Forum

Kısa film için 600D mi?.. 550D mi?..

27 Gönderi
11 Üyeler
0 Reactions
5,761 Görüntüleme
(@fulgura)
Gönderi: 0

Dönen ekran için 600D.
Magic lantern'de ses ayarları için 550D (600D'de agc kapanmıyor, menüde manuel ses ayarı olduğu halde..)

Başka da bir farkı olduğunu sanmıyorum(kullanış-video kalitesi vs.) (600D kullanıcısıyım)
600D'nin iç yazılım/donanımı daha yeni ve UHC-1 kartları destekliyor. Daha yüksek bitrate ile çekim için daha uygun. 550D ile en yüksek Sandisk Extreme Pro ile 95MB/s kayıt yapılabilirken 600D ile 99MB/s vurmak mümkün. Her halükarda aradaki farklar zamanla daha belirgin hale gelecektir.

ML üzerindeki AGC sorunu konusunda çalışılıyor ve ben de takip ediyorum. Harici ses kaydı alıyorsanız zaten sorun yok. Bu özellik 600D'ye ML ile de kazandırıldı ve şu anda test başarılı. Yakın zamanlardaki ML sürümlerine eklenecektir. O zaman da sorun kalmayacak.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 26/08/2012 11:43 pm
(@copen)

Düd, Copen haklısınız bu iki makine ile ilgili bilgiler mevcut ( Ki ben de böyle olduğunu belirtmiştim... ) fakat dikkat ederseniz açtığım başlıkta bir "Seçim, Tercih..." söz konusu. Doğrusu siz ikiniz de dahil olmak üzere bu konuda bilgisine ihtiyaç duyduğum bir çok kardeşim vardı. Maksadım az bir süre kala arkadaşımın alacağı makine ile alakalı doğru seçimi yapmasına katkıda bulunmaktı... Yazmış olduğunuz şeylerin yararı elbette olacaktır. Gösterdiğiniz hassasiyet için çok teşekkür ederim.

Aslında sana direkt bir taşlama olması değil yazdıklarım, malesef o kadar cok teknik konuyla boğusuluyor ki forumun buyuk kısmı donanım haber gibi olmaya basladı, insanlar film/klip/proje/video vs yayınlıyor, senaryo gonderiyor ya da filmler ile ilgili net/genel bir konuya değiniyor mesaj trafiği yerlerde sürünüp ağırkanlı giderken "acaba şu mu bu mu? " ya da 1000 defa üzerinden gecilmiş ve forumda derya deniz bulunan bilgiler hiçe sayılarak yeniden ve defalarca aynı konular acılıyorda açılıyor. Tepkim bir anlamda saygısızlığım buna...

bir anlamda ;

Yazana değil yazılana kızıyorum ....

kötü iş kötü iştir en iyi teknoloji kullanılsa bile; iyi iş iyi iştir sadece kağıt kalem olsa bile....

Gönderildi : 27/08/2012 12:18 am
(@kykgm)

600 d +ml= RED

Yaş, milliyet yada özgeçmiş önemli değil; önemli olan söyleyecek bir şeyin olması.

^^KYKGM^^

Gönderildi : 27/08/2012 12:21 am
(@hefkere)
Gönderi: 53
Başlığı açan

Copen kardeşim estağfurullah... Asla saygısızlık yapmadın... Ayrıca verdiğin bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Bu arada arkadaşım 600D aldı. Almasında yazılanların genelinde görüldüğü üzere; 600D'yi daha çok tercih etmenizin rolü büyük... Hayırlısı artık.

Gönderildi : 27/08/2012 11:10 pm
(@halostendap)

arkadaşına hayırlı olsun 🙂

insta https://www.instagram.com/morehalityalcin

Gönderildi : 28/08/2012 12:03 am
(@hefkere)
Gönderi: 53
Başlığı açan

Teşekkür ederim İntercapiller. ( Keşke adını bilseydim de iş makinesine teşekkür ettiğim düşüncesine kapılıp kendimi şizofren hissetmeseydim 😀 )

Gönderildi : 28/08/2012 6:16 pm
(@rodriguez2)

600D'nin iç yazılım/donanımı daha yeni ve UHC-1 kartları destekliyor. Daha yüksek bitrate ile çekim için daha uygun. 550D ile en yüksek Sandisk Extreme Pro ile 95MB/s kayıt yapılabilirken 600D ile 99MB/s vurmak mümkün. Her halükarda aradaki farklar zamanla daha belirgin hale gelecektir.

ML üzerindeki AGC sorunu konusunda çalışılıyor ve ben de takip ediyorum. Harici ses kaydı alıyorsanız zaten sorun yok. Bu özellik 600D'ye ML ile de kazandırıldı ve şu anda test başarılı. Yakın zamanlardaki ML sürümlerine eklenecektir. O zaman da sorun kalmayacak.
Umarım kısa sürede çıkar 🙂 Zoom H4N bulmak bazen sıkıntılı oluyor(gerçi tabii ikisinin yaptığı iş farklı ama, zorda kalınca direkt dslr üzerinden kaydedebilmek rahatlatıcı olurdu)

Bu arada Fulgura hocam hazır siz hızlardan bahsetmişken sorayım, ML'deki bitrate ayarı sıkıştırılmamış görüntü sıkıştırılırken mi devreye giriyor yoksa zaten işlemciden sıkıştırılmış gelen görüntünün bitrate'ini yapay bir şekilde arttırmaya mı yarıyor? Ben Transcend class10 kartımla en fazla 1.4x'e çıkabiliyorum, bir arkadaşım Lexar'ın iyi bir kartıyla 3x bitrate ile kaydedebildiğini söyledi.(60D ile) Eğer gerçekten daha az sıkıştırılmış görüntü alıyorsak bu greenscreen, renk düzeltme vb. için bulunmaz bir nimet, değil mi? 🙂

Gönderildi : 28/08/2012 6:44 pm
(@fulgura)

Bitrate sıkıştırma aşamasında kullanılan bir parametre. Bu bizim bitrate dediğimiz şeyin tam adı aslında "limiting bitrate"tir. Yani herhangi bir karenin sahip olabileceği en üst veri miktarı sınırıdır. Bu rakama ulaşılan karede daha çok veri varsa o atılır, kayda girmez. Bu parametre ile o değeri belirleyen çarpanı değiştiriyoruz ve tavanı yükseltiyoruz. Her karede işe yaramaz ama sahnemizde çok ayrıntı varsa, örneğin folyaj dediğimiz yapraklı bitkilerden, çalılardan vb oluşan sahnelerde bir noktada bitrate dolar ve o noktada görüntü kayıpları yaşanır. O durumlarda, doğa çekiminde, vb oldukça yararlı. Diğer durumlarda çok farketmez çünkü sen 3.0 da yapsan o karede 15.000 bps veri olur. Çünkü görüntüde ayrıntı yoktur. Bu nedenle normal Class 10 kartlarda ve kameranın SD yazıcı tamponu sınırlaması nedeniyle 1.4 zaten normal koşullarda max standarttır. Düz duvarın önüne kameranı koy, x3.0'ı seç, hiç farketmez, yine 15-20.000 bps kadar veri girer en fazla. Ama codec blaster dediğimiz türden bir görüntünün önünde ben standart 1.0 ayarının bile iflas ettirdiğini biliyorum. Yani kart vb önemli ama esas mesele görüntü içeriği.

Panasonic GH serisini hackleyince o bitrateler 100.000 üstü değerlere hatta 250.00lere ulaşıyor ve doğru koşullarda farkı görüyorsun. Red kalitesinde GH2 görüntüsü görmüşlüğüm var. Canon'da ML ile x3.0 var ama Canon codec'i çok başarılı değil, hatta Canon'un en kötü noktası o codec. Bari bu çarpan ile uğraşıp kısmen veri artışı elde edelim diye uğraşıyoruz. Ben de geçenlerde greenscreen bir röportajda ilk defa yükseltip kullandım ama normal haliyle birebir kıyaslama olanağım olmadı. Bana daha iyi gibi geldi. Açık hava, deniz kenarı, kumsal, uzaklarda görülen ağaçlar vb olan durumlarsa kontrollü olarak yülseltmeli ama tekrar edilemeyecek çekimlerde riske girmeye gerek yok. O arkadaşınızın x3.0 değeri de kart hızından çok içerikten olmalı. Yoksa ben de x3.0 elde edebiliyorum ama sıradan bir yeşil yapraklı çalı önünde x1.0 bile dağılabilir. Canon'un DIGIC işlemcisinin hızı en fazla 45.000-50.000 değerlerine yetiyor ki 5DMk2'de durum daha da düşük. Mark iii ile bunu arttırdılar da 90.000lerde geldi. Bi sonraki seride Canon 100.000 değerlerini standart sunarsa ya da daha iyisi HDMI üzerinden temiz sinyal ile bu veriyi sunarsa güzel olur ama inadına yapmıyorlar.

Kaliteli ve kontrollü iş peşinde iseniz yani stüdyo ortamı, kontrollü ışık veya sinema seti gibi yerlerde bitrate'i olabildiğince yükseltmek iyidir. Diğer durumlarda risk almaya gerek yok.

EK: Bu arada ekleyeyim: Bu noktada diyafram ayarı çok önemli. Bol ışıklı ortamda diyaframı iyice kısınca netliğe giren kısım çok artınca bitrate esas kendini belli ediyor. Yoksa f/2.0'da vb zaten netlik dışı bulanık olduğu için optik olarak veri azalmış durumda. f/16 gibi değerde ve bol ayrıntılı ortamda daha belli oluyor ayrıntı farkı.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 28/08/2012 7:04 pm
(@ilkersn)

tabi videoda 60d çıkmışken 600d almayın diyenler de yok değil tabi bütçe yeterliyse... üzerine koyabilecek durumumuz varsa. yarı profesyonel olarak geçiyor 60d. bu konuda varmı bilgisi olan?

üzerine birde Nikon D3200 60d kadar iyi video performansı olduğu iddaa edilen bir makine ve fiyatıda 60d den düşük 600d ye yakın. sizce şu denklemden neyi çıkarmalıyız?

filmleriniz için müzikler

Son Kısalarımız: tesir Kader Eris
Kısa filmlerimiz, ücretsiz müzikler ve kendin yap videoları

Gönderildi : 28/08/2012 10:24 pm
(@rodriguez2)

@Fulgura, detaylı anlatım için çok teşekkür ederim. Bitrate'i içeriğe göre-duruma göre gerekli yerlerde arttıracağım..

Gönderildi : 28/08/2012 11:04 pm
(@kykgm)

tabi videoda 60d çıkmışken 600d almayın diyenler de yok değil tabi bütçe yeterliyse... üzerine koyabilecek durumumuz varsa. yarı profesyonel olarak geçiyor 60d. bu konuda varmı bilgisi olan?

üzerine birde Nikon D3200 60d kadar iyi video performansı olduğu iddaa edilen bir makine ve fiyatıda 60d den düşük 600d ye yakın. sizce şu denklemden neyi çıkarmalıyız?
60 d kullanıcısı olarak buna ihmal vermiyorum

Yaş, milliyet yada özgeçmiş önemli değil; önemli olan söyleyecek bir şeyin olması.

^^KYKGM^^

Gönderildi : 28/08/2012 11:36 pm
(@ilkersn)

60 d kullanıcısı olarak buna ihmal vermiyorum

bende öyle diyordum sonra şunları görünce şaşırdım bir göz atınız....

http://versusio.com/tr/canon-eos-60d-vs-nikon-d3200 " onclick="window.open(this.href);return false;

filmleriniz için müzikler

Son Kısalarımız: tesir Kader Eris
Kısa filmlerimiz, ücretsiz müzikler ve kendin yap videoları

Gönderildi : 29/08/2012 1:13 am
Sayfa 2 / 2
Paylaş: