Bir de işin ne bilmiyorum ama senin şu anda uzun metraj çekeceğim demen. Bir binaya bakıp ben bir bina yapacağım demen gibi birşey. Halbuki demekle olmaz bu işin mimarlığı var, mühendisliği var, evrak işleri var, muhasebesi var.
Aynen öyle ya işte bende buna ayar oluyorum.
Vimeo : http://vimeo.com/user4550668" onclick="window.open(this.href);return false;
Flickr : http://www.flickr.com/photos/serkanyavuz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Geyik milletin hoşuna gitti galiba,benim de bu forumda görevim profosyonel görünümlü amatörleri ortaya çıkarmak olsa gerek.
Tabii ki 3-5 aylık kamera tecrübesi olan ezik insanların,uzn metraj lafını duyunca kendilerini ne kadar sefil hissedebildiklerini anlıyorum.Hala dayınlarından amcalarından kopardıkları harçlıklarla sinemacı kimliği kotarmaya çalışan ,kendi başına para kazanamıyan,vaktini musluk çekerek,uyduruk demolar çekerek geçirip kendilerini kandıranlara lafım yok,çünkü onların da hayal
kurmaya,kendilerini birşey zannetmeye hakkı var.
Önce bir kişiliğiniz olsun, sonra millete sinemacı kişiliğinizi satarsınız.
Tamam abicim sen git çek ne bok çekiyorsan da görelim elinde bir işin olsun ondan sonra gel , sen buraya bin tane mesaj da atsan hepsi boş. Benim bu güne kadar forumda kimseye kaba konuştuğum görülmemiştir ama sen gerçekten zavallı bir insansın , benim vimeo hesabımdan bir iki video adı geçmiş yazında sana şöyle bir iddia da bulunayım , eğer o küçük gördüğün musluk dediğin uyduruk videonun yarısı kalitesinde bir iş çıkar ben gelip senden özür dilerim. Karşındakinin işini küçümsemeden önce bir kendi işini ortaya koyda ondan sonra o çeneni açıp başkalarını aşağılarsın.
Vimeo : http://vimeo.com/user4550668" onclick="window.open(this.href);return false;
Flickr : http://www.flickr.com/photos/serkanyavuz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Haa şöyle hizaya gel bakalım,ayakların yere bassın,vaktim olsaydı seninle iyice uğraşırdım ama vaktim yok.
Zaten senin itiraz edebileceğin ne cesaretin,ne de karşı koyma azmin var.Sana tanımladığım yerde kal bundan sonra
ve asla tanımadığın insanların eğitimiyle,tecrübeleriyle, ilgili yorum yapma yoksa burnunu sürterler.
Gayri ciddi yorum yazmaya devam edersen yazacağın her yorumda sana öyle sarsıcı yorumlar yazarım ki fotoğraf, kamera gibi şeylerle bir daha asla uğraşma isteği duymassın.
Gelelim barisferah'a:
Tutarsızlık piyasa adamları için uygun bir vasıf olabilir ama ciddi bir sinemacı için büyük bir eksikliktir.
Önce sorularıma makul cavaplar verip sonra tavır değiştirmiş olmanı tekrar gözden geçir derim,yukarda yazdığım cümleler doğrultusunda.
Kimsenin yüzeysel hayat tecrübesine,basmakalıp tavsiyelerine,içten olmayan tavırlarına ihtiyaç duymuyorum.
Kelin ilacı olsaydı önce kendi başına sürerdi zaten.Kim bilir hangi zor şartlar altında yaşıyorsun,hangi yoklukları yaşıyorsun bilmiyorum ama kendi açmazlarını,başkalarıyla alaya ederek tatmin etmeye çalışmak bir zaafiyettir herşeyden önce.
Kimseden sinemayla ilgili tavsiye istemedim ki sadece bir kamerayı kullanmış insanlardan tecrübelerini paylaşmasını istedim.
Konu sadece bir kamerayken bir sinema tartışmasına dönüştüyse bunun nedeni anlayışının kıt olması,okuduklarını anlamaman değil,başkalarını küçümseyerek kendi küçümsenmelerini unutmak,sıkışan egona daha geniş alanlar yaratmak.
barışferah,Sen kimsin ki beni cahil olmakla itham ediyorsun?,Beni hiç ama hiç tanımıyorsun bile.
Forumların bilgi paylaşmak için kurulduğunu düşünen birisi olarak,forumların insanların kendi ezikliklerini tatmin için kullandıklarını görmek benim için ne yazik ki hayalkırıcı bir tecrübe oldu.Hata ettiysem ve bu forumdan birşey beklediysem yapacak bir şey yok.
Ama ben burdayım egosunu balon gibi şişirenlerin egolarını patlatmak üzere.
Hodri Meydan.
Sen hala boş konuşmaya devam ediyorsun. Bize iş göster iş boş konuşma hadi , senin gibi çok adam geldi bu foruma konular açtı boş boş sonrada çekip gitti , senin burada anlamadığın bir şey var biz yardım için varız evet ama senin gibi bir konu açarak her boku öğrenirim diye düşünen adama hiç kimse yardım etmez. Sadece bu DSLR ile ilgili günde en az 3 konu açılıyor ki , sırf bu bizim forum hatta internette ufak bir arama ile aradığın her şeyi bulursun. Ama bu zaman ister tabi senin dar kafan bunu algılayamaz senin için bu iş o kadar kolaydır ki bir konu ya çok rahat sığdırılabilir.
Birader önce yazılanları gözünle takip etmye çalış. Bak dikkat et göZünle başka bir tarafınla değil. Ben cehalet kelimesini aşağılayıı bir anlamda kullanmadım, hatta belirttim biim de cehaletimiz başka konularda vardır dedim hatta bu konuda da bir yerden sonra bizden cahiliz bunu ben kabul ediyorum, eminim Serkan da hayır demez. Senin de dediğin gii bu forumda herkes birbirine bir şey katıyor, zaten alack bir şeyi olmayan adamın forum köşelerinde sürtecek vakti de olmaz.
Ayrıca bu dönüşümün nedeni Serkan/dan da gaı alıp toplu ezme yapmak değil kit lens mevzusunu görüp tam olarak hangi noktada olduğunu kavramam. Yani niyetim yine aslında tamamen iyi, sen kötü anlamışsın n'apayım benim suçum değil.
Senin şu anda hem bana hem Serkan'a karşı tutunduğun bu saygısız ve çirkin tavrı biraz endişeye ve biraz aşağılanmış olduğunu düşünmene (her ne kadar öyle olmasa da) bağlıyorum. Sakin ol nefesini topla ve başlığı bir tekrardan oku, Serkan'ın tavrı da her ne kadar biraz sert olsa da kötü niyetli olduğunu sanmıyorum.
Son olarak musluk ve deneme videosu çeken arkadaşların uzun metraj lafını duymasıyla ilgili bir yorum yapmışsın. Serkan işte o deneme videolarının bile ne kadar zor olduğunu deneyerek öğrenenlerden ve bu yüzden sinemanın ne kadar ciddi ve özen isteyen bir iş olduğunu biliyor. Sen öte yandan lök diye yapacağım diye düşünüyorsun. Umarım yaparsın, kim bilir belki de bir sinema dehasısındır ve ülkemiz böylecene bir sinema dehası kazanmış olur ama dünyada böyle bir örnek yok maalesef. Tüm iyi yönetmenlerin bile çektiği yüzlerce leş kısa film ve denemeleri var. Dediğim gibi senin bir anda uzun metraj çıkarman bir anda boğaziçi köprüsünü yapacağım demenden farksız. Umarım bunu zor yoldan tecrübe etmezsin, çünlü genel de bu şekilde öğrenenler sinemadan nefret edip bu işten vazgeçebiliyorlar...
ya arkadaşlar bırakın ALLAH aşkına yaa 🙂 ben ilk mesajını okudum arkadaşın ve sadece gülümsedim 😀 onunki hayalden ibaret mesaj yazmaya bile gerek yok ama illede didikliyorsunuz belliki boş iş haybeye geyik arıyo ne diye sözlü itiş kakışa giriyorsunuz. bende yarın matrix 4 ü çekicem anlaştım yapım şirketi ile ama benim mini dv handycam sd kayıt yapıyor iş görürmü onu sorcaktım bu arada 🙂 bırakın bu işleri fırçalayın dişleriiii
http://www.imdb.com/title/tt0275719/ " onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.imdb.com/media/rm16226560/tt0275719 " onclick="window.open(this.href);return false;
Çekilmez diye birşey yok. Sağlam bir senaryo ve özenli bir çalışma ile tek başına da uzun metraj çekersin. El kamerasıylada çekersin.
"Giydikçe açılır" diyen tezgahtar, "uzadıkça şekil alır" diyen kuaför, "zamanla unutursun" diyen arkadaş... Bunların hepsi aynı örgüte üye...
Bu herifin de ben en çok "before sunrise" filmini severim he. Öte yandan da abi bu adam 1988'den beri bir şekilde uzun metraj alanındaymış. Bu film 2001 yılına, before sunrise ise 1995 yılına air ki eminim adam 1988'te sinemaya yoğunlaşmaya karar vermeden önce iyi bir sinema izleyicisi olmaya çalışmıştır. Yani sinema böyle ha deyince yapılacak bir şey olsaydı herkes sinemacı olurdu ama şuraya üye oln 7000 kişiden çıkan elle tutulur filmlerin sayısı 2 elin parmaklarını anca geçer (buna kendimi de dahil ediyorum ayrıca).
550d'nin çekim kalitesi iyidir ama bir yere kadar iyidir.550d ile çektiginiz bir filmi sinema salonlarında gösterime sokamazsınız.
Bal gibi sokulur. Devrimden Sonra'yı veya Kaybedenler Kulübü'nü izleyebilirsin bunun için yerli yapımlardan.
5D ile çekildi 550D'den pek de farkı yoktur.
Bu arada düd uyardı 2K %5-10 ufaktır yazmışım yanlış olmuş %5-10 büyüktür olacaktı o. Ekleyeyim de sonrq yanlış kalmasın. Öte yandan 4K veren sinema formatı da vardır biz ona kısaca IMAX diyoruz (Hatta 12K olduğu söyleniyor ama günümüz projektöleri en fazla 4K'ya kadar çıkabiliyormuş). Ama zaten IMAX'e uygun çok fazla film çekilemiyor teknik zorlukları nedeniyle, tabi doğal olarak yani. Herifler orta formatta çalışıyorlar, 70mm film düzlemi öhh yani.
Sinema formatı 4K'dir eğer 35 ise.16mm ise 2K'dır.
IMAX 4K değildir.70mm boyutlu filmdir.Yani 8K'dır.
Görebiliriz;
Burda da görüleceği üzere:
Çoğu sinema 2 tane 2K veya 2 tane 4K projeksiyonu yanyana koyarak a.ratio'a ulaşmakta.
Neyse, konuya dönecek olursak:
720x576 çözünürlüklü videolar bile filmlere basılıp gösterimi oldu ve kapalı gişe oynadığı zamanlar da vardı.Ondan dolayı 1080p hiç mi hiç sırıtmaz.Yeterli bile..
*our AC-130 in the air
Hepa sen de adamı direk cahil ilan ediyorsun he. Oku abi tekrar IMAX 4K mı demişim? Yoksa 4K IMAX ile elde edilebilir mi demişim? Aralarında dağlar kadar fark var yani. Öte yandan 35mm'de evet 4K çözünürlük var ama 35mm ile çekilenler 16mm'ye basılıp öyle yayınlandığı için o 4K'nın bir değeri kalmıyor. He öte yandan imajların bana şöyle bir katkısı oldu, fotoğrafçılıktan geldiğimden ötürü 7D kullandığımdan şu 5D'nin Full Frame özelliğini deli gibi kafaya takıyordum ama imajları görünce kafama şu çark etti "Sinemada, film düzlemi fotoğrafta kullanıldığı gibi kullanılmıyor ki" buna göre fotoğraf karesi 36x24 iken, sinema karesi yukarıdaki gibi oluyor (Tabi onunda boyu en-boy oranına göre oynuyor). Yani bu verilere göre aslında 7D'nin sensör boyutu film düzlemine göre aynı, hatta az biraz daha büyük oluyor. Bak bunu şu ana kadar fark etmediğim için Hepa da dahil herkes beni istediği kadar cahil durumuna düşürebilir...
Sanırım herkes katılacaktır. Hangi kamera olursa olsun, kameraya aşina bir kameramanınız yoksa, yada yeterli derecede önceden tecrübe edinmediyseniz isterseniz elinize ARRI alın, ne bileyim RED alın kısa film bile çekemezsiniz. Özellikle tecrübe tecrübe tecrübe...
Arkadaşların takık olduğu mevzuda haklı oldukları kanaatindeyim. Bazı soruların cevabı istediğiniz gibi olmayabilir, çünkü soru yapmak istediğiniz şeyle alakasızdır.
FilmArt - Belgesel, kısa ve uzun metraj film yapımı
http://www.filmartyapim.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.goktangoktas.com" onclick="window.open(this.href);return false;
İşin bir de ne dersek diyelim inat-azim kısmı var. Yorum yapan tüm arkadaşlar da haklı aslında ama aliceylan son mesajların konusunda samimiyetini yitirdiğini düşünüyorum. Ama onca şey yazmaktansa benim tavsiyem aliceylana önce etrafında 550d ye sahip birini bul, onu da bulamazsan vimeo ya 550d ef 1.8 ya da 550d 18-55 yaz bir çok örnek videoya hatta 18-55 lensle ef 1.8 lens karşılaştırma videolarıyla karşılaşaksın. kafana yatan görüntüyü seç lensini kamerasını not al başla deneme çekimlerine. Direk uzun metraja geçmeden önce filmin fragmanını çek. bu sana birçok yönden fikir ve tecrübe kazandıracağı gibi çekim esnasında ihtiyaç duyabileceklerinin listesini çıkarmana yardımcı olur. Sana birinci elden bir 550d+ef 1.8 lens kullanarak çektiğim kısa şizofreni çalışmasını gönderiyorum. iç çekimlerde yalnızca görüntüdeki mumları kullandık. caddelerde sadece sokak lambaları. Görüntü hakkında fikir verir sanırım...
Şizofreniye Giden Yol: Vesvese
" onclick="window.open(this.href);return false;
Beyler cam var mı ?
Mecayonur size bir titreşim gönderdi !
😀
Shut your fucking bloody mouth!!!( çeviri: allah belanı versin! )
cam demişken elimde bir bilgisayar camı var bununla kendimi video çekmek istiyorum ve hepinize bir sürpriz yapıcam yapabilirsem sinema da gösterim için yeterli midir ? yanlış anlamayın boyu değil yani kalitesi 😀 😀 😀
neyse şakayı bir kenara bırakalım 550 D ile bal gibide film çekersin aliceylan. önemli olan neyle çektiğin değil nasıl çektiğindir ve tecrübeyle sabittir bu işler. Ben 7 yıldır sektörün içersindeyim bir çok amatör ve profesyonel çalışmam oldu ama bana gelip desenki uzun metraj çekebilir misin? önce kamerayı değil nasıl bişey çekmek istediğimi ve kendimce yeterli olup olmadığıma bakarım. daha sonra inanırsam eğer alırım kendime bir hd kamera ( tabi kameram yoksa ) oturur elimden geldiğince çekmeye çalışırım. Part Part herşey. önce senaryo, sonra çekimler, sonra montaj, en son sinemayı düşünürüm...
Shut your fucking bloody mouth!!!( çeviri: allah belanı versin! )