Herkese merhaba ben Yücel bu videoda , Panasonic S1H’ı incelemeye çalışacağım.
Makinenin temel özelliklerine gelecek olursak.
35.6mmx23.8mm 24Megapixel FullFrame CMOS sensor barındırıyor.
Lens bayonet tipi L-mount
UHS-I /UHS-II / UHS-III SDHC/SDXC tipi medyaya yazabiliyor veDual card slotu bulunuyor.
V-log ile 14 stop Latitude değerine sahip
6K (5952x3968) 3:2 / 5.9K (5888x3312) / 4KDCI ve UHD ‘de 60fps’ye kadar çıkabiliyor.
FHD’de 180fps ‘e kadar çıkabiliyor.
Hem tilt hemde dönebilir flip-out ekrana sahip
Dual Native ISO 640 ve 4000 arasında çalışabiliyor.
Tüm çekim formatlarında 30dk çekim sınırlaması bulunmuyor.
5 eksenli sensorden titreşim engelleme özelliği bulunuyor.
Doyurucu bir inceleme olmuş. Paylaşım için teşekkürler.
Bu arada buraya yazmayı ıskalamışız. Netflix onaylı tek Mirrorless Camera şu anda. BGH1 var ama mirrorless değil, fakat bu kameradan ucuz.
Bu arada buraya yazmayı ıskalamışız. Netflix onaylı tek Mirrorless Camera şu anda. BGH1 var ama mirrorless değil, fakat bu kameradan ucuz.
Netflix onaylı ne demek? Netflix'in "bunlarla bana dizi ya da film çekebilirsiniz" dediği kameralar mı?
Evet, filmin en az yüzde doksanı bu kameralarla çekilmiş olmalı demek bu. Crash cam, drone vs gibi mevzulardaki kısıtlamaları bilmiyorum. Bu arada bgh1 de gh5s’in az gelişmiş hali. Gh5 ve Gh5s’in neden kabul edilmediğini anlamadım. Ama cidden Pocket’in falan kabul edilmediği listeye Panasonic’in en düşük kameralarından birini sokmayı başarması, Sony’nin buna yaklaşamaması cidden takdir edilecek bir olay. İşin arkasında dönen şeyleri bilmiyorum tabi, ama mevzu bir kalite mevzusuysa geçerli bu söylediğim. Çok detay bilmiyorum tabii ki.
GH5 listedeydi hatta bir proje (hangisi hatırlamıyorum) gh5'le çekilmişti. Çıkarmışlar demek ki.
Bmpcc 6K da yokmuş ona şaşırdım.
Listeyi diğer başlıkta inceledim, biraz şaşırdım. BMPCC 4K ya da GH5 gibi kameraları neden kapsamamışlar ki?
Görüntü kalitesiyle ilgisi yok muhtemelen.
Listede olmayan Arri kameralar var. Alexa Mini LF var ama normal mini yok, amira yok.
Netflix belli aralıklarda kameralara güncelleme yapıyor, bir ara sony a7s3 ve fx3 de listede vardı ama sonradan çıkarmışlar bazı kameraları neden böyle bir karar alıyorlar bilmiyorum çok ilginç
Olayı merak ettiğimden biraz daha araştırdım. Kameranın onaylı olup olmamasının altında yatan temel sebep, kameranın niteliğinden değil, yönetmenlerin Netflix'le olan iletişim ve ortak iş akışlarında teknik sorunların minimize edilme çabasından kaynaklanıyor. Olay aslında bir standardizasyon. Çekilen görüntülerin dosya isimlerinin değiştirilememesi ya da bazı hafıza kartı sistemlerinin yeterince güvenli görülmemesi gibi detaylar çoğu zaman.
Yönetmenin "listenizdeki onaylı kameralardan biriyle çekmeyeceğim, kendi istediğim kamerayla çekeceğim" deme hakkı bulunuyor ve proje bazlı olarak bu talep kabul edilebiliyor, çok sayıda örneği de var. Burada önemli olan Netflix'in neden bazı kameralara sıcak bakmadığını, dertlerinin ne olduğunu bilmek; "biz sana boşuna demiyoruz bunlarla çek" dedirtmemek. 🙂
Konuyla ilgili bazı linkler:
https://ymcinema.com/2021/01/28/the-netflix-guide-for-non-approved-cameras/
https://help.prodicle.com/hc/en-us/articles/115001787532-Cameras-and-Image-Capture
Biz mevzunun standartlar kısmıyla çok muhattap olmadığımız için mevzuya çok kabaca bakıyoruz, ama söylediğine benzer bir sürü ince işlem var ki. Görüntünün inciğine cinciğine kadar analiz yapan standart makineler. Görüntü kalitesi sadece bir bileşen. Diğer tarafla çok ilgimiz olmadığı için cahiliz. Ben standardizasyon konusunda sadece belirli ses seviyesi standartlarına ya da renk standartlarına göre çalışmayı biliyorum mesela. Fazlasına gerek olmadı. Ama bu alan bile kendi şartlarımda birçok kamerayı elememe neden oluyor. Bilmediğimiz ne mevzular var kim bilir. Ama en basitinden bizim seviyemizde Panasonic kameraların ısınma sorununun en az olduğunu iddia edebilirim. Gördüğüm blackmagic’te de Sony’de de, Fuji’de de ısınma sorunları olduğu ve ısınınca görüntüde sıkıntılar oluşturdukları. (Genelde noise oluyor) Şu bile bir kriter olabilir. Aynı serideki makinelerin bile sensörleri arasında renk farkları oluyor. Aynı iki kameranın sensörleri farklı sonuçlar verebiliyor. Bu konuda bir sıkıntı görmüş olabilirler. Tamamen uyduruyorum.
Dediğim gibi çok bilmediğimiz ama onlarca faktörün devrede olduğu bir eleme işlemi olabileceği gibi, basit bir ticari anlaşma da olabilir mesela bunu da hesaba katmak lazım. Parayı veren düdüğü çalmış olabilir.
Saydığın ihtimaller olası... Belki de Netflix herhangi bir kamerayı inceleyip değerlendirmedi, tamamen üreticiler bazı modellerini Netflix'e önerdiler, liste de referans niteliğinde şekillendi; o yüzden de düzenli aralıklarla güncelleniyor olabilir. Örneğin X markası Y modelini Netflix'e önermediyse (tenezzül etmediyse), Netflix'in de haberi olmamış olabilir, dolayısıyla listeye girmemiş olabilir.