tolga karaçelik yakın zamandaki bir etkinlikte "bu film artık yatak odamıza kadar giren bir ororiteye cevap olarak yazıldı" demişti.
bence sinemanın temel gerekliliklerinden biri yerel unsurları evrensel bir tema içinde anlatabilmektir. senin de söylediğin gibi sarmaşık filmi zaten bunu doğru düzgün yapabildiği için iyi bir film. asıl meselesini evrensel bir şekilde anlatıp satır aralarında yerel vurgular yapmak yerine bu yerel vurguların üzerinde ısrarla dursaydı film şimdiki değerini benim gözümde de kaybederdi.
her neyse, buradaki meselede kurulun zaten alt metinle ilgilenecek yeterlikte olduğunu düşünmüyorum. sansürün geldiği bu noktada bu sebepler çok geride kaldı.
Bu ülkede hiçbirşey özgür değil ki sinema olsun .
Sanat ile ilgili destek veren bir kurul ki sozde o sanatın akademisyenlerinden olusuyor 80 li yılların trtsi gibi sansür ve adam kayirma uyguluyorsa ne konuscaz?
Bu ülkede bir dizide mafya üyesi doktorları tehdit ediyor diye şikayet edilip rtukten 800 bin tl ceza yiyor . Dizi sinema ne fark eder ? Senin senaryonda kurguladigin kötü bir karakterin yaptığı kötü hareket için ceza yiyorsun ötesi var mı ?
Turkiyede Sinema sanatında gerçek hayattan alıntı dahi yapılmasına tahammül gosterilmiyor hep prototip karakterler üzerinden film yapmak şart , zorunlu hale gelmis durumda .
Misal eşcinsel bir karakter yaratamazsin eğer eşcinsel ise mutlaka kadın gibi konuşmalı kivirtmali hep aynı prototip olmalı empati ve ozenti yaratmamali yoksa afaroz edilir .
Oyüzden bizde Tom Hanksli Philadelphia cekemezsin.
Bizde karakterlerin ruhuna dair detaylı işler hemen afaroz yer ,mafya ise mafya olmalı kötü olmalı iyi karakterli bir mafya cekemezsin hemen özendirici derler .
Mesela solcu ise hemen uçlarda olmalı komünist vurgusu olmalı ,sağcı ise vatan millet vurgusu olmalı arada gecisken gerçek hayattaki gibi olamaz.
Bu yüzden bir Amerikan history x cekemezsin.
Ayağa kalkar herkes .
Misal düşünün bir aşırı milliyetçi karakter yarattiniz bu adam bir karaktere kürt diyor onu asaliyor Kürtler kötü kokar diyor mesela filmde yada en iyi kürt ölü kürt tür diyor. Gerçek hayatta böyle adamlar yok mu ? Var ama sen böyle bir film çekersen hemen afaroz edilirsin.
Kimseye yahu bu bir film bu bir karakter diye derdini anlatamazsin hemen seni o karakterin yerine koyup linç ederler türkiyede sanki o sözleri söyleyen senmissin gibi kabul edilir .
Bu yüzden Türk sineması bir adım bile ileri gidemiyor işte .
Bence bunun önündeki en büyük engellerden ikisi; bağımsız bir sinema sektörü ile onun tam aksi de olsa paralı stüdyoların olduğu bir sinema sektörünün olmayışıdır. Aslında tezat görünen bu sinema sektörleri sürekli birbirini destekliyor ve yürüyüp gidiyor. Bu şekilde kimseye ihtiyaçları olmuyor. Biz de sinema diye bir sektör yok, sanatta yok denecek kadar az. Bakın sinemalarımıza hepsi Türk filminden geçilmiyor. Ama kaçı izlenir, yada kaçı sinema için yapılmış film. Kalite yok, estetik yok, sanat kaygısı yok, mesaj yok, iyi oyuncu çok az vs vs... Devlet desteği tamamen yandaşlara çalışıyor. Eee böyle bir ortamda da sinema yapmak, bağımsız ve güçlü olmakta çok zor. Benim naçizane kendimce fikirlerim bunlar...
2017-2 sayılı karar da açıklanmış.
http://sinema.kulturturizm.gov.tr/TR,176667/2017-2-sayili-sinema-destekleme-kurulu-karari-aciklandi.html
Çok başvuru varmış bu sene. Memleket topraklarından sinemacı fışkırıyor maşallah.
Arkadaşlar selam, bu kültür bakanlığı destekleri senede bir keremi yoksa birden fazla dönemde farklı destekler açılıyormu? Biz şu an çalıştığımız projemizi -ki iki kişi yazıyoruz- 6 kasıma kadar yetiştiremezsek desteğe başvurmak için ta bi sene sonrayı mı beklemek zorundayız, yoksa sene içinde yeni destekler açılıyormu?
Normalde 2 tane oluyor ama galiba 2015'te bir tane olmuştu. Siz yetiştirmeye bakın.
Son birkaç senedir sadece bir kere yapılıyor.
Başvuru için istenen belgeleri CD'de istiyordu, şimdi tüm belgeler bütçe dahil e-devlet kapısından veriliyor zannedersem?
Evet bütün başvuruyu e-devletten yapabiliyoruz, son üç gün.
bi yıl da ben başvurucam şu desteğe de bakalım hangi yıl 😀
böyle dedikten sonra e devlete baktım. senaryo ve diyalog yazım desteğine başvurdum başka bi şey yapmaya gerek var mı 😀
güncelleme: başka bi şey yapmaya gerek yokmuş, biraz önce aradılar. eksikler varmış başvurumda, 2 sayfa sinopsis 2-15 sayfa arası tretman istiyorlarmış.
şimdi bunları yazmadan önce bi şey sormak istiyorum, referanslar diye bi dosya yükleniyo, onu boş göndermiştim ama şimdi dolu göndermek istiyorum. oraya sinemacıları mı yazıyoruz yoksa siyasileri mi yoksa her ikisi mi, tecrübeli arkadaşlar cevap verebilir mi?
bir de senaryo ve diyalog yazım bütçesi hangi kalemlerden oluşuyor? aradığım bütçe örneğini fulguradan buldum, iyi ki açtın şu bloğu fulguraaa 😀
https://fulgurafilm.wordpress.com/2016/08/22/kultur-ve-turizm-bakanligi-destekleri-ve-ornek-butce/
Fulgura spidervis
yalnız bu referanslar kısmı hala soru işareti?
Siyasi referans? Sinema destek kuruluna mı? Bildiğin bir şeyler var galiba intercapiller 🙂
Referans şart değil. Senaryo yazım desteğinde yazım sürecindeki giderler ve araştırma giderleri temeldir.
Başka başvuru var mı forumdan? Ben de bir kısa filmle başvuru yaptım daha yeni, reddedilmek alışkanlık yaptı da.
Siyasi referans? Sinema destek kuruluna mı? Bildiğin bir şeyler var galiba intercapiller 🙂
Referans şart değil. Senaryo yazım desteğinde yazım sürecindeki giderler ve araştırma giderleri temeldir.
Başka başvuru var mı forumdan? Ben de bir kısa filmle başvuru yaptım daha yeni, reddedilmek alışkanlık yaptı da.
bilsem sorar mıyım abi 😀
mesaj alındı bu arada, sinemacı referans olcak, varsa tabi 😀
Siyasi referans? Sinema destek kuruluna mı? Bildiğin bir şeyler var galiba intercapiller 🙂
Referans şart değil. Senaryo yazım desteğinde yazım sürecindeki giderler ve araştırma giderleri temeldir.
Başka başvuru var mı forumdan? Ben de bir kısa filmle başvuru yaptım daha yeni, reddedilmek alışkanlık yaptı da.
Ben bir kısa film başvurusu koyuyorum az sonra.
Aslında 2 başvuru koyabilirim ama bir tanesinin diyaloglu senaryosu tam değil, diyalogları vs bitirmem yarını bulur. Sinopsis ve diğer belgelerle sunabilirim isterlerse.
Benim sormak istediğim şu: Yönetmen görüşü diye birşey isteniyor, nedir tam olarak anlamadım. Yönetmen benim, senaryo da bana ait, nasıl bir görüş bildirmem gerektiğini anlamadım.
Yapmak istediğiniz filmin amacı, farkı, sizin fikirleriniz. Yönetmen görüşü, başvuru sahiplerinin kendini ifade etmedeki becerilerinin kaleme dökülmüş halini görmek için istenen bir şey bildiğim kadarıyla. Hayırlısı olsun mataman