Merhaba arkadaşlar;
550D Almak için 2-3 gün içerisinde İstanbul'da olacağım. Tabi bu arada hafıza kartı çanta gibi ekipmanlarıda temin etmem gerekiyor. Hafıza kartı birkaç soru oluşturdu kafamda.
D90 ile çektiğim 720p bir video'da ortalama saniye başına 2,5mb gibi bir veri düşüyor. Bunu yazmak içinde teorik olarak Class4 bir kart yeterli. Ancak 550D ile 1080p çektiğimde ortaya ne boyutta videolar çıkacak hiçbir fikrim yok. Canon kullanan arkadaşlar çektikleri videolara bakıp daha hareketli aksiyonlu videolarda saniye başına ne kadar veri düştüğünü söyleyebilirlerse sevinirim.
Son olarak sormak istediğim teori pratiğe her zaman uyar mı? Mesela saniye başına en fazla 3,5 - 4,0 mb veri kayıt yapılmış bir video Class4 bir karta kayıt ediliyorsa, tampon belleğin hiç dolmayacağı-tıkanmayacağı anlamına gelir mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekürler.
Not:Git Class6 al demeyin dirke lütfen. Amaç hem tartışıp öğrenmek, hemde tasarruf etmek. Sonuçta alınacak ekipmanlar bitmiyor. Nerden ne kadar artarsa, bir sonraki ekipmana daha kolay sahip olurum..
Saniye başına düşen veri miktarına göre kart almayın. Class değerine göre alın çünkü minimum sınırı verir. Class 10 olan ve Sandisk ya da Transcend marka başta olmak üzere kaliteli bir marka kart alın. 6 da yeter aslında ama ileride ML yüklerseniz bitrate'i ayarlayabiliyorsunuz. Yine de normal koşullarda Canon 550D için bu 330mb/dak / 60 sn. = 5.5mbs gibi eder. DIGIC işlemci karta 5.8 mb/s hızıyla yazıyor. Bu da 45-55kbps akış demek. ML ile 100 kbpsye çıkabiliyorsunuz ve o nedenle 20 Mbps yazan kartlardan aşağı almanız ileride sorun yaratabilir.
Dediğiniz veri akışında tampon tıkanması olmaz ama o veride kalite zaten çok da yüksek değil. D90 ile kıyaslamayın. Ben bugün D90 ile çekmiş olduğum görüntülere bakamıyorum.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Teşekkür ederim açıklamalarınız için. Şimdilik Class6 ile yetinmek zorundayım. ML ile haşır neşir olduğumda bir tane yeni kart alacak paramda olmuş olur cebimde umarım..