https://we.tl/t-Q3qqet885p&source=gmail&ust=1618329147781000&usg=AFQjCNGilhIE72qko8DGeKzXYQcno2MVC A" rel="noopener"> https://we.tl/t-Q3qqet885p
İndirme linki
4K 25fps 4:2:0 10Bit h265 f-log
sağol serkan
@corvallisRica ederim kardeşim.
X-trans sensör gerçekten başarılı olsaydı orta format modellerinde bayer sensörden vazgeçip x-trans'a geçerlerdi. Onlar da biliyor ki orta format kullanıcıları bu işin acemisi değiller.
Viki'de sensörle ilgili özet bilgi içerisinde dezavantaj kısmında yukarıda değindiğim yazılım uyumsuzluk kısmı yazmışlar.
Ayrıca algoritmadan kaynaklı mor tabakaya da değinmişler.
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Fujifilm_X-Trans_sens%C3%B6r
Yazdığım sorunların temelinde doğal tonlara ulaşmanın zorluğu var.
Bu arada bilmeyenler için belirteyim fujifilm x-t3'ü bir yıldır kullanıyorum. Ondan önce x-t30 kullanmıştım. X-trans sensörün bana zararı yok ama kesinlikle bayer'e tercih etmeyin.
pacientenin dosyasını indirip kendi zevkime göre bir kaç düzenleme yaptım. Yanlız matbox sağdan inceden inceye girmiş birde sol üstte de aynı sorun var. Pozlama bilerek zorlanmış detayları göstermek için çekmişsin herhalde ayrıca mateboxin yarattıgı sıkıntıları crop yapmak istemedim. bulutlar için magentayı bıraz ben bilerek ekledim.
@corvallis Aynı koşullarda sony A73'le çekseydim o mor tabakayı görmeyecektik.
exif:
f5.6
1/50
1000İso
5300K
Fujifilm serisiyle ilgili iki kelam edelim de biz yandık siz yanmayın.
Fotoğraf:
1. Raw dosyası photoshop ile uyumlu olmadığı için 100 iso'da çekseniz bile pürüzsüz fotoğraf elde etmeniz için photoshop'ta kırk takla atmanız gerekiyor. Lightroom sizi kurtarabilir ya da fujifilmin kendi raw yazılım programını kullanarak raw dosyayı gene fujinin belirlediği stillere dönüştürebilirsiniz. Yani orada da özgürlüğünüz yok. Fuji ne diyorsa ona razı olacaksınız.
2. Jpeg kayıt alırım nolacak? Derseniz gene bazı sıkıntılara katlanacaksınız. Fuji burada da size önceden derecelendirilmiş renkler sunuyor ve bunu bir marifetmiş gibi pazarlıyor. Standart pp'de bile çekseniz standart renk elde etmiş olmuyorsunuz. Doğal renk için programda gradinge gireceksiniz.
3. Banding sorunu taa 2008'lerde kalmıştı değil mi? Fujifilm size bu imkanı veriyor ve banding dolu nostaljik dijital kayıtlarınız oluyor. (Çözüm f11)
Video:
Kropsuz 60fps 4K, 4:2:0 10 bit H265 video! Off inanılmaz. Ayrıca kontrast töleransı için f-log da cabası. Kaydı alıyorsunuz ama o da ne? Videoya renk yaptığınızda bazı renkler yok. Bazı yerler de yarım halka çizgilerle dolmuş. (Çözüm mask)
Fotoğraf ve videodaki saydığım problemlerin temelinde sensör var. Fuji diğer hiç bir markada olmayan bir renk algoritması kullanarak derecelendirilmiş renklerle geliyor. Yani kamerada f-log ve standart picture profile dahil hiç biri ham (biçimlenmemiş, şekillendirilmemiş, değiştirilmemiş) dosyalar olmuyor.
Peki bunu neden yapıyor?
Kullanıcı hatasını minimuma indirip hazır tonlarla önce kullanıcı tavlıyor, sonra kamerayı satıyor.
Fotoğraf ya da videoda zerre bilgisi olmayan biri dahi bu kamerayla bir kaç kare çektiğinde "ufff renklere bak" deyip kendini "photographer a" ya da "videographer b" olarak pazarlayabiliyor. Normal şartlar altında ps'de ulaşamayacağı tonlara deklanşöre basarak ulaşıyor. Bu da sokaktaki vatandaş için kamerayı cazip kılıyor. Çağ Instagram filtreleri çağı ve fuji o filtreleri bir algoritma olarak kameraya entegre etmiş durumda.
Bu yüzden raw kayıt yapsanız dahi photoshop bize "birader bu dosyada bi tuhaflık var o yüzden dokuyla filtreliyorum" deyip milyonlarca mikro çizgi atıyor. Photoshop'ta doku, kusurları gizlemek için yapılır bilirsiniz.
Kameranın sorunu sensör. Daha doğrusu standart ton seçeneğinin olmaması. Standart diye sunduklarının hatalı, değiştirilmiş, olması.
Dip not:
Işığı kullanmayı iyi bilen, renk yönetimine hakim biri için sorun mu? Değil. Ama binlerce lira para ödeyip instagram filtresi satın aldığınızı farkettiğinizde biraz sinirlenebilirsiniz.
Edit:
Dip not 2:
Yazdıklarım sadece sensörle ilgilidir. Kameranın autofucus, ses kayıt, iso başarımı vs gayet iyi.
Dip not3:
Fujifilm'in başarılı olduğu konular yok mu? Var tabi ama kamerayla ilgili değil, satış öncesi, satış ve satış sonrası destekle ilgili. Kamerayı satıp kaçmıyorlar. En küçük bir sorunda bile üşenmeden yardımcı oluyorlar. Özellikle Adana Fujifilm'den Taner kardeşime buradan selamlarımı yolluyorum 🙂
Çok güzel ve teknik bir açıklama olmuş. Bir YouTube videosu olarak anlatsan acaba Fujifilm Türkiye sana küfürlü yorumlar yazar mı? 🙂
Türkiye'nin neredeyse yarısının dibinin düştüğü makine film fabrikasında tokat manyağı yapıldı. İşte tam da bu nedenle güvenilir yer burası. Fuji'nin reklamla edindiği başarıyı burada gömdüler. Buradan fujifilm'e sesleniyorum, ben kullanmadım bu aleti hiç, eğer olur da okuyan olursa, yollayın bana makineyi test edeyim, belki arkadaşlar yanılıyordur. 🙂
Mesajları da ait olduğu yere taşıyalım.
Bu yoruma çok güldüm. Tokat manyağı yaptık çünkü adamlar piyasa boşluğundan faydalanıyor. APS-C piyasası boşta kaldı farkında mısınız? Ne Sony, ne Canon ne de Nikon o pazara ürün vermiyor doğru düzgün 2 sene oldu. Aynı şekilde bu üç büyük marka orta format vs. de üretmiyor. Kim nerede yok, kim nerede az bulunuyor, Fujifilm oraya abanıyor. Bir de marka kimliği önemli.
Ben Fujifilm Türkiye'yi fotoğrafçılık piyasasından şöyle tanıyorum, çok uzun yıllar tedarikçimizdi, baskı makinesi, fotoğraf kağıdı vs. Gerçekten de Türkiye ayağına çok önem veriyorlar, müşteriyle çok ilgileniyorlar, o ay mal/malzeme almasan bile arayıp hal hatır sorarlar vs. Aması şu ki, oradaki bir çalışanla, bir satışçıyla aran olacak. Seni arayıp soran kurum değildir çünkü, oradaki çalışandır. Öyle telefonla anonim müşteri temsilcisine bağlanıp, muhasebesine bağlanıp kavga ettiğimi de bilirim yani. Sonunda sinir hastası ettiler beni, çıktım komple Fuji evreninden (hiç fotoğraf makinesi almadım o ayrı). Bak Sony, Epson, Konica Minolta gibi firmalarla da çalıştım, inan seni arayıp sormaz kimse, umurlarında değilsindir, reklam falan yapmazlar, indirim asla yapmazlar, ama aradığında tık diye işini çözerler, memnuniyetini sağlarlar.
Buradan Fujifilm Türkiye'ye ve şuursuzca Fuji reklamı yapanlara sesleniyorum: Dansözsünüz!
🙂 Tedarikçiye söyle, bizim foruma baksın. Tamam belki bazıları gibi on binlerce izlenme almıyoruz ama neticede buranın güvenilirliği de kim ne derse desin kimsede yok. Döner dolaşırlar, popülariteler biter, bizim gibi canavar gibi siteler kalır. Düzgün kamera yapın, asabını bozmayın film fabrikası’nın :))
Burası gerçekten dürüst bir platform. Burada her şey neyse o.
Ben ufak birkaç bilgi daha paylaşacağım.
Fuji Türkiye'nin birkaç senedir uyguladığı "Amerika Fiyatları Politikası" isimli bir projesi var. Fuji, Türkiye'deki toptancılara, dağıtıcılara, elektronik marketlere, büyük mağazalara Fuji ürünleri satmak için yetki vermiyor. Fuji ürünlerinin sadece Fuji'de satılmasına izin veriyor. Ve bunu marka tanınsın, ürünler yaygınlaşsın diye ABD fiyatlarından yapıyor. "Bir şeyi ABD fiyatına almak" orta sınıfın, beyaz yakalıların, teknoloji manyaklarının olduğu kadar, fotoğrafçı ve reklamcıların da en hassas olduğu, en duymak istediği cümle. Zaten Fuji'nin kitlesi de astrofotoğrafçılıkla uğraşanlar ya da bağımsız film yapımcıları değil, bu kesim. Fuji'nin bu politikasına Nikon, Canon, Sony ve Panasonic'in herhangi bir cevabı ya da tepkisi olmadı. Gelmesi gereken misilleme Hayyam Çarşısı başta olmak üzere Sirkeci piyasasından, "madem öyle, biz de Fuji'yi bokluyoruz herkese" olarak geldi.
Fakat Sirkeci esnafı, paciente'nin yaptığı kadar rafine bir inceleme/eleştiri sunmuyor. 🙂 Geçen sene "ulan acaba ben de mi geçsem şu XT-4'e, elimdeki makineyi verip üzerine 3 kuruş vereceğim en nihayetinde" dediğimde (forumda paylaşmıştım hatta), tedarikçimden bir kamyon dolusu laf işitmiştim; yok benimkinin piksel alanı yüzde on daha büyükmüş, yok low-pass filter bırakılır mıymış, yok daha ağır ve büyük gövdeye geçilir miymiş vs...
Bağımsız ve düşük bütçeli film yapımcılarının sayısız sebepten dolayı yöneldikleri evrenler APS-C ve MFT. MFT daha elit, daha işini bilen, daha konsantre çalışanların tercihi (KEzzAP gibi adamların), APS-C daha genel, daha ne halt ettiği belli olmayan benim gibi heriflerin tercihi. MFT zaten Panasonic ve Blackmagic tarafından domine edilmiş durumda, Fuji oralara salça olacak kadar aptal değil, rekabet şansı olmaz; tıpkı full-frame piyasasına bulaşmadığı gibi. Şimdi APS-C denince akla bugün, Fuji'nin en belirgin rakibi Sony. Fakat Sony ve APS-C hakkında iki büyük söylenti var, hangisi doğru bilmiyoruz. Birinci söylenti, Sony'nin tamamen APS-C ürün geliştirmeyi bıraktığı ve bu evreni Fuji'nin egemenliğine terk ettiği yönünde; ikincisi ise canavar gibi bir makine tasarladığı ve Fuji'nin canını yakacağı yönünde. Eğer ilk söylenti doğru ise, önümüzdeki dönemde Fuji'nin benim gibi Sony kullanıcılarına "direnme güzel kardeşim, bak sahip çıkanın yok artık, gel sana bir XT-6 satalım, sen de rahat et" demesi çok daha kolaylaşır. O zaman da benim gibi adamlar ya full frame'e geçerler ya da tükürdüklerini yalarlar (maalesef).
Son zamanlarda çok tartışılan, paciente'nin de değindiği Color Science konusunda da söyleyeceklerim var. Ben büyük ebatlarda fotoğraf baskıları yapıyorum. Eskiden Fuji baskı makinem vardı, artık Epson kullanıyorum çünkü Fuji de artık makinelerini Epson'a yaptırıyor. 🙂 Çok büyük ebatlı baskılarımı büyük baskı merkezine yolluyorum, onlar Fuji kullanıyor. Bazen kendi Epson makinemle yaptığım bir baskının, çok büyük ebatını istiyorlar, onları da dışarıda Fuji'de yaptırıp yan yana koyup karşılaştırıyorum; genel baskı kalitesi ve renk yorumu olarak bariz farklar gözlemliyorum (müşterinin değil, ancak bizim gibi insanların fark edebileceği ve takılabileceği noktalar). Ve bu farklar bazen Fuji'nin lehinde olsa da(hakkını yiyemediğim durumlar oluyor elbette), çoğu zaman Fuji aleyhinde oluyor. Kısacası, bir moda ya da düğün fotoğrafçısının neden Fuji'nin yorumunu tercih ettiğini de anlayabiliyorum, bir belgesel ya da vahşi doğa fotoğrafçısının neden tercih etmeyeceğini de... Fuji özünde fotoğrafçı bir marka, videoyu yorumlaması da o çok nostaljik (kimine göre romantik) renklerde.
fuji xt4 ile 10 bit 4 2 0 400mbps All intra kayıt yaptım...
iso 1000
diafram 2.8
estantane 50
24fps
4k dci 17-9
ışık godox ul150 wat
F-log eterna lut
h.265 codec ile 4k çıktı aldım ama youtube 4kya hala dönüştürmedi. 1080p olarak bakabilirsiniz.
Birinci söylenti, Sony'nin tamamen APS-C ürün geliştirmeyi bıraktığı ve bu evreni Fuji'nin egemenliğine terk ettiği yönünde; ikincisi ise canavar gibi bir makine tasarladığı ve Fuji'nin canını yakacağı yönünde
İkincisi doğru =) Sony 6000 serisini bırakacağına kafasına sıksın daha iyi.
Full frame olmasını tabi ki isterdim ama bütçe meselesi beni ne yazık ki buradan yakaladı. Auoto focus en elzem olanı şuaralar benim için ve dinamik aralık... bilgisayarım sos vermeye başladı canım çok sıkkın yeni bir ekran kartı ve işlemci maliyetleri artacak gibi moral motivasyon kalmıyor. Kazandığımızın fazlasını ekran kartı ve işlemciye gömünce ağlayasın geliyor 🙁 bu yaz fazla çalışmak zorundayım vallaha her şey den soğudum... almak istediğim kamera sony fx3 dü şuan tamamen hayal yani..
Hayırlı olsun, güle güle kullan.
Güle güle kullan. Maalesef bilgisayar konusunda bir şey diyemiyorum fiyatlar uçtu. 🙁
Nedense Full Frame takıntım var. Başta türlü bir kamerayı içime hiç sindiremiyorum.
Full Frame kim istemez? Bütçe meselesi maalesef. Ticari kaygılar ve amortisman derdi varken maalesef çoğu insan (ben dahil) "işini gören asgari makineyi" almak zorunda. Benim aldığım/alacağım yeni bir makine, aldığım sene içerisinde parasını amorti etmeli ki para kazandırsın. Yaptığım işi de aşağı yukarı ortalama üstü her makine yapıyor; tam kare bir makine alsam 2-3 senede çıkacak belki parası.