Gözlemlerim eşliğinde DSLR furyasında şu anda başı ceken ve tartışmalara neden olan üç makına Canon 60d,550d,7d.
Alışveriş sitelerindeki karşılaştırma fonksiyonlarının pek bir işe yaramadığını düşünen biri olarak(sadece teknık ozellıklere göre kullanıcının makına secmesinin yanlıs oldugunu varsayarsak) ,kullanan kişilerin gözlem ve tecrübeleri doğrultusunda,mantıklı ve bol katılımlı bir tartısma ile bu üçlü arasında kalan insanları net bir fikire ulaştırabilecegimize inanıyorum.
Ben bir Eos 500d kullanıcısıyım,tabiki yeterli gelmıyor ve bu üçlüden birini almayı dusunuyorum.Acıkcası 550d ile 60d arasında kaldım.Video kaliteleri arasında fark var mı bilmiyorum,ancak LCD ekranın hareketli olması filmcileri epey rahatlatacaga benziyor.Body olarakta daha agır,dolayısıyla daha stabil bir cekim imkanı sundugunu söyleyebiliriz.7d'yi fiyatından dolayı pek dusunmedıgımı soyleyeyım bu arada,o fiyat farkına objektif veya handyfilmtools'tan ekleme ile ekipmanımızı güçlendirebiliriz.
Sizlerinde bu konuda görüşlerinizi,sorularınızı seviyeli bir tartısma ortamı cercevesınde beklıyorume.Hadi bakalım.
Double the gun double the fun!
vimeo.com/type2
facebook.com/ddogru11
550D nin magic lantern avantajı var her iki makineye karşı. Onun dışında 60D nin hareketli ekranı eğer fotoğraf çekmiceksen ayırd edici bir özellik değil çünkü o boncuk kadar ekranda ne netleme yapılabiliyor nede görüntünün stabilitesine bakılıyor. 7D nin ise gövdesinin hava şartlarına dayanıklı olması çok önemli (yağmurda suyu yiyince pert olmuyor).
"Giydikçe açılır" diyen tezgahtar, "uzadıkça şekil alır" diyen kuaför, "zamanla unutursun" diyen arkadaş... Bunların hepsi aynı örgüte üye...
Magic Lantern nedir tam olarak?Fotograftan çok video cekiyorum,bir handytool,ardından bir LCD ekran alana kadar idare eder diye dusunuyordum.En azından steady cami kullanırken biraz daha rahatlatacagını dusunmustum.7D nin gövdesi konusunda cok haklısın,ilk defa 7D kullandıgımda elime aldım,incelerken ''işte olay bu'' dediğimi dün gibi hatırlıyorum.
Sanırım 550d alıp bir LCD ekran edinene kadar bir netbooka falan baglamak en mantıklısı.(mümkündür umarım).
Anıl video kaliteleri arasında herhangi bir fark var mı?Hani yoksa Canon'un izledigi politikadan cidden şüpheliyim acıkcası.
vimeo.com/type2
facebook.com/ddogru11
Ben bir fark göremedim ama benden daha eğitimli gözlere sahip olduğunu düşündüğüm arkadaşlar 7D'nin doku kalitesinin daha iyi olduğunu söylüyorlar.
Magic lantern(ML) 550D için yazılmış bir korsan firmware ben ML nin tamron 17-50 objektife optimize edilmiş 'Alex' sürümünü kullanıyorum pek çok sürümü mevcut.
Genel özellikleri
- Manuel gain control
- kelvin cinsinden beyaz ayarı.
- Daha sağlıklı iso ayarı.
- Daha sağlıklı shutter speed ayarı.
- intervalometer
- Çeşitli crop seçenekleri.
- Rack fosus
- HDR çekim modları
- 5x 10x crop factor.
Bazı sürümlerde bitrate artırma şansınız var 60mb/s çıkaranlar olmuş ben korktum denemedim. Yine video kaydını 12800 iso ya çıkaran seçenekler mevcut. Yine korktum denemedim.
"Giydikçe açılır" diyen tezgahtar, "uzadıkça şekil alır" diyen kuaför, "zamanla unutursun" diyen arkadaş... Bunların hepsi aynı örgüte üye...
Vay be,playstationlardan alısık oldugumuz ''hack'' olayını DLSR lerde de gördüm,gözüm acık gitmem artık 😀
Tabiki bu avantajları abartılı kullanmak makınaya zarar verecektır mutlaka.Şu anda 60d ile 550d arasında inanılmaz bir ikilem yasıyorum,diğer arkadaslarda yorumlarla iki makına arasındaki gorduklerı avantaj dezavantajları paylasırsa daha rahat karar veririm sanırım.Hala 60d ile 550d arasında video kalitesi farkı ne raddede net bir bilgiye sahip değilim.Ayrıntıya takılan bir insanım,forumda 550d hakkındaki 32 sayfadaki 447 yorumu tek tek okudum diyecek kadar hemde.Kafamı rahatlatmam lazım bu yuzden 😀
vimeo.com/type2
facebook.com/ddogru11
ilk çıktığında 60D çok hoşuma gitmişti çünkü döner ekran fotoğrafçılar için çok ciddi bir avantaj ama iş videoya geldiğinde 3' lik ekran kadraj ayarlama dışında hiçbir işe yaramıyor. Hatta ekranın fazlasıyla kaliteli olması (nedemekse) nedeniyle ekrandan aldığın görüntü şaşırtıcı oluyor. Küçük ekranda bazı rahatsız edici titreşimler daha belirsiz. Sonuçta video çekecek insanın en kötü 7' lik bir ekrana ihtiyacı var buda dönen ekranı sinemacılar için gereksiz kılıyor.
Bence 60d için gereksiz eleştiriler. ekranın fazla kaliteli olması çözünürlükle alakalı olmasın sakın. 60d kullanan biri olarak lcd görselliği açısından bu kadar net ekran görmedim. oynar lcd dezavantaj olmadığına göre avantajdır. oynamamasından da iyidir. kullanan arkadaşlar daha iyi bilir. bir çok pro video kameralardaki lcd boyutuyla aynıdır, yakındır. sinemacılar için zaten sınır sonsuzdur. kapıyı bir açarsan ekipman ihtiyacın hiç bitmez.
550d de magic larntern avantajı var demişsin. zaten 60dnin bu avantaja ihtiyacı yok en önemli ihtiyaç manuel ses kontrol zaten 60d de mevcut. 550d kullanıcıları çok dertlidir bu konuda.
Yok vlad olay o kadar basit değil magiclantern in daha pek çok avantajı var. Sadece ses olayı değil yani. Bir kere çok kapsamlı bir intervalometer var onun dışında bit rate ni kendin ayarlayabiliyosun çok hızlı bir kartın varsa gözle görünür görüntü kalitesi farkı ortaya çıkıyor. Zaten ses ayarlarıda 60D den çok daha üstün Zebra muhabbeti olsun cropmarklar olsun 9 kademeli HDR braketing olsun var oğlu var. Daha rack focus olayına falan girmedim bile. Hatta dokunmadan ses ile devreye giren çekim modu var. Bazı özelliklere bırak 60D yi panavisionun bile ihtiyacı var :D.
60D için yaptığım gereksiz eleştiriler 550D için de geçerli aynı ekran sonuçta beni de çok yanıltıyor.
.
Sorunuzun cevabı 600D olarak belli olmuştur sanırım... 🙂
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Sorunuzun cevabı 600D olarak belli olmuştur sanırım... 🙂
Aynı şekilde düşünüyorum. Beni asıl düşündürense Sony A55 ve 600d.
Sony konusunda pek destek vermiyorum. Amatör işlere uzak bir firma ve paracıdır. Handicam konusunu saymazsak (ki film işinde kullanılması ciddi anlamda söz konusu değil) bugüne dek pek sıcak bir firma olmadı bu tür işlere. Belki piyasanın yeni zorlamaları ve Canon vb tehdidine karşı biraz strateji değiştirebilirler. Bu arada büyük bir itiraz olmayabilir ama yaptıkları makinalar da esasen SLR değiller. ML gibi ikinci piyasa desteği de yok. Tek iyi yani bizim gibi ülkelerde yaygın olması nedeniyle servis ağı ki onun da bedeli var. Elbette ki son tercih sizin.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.