İlk sokakta belgesel çalışmasını geçen hafta yaptık. Bu çalışmada aslında konumuz sokak çalgıcıları olmasına karşılık, havanın çok yağmurlu olmasını fırsat bilip, her ortamda birden ortaya çıkan şemsiye satıcılarını belgelemeye karar verdik. Bu çalışmayı en kısa zamanda videosunu burada izleyebilirsiniz.
Bu çalışma bu yolda attığımız ilk adımdı. Ancak, katılımcı arkadaşların, belgeselciler “her havada çalışır” anlayışını şimdiden içselleştirdiklerini ve özverili çalıştıklarını görünce daha fazlasını da yapa
bileceğimizi ve bu tohumun tuttuğunu göstermesi açısından çok anlamlıydı.
Her hafta sokakta belgesel çalışmalarımız devam edecek.
Bu etkinlik; Belgesele ilgi duyan bir kamerası, bir fotoğraf makinesi, bir bilgisayarı, bir kalemi, bir fikri olan, araştıran, okuyan, yazan, çevresine ilgili, duyarlı ve bu hafta da değişik ve yeni bir şeyler yapayım diyen herkese açıktır. Biz ilgi duyan araştıran ve belgeseli önemseyen birkaç kişi arıyoruz. (sayı önemli değil, onlar da olabilir)
Digital Belgesel Sinema Film Akademisi oluşumu içinde, yaşadığımız şehri, olayları, mekanları gelecek kuşaklara belge olarak sunmak istiyor ve var olmak istiyoruz.
İstanbul’u yaşıyoruz ama nerede ne var ne zaman yapılmış ne için yapılmış, bilmiyoruz. Bilenlerde ya yanlış biliyor ya da eksik!
Bende varım diyenler, hafta sonunu kendimiz için değerlendireceğiniz ve hem belgesel sinemayı öğrenip “belge” üreteceğiz.
Bu çalışmada, baştan sona pratik çalışmalarla, konu seçimi, araştırma, senaryosunu hazırlama, çekim teknikleri, oyun kurgusu, sesi, müziği ve montajı dahil tüm belgesel süreçleri öğrenecek hem de bir belgesel film üretilecektir.
Yalnız kaldığın anlarda gözlerini kapatıp, düşünebilirsin, hayal kurabilirsin, hatta sınırsız sayıda film çekebilir, dizi oynatabilir, belgesel yapabilirsin, başrollerini kendin oynar figüranlarını da dilediğine oynatabilir, çektiğin filmleri silebilir, baştan alabilir, ışığı kamerayı dilediğin gibi kullanır, defalarca çekebilirsin, hepsi bedava, gözlerini açana kadar.
Ama tüm bunları gerçeğe dönüştürmek için kafanda yarattığın onca bahaneyi bir kenara at ve sende katıl. Yapabilir miyim dersen tek kelimeyle evet sen de yapabilirsin.
KATILIM ÜCRETSİZ’siniz…
Çalışma şekli:
Projede yer almak isteyenlerle hafta içinde araştırma ve teknik çalışmalar internet-mail ortamında, hafta sonu sokakta uygulamalı çekim, montaj ve kurgu Map-Medya bünyesinde yapılacaktır.
YER :
Kadıköy İskele Meydanı Haldun Taner Tiyatrosu içindeki kafede buluşuyoruz... Hava ister yağmurlu olsun ister kapalı, bizim havamız iyi olsun yeter... Program ve diğer hususlar aşağıda:
PROGRAM :
saat 10:00 da Kadıköy İskele Meydanı Haldun Taner Sahnesi Kafesinde buluşma, simit-çay sabah kahvaltısı niyetine tanışma ve sohbet 10:30 Belgesel sinema hakkında bilgilendirme ve çalışmalara başlama 11:00 Belgesel konusu seçimi ve üzerinde araştırma, senaryosunu yazma ve çekim teknikleri üzerine bilgilendirme 12:00 konu hakkında çekimleri yapmak üzere mekan seçimi ve çekimler 14:00 elde edilen bilgiler ışığında genel değerlendirme 15:00 Alanda çekimlere devam 16:00 son değerlendirme ve kurgu için görev dağılımı.
Konu: Sokak Çalgıcıları (veya grubun seçeceği başka konular, daha değişik konularda olabilir fikri gelen hazırlıklı gelsin)
Belgesel demek soru sormak, sorulan sorulara cevaplar aramak demektir. Bir anlamda Belgesel (önce kendine) öğrenmek demektir.
Materyal: varsa kameranız, fotoğraf makinanız, taşınabilir notebook, kağıt kalem ve kafanıza takılan sorularla geliniz.
Herşeyden önce çok keyifli ve unutamayacağınız bir gün için bekliyoruz sizi.
Görüşmek üzere...
Adnan Kervan
Çalışmalarımıza bir süre ara vermiş bulunuyoruz. Çalışmalarımızdan örnekleri, http://dbf.site88.net/ ve vimeodan izleyebilirsiniz...
Adnan Kervan