Forum

Sinema Genel Müdürl...
 

Sinema Genel Müdürlüğü Senaryo ve Diyalog Desteği için başvuru klavuzu

5 Gönderi
4 Üyeler
0 Reactions
2,628 Görüntüleme
(@screenwriter27)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Sinema Genel Müdürlüğü Senaryo ve Diyalog Desteği için başvuru yapacaklara, özellikle ilk defa başvuracak arkadaşlar için önemli bir referans olacağını düşünüyorum.

*TAVSİYEDİR*

Yazıyı Hazırlayan: Zeynep Dilâra / www.yazabilirsin.com/blog/param-olsa-da-ben-yazsam

Başvurular yine bu yıl olduğu gibi 5 Kasım tarihinde bitiyor, biz Ekim ayının 24'ündeyiz, yani önümde yalnızca 11 gün var. Setlerim çok yoğun, hikaye oturup Tretman yazacak kadar kafamda oturmuş değil, bin tane evrak isteniyor hangi birini hazırlayacağımı şaşırmış durumdayım. Başvuru süreci boyunca bana bunu öneren dostum Cemre'nin desteği hep yanımdaydı.

Eğer başvurum olumlu sonuçlandıysa bunda Cemre'nin yardımlarının payı çok büyük ve ben şimdi sizlerin de başvurusu olumlu sonuçlansın diye, Cemre'den bana sağlanan faydayı sizlerle paylaşıyorum. Cemre kazandı, bana kazandırdı, ben kazandım, size kazandırıyorum. Sonucunda sektör kazanıyor ve en nihayetinde aslında yine bu sektörde iş yapmaya çalışan bizler daha fazlasını kazanıyoruz. Bu bilinçle hareket edersek, her zaman en çok kazanan sen olursun, ben olurum, biz oluruz. Buna inan.

Başlıyoruz. Adım adım ilerleyeceğiz. Biraz sabır.

17 Eylül 2018 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü bu yıl vereceği desteğin başvurularının açıldığını duyurdu. Duyuruyu okumak için buraya tıkla.

Destekler Yapım Öncesi, Yapım ve Yapım Sonrası olmak üzere bir film üretmenin 3 ayrı aşamasını kapsayacak onlarca kategoride dağıtılacak. Biz, Yazabilirsin projesi kapsamında Yapım Öncesi desteklerinden Senaryo ve Diyalog Yazım Desteği kategorisiyle ilgileniyoruz. Bu desteğin anlamı şu;
Senin bir hikayen var ve bu hikayenin karakterleri belli, hikaye kurgusu, olay örgüsü belli, mekanları belli, yani sen Genel Hikaye, Logline, Sinopsis ve Tretman yazım aşamalarını tamamladın ve geriye sadece senaryoyu yazmak kaldı. Ama senin oturup bir kaç ayını sadece yazarak geçirecek durumda değilsin ve biraz maddi desteğe ihtiyacın var. İşte sen otur ve senaryoyu yaz, elindeki her şeyi sonuca ulaştır diye bakanlık sana bir miktar para veriyor. Büyük bir para değil. Zaten önemli olan para da değil. Bakanlık destekli bir senaryo yazıyor olmanın, senaryoyu satarken, sponsor ararken ya da ilerde bu senaryoyu çekeceğiniz zaman, yönetmen ve yapımcı bulma konularında size getireceği avantajları tahmin bile edemezsiniz.

Önce şu şartları bir gözden geçir;
Bakanlıktan daha önce destek alanlar, söz konusu projelerini tamamlayıp teslim etmeden, aynıkategoride ikinci kez destek başvurusunda bulunamazlar.
Başvuru sahipleri daha önce reddedilmiş bir proje ile aynı yıl içerisinde tekrar başvuruda bulunamazlar. Ayrıca daha önce iki defa reddedilmiş projeler için yapılmış destek başvuruları kabuledilmez.
İki defa üst üste senaryo yazım desteği alanların, tekrar destek talebinde bulunabilmeleri için, senaryolardan birinin filme çekilmiş olması gerekir. İki defa üst üste yapım araştırma ve geliştirme desteği alanların, tekrar destek talebinde bulunabilmeleri için de, projelerden birinin film yapımı şeklinde gerçekleştirilmiş olması gerekir.
Belgesel film biyografik bir çalışma ise ilgili kişilerden, (hayatta değilse) yakınlarından yazılı izin alınması zorunludur.
Bakanlık proje dosyalarının içeriği doğrultusunda yukarıda belirtilen belgelere ek olarak başkabelgeler talep edebilir.
Eksikliği bulunan başvurular ilgililere bildirilir ve bu eksikliklerin ilgililere bildirim tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde giderilmesi halinde kabul edilir. Bu süre sonunda da eksiklikleri giderilmeyen başvurular reddedilir.
Birden fazla bölümler halinde tasarlanan belgesel yapım, belgesel yapım geliştirme, animasyon yapım projeleri, bu tarz çalışmaların televizyon program formatına daha uygun olması nedeniyle toplantı gündemine alınmayacaktır.

Peki nasıl başvuracaksın?
Başvurular yalnızca e-devlet üzerinden yapılıyor. Başvuru ekranını görüntülemek için tıkla.
Burada ekranı görüntüleyebilmen için giriş yapman gerekiyor. e-devlet sistemine giriş için şifreni sana en yakın PTT'ye gidip alabilirsin. Giriş yaptıktan sonra e-devlet sisteminin arama motoruna "senaryo" kelimelerini yazdığın anda seni yine başvuru ekranına yönlendirecektir.

Sinema Genel Müdürlüğü'nün senden bu başvuruda e-devlet sistemine yüklemeni istediği bazı belgeler ve doldurmanı istediği bazı formlar var. Bakanlık duyurularındaki gerekli belgeler listesi için tıkla. Bu belgeler dışında hazırlıklı olman gereken bir kaç şey daha var. Listedeki her şeyi hazırlasan da başvuru ekranında ilerledikçe karşına çıkacak formlar kafanı karıştırabilir. Bu yüzden geçtiğimiz sene başvururken yüklediğim tüm dosyaları, imzaladığım tüm dilekçe ve resmi evrakları, doldurduğum formları seninle paylaşıyorum. Sırayla ilerleyelim.
Şimdi sana aşağıda yaptığım sıralama, e-devlet başvurusundaki sıralama değil. Sana ihtiyacın olan her şeyi veriyorum. Sen bunların hepsi hazır olduğunda e-devlet sitemine gir. Başvuruna başla. Bunlar elinin altında hazır olacağı için tüm başvuru süreci aşırı rahat geçecek.

1 - Senaryo ve Diyalog Yazarının Görüşü
Görüş dediği şey, bir çeşit motivasyon mektubu gibi. Bu hikayenin senin için neden önemli olduğunu, neden bunu bir senaryoya dönüştürmek istediğini, destek alıp bunu yazmayı bitirdikten sonraki hedeflerini anlatman gerekiyor. Neden bu hikaye bu kadar önemli. Neden bunu yazabilmen için sana destek olsunlar? Bu arada bu belge e-devlet sisteminde "Senarist Görüşü" adında talep ediliyor. Kafan karışmasın.

Benim başvururken kullandığım dosyayı görüntülemek ve indirmek için tıkla.

2 - Sinopsis
Sinopsis'in ne olduğunu ve nasıl yazılacağını öğrenmek için tıkla.

3 - Tretman
Tretman'ın ne olduğunu ve nasıl yazılacağını öğrenmek için tıkla.

4 - Senaryo ve Diyalog Yazarının Biyografisi ve Filmografisi
Burada dikkat etmen gereken şey şu, duyurudaki belge listesinde bu şekilde verilmiş. Ama e-devlet sisteminde belgeleri yükleyeceğin ekrana geldiğinde sistemin senden "Senarist Özgeçmişi" diye bir belge yüklemeni istediğini anlıyorsun. Kafan karışmasın. Biyografi ve Filmografi dediği şey aslında bir çeşit özgeçmiş.

Benim başvururken kullandığım özgeçmiş dosyayı görüntülemek ve indirmek için tıkla.

5 - Bütçe
Bakanlık sana bir miktar para verecek. Desteğe başvurmanın amacı bu. Bu desteğin ne kadar olduğuna onlar karar verecek. Ama yine de senden bir bütçe planı istiyorlar. Senin bu bütçe planını, onlar ne kadarını verir? Çok mu istesem, az mı? gibi soruları kafandan atıp, gerçekten ihtiyacın olan rakamı, kalem kalem, detaylı bir bütçe planı olarak sunman gerekiyor. Belki senin ihtiyacın bu senaryoyu yazmak için 20.000,00 TL. Bakanlık belki bunun yarısını verecek, belki hepsini. Bilemiyoruz. Tek bildiğimiz, ellerindeki yıllık bütçeyi olabilecek en fazla insana bölüştürmeye çalıştıkları. O yüzden sen adil ve gerçekçi bir bütçe planı hazırla, sun. Gerisi onların taktirine kalmış. e-devlet sisteminde bütçeyi dosya olarak sunma aşamasına gelmeden, Proje Bilgileri adında bir form doldurman gerekiyor. O formda da senden toplam bütçeyi ve talep edilen bütçeyi yazmanı istiyorlar. Talep ettiğin bütçenin, oplam bütçenin altında kalması gerekiyor. Sistem ancak o zaman formu doğru kabul ediyor. Ben sunduğum toplam bütçenin yarısını bakanlıktan istemiştim.

Benim başvururken bütçe planı sunmak için kullandığım dosyayı görüntülemek ve indirmek için tıkla.

6 - Referans Belgeleri
Burada da önemli olan şey şu. Duyurulardaki istenilen belgeler listesinde parantez içinde varsa yazıyor (Varsa) ama e-devlet sistemi bunu yüklemeden o aşamayı geçmene izin vermiyor. Dolayısıyla eğer profesyonel referansın varsa aşağıda sana örnek verdiğim dosyayı kullanarak referanslarını yazabilirsin. Yoksa da yine aynı dosyayı kullan ve eş, dost, iş arkadaşı gibi senin çalışma disiplinine, yaratıcılığına ve hikayene referans olacak insanları yazarak da dosyayı hazırlayabilirsin.

Benim başvururken referans sunmak için kullandığım dosyayı görüntülemek ve indirmek için tıkla.

7- Doldurulacak Formlar
Başvuru Bilgileri
Karşına bu başlıkla bir form çıkacak. Sırasıyla doldurman gerekenler başvuru sahibinin;
TC Kimlik numarası, Adı ve Soyadı, Cep Telefonu, Posta Adresi.
Geri kalan, Ev Telefonu, Fax, Meslek Birliği bilgilerini doldurmasan da olur. Eğer herhangi bir meslek birliğine üyeysen elbette seçebilirsin.

Proje Bilgileri
Bu aşama evrak yüklemeye başlamadan öncesi son aşama. Çok önemli. Sırasıyla doldurman gerekenler;
Proje Adı,
Tarz,
Projenin Toplam Maliyeti,
Talep Edilen Tutar,
Yazım Başlangıç Tarihi,
Yazım Bitiş Tarihi,
Danışman,
Projenin Özeti (En fazla 50 kelime)
Açıklamalar (En fazla 50 kelime)

Benim başvururken doldurduğum formların ön izlemesini görüntülemek ve indirmek için tıkla.

Benim başvurduğumda e-devlet sisteminin web sitesi henüz yenilenmemişti ve formun biçimi farklıydı ama yine de istenilen bilgiler benzer.

Başvurunu Tamamladıktan Sonra

Başvurunu tamamladıktan sonra indirebileceğin şekilde sistem tarafından sana sunulan bir belge karşına çıkacak. Bu belge otomatik doldurulmuş şekilde karşına çıkacak. Sen sadece alttaki bilgileri doldurup imza atacaksın. Bundan 2 adet çıktı al. İkisini de aynı şekilde doldur ve imzala. 1 tanesini başvurunu tamamladıktan sonraki ilk 5 gün içinde (Haftasonlarıda dahil) Sinema Genel Müdürlüğü’ne ıslak imzalı şekilde kargo ile yollaman gerekiyor. Kargo adresi için buraya tıkla. Kargo paketinin üzerine, başvuru sonrasında sana verilen Başvuru Numarasını mutlaka yaz. Diğerini başvurun onaylanırsa diğer evraklarla birlikte seni davet ettiklerinde götüreceksin.

Benim başvuru sonucunda aldığım evrak şöyleydi.
Bu yılki değişmiş olabilir. Ama üzerinde neler yazdığını görebilmen için önemli.

Tüm bunlar kenarda hazır olmadan başvuruya başlama. Diyelim ki başladın. Kaldığın yerde bırakıp sonra başvuruna devam edebilirsin. Ayrıca eğer önceden başvurunu tamamladıysan son başvuru tarihi 5 Kasım 2018'e kadar eski başvurunu silip, yeniden başvurabilirsin.

İşte hepsi bu kadar.
Başvuru sonuçları açıklandıktan sonra yapman gerekenleri ayrıca başka bir içerikte anlatacağım.

Son bir uyarı, seninle paylaştığım .pptx uzantılı dosyaların tamamı, özenli ve estetik bir başvuru yapabilmen için önemli. Hepsini içini doldurduktan sonra PDF çıktı alman ve. öyle yüklemen gerekiyor. Ayrıca elbette sen kendi içlerinde tasarımlarını değiştirebilirsin. Dilersen her şeyi word dokümanı olarak da yazıp, PDF formatında yükleyebilirsin. Önemli olan belge yüklemelerini PDF formatında yapman.

Şansın bol olsun!

"Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana, ya da yazık olur adabına.” Mevlâna 8)

 
Gönderildi : 25/10/2018 4:16 am
(@pembepanjur)
Gönderi: 46
 

Sinema destekleri şaşırdı diyebilirim.
Şu verilen senaryo desteklerinin ismine bile bakmamız ne derece boşa giden paranın olduğunu gösterir nitelikte. İlk filmini gerçekleştirecek yönetmen ise senaryolardan daha vasat. O filmlerin kaçı çekilecek, salonlara girecek bilmiyorum. Ben şuana kadar da adamca çekilmiş bir filme de rastlamadım.

Devletin parası her yıl boşa akıyor. Biran önce bu duruma bir son verilmeli. Bu kurulun kimlerden oluştuğunu nasıl bir kafa yapısıyla destek verdiklerini anlamış değilim.
Yapım desteği alan projelerde ret kararı çıkmış olan filmlere bakarsanız. Ne kadar kaliteli olacak filmlerin ret aldığını göreceksiniz. Bence destekler kaldırılmalı. Boşa akan bir havuz var.

Başvurular bizzat yüz yüze, olarak alınmalı. Proje sunulmalı, tahminler yapılmalı.
Böyle kağıtlarla sinema gelişmez ki gelişmiyor zaten!

 
Gönderildi : 04/01/2019 6:53 pm
(@reznovrun)
Gönderi: 0
 

Başvurular yüz yüze yapılınca ne değişeceğini düşünüyorsun? Ben söyleyeyim; memuriyet sınavlarına mülakat gelince ne değiştiyse o.

 
Gönderildi : 04/01/2019 7:27 pm
(@sade-vatandas)
Gönderi: 0
 

Bu kurulun kimlerden oluştuğunu nasıl bir kafa yapısıyla destek verdiklerini anlamış değilim.

Pardon, hagi ülkenin "Sinema" Kurulu üstüne konuşuluyordu? 😯

 
Gönderildi : 05/01/2019 10:35 pm
(@pembepanjur)
Gönderi: 46
 

Başvurular yüz yüze yapılınca ne değişeceğini düşünüyorsun? Ben söyleyeyim; memuriyet sınavlarına mülakat gelince ne değiştiyse o.

Haklısın, insanın vizyonu değişmeli öncelikle!

 
Gönderildi : 09/01/2019 10:34 pm
Paylaş: