Forum

[Sabit] Film Fabrikası Dersleri

64 Gönderi
19 Üyeler
0 Reactions
29.4 K Görüntüleme
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
Başlığı açan
 

Bir aksilik olmazsa 31 Mart Perşembe Günü başlıyoruz ilk ders ile ve her perşembe yayınlanacak.

Henüz sayfayı düzenleyemedim ama bu youtube kanalına abone olarak takip edebilirsiniz, şimdiden paylaşayım:

https://www.youtube.com/user/GerillaFilmYapimi

 
Gönderildi : 25/03/2016 10:27 pm
(@technical)
Gönderi: 59
 

Yanlış anlamayın ama bu teori kısmı bana ilk olarak değil de, en son olarak öğrenilecek bilgi olarak görüyorum. Derste verdiğim örneği burada da söyleyeyim. Sosyoloji dersindeyiz, artık gına gelmiş bize. Bütün ama bütün kuram derslerinde, isimleri de değişik derslerin, tek öğretilen şey Adorno, Weber, Frankfurt Okulu, Marx vs... Yanlış anlaşılmasın, benim tepkim sürekli aynı şeylerin teori diye öğretilmesi... Dedim hocaya, ''Biz iki bin bilmem kaç yılındayız, daha telefonun, internetin, televizyonun, bilgisayarın vs. keşfedilmediği dönemde yaşayan insanların görüşlerini günümüzde öğrenmenin faydası nedir? Weber günümüzde yani internetin, bilgisayarın, telefonun vs. olduğu dönemde yaşasaydı kendi görüşleri yine aynı mı olurdu yoksa değişir miydi?'' Diye sakin sakin söyleyince hoca bana cevap veremedi ve dersten çıkardı. Ek olarak bir tane daha örnek vereyim. Kamera ve Aydınlatma dersi hocamız var acayip kafa bir insandır kendisi. Öğrencilerine yani bize yeri geldiğinde ''kardeşim, abi, kanka'' diye hitap eden güler yüzlü birisi. RTS mezunu ve mezun olunca özel tv'lerde kameramanlık yapmış, sonra dizi setlerinde yaptıktan sonra trt'ye girmiş. Anlatıyor bize derste; Trt'de NBC ve Demirkubuz hayranı bir iş arkadaşı varmış. Tabi bizim hoca da teoriye çok önem vermez. Bizim hoca bu arkadaşının Kış Uykusu filminde çok sevdiği ve konuştuğu bir sahnenin aynısını kendisi de çekmiş ve arkadaşına gösterince ''bu ne lan'' tepkisi almış. Bize de izletti, en az %80 aynısıydı sahnenin ve hayran olunan tepki ile ''bu ne lan'' tepkisi arasında sadece çeken kişinin farklı kişi olmasıydı tek fark. Ben bu kadar önemsememezlik yapmam ama öğrenilecek en son şey olarak görüyorum bu teori işlerini...

Bu arada her ne kadar senaryo istesem de, ankette ses ile efektin önlerde olmasını beklerdim. Ses çok basite alınan bir de konu ve bir çok film ses sorunları yüzünden izlenmez hale geliyor. Efekt ile bizim milletimizin kanayan yarası zaten, detaya girmeme gerek yok.
Abicim Nuri Bilge ya da başka bir yönetmenin çektiği sahneyi aynen yansıtmak kadar kolay bir iş mi var sinemada? Sen öyle bir sahne çekeceksin ve insanlar o zaman "bu ne lan?" Diyecekler. O yüzden bence bu örnek geçersiz.
Bir de hocanıza verdiğiniz cevaptan sonra hocanızın sizi dersten atmasının nedeni bana göre cevabın akıllıca olması değil hüsrana uğramış olmasındandır.
Kızmayın ne olur ama "bilgisayar çağında yaşasalardı böyle mi olurdu?" Sorusu çok yavan. Cevabı da gayet basit: Belki onlar olmazdı ama bilgisayar çağında da dehalar var ve hepsi teorik kaynakları yalamış yutmuş.

NBC'nin filmindeki sahne ile hocanın çektiği sahne arasında oyunculuk kalitesi dışında bir fark görmedim desem yeridir. Diyaloglar ve mekan bile hemen hemen aynı yapmış ki bizim hoca, çeken kişiler dışında bir fark olmasın da ''bakalım benim NBC filminden kopya sahnemi beğenecek mi?'' diye ama umduğu gibi sonuç çıkmış. Hocamızın çektiğine ''bu ne lan'' tepkisi, NBC'nin çektiğine ise ''kadraj, oyunculuklar, ışık vs felsefesi ve şurada şu mesajı vermesi vs harika'' tepkisi vermesi arasında tek fark çeken kişi. Kış Uykusu filmiydi yanılmıyorsam, iyi uyumuştum o filmde yalnız, her ne kadar kış uykusunun yerini alamasa da durum böyle yani. Hiç öyle entel takılmayı da sevmem. Anlam taşımayan sahneler, senaryolardan -bana göre- saçma sapan felsefeler, düşünceler üretemem.

Teoriye gelince, hiç kimse ''amerikayı ikinci kez keşfettim'' diye ortada dolaşmaz ya da ''matrix filmini ikinci kez çekeceğim ama bu daha farklı ve daha güzel olacak'' demez. Herkesi gibi düşünürsen, herkesin dinlediğini dinlersen yahut okuduğunu okursan herkes gibi olursun, bir farkın olmaz, fark yaratamazsın. Misal; bir teoriyi okuyup da iki farklı anlam çıkaran insan topluluğu görmedim ben. Teoriler de benim gözümde bundan farksızdır. Tekrar ediyorum, teoriler gereksiz demiyorum ancak bana göre en son sıraya konulacak şeylerdir, genel kültür yahut ekstra bilgi birikimidir benim için. Doktora gittiğinizde, doktorun stetoskopuna ya da adını bilmediğimiz bir cihaza elini atıp, yani uygulamaya geçip sizin hastalığınızı teşhis edip çözüm üretmesini mi istersiniz yoksa ''Bırak bunları doktor, bana hipokrattan ve yemininin nasıl ortaya çıktığından bahset!'' mi dersiniz?

Fark etmek zordur. Sorun, gittiğiniz yollarda değil, gitmeyi tercih ettiğiniz yönlerdedir.

 
Gönderildi : 26/03/2016 3:04 am
(@fturac)
Gönderi: 0
 

Kimisi tarih sevmez, kimisi bayılır. Bunları anlarım. Ama sinema yapmak isteyen bir insanın -ya da sinema izleyicisinin- sinema tarihi için, "bunlar çok boş şeyler" demesini çok iddialı bulurum. Yani Allah aşkına, yaptığımız her işte o işin tarihine dair şeyler yok mudur? Bu bir kere işin ahlakına olan saygıdan dolayı koşul olmalı. Watt, Edison, Da Vinci, Sokrat, vs. vs. vs. Bu adamlar hala bugün anılır, ismi bir yerlere verilir. Kimisi 200, kimisi 2000 yıl önce yaşamış. Şimdi bu işin eğitimi okullarda nasıl verilir bilmem. Ama sinema tarihi/teorisi kötü anlatılıyor diye kendi değerini gram düşürmüyor kanaatimce.

@memet bahsettiğim şu; acıktıysak bir araya gelip hamuru yoğuralım. Fırından poğaça almak kolay, ama bayat olabilir.

Fikir, en büyük sermayedir.

 
Gönderildi : 28/03/2016 1:18 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
 

sinema filmi bir bütündür. başı ortası sonu olan bir görüntü ve ses dizisinden oluşur. NBC'nin çektiği sahne o bütünün bir parçası olarak anlam kazanır. hocanız sadece tek bir sahneyi çektiğinde o tepkiyle karşılaşması normal bence. nbc de filmlerini çekmeye başladığında altın palmiyesi olmadan çekti. o da tek bir sahneyi izletse aynı tepkiyle karşılaşırdı.

size 10 dakika iki adamın yürüyüşünü gösteren yönetmenler de var.

 
Gönderildi : 28/03/2016 7:19 pm
Sayfa 5 / 5
Paylaş: