Forum

Belgesel/Kısa Film
 

Belgesel/Kısa Film

13 Gönderi
7 Üyeler
0 Reactions
3,144 Görüntüleme
(@kemalettin)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Hiç kurgulu film cekim deneyimi olmayan birine (bana) 1 haftada cekip bitirebileceğim çok basit bir Belgesel/Kısa Film önerisine ihtiyacım var.

Nasıl yani ?
Mekan: İstanbulda kolaylıkla toplu tasıma aracıyla en kısa zamanda ulaşabileceğim bir yer olmalı
Zaman: Gunduz ve de ek ışıklandırma gerekmeyen bir zaman diliminde gelecek hafta cekilip bitirilebilmeli
Uzunluk: 20-30 dakikalık bir kısa film/belgesel
Konu örnekleri: ilginç meslekler, el sanatı ustaları, yaşlı çok özel bir insanın hayatı, semt pazarlar, sokak hayvanları, tarihi bir yapı veya sizin onerileriniz

Kullanılacak tek ekipman : Basit bir HD ceken amatör kamera haricinde hiçbir şeyim yok

Neler tavsiye edebilirsiniz ?
Ucu açık bir konu: ornegin :
"ben şu konuda uzman/ilginc bir mesleği olan/yeri olan şu yeri/kişiyi/vs yi biliyorum/tanıyorum. Fazla sorun cıkmaz. Gelir cekersin vs."
"şöyle şöyle şeyleri de sorarsın/şunlara da dikkat edersin vs"

tipi bir mini projeye ihtiyacım var.

Veya "şu vimeo adresindeki şu filme bir bak. Benzerini Çek/ayrıca şunları da ilave et vs"

Neden istiyorum ?
Hiç kurgulu film deneyimim yok. Boyle bir denemem var diyebilmek istiyorum.
Yani portfoy'ume ilk girecek bir yarım saatlik basit ama çok amatörce gozukmeyecek bir film oluşturmak istiyorum

Bana fikirleriyle yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkur ediyorum

 
Gönderildi : 13/01/2012 9:18 pm
(@onucuncu_1605504554)
Gönderi: 0
 

Bu konuda hazır bir sürü kısa film ve belgesel film çalışmam var.
Sitede Hikaye ve Senaryo bölümünde yüklü bulunmaktadır.
Jenerikte Hikaye ve Senaryo bölümlerine Rumuzum olan Onüçüncü'yü yazmanız ve çektiğiniz filmi yüklediğiniz sitenin linkini vermeniz halinde senaryolarımı kullanabilirsiniz.
Senaryolarda elbette teknik nedenlerle değişiklikler yapmanız da mümkün bulunmaktadır.
Ancak, bazen karakter isimleri ve film müziklerinin estetiksel kaygılarının ötesinde, felsefi öğeleri de bulunması nedeniyle, hikaye, diyalog, müzikler ve karakterler de fazla değişiklik yapılmamasında fayda bulunmaktadır.
Saygılarımla,

Deccal, gördüm seni sobe.

 
Gönderildi : 13/01/2012 9:56 pm
(@kemalettin)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Çok teşekkür ediyorum onucuncu.

Senaryo ve Hikaye baslığındaki çalışmalara göz attım.
Eger gözümden kaçmadıysa hepsinde oyuncu gerekiyor. Bende de bir kameradan başka bir şey olmadığı icin oyuncu konusunda sıkıntı çekebilirim.

Yazdıkların sinemalarda oynatılanlardan aşağı kalmaz hatta daha da iyi, yani çok güzel eserler.

Belki ilerde düşünülebilinir. Bu etapta beni çok aşıyor ne yazıkki

 
Gönderildi : 13/01/2012 10:51 pm
(@baroka)
Gönderi: 0
 

ben lokalleri tavsiye ederim,emekli lokalleri.hem istediğin konuya yakın hem mekan olarak uygun hemde oyuncu sıkıntısı çekmezsin.

 
Gönderildi : 13/01/2012 11:17 pm
(@kemalettin)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

ben lokalleri tavsiye ederim,emekli lokalleri.hem istediğin konuya yakın hem mekan olarak uygun hemde oyuncu sıkıntısı çekmezsin.

Güzel bir nokta. Yakınımda bir tane Avrupa yakasında da bir tane aklıma gelenler arasında var.

Biraz beyin fırtınası mı yapsak ?

Nasıl bir kurgu geliştirebiliriz veya başka neler olabilir?

Onların yaşamları, anıları filan mı olabilir?

Aslında hiç tanıdık olmaması dolayısıyla biraz ikna gucu biraz da yaratıcılık gerekecek, değil mi ?

 
Gönderildi : 14/01/2012 1:50 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

1- Herkesin her gün önünden geçtiği insanlardan birini ya da bir grubu seçebilirsiniz. Bu grup o şehre has olursa daha güzel olur. Örneğin İstanbul deyince aklıma gelen iehrin simgesi vapurlar. Bir izin alarak 1-2 günde vapurlarda dolanarak herkesin alelacele binip indiği o vapurların sabah nasıl hazırlandığı, çalışanların kimler olduğu (çımacı nedir vb) saat kaça kadar, hangi koşullarda çalıştıkları ve işlerinin en zor kısımları vb vb gibi bir konu hem görsel olarak da güzelliklere adaydır. Hem geniş plan Boğaz ve vapur manzaraları, hem de halatlar, babalar, bacalar, vapur boyalarının kabarmış halleri vb gibi çok sayıda yakın plan çekime ve de insan yüzlerine, martılara, çöp tenekesine, çaycının tepsisi, simit yiyenler vb yer bulacak bir çekim olur. Bence güzel bir ön hazırlık ve 2 günlük çekim ile elde bol bol malzeme olacaktır. Zaten konu konuyu çeker. Bunu yaparken bir diğer konuyu insanlarla tanışınca otomatikman bulursunuz.

2- Yeşilçam ve figüranlar kahvesine gidip oralarda sinema anıları öyküleri olanlarka röportaj yapıp sesin arka planına filmlerin geçtiği klasik-tarihi yerleri koyarak bugününü göstermek, Yeşilçam posterleri satan yerlerden görüntü almak ile başlayan bir proje de sizleri ilginç noktalara taşıyacaktır.

3- Devlet tiyatroları ya da özel tiyatrolardan birinde bir belgesel çalışması yapabilirsiniz. Böylece oyuncuların provaları, sahne dışı dinamikler ve hayatlar, kulis ve makyaj ortamı sonra da gerçek performanstan kesitler insanlara ilginç bir tablo sunabilir.

4- Bir sokak sanatçısı vb ile anlaşıp küçük bir maddi karşılıkla onun günlük hayatına eşlik edebilirsiniz. Katıldığım son 2 festivalde bu içerikteki insan öyküleri hep başa oynadılar. Birisi de uluslararası ödüller aldı.

5-Bir el sanatkarının çalışma süreci artık biraz klişe olsa da kullanılabilir. İstanbul'da hala saraçlar, metal işleri yapanlar var. Ben bilemiyorum ama bir kere gezmeye başlayınca konu kendinden gelecektir sanırım.

Benden bu kadar ve kolay gelsin.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 14/01/2012 6:23 am
(@zitarof)
Gönderi: 0
 

Şu tür videolar çekebilirsin bence. Belgesel gibi teferruatlı olmaz, zahmet gerektirmez hem.

[vimeo] http://www.vimeo.com/30549321 [/vimeo]

 
Gönderildi : 14/01/2012 6:47 am
(@kemalettin)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Fulgura, Bunlar cok begendigim fikirler

Ortaya cikabilecek filmi becerebilecegim kadariyla eger siz de begenirseniz ve de isminizi de jenerige ornegin konsept danismani vb gibi koymami isterseniz, hangi unvan la eklemem icin Özel mesaj gönderebilirsiniz. mutlaka eklemek isterim.

tesekkur ederim.

saygilarimla

 
Gönderildi : 14/01/2012 11:06 am
(@kemalettin)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Şu tür videolar çekebilirsin bence. Belgesel gibi teferruatlı olmaz, zahmet gerektirmez hem.

"Şehr-i Sinematografya - BEYOĞLU"

ZiTaRoF: Cok guzel bir ipucu bu "Şehr-i Sinematografya - BEYOĞLU"
Benzeri yerlerde cok cekimler yaptim. Tabii bunun kadar etmez benimki.
Tekrar gidip bu filmin dogrultusunda atladigim yerler/kisiler/acilari da goz onune alarak mutlaka buna benzer bir film yapmak istiyorum. Cok tesekkur ederim.

 
Gönderildi : 14/01/2012 11:14 am
(@gorkem)
Gönderi: 0
 

Bu başlıktaki talebi anlamakta güçlük çekiyorum. Farklı yaklaşımlar, farklı anlayışlar...
BU nedenle yardımcı olamıyorum...

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 14/01/2012 2:16 pm
(@kemalettin)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

...
şimdi size bir Ö.M. yolladım.

 
Gönderildi : 14/01/2012 2:27 pm
(@gorkem)
Gönderi: 0
 

İyi çalışmalar...

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 14/01/2012 2:52 pm
(@sataman)
Gönderi: 0
 

Tşk fulgura,farkında olmadan banada yardımcı oldun 🙂

 
Gönderildi : 14/01/2012 8:13 pm
Paylaş: