Forum

american sinema end...
 

american sinema endustrisi

10 Gönderi
7 Üyeler
0 Reactions
4,054 Görüntüleme
(@firtinacan)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Söylediklerinize harfi harfine katılıyorum. gerçekten de amerikan sinema endüstirisi kendi kültürlerine yansıtma işini çok güzel yapıyor. bunun dışında kendi hain emellerini de bu filmler sayesinde insanlara gösteriyorlar. dünya üzerinde bulunan bütün milletlerde bu film nasılsa amerkan filmidir , güzeldir diye bu filmleri izliyor ve gerçekten bunların doğru olduğunu zannediyorlar.aslında ortada bir amerikan kültürü yok .bu kültür evrensel bir ahlaksızlık kültürüdür. amerikanın büyük bir tarihi olmadığı için kendileri kendilerine tarih yazıyorlar. ve bunları gerçekten yaşanmış gibi gösteriyorlar.
biz müslüman halkı ise gerek maddi imkansızlık,gerekse böyle büyük projeleri kaldıracak yönetmenlerin olmamasından dolayı tarihimizi anlatacak filmler yapamıyoruz. bu bizim bir ayıbımızdır.
neden biz -dediğin gibi- bir İstanbul'un Fethini , bir Çanakkale savaşını,bir Çeçenistan'ı,Sarıkamışı ve ya niye bir Leyla ile mecnun'u çekemiyoruz. bunlar bizim kültürümüz,tarihimiz,herşeyimiz. bizler kültürümüze,tarihimize dilimize,dinimize sahip çıkmalıyız. dediğin gibi;biz bu filmleri çekmezsek elin amerikalısı mı çekecek. teşekkür ederim

 
Gönderildi : 03/04/2006 3:45 pm
(@hassonya)
Gönderi: 0
 

nedir bu amerikan filmleriyle alıp veremedinis anlamıyorum abe ben...
adamlar süper filmler yapıyolar. sinemanın gelişmesi adına herşeyi yapıyolar. yeni alet edavatlar geliştiriyorlar. yeni teknikler geliştiriyorlar. sölemedik laf bırakılmıyor. meyve veren ağaç hep taşlanıyor...

"gerçekten de amerikan sinema endüstirisi kendi kültürlerine yansıtma işini çok güzel yapıyor. bunun dışında kendi hain emellerini de bu filmler sayesinde insanlara gösteriyorlar. dünya üzerinde bulunan bütün milletlerde bu film nasılsa amerkan filmidir , güzeldir diye bu filmleri izliyor ve gerçekten bunların doğru olduğunu zannediyorlar.aslında ortada bir amerikan kültürü yok .bu kültür evrensel bir ahlaksızlık kültürüdür. amerikanın büyük bir tarihi olmadığı için kendileri kendilerine tarih yazıyorlar. ve bunları gerçekten yaşanmış gibi gösteriyorlar."

böle filmler hangileri örnek verebilirmisin kardeş...

hollywood öle bir girişimde bulundu. istanbul'un fethini yapıcaklardı. fatihin hayatını felan. Erkan Mumcu'nun turizm bakanı olduğu zaman girişimde bulundular fakat burda vergilerin çok fazla olmasından dolayı. ölece kaldı..

Bak Haber burda

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Antalya’da ağırladığı Hollywood yapımcıları, Türkiye’nin tanıtımına büyük katkıda bulunacak film projeleri sundu. Hollywood’un ilgi duyduğu projelerin başında Nuh’un gemisi ve İstanbul’un fethi yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, “Türkiye’de bir-iki yıl içinde büyük Hollywood projeleri çıkacak.” müjdesini verdi. Türkiye’nin tüm dünyada izlenebilir bir film çekmesi için dev bütçenin yanı sıra bazı mevzuat engellerini kaldırmaya ihtiyacı olduğunu da kaydeden Mumcu, bu konuda yasal çalışma yaptıklarını ifade etti.

Bakanlık, Türkiye’nin doğal güzelliği, kültürel zenginliği ve tarihî birikimine dikkat çekmek için Hollywood’un ünlü yapımcılarını geçtiğimiz hafta Antalya’da ağırladı. Türkiye’ye gelen heyet arasında “Barbar Conan” filminin yönetmeni John Milius ile “Terminatör” serisinin yapımcılarından Mario Kassar gibi sektörün yakından tanıdığı isimler de yer aldı.

Hollywood heyetini kabul eden ve film projeleri hakkında görüşen Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, yabancı sinemacıların ilgilendikleri projeler hakkında bilgi verdi. Mumcu, Hollywood'dan gelen heyetin en fazla tufandan sonra Ağrı Dağı'nda olduğu varsayılan Hz. Nuh'un gemisi ile Fatih Sultan Mehmet'in kişiliği ve İstanbul'un fethine ilgi duyduğunu söyledi. Mumcu, Şanlıurfa merkezli Hz. İbrahim'le ilgili büyük bir prodüksiyonun da Hollywood'un gündeminde olduğunu belirtti.

Türkiye'de tüm dünyanın izleyeceği bir film yapmanın önünde engeller bulunduğunu vurgulayan Erkan Mumcu, bunun maliyetinin yüksekliğine dikkat çekti. Mumcu “Dünya bizi izlesin diyorsak o zaman dünyalılar gelip film yapacak. Bütçe ona göre olacak, o da 250 milyon dolar.” dedi. Mumcu, Türkiye'de bu bütçeye sahip yerli ortak sıkıntısı yaşandığını hatırlattı. Türkiye'de film çekmek isteyen yabancıların sorunları arasında yerli ortakla birlikte mevzuatın öne çıktığı bilgisini veren Mumcu, bazı teşviklerin talep edildiğini bildirdi. Mumcu, yabancıların önemli bir sıkıntısının da Katma Değer Vergisi (KDV) olduğunu söylerken şöyle devam etti; “Film çekim ve prodüksiyonunda KDV vermek istemiyorlar. Bunda da son derece haklılar. Ticaret yapmıyorlar ki, film çekip negatiflerini alıp gidiyorlar.” Kültür Bakanlığı, film yapımcılarından KDV alınmaması için Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yapıyor. Bu konuda yasal düzenleme getirilmesi için önümüzdeki günlerde çalışmalara başlanacak.
Kaynak : zaman.com.tr

o bahsedilen filmler için çok iyi bütçe lazım ve yabancı ekip te lazım. birden fazla kültür var. onların araştırılması lazım. türkiyedeki sinema sektörü tek başına altından kalkamaz, sanmıyorum. ben istanbulun fethini gün gün okudum fatih'in yaptığı hazırlıkları gün gün okudum. öle tabirler var akıl hayal almıcak gibi. bir yerde diyor. fatih'in askerlerle istanbul saflarına geldiği sahne. askerden toprak görünmüyor diyo... vs. vs. adamlar yaptıkları filmde bilgisayar ile üretilmiş insanları kullanıyorlar mesela... insanları çoğaltıyorlar. Truva, Yüzüklerin Efendisi filmindeki gibi... Truvada mesela adamlar bilgisayar programı yapmışlar. hangi adamın yeneceğine bile karar verebiliyorlar. Türkiyede nası yapacaksın bunu??

umarım türk birilerine nasip olur. o bahsettiğin filmleri herkes hayal ediyor. bunlardan biri de benim. çok fazla araştırma gerektiren filmler...okumaya devam...

 
Gönderildi : 03/04/2006 4:32 pm
(@nemesis)
Gönderi: 0
 

hassonya ya katılıyorum. amerikan filmlerine bence kimsenin laf etmesi dooru değil. adamlar iyi yapıyor bizde izlemek ve örnek almak kalıyo. sinema önemli bi silahtır. kültürünü göster propaganda yap beyin yıka... ve amerika bunu iyi kullanıyo. bunu yapan kim olursa olsun eleştrilemez imkanları kullanmak sonuçta.
ayrıca amerikanın belki türkler kadar olmasada sağlam bi tarihi var ki tam bir kültür birleşmesi örneğidir amerika. asyadan avrupadan farklı toplumlar vardır orda. malzeme bence çok.
türklerin o "şanlı" tarihini filme çekebilmesi için büük (çook büük) bi bütçe lazım. ayrıca bence daha türk sineması öyle büyük bir projeye hazır değil. ortaya iyi bir iş (en azından olması gereken güzellikte bir iş) çıkaramazlar.
yabancı desteği şart.

 
Gönderildi : 03/04/2006 4:52 pm
(@firtinacan)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

hassonya kardeşim ilk olarak sana teşekkür etmek istiyorum.gerçekten bazı konularda beni aydınlattın. özellikle zaman gazetesinden aldığın bölümler gerçekten beni aydınlattı. bazı projelerin olması hususu konusuda doğrudur ama bu projeler havada kalmıştır ve değerlendirilmemiştir. ve de o haber erkan mumcunun kültür bakanlığı sırasında olduğu için demek ki bir buçuk yıllık bir haberdir ve de o haber sadece haber olarak kalmıştır. inşAllah yaparlar.
ayrıca sana katılıyorum gerçekten görsel açıdan güzel film yapıyorlar,yeni teknikler uyguluyorlar. o filmlere kötü de demiyorum-en azından hepsine-
bir diğer hususta benim yazımdan aldığın bölümle ilgili olacak. o bölümle ilgili olarak şunu söyleyeyim: o bölümde kültürlerini bize yansıttığını,bizim ahlakımızı derinden etkilediğini anlatmak istemiştim. yani bizim toplum yapımızı bozduğunu falan. sana şunu söyliyeyim. bir çok amerikan filmini izleyen küçük yaştaki çocuklar babalarına "baba"olarak seslenmeyip kendi isimleriyle sesleniyormuş-ki ben bunu yakından gördüm- ,ayrıca ben poornografik olan bazı şeyleri ilk olarak amerikan filmlerinde gördüm. ve yine bir ayrıca;yıllarca amerikan filmleri, dizileri ;türkleri,müslümanları barbar,cani,terörist olarak göstermedi mi? bunlarla ilgili sayısız örnek verilebilir. geceyarısı ekspiresi,24,ve adlarını unuttuğum ama gerçekten olan bir çok arnold schwarzenegger filmleri...
yani anlayacağın benim anlatmak istediğim şey biraz farklıydı. neyse hakkını helal et kurban.
ayrıca nemesis kardeşime de cevap vermek isterim:ben orada amerikanın bir tarihi yok demedim. evet amerikanın da bir tarihi var;onların tarihi milyonlarca kızılderili, yerli halkı katletmeleriyle başlıyor,japonyadaki,vietnamdaki,ıraktaki katliamlarıyla devam ediyor. tabikide Türk tarihi kadar görkemli değildir,zaten olamazda... neyse sen de hakkını helal et kurban...

 
Gönderildi : 04/04/2006 3:19 am
(@hassonya)
Gönderi: 0
 

bu konular çok derin kardeş. böle üstün körü konuşulmamalı bence...
çok okumak lazım... araştırmak lazım... diye düşünüyorum..

barbarlık konusuna gelince. ne hikmettir annamıyorum... adamların beşbilinmez yerden sömürgeleri var. sömürgelere yapmadını bırakmıyorlar. karısına kızına tecavüzler malına el koymalar. dilini kültürünü semirmeler. kendi dilini benimsetmeler... özellikle avrupa ülkeleri... türkler-müslümanlar barbar... ilginç...

küçük bir hikaye paylaşmak istiyorum...

bigün bi toplantıda sanırım yada bi ziyafette adamın biri Atatürk'e sert sert bakıyormus. Atatürk yaverini göndermiş. git sor bakalım derdi neymiş diyerekten.. neyse yaver gitmiş sormuş adama derdini. adam demiş. çanakkalede benim dedemi öldürdü Atatürk..
Atatürk'te aynen soğukkanlı bi şekilde şunu sölemiş.

"git sor bakalım dedesinin ne işi varmış orda"...

saygılarımla...

 
Gönderildi : 04/04/2006 4:26 am
(@nemesis)
Gönderi: 0
 

"ayrıca amerikanın belki türkler kadar olmasada sağlam bi tarihi var "

ben türkler kadar iyi olmadığını belirtmiştim zaten tarihlerinin.
neyse ayrıca yine söylüyorum yaptıkları kötü keşke bizde yapabilsek ki ben inanıyorum yapıcaz ama kimseye sinemada ona buna laf ediyo kendini üstün gösteriyo die de kızamayız şimdi. senin rahatsızlığını anlıyorum tabi ben de düşünüyorum bunu ama şuan için yapılcak en iyi şey kendimizi geliştirmek 🙂
adam bizim tarihimizi adam gibi bilmiyosa, ööreticez 🙂 kendilerini bi bok sanıyolarsa daha iyisini yapıcaz. bu tüm ülkeler için geçerli.
sinema kuralsız bi savaş gibi. adam kendi kültürünü yayar veya dier kültürlerin kültürlerini bozar. işin cıvkını çıkarmadıktan sonra kimse bişi diemez o filme. rahatsız olanın yapabilceği en büyük tepki yayınlamamak olur.
neyse belki gün gelir amerikadaki bi forumda bunlar bizim için konuşulur 🙂

 
Gönderildi : 04/04/2006 1:50 pm
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

hepsi iyi guzel hosta daha olayin basinda takilmis konu, asil onemli olan sinema nedir? hollywood un yaptigi gibi kitle etkileme makinesimi yoksa sanatmi?
artik hollywood dunya capinda gozden dusuyor,milyarlarca dolarlik sektorlerinde calisanlar bile 'hollywood filmi iste' diyor,sinemayi gercekten seven insanlar avrupa,japonya,kore,iran gibi gercekten sanat olarak yapilan sinemaya kayiyor.
elbette hollywood batmaz cunku cocuk ve cahil kitlesi daima para kazandiracaktir.
bana gore sinemanin kitle etkileme gibi bir amaci olmamalidir,sinema sanattir.

 
Gönderildi : 06/04/2006 7:09 am
(@aldebaran)
Gönderi: 136
 

aslında konu başlığı herşeyi açıklıyor arkadaşlar. Amerikan Sinema Endüstri si yani orada sinema bir sanat gösterisi değil bir endüstri.. insanların para kazandığı çoluğuna çocuğuna bakmaya çalıştığı dev bir sektör.. Türkiye'deki demir çelik sektörü gibi. Ha mükemmel ürünler çıkmadı mı... Çıktı tabii. Ama endüstrilerin kaçınılmaz sonu piyasalaşma ve fabrikasyon ürünler üretme handikapı da o endüstriyi ele geçirdi şu an. ve bu endüstri Dv-art'ın da dediği gibi ölmez ama bu endüstriden sanat beklemek de yanlış olur. Artık sinema Amerika için 90 dk ile 180 dk arasında değişen bir eğlenceye dönüşmüştür ve somutlaştırmak açısından ben bunu Türkiye'nin şu anki müzik sektörüne benzetiyorum. Türkiye'de kullan at müzik dönemi Amerika'da da kullan at film dönemi başlamıştır.

hiçbir iyilik cezasız kalmaz...

 
Gönderildi : 28/10/2006 6:07 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Bu konu daha kaç kere açılacak bilmiyorum ama artık temcit pilavına döndü. Bu konu açıldığında hep yanlış noktadan başlıyoruz tartışmaya. Siz eğer girip Amerika sinemayı kendi tarihini propagandasını yansıtmak için kullanıyor dedikten sonra biz de İstanbul'un Fethi'ni niye çekmiyoruz diye devam ettirince kendi tuzağına kendin düşmüş oluyorsun. Sen bunu yaptığın zaman Amerikan sinema endüstrisi dediğin o şeyden farkın ne oluyor?
Sorun şu: sinemanın misyonu nedir? Kim tarafından yapılır? Nasıl yapılır? Bilim midir? Sanat mıdır? Nedir?
Bu ve bunun gibi sorulara bir yanıt vereceksin...
Ondan sonra başlayacaksın sinema yapmaya.
Hollywood'a laf atanlardan sıkıldım artık açıkçası. Bu kadar kolay olmamalı karalamak... Vardır dediğiniz gibi filmleri! Er Ryan'ı kurtarmak mesela! Amerikan'ın felsefesi bu! Buna karşı olabilirsin. Ama karşıyım deyip de çözüm olarak benzer bir yolu izlemek tutarsızlıktır!

 
Gönderildi : 28/10/2006 3:52 pm
(@canbert)
Gönderi: 6
 

Türkiye'de süper bir istanbulun fethi filmi çekilse ama biraz türk tarafından baksa bence hepimiz beğeniriz. Amerikan filmlerinde de kendi propagandalarını yapmaları, reklamlarını yapmalarını eleştirmek bence yersiz.
Amerikan sinemasında asıl sevilmemesi gereken şey, bana kalırsa, çok fazla çalıntı çırpıntı olmasıdır. Gerek senaryo, sahne, gerek çekim tekniği olsun Avrupa ve uzakdoğu sinemasından çok fazla çalıyor hollywood. Ama özgün çok bomba filmler de var tabii tüm amerikan sinemasını hiç saymak yanlış olur.

 
Gönderildi : 30/10/2006 1:40 am
Paylaş: