Forum

Canon 550d uzun metraj

38 Gönderi
17 Üyeler
0 Reactions
10.3 K Görüntüleme
(@aliceylan)
Gönderi: 7
Başlığı açan

Merhaba,
Önümüzde ki günlerde İstanbul dışında uzun metraj bir korku filmine başlıyacaz.
ve film eylülde sinemalarda gösterime girececek.bunu için canon eos 550d almayı düşünüyoruz,Canon eos 550d uzun metraj için yeterli olur mu?
İstediğimiz görüntü kalitesi ve çözünürlüğünü elde edebilir miyiz?
Sinemada da gösterilen filmler de 1920-1080 çözünürlüğünde midir?
Film çoğunlukla 3-4 farklı,karanlık iç mekanlarda geçecek.Kameranın yanında mutlaka almamız gereken gereçler ne olabilir.(maliyet unsurunu göz önüne alarak)

Filmi çekerken ne gibi özelliklere dikkat etmeliyim?fps ayarı,kameranın hassasiyet ve olası aksaklıklar.

Gönderildi : 12/05/2011 1:38 am
(@serkanyavuz)
Gönderi: 0

Hani gerçekten ilgimi çektiğinden sorucam , sinemalarda gösterime giricek bir uzun metraj çekicek kapasitedesiniz ama 550D ile nasıl çekim yapılır onu mu soruyorsunuz ?

Vimeo : http://vimeo.com/user4550668" onclick="window.open(this.href);return false;
Flickr : http://www.flickr.com/photos/serkanyavuz/" onclick="window.open(this.href);return false;

Gönderildi : 12/05/2011 1:46 am
(@aliceylan)
Başlığı açan

Kamera nasıl kullanılır onu sormuyoruz ,sadece 550d uzun metraj için yeterli midir diye soruyoruz ,ve 550d'yi önceden kullananlardan teknik yol gösterme bekliyoruz.Aslında biz amatörüz ama şansımızı deniyoruz.

Gönderildi : 12/05/2011 2:36 pm
(@oguzcicek)

550d'nin çekim kalitesi iyidir ama bir yere kadar iyidir.550d ile çektiginiz bir filmi sinema salonlarında gösterime sokamazsınız.

Kiralık 550d + 2 lens + 2 tripot + 3 yedek batarya sadece 50 lira
Detaylar http://www.filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?t=8806" onclick="window.open(this.href);return false;

Gönderildi : 12/05/2011 3:50 pm
(@homeros)

Sinema filminin görüntü kalitesi 2K'dır. Bu da full hd'den sadece %5-10 kadar ufaktır. Yani çözünürlükte çok sıkıntı olmaz, asıl sorun ışık. Özellikle karanlık iç mekan çekimlerinde yapay ışık olmadan -tabi iyi de bir ışıkçı lazım- çok ama çok zorlanırsınız. Öte yandan iyi bir post'tan geçerse neden olmasın? Kaybedenler klübü B kamerası olarak 5DM2 kullandı. Ayrıca Red kameranın sensörü de 550D ile ynı boyutta diye hatırlıyorum. Yani öyle imkansız değil ama iyi bir çalışma gerektirir. Öte yandan Serkan'a da şu yönden katılıyorum 550D'yi sinema için kullanıp-kullanmayacağını kendin çözmeden sinemalarda gösterilecek demek biraz garip. Bu kadar iddialı birisinin tüm kameraları kafasınsa çözmüş olup 550D'nin tüm avantaj ve dezvantajlarını avucunun içi gibi bilmesi ve pre-prodüksiyondan post'a kadar çıkabilecek her soruna önceden tecrübeli ve hazırlıklı olması gerekir.

Gönderildi : 12/05/2011 5:16 pm
(@aliceylan)
Başlığı açan

Braveheart çok teşekkür ederim tavsiyelerin için.Bizim iş biraz hırs,biraz macera açıkcası ve tabii ki de aksıyan yönler olacak.Ben de bunun için çekimlere başlamadan önce olabildiğince bilgi toplamak istiyorum.Burda 550d çokça tavsiye edildiği ve fiyatıçok uygun olduğu için araştırma isteği duydum.Çekimlerde ne kadar sıkıntı olursa olsun ben bunu göğüslemek istiyorum.

Bu arada ışığın yeterli olmadığı iç mekanlarda ve yakın çekimlerde başarılı olduğunu duyduğum 50mm f/1.8 II lens hakkında
bilgi sahibi olan var mı?Benim projeye maliyeti göz önüne de alırsak lens tavsiye edebilecek arkadaş var mı?

Bu uzun metrajı kotarmak istiyorum tüm aksaklıklara ve zorluklara rağmen.Herhalde çok düşük bütçeyle uzun metraj işine kalkışan ilk amatör ben değilim.

Gönderildi : 12/05/2011 6:23 pm
(@serkanyavuz)

İlk olarak şunu sorayım , prodüktörünüz var mı ? Açıkçası o kadar amatör sorular soruyorsunuz ki şu anda sinema da film oynatmak için gereklilikleri bildiğinizden bile şüpheliyim. Hadi diyelim filmi çektiniz bir şekilde siz bunun bir master 35mm kopyası için ne kadar para vericeğinizin farkındamısınız ? Hadi onu geçtim bu filmi pazarlayabilecekmisiniz ? Yani kameradan önce bunları bir düşünün derim.

Vimeo : http://vimeo.com/user4550668" onclick="window.open(this.href);return false;
Flickr : http://www.flickr.com/photos/serkanyavuz/" onclick="window.open(this.href);return false;

Gönderildi : 12/05/2011 6:40 pm
(@aliceylan)
Başlığı açan

Teşekkür ederim serkanyavuz,endişe ve kaygılarınızı dikkate alacam.
En büyük sermayemiz hayalgücümüz ve sinema aşkımız.Şu an bir çekimi kotaralım
gerisine sonra bakarız.Haa hepten mi gümledik o zaman eşe dosta anlatacak bir sürü geyiğimiz olur.

Şu an sadece ama sadece ihtiyacımız olan şey canon550d ile çalışmış tecrübelilerden gerilla taktikleri.

Nitekim duyarlı başka sitelerden ,bazı arkadaşlardan çok sağlam tiyo verenler de oldu aşağıdaki gibi:

"Öncelikle filminize dublaj yapacaksanız 550d kullanabilirsiniz. Çünkü 550d'nin ses kayıdında auto gain olduğundan (yani ses düşük gelince otomatik yükseltiyor arka plan sesleri de yükseliyor) sesli çekim yapmanız olanaksız. Sesi harici kaydetmeniz gerekli. Daha sonra montajda harici sesleri birleştirmek çok zaman kaydettirir.

Ama...

Normalde sinema kamreaları 4K çözünürlüğünde çekim yapar. (en.wikipedia.org/​wiki/​4K_resolution) bu yaklaşık 4000 küsür pixel demek. Dolayısıyla bu kamerayla daha az detay, doku görürüsünüz.

550d full frame olmayan bir kamera yani üzerine taktığınız lensin gerçek değeri normalde 1.6 katı yani 50mm takarsanız 80-85mm etkisi alırsınız... Bunu da göz önünde bulundurun. mesela 11mm lens takarsınız ultra geniş açı kullanacağım diye. Sonra çekim sonunda bir bakarsınız asıl değer 1.6 ile çarpılmış 24mm... gibi

Eğer SLR'la çekecekseniz, Size önerim canon 5d mark ii ya da yeni çıkacak mark iii... Mark 3 direk broadcast formatta çekim yapabiliyor. (bir takım teknik bilgiler ama mark 3 çok çok çok daha iyi) Broadcast çekim yapabilmesi, renk düzeltme özel efekt chroma key gibi konularda daha esnek olabilmeyi sağlıyor...

Ayrıca mark serisinde seste auto gain de yok...

En önemli sorunsalımız tabi ki rolling shutter yani hareketli sahnelerde objenin oyuncunun yalpalanması. Görüntinin çapraz köşelerden sünüyormuş gibi bir hissiyat vermesi. CMOS sisteminin malesef böyle bir sorunu var.
Bunu çözmenin de yollatrı var illa ki ama yazışarak değil de deneme yanılma yoluyla set ortamında bakılması gerekli..

Yani, Bu çoook uzun bir konu böyle yazışarak çözülecek şeyler değil.

Ama önünüzde çoook uzun stresli bol sorunlu çekimler ve montajlar olacak.
🙂

Eğer isterseniz özel efekt, color correction gibi konularda size destek çıkabilirim."

Gönderildi : 12/05/2011 7:05 pm
(@serkanyavuz)

Şimdi bu sana anlattıkları DSLR ların o kadar genel özelliklerin ki yani bu işe kalkışıyorsan zaten bildiğini düşündüğümüz şeylerdir . Fullframe di RollingShutter dı bunlar zaten o kadar genel bilgiler ki eğer bunları bilmiyorsanız zaten bu işe kalkışmayın. Ayrıca çok fazlada yanlış bilgide var mesela 4K değildir sinema çözünürlüğü 2K dir. Ayrıca mark serisi denmiş ki öyle bir seri yok. 5d serisi var onun da mark 3 ü hakkında bir kaç yorum var onlarında hiç bir doğruluğu yoktur sadece rumor dır. Ses konusunda da yanlış bilgi verilmiş 550D ile de çok rahat sesli çekim yapabilirsiniz gerekli aletleri alırsanız , hatta bir third party yazılım ile de halledebilirsiniz.

Gönderildi : 12/05/2011 7:17 pm
(@homeros)

Bu arada düd uyardı 2K %5-10 ufaktır yazmışım yanlış olmuş %5-10 büyüktür olacaktı o. Ekleyeyim de sonrq yanlış kalmasın. Öte yandan 4K veren sinema formatı da vardır biz ona kısaca IMAX diyoruz (Hatta 12K olduğu söyleniyor ama günümüz projektöleri en fazla 4K'ya kadar çıkabiliyormuş). Ama zaten IMAX'e uygun çok fazla film çekilemiyor teknik zorlukları nedeniyle, tabi doğal olarak yani. Herifler orta formatta çalışıyorlar, 70mm film düzlemi öhh yani.

Gönderildi : 12/05/2011 8:39 pm
(@tolga-depo)

Teknik olarak bildiğin herşey yanlış, bilmediğin tonlarca şey olabilir ama cesaretinden ve çabandan ötürü seni tebrik ediyorum aliceylan. Düşüncen de çok doğru ayrıca. Çekilmiş, montajı tamamlanmış film artık bir üründür. Bir ürünü piyasaya sürmenin de türlü türlü yolları vardır. Benim de böyle düşük bütçe bir projem var. Çekim öncesi çalışmaları başladı. "Aklı başında" herkes filmi çekemeyeceğimi bildiklerini hissettiriyor. Yine de dikine gidiyorum. Sana teknik yönden tavsiye verecek çok kişi bulursun. Benim idari yönden bir tavsiyem olacak: Beraber çalışacağın insanları projene inandır. Amaçsız bir ortam olmamasına dikkat et. Ayrıca mızmız, herşeyden karanan insanlardan uzak dur. Bir de sinema için en uygun kare hızı - fps - 24'tür. O da 550d'de mevcuttur.

Gönderildi : 12/05/2011 10:00 pm
(@aliceylan)
Başlığı açan

Teşekkürler Tolga Depo, bayağı rahatlattın beni,sana da projende başarılar dilerim ayrıca.

Son olarak maliyeti düşük lensler hakkında bir bilgisi olan var mı ?Özellikle 50mm f/1.8 II lens olmassa olmaz mı?

550d'nin standart kit lensi çok mu yetersiz?

Gönderildi : 13/05/2011 1:40 am
(@serkanyavuz)

Ya kardeşim şaka gibisin ya. İnsanlar ömürlerini veriyor bu işe ama çoğu daha belki bir tane adam gibi uzun metraj çekemiyor , o kadar tecrübe emek boşuna mı ya , öyle kolaymı sanıyorsun uzun metraj çekmek.. Kimse de gaz vermesin abimize boşuna çünkü sadece zamanını boşa harcayacak kendisi şuraya bak 550d kit lens ten bahsediyor sonra da kalkıp uzun metraj çekicem diyor. Eğitimin var mı ? Tecrüben var mı ? O kadar kolaymı sanıyorsun bu işi yani , ben buna neden sinirleniyorum biliyormusun çünkü insanlar bu işi çok basit sanıyorlar önüne gelenin yapabileceğini düşünüyorlar ama ben bunu sinemaya saygısızlık olarak görüyorum kusura bakmayın.

Gönderildi : 13/05/2011 1:58 am
(@homeros)

Yok bu saygısızlık değil genel bir Türk özelliği. Ve sadece bu abimize de özgü değil sende de bende de var. Bizde sinema değildir mesela müziktir yada bilgisayardır veya bir spordur ne bileyim. İşte bizde onun farkında değilizdir. Abim şu anda ayıptır söylemesi işin cehalet evresinde ama bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. Benim de tavsiyem sana abi önce iyi bir izleyici ol sonra da önce teoriye sonra da yavaşça uygulamaya geç. Bir anda zun metraj diye başlarsan ya elinde patlar ya...

Gönderildi : 13/05/2011 2:29 am
(@homeros)

Bir de işin ne bilmiyorum ama senin şu anda uzun metraj çekeceğim demen. Bir binaya bakıp ben bir bina yapacağım demen gibi birşey. Halbuki demekle olmaz bu işin mimarlığı var, mühendisliği var, evrak işleri var, muhasebesi var.

Gönderildi : 13/05/2011 2:32 am
Sayfa 1 / 3
Paylaş: