Merhaba,
Çoğumuz yüksek çözünürlüklü videolarla çalışmaya başladık, artık mini dv kasetlerde tarih oldu. Hatta bir ara forumlarda, bloglarda bu kasetleri nasıl değerlendirelim geyikleri bile döndü. Bence kaset devri aslında o kadar da kötü değildi. Çünkü elimizdeki verinin ne olursa olsun bir yedeğinin kasette bulunduğunu biliyorduk. Bilgisayar çökerse, harddisk patlarsa en kötü tekrar görüntüleri aktarıp kurguya baştan başlayabilirdik. Peki ya şimdi?
Kartlara kayıt edilen görüntülerin ve oluşturdukları yüksek boyutların altından kalkmak zor olmaya başladı. Kendi adıma 2TB depolama alanımı göz açıp kapayana kadar doldurdum. Bunun yanında bir tane de 500GB'lık mefta olan harici, içinde ilk filmlerim, video denemelerime kenarda yatıyor. Tamiratı için benden istenen para ise 1000 Euro'dan fazla! Başına gelen arıza ise 15cm yükseklikten düşmesi, bu düşme sonucunda ise okuyucu kafa plakaları çizmiş. Tamiratı sadece steril ortamlarda mümkün ve fiyatlar çok yüksek. Güvenilir bir kimseye teslim etmek şart çünkü belgeleri kurtarmak için tek şans var. İlk açıldığında kurtarılmalı yoksa giden gidiyor.
Bu ve önceki harici, dahili disk tecrübelerimden sonra disklere güvenmemeyi geç olsa da öğrendim, en azından şimdilik SSD'ler ucuzlayana kadar. Peki şimdi nasıl yedekleme, depolama yapacağız? Elimde 5 - 10 - 20GB'lık ham video dosyaları var. Şimdi bunları tek tek RAR'la, Zip'le bölüp DVD'ye yazayım desem bir sürü vakit kaybedeceğim. Bir Blu-ray yazıcı alıp Blu-ray'e yazayım desem Blu-ray disklerinin ömrünün 2-3 sene olduğundan bahsediliyor. 2-3 sene sonra elimde çalışmayan bir diske bakıp ağlamak istemiyorum. Aklıma gelen fikirlerden bazıları ise, stokaj için yapılan ünitelerden almak ama bunlar için param yok zira çok pahalılar, bir sürü harici alıp bir veriyi çift yedeklemek yine yorucu ve pahalı bir yöntem.....
Sözün özü dostlar ben bu işin içinden çıkamadım. Senaryodur, diplomadır önemli dökümanları internete, sağa sola bir yerlere yükleyip çoğaltıyorum. Biri giderse biri kalır diyorum ama videoların içinden çıkamadım. Gidip Ram, objektif, helikopter alacağım parayla eve harddisk doldurmak da istemiyorum. N'apsam bilemedim. Siz neler yapıyorsunuz?
E paran yoksa hiçbir şey yapamayacağın çok açık değil mi düd ya :). Daha fazla hdd, daha fazla yedekleme işte, başka çaresi yok (şerefsizim kesin var ve biri gelip tokat gibi yazacak o çareyi şimdi, yok yok yazmaz..).
Zaten sayısal sinemaya geçişte en çok eleştirilen şey de sayısal görüntü depolamanın güvensizliği.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Hacı HDD hüdede uğraşacağıme Blu-ray alırım daha iyi, bir paragraf yazdım hdd şöyle sakat böyle sakat diye bana hala hdd diye geliyosun:) Evde 3 şiddetinde deprem olsa tüm herşeyin gidecekse ben istemem öyle teknolojiyi. SSD farklı tabi ama olgunlaşmadı hala, n'apsam bluray yazıcı mı bakmaya başlasam, çift katman dvd'ye mi dalsam. Bu Bluray disklerin ömrü ne kadar acep? Google'a yazıyorum bluray diye ne yazsam filmlerle ilgili sonuç çıkıyor.
Kesinlikle ve kesinlikle yok öyle bir garanti.... Yani bu digital dünyada tamamen güvenli depolama ve yedekleme olanağı yok. Herşeyi bir sürü yerde bulundurmak gibi hamallık ötesi bir gereklilik var, o kadar.... 🙁
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Sağlam harici HDD ve sadece ihtiyacım olduğunda bilgisayarıma giren USB kablosu. Bu tür işlerle ilgileniyorsanız zaten 3-5 TB harddisk olması lazım bilgisayarda bence. Yani çok çok büyük paralar değil bunlar neticede.
1. Hard disklerini düşürme 😀
2. Düşük devirli sunucu harddisklerinden al yedekleme için. (örn: WD Caviar Green Line)
3. Optik medyaları iyi saklarsan öyle kolay bozulmaz (kutuda ve dik olarak)
Ve diğer bir gariplik ve sorun bildiğimiz ofis ya da rar/zip dosyalarının zamanla bozulması. 3 sene önce bir sinopsis ve tretman yaızp atmışım kenara. Rar'dan çıkmıyor şu an. Başka bir hikaye yazmışım 60-80 sayfa word belgesi. Açılmıyor. Mesele sadece bilgileri depoladığımız fiziksel varlıklar değil, yazılımların güvenilir olmaması.
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Aynı dertten bende muzdaripim. 500gb harici tepetaklak gidince tüm yazılı dökümanlar, senaryolar uçtu gitti. 800 lira istiyolar verileri kurtarmaya. Cesarete bakın yedeğini de almamıştım.
Bu olaydan sonra yazılı dökümanları düzenli aralıklarla flash diske atıp yedekliyorum. İkinci yedeği rarlayıp kendime e-posta atıyorum.
Yüksek boyutlu dosyalarla uğraşsaydım, uzun ömürlü bir harici araştırıp, önemli verileri içine attıktan sonra kutusuna koyup sağlam bir yerde muhafaza ederdim heralde. Yeni veriler yedekleyeceğim zaman kutusundan çıkarır, işim bitince yine kutusuna koyup kaldırırdım.