ANKARA (AA) - EDA ÖZDENER - Belgesel, animasyon ve kısa film yapımları ile senaryo yazım ve araştırma geliştirme türlerinde 2019'da verilecek desteklerin belirleneceği Sinema Destekleme Kurulu Toplantısı bu ay (Ocak 2019) sonunda yapılacak.
Aman toplasınlar sonuç ne olacak? Araya adam sokanlar alacak desteği.
Açıklanınca listeye şöyle bir bakarız hep beraber, hiç ete kemiğe dokunacak kısa film veya senaryo desteği çıkacak mı?
Geçen sene kısa film desteklerinden kaçı çekilmiş? Hadi onları geçtim ilk yönetmen desteklerinde bırak çekilmeyi projeye başlayan var mı acaba?
Bakanlık yeni yasayla beraber, iyice çıkılmaz bir işin içine girdi. Aksiyon, gerilim, korku türünde v.b destek bekleyenler şimdiden geçmiş olsun. Kurala göre; ''Milli çıkarlara uygun, şiddet içerikli olmayan işlerin desteklenmesine...''
Kurala göre; ''Milli çıkarlara uygun, şiddet içerikli olmayan işlerin desteklenmesine...''
Böyle bir ifade gördüğümü hatırlamıyorum yasa teklifinde. Nedense insanlar kulaktan dolma bilgi - görüşlere, kaynaktan daha dikkatli bakıyorlar. Bu yasa gündeme geldiğinden beri bir mısır konuşuluyor, bir sansür. Sinema yapımına meyletmiş çevreler bile kendilerini ilgilendirebilecek böyle değişikliklerde açık kaynağa bakmak yerine sektör içinde olmayan insanların görüşleriyle çıkarım yapmaya zorluyor kendini.
Yasa, bu hükümetin sinema adına yaptığı en olumlu hamle olabilir. Mısır konusuyla ilgili değişiklik şu: Promosyon bilet, toplu bilet satışında salon sahipleri ile yapımcı veya dağıtımcı arasında anlaşma şart koşulmuş. Sansür konusuyla ilgili de değerlendirme ve sınıflandırma sonucu uygun bulunmayan filmleri ticari gösterime sokmama durumu var. Bu yeni bir durum değil, zaten vardı. Değişen şey, önceden tüm filmlerden değerlendirme ile beraber eser işletme belgesi isteniyordu, artık sadece festivale gidecek film için böyle bir şart yok. Bu değişiklik, istenen bir şeydi, gereksiz bir uygulama kalkmış oldu.
Sansüre takılacak film yapma girişiminde pek bulunmasak ya da sansüre söz konu olacak yerli yapımları pek bilmesek de sansürü çok konuşuyoruz ama bu yasada destekler ile ilgili önemli bir değişiklik yapıldı, kimsenin konuşmadığı. Desteklerin tümü geri ödemesiz artık. Kurul üyelerinin niteliği değişmiş, daha tarafsız bulunabilecek, olumlu yönde. Kurul sayısı en fazla dörde çıkmış, değerlendirilecek başvuru sayısı arttığı için. Film yapma niyeti olan ama kaynakları kısıtlı sinemacılar için umut olacak bu tür değişikliklere karşı bir yılgınlık, öğrenilmiş çaresizlik durumu var.
Sinema yapım desteği almış çok boş beleş insan oldu yakın geçmişte. Sinema ile alakası olmayan insanlar elini kolunu sallaya sallaya aldı bu desteği. Müzisyen Erhan Güleryüz'ü hatırlıyorum mesela. Şu sürekli dinden dönen kadınla bir film çekmişti, hatta bakanlık takvimine yetiştirmek için alelacele vizyona sokmuşlardı, pek izlenmemişti. Bu adam senden benden (Yeni yetme sinemacılar) daha iyi senaryo - hikaye, tecrübe ile değil, senden benden daha iyi finansal belgeler ile alıyor bu desteği. Canikligil boşuna demiyor, "parayı da bileceksin" diye. Bakanlığa proje sunarken yanında garanti parayı da göstereceksin. Yarısından fazlasını vermiyorlar çünkü. Yapım destekleriyle ilgili konuştum çünkü asıl torpil döndüğü konuşulan destek türleri burada. Senaryo geliştirme, kısa film, belgesel falan gibi rantın döndüğü düşünülen destek türleri değil, çünkü meblağlar düşük, sayılar fazla.
Doğru kaynak ile kendi görüşünüz üzerinden okuma yapmak isterseniz yasa bu:
Sinema Yasası Teklifi 2-1490.pdf - 460 KB
Bu da sektörde faal yapımcıların konu üzerine sohbeti:
https://sinema.ktb.gov.tr/TR-273697/2021-yili-sinema-destek-basvurularina-iliskin-duyuru.html
2021 Yılı Sinema Destek Başvurularına İlişkin Duyuru
"Başvurmak isteyenler için hatırlatmak istedim."
Proje Geliştirme Desteği
· Animasyon Film Yapım Desteği
· Kısa Film Yapım Desteği
· Senaryo ve Diyalog Yazımı Desteği
türleri için başvurular E-devlet üzerinden yapılacaktır.
Yukarıda belirtilen destek türleri için 9 Kasım 2020 tarihine kadar yapılacak başvurular 2021 yılı Ocak ayı içerisinde tek dönemde değerlendirilecektir.
· Yerli Film Gösterim Desteği
için başvurular www.sinema.gov.tr > Başvurular sekmesinde yer alan "Başvuru Formu" ve "Başvuru Belgeleri"nin Sinema Genel Müdürlüğü'ne posta yoluyla veya elden teslim edilmesi suretiyle yapılacaktır.
Yerli Film Gösterim Desteği için 7 Aralık 2020 tarihine kadar yapılacak başvurular 2021 yılı Ocak ayı içerisinde tek dönemde değerlendirilecektir.
· İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım Desteği
· Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım Desteği
· Dağıtım ve Tanıtım Desteği
türleri için başvurular E-Devlet üzerinden,
· Ortak Yapım Desteği
· Çekim Sonrası Desteği
türleri için başvurular www.sinema.gov.tr > Başvurular sekmesinde yer alan "Başvuru Formu" ve "Başvuru Belgeleri"nin Sinema Genel Müdürlüğü'ne posta yoluyla veya elden teslim edilmesi suretiyle yapılacaktır.
Yukarıda belirtilen destek türleri için başvurular 2021 yılı içerisinde iki dönemde değerlendirilecektir.
7 Aralık 2020 tarihine kadar yapılacak başvurular 2021 yılı Mart ayı içerisinde; 8 Aralık 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında yapılacak başvurular ise 2021 yılı Eylül ayı içerisinde değerlendirilecektir.
· Belgesel Film Yapım Desteği
için başvurular E-devlet üzerinden yapılacaktır.
Belgesel Film Yapım Desteği için 28 Aralık 2020 tarihine kadar yapılacak başvurular 2021 yılı Nisan ayı içerisinde tek dönemde değerlendirilecektir.
E-Devlet üzerinden yapılan başvuruların Destekleme Kurulu gündemine alınabilmesi için son başvuru günü saat 18.00’a kadar yapılması; fiziki ortamda yapılan başvuruların Destekleme Kurulu gündemine alınabilmesi için başvuru formunun ve belgelerin Sinema Genel Müdürlüğü’ne son başvuru günü saat 18.00’a kadar teslim edilmesi gerekmektedir.
"Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana, ya da yazık olur adabına.” Mevlâna 8)