Bazı festivallerin yarışmaya katılan kısa filmin daha önce yayınlanmamış olma şartı koymasını haddim olmayarak kızlık zarı takıntısına benzetiyor ve biz kısa film çekmeye ve izlemeye çalışan insanlara zarar verdiğini düşünüyorum.
Ya siz ne düşünüyorsunuz, bir de bunu değiştirtemez miyiz?
Cannes'da var böyle bi madde, başka hangi festivalde var? Türkiye'deki festivallerde yok diye biliyorum Koza'da Portakal'da vs. hiç yok.
Her festivalde bu yok. Değiştirmeye gelince, her festival yönetimi kendisi karar verdiğine göre bunun nasıl yapılacağı sorunu ortaya çıkar. Bence bu kuralı olmayan festivallere ağırlık vermek en güzek yaklaşım olur. Evet bazı festivalleri ıskalamış olacaksın ama sonuçta onlar da kendi kurallarını koymakta özgürler.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
yani şimdi şöyle bi düşünce olduğunu da gözlemliyorum çektiği filmle festivallere katılmayı düşünen arkadaşlarda: "festivallere katılacağım, o yüzden filmimi yayınlamamalıyım."
Sizce bu düşünce yersiz mi?
not: teşekkür ederim değerli fikirlerinizi belirttiğiniz için.
Bence bu gerilimi aşmanın kısa vadede aşmanın en güzel yolu festivallerin "online" hale dönüşmesi.
Elbette bunu yapan bolca mekanizma var. Biz bunu geçtiğimiz sene bir nebze bu forum sınırlarında uygulamaya da çalıştık. Ama güç lazım tabi.
Sonunda Canon 650d verecez, bilmem şu kadar para vereceğiz, deyince bir sürü film yollanıyor ve festival dediğin şey de bir nebze ticarileşiyor, ve de aslında "festival"in ticari olmayan mantığına (tarihsel olarak) aykırı bir şey sunuyor. Ama sen online bir festival düzenliyoruz, her şey demokratik, herkes katılabilir, her film izlenebilir gibi bir nebze anti-elitist diyebileceğimiz bir tavır sergilediğinde, ticari mantığın karşısında kaybediyorsun. Tamam sonunda yine jüri oylaması olsun, halk oylaması olmasın. (Bu da uzun vadede sorgulanabilir bir şey bence.) Ama filmler erişilebilir, her yerde, herkese açık olsun. Cannes'a gitmek zorunda kalmayalım mesela. Kırmızı halı türevi şovlar olmasın. Festival dediğin şey böyle bir şey değil dediğinde çuvallıyorsun.
Neticede online festival hem bu gerilimi aşmaya yarar, hem festival dediğimiz meseleyi tarihsel olarak oluşmuş özüne, ait olduğu sınırlara geri çeker bir oranda. Ait olduğu yer de halkın arasıdır.
Ah keşke dediğin gibi olsa KEzzAP...Festivalleri artık geliştirici değil neredeyse geriletici olarak görmeme sebeb olacak bu durum...bir sürü festival var, internette ara ki bulasın bu filmleri...Aslında festivali düzenleyenler yarışma bittikten sonra sonuçlarla birlikte yüklese bu filmleri internete, ortada sorun kalmaz bence...