mesela bir saat firmasının internet sitesini hemen şimdi açıp bakın. Saat daima 22:10'u gösterir. Çünkü akreple yelkovan 22:10'dayken her yerde gördüğümüz onay imgesi(onay tiki) ortaya çıkar. Müşteri o saati bilinçaltında otomatik olarak onaylar yani. Rolex saatlerin fiyatına rağmen neden satıldığını daha iyi anlamışızdır umarım 🙂
Tavsiyem, bi metin yazarının başından geçenleri anlatan film vardı, fransız filmi. Adını hatırlayamadım şimdi. Bu filmde bi reklam tasarlıyor başkarakter, sanat yönetmeniyle beraber. Cinsel imgeleme kullanılıyor içersinde.
Diğer tavsiyemde, ben okumadım ama senaryo yazarları için psikoloji diye bi kitap görümüştüm kitapçıda. Faydası olur bence bunu okumanın. Ama en önemlisi, bu işi görsel malzemelerle öğrenmeye çalışmayın. Sağlık herşeyden önce gelir...
ilgin,uyarıların ve paylaştıgın tüm bilgiler için teşekkür ederim,farkındayım.gerçekten bahsettiginiz gibi ağır konular
subliminal mevzusu bilinen ortalarda gezen farklı yolllar izlenerek uygulanan bir yol,subliminal olayı insan üzerinde bir film veya reklam ile her an her şekilde bomba işlev yaptıralamıyormuş, çok etkili bir yol degil ve izleyen her insanda aynı etkiyi tepki alamıyorsunuz,ruslar daha ileri giderek daha korkunç bir hala getirmişler aslında abartmıyorum, bilinç altında belli bir katmanında bir temizlik yaparak,orda devamlı sorgulayan bir karakter yaratıyorlar,yani kafanızın içinde devamlı size sorular soran biri varmış gibi düşünün sesler duyuyorsunuz,sorduğu sorular ise zaten bilinç altında birbirini devamlı olarak tetikleyen zincir şekilde işleyen bir yapı bir döngü gibi devamlı olarak bir noktadan başlayarak bilinçaltı raflarındaki bilgileri ,gerek doğruyu yanlışı yeniden sorgulatarak bilinç altını tekrar inşaa ediyor, bu süreçde kendi kendine konuşmaya başlıyorsunuz,bu konuşmalar kesildikden sonra film sahnesinde bir soruya bir cevap isteniyor bu cevap kabul edesiye kadar döngü devam ediyor, kabulden sonra normale dönüş gerçekleşiyor aslında bazı tanıdık kişileri yada bazı olayları hatırlamama gibi yan etkileri var asıl,rusların bu işin altından kalkamadıkları nokta verilen görevi yaptırılıyor ve başarılı oluyor sonrasında devamlı sorgu döngüsünde çıkması,yani film bitiyor, görevden sonra kontrol edilemiyormuş.bir hapishanede başarılı denenmiş bahsettigim yere kadar başarılı.
sonra geliştirilmek için uğraşılmış ama bilinç altına yerleşen karakteri yüzde yüz kontrol edebilir olmadıgı için büyük kitlelerde inanılmaz sonuçlar doğrucagından tozlu rafların arasında kaldırıldığını duydum.bununla ilgili çok kaynak yok nerdeyse sıfır, hikayede olabilir ama çok mantıklı geldi.Vsevolod Pudovkinden çıktıgım araştırmada karşılaştıgım bi kaç not ile karşılaştım onlardan bi özet ,deneklerden birinin doktorunun ifadeleri oldugu söyleniyor net somut bir yapı ulaşamadım asıl soruların ne üzerinde nasıl hangi etki edecek sorular oldugu film sahnesinde işleniyor,benim aradıgım filme bunu işlemenin yolu,film sahnesini yapılandırması
dikkatle konuyu takip ediyorum...
Duvarlar… Görüyor musun? Duvarlar yükseliyor. Şşşşş, bağırmayı bırak sessiz ol! Bak bak, duvarları daha çok yükseltiyorlar...
bilinç altının etkili çalıştıgı dönem etki yaşı : 14-40 maximum 45 yaş
bilinç altı işitsel uyarılma süresi ortalama : 20saniye-35saniye arası bir insan karşısındakine birşeyler anlatmaya başladıgı andan itibaren bu süre içinde olanları sorguluyor ve raflara yerleştiriyor.yani Filmde her işitsel olayın ilk 20sn si önemli nokta bu sürede mesajları gönderebilirsiniz ,
bilinç altı görsel uyarılma süresi :10-40 saniye 10saniye çok kısa diyebilirsiniz ama yaşı 14civarında olan kişilerde uyarılma süresi en az 10 saniyemiş. bu süreler içinde mesajlarınızı verebilirsiniz,
metinsel algı : en fazla 80-140harf kelimeler arası enfazla 10 boşluk uygun mesaj için
şuan bildigim bilinç altınızda film siyah beyaz oynatılacak.
yukardakinlere eklenecek etkenler var. google translate yardımı ile bu kadarını yorumladım devam edecegim
şöyle bir beyin fırtınası yapsak 🙂
20dk kısa filminiz var diyelim,birine izletiniz bu 20dakika boyunca bilinç altına saldırcaksınız. bunun fiziksel olarak etkileri olabilir diye düşünüyorum yani beyninizdeki sinir ağının 20dk boyunca yüksek voltajda çalışması gibi diyebiliriz herhalde