Forum

SSD'ye Geçişte Dikkat Edilecekler

4 Gönderi
2 Üyeler
0 Likes
1,925 Görüntüleme
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
Başlığı açan
 

Dün ilk kez SSD aldım kendime. Samsung 850 evo. Aylar öncesinden aldığım notta 330 lira diye not düşmüşüm, baktım güncel fiyatı 333 lira. Dolar olarak fiyatı azalsa da, bizim kurlar artınca yine aynıya gelmiş, değişen bir şey yok diye gittim aldım bir gazla.

7 yılı aşkın bir süredir aynı Windows 7'yi kullanıyorum. Yeni SSD'ye format atıp tüm düzenimi baştan kurmak tahmini 2-3 günümü alır derdim. Şükür ki gerek kalmadı. Samsung'un data migration programını indirip kurdum. Mevcut C: sürücümü kopyalamaya başladım. Bir 10 dakika geçti, %1 olmadan hata verdi. Diske format atıp sürücü harfi falan vermiştim oysaki. Sonra aklıma Ahci mevzusu geldi. SSD'den daha yüksek verim alabilmek için bios'a girip AHCI'nin aktif edilmesi lazım. Hemen destek forumlarına baktım. Win7 kullanıcıları için yazıyorum, diğer sistemler için bakmadım. Önce regeditte birkaç ayar gerekli:
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesMsahci
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesIastorV

Buradaki anahtarların sağ tarafındaki Start'ı editleyip, değer verisini 0 yapıyoruz. Sonra regediti kapatıp, bilgisayarı yeniden açıyor ve bios ayarlarımıza girip AHCI sürücünü aktif hale getiriyoruz. Her anakart için değişir ama çoğunlukla Integrated periphals yazan bir bölümde bulunuyordur.

Ben de bunları yaptım ve şu data migration'ı yeniden denedim. Fakat yine aynı sonuç oldu. Sonra kasayı açıp baktım ve sata kablolarımın dandikliği dikkatimi çekti. Anakartımla birlikte gelen kabloları poşetinden çıkarmamıştım daha. Hem daha kısa kablolar hem de kafalarında klips var, kilitleniyorlar. Bu noktadan sonra, doğru kablolarla eski diskimi yeni ssd'ye kopyalabildim ve her şey kaldığım yerden devam ediyor.

Kablo çok önemliymiş. Ben bunları tecrübeyle öğrenirken, yıllardır karşılaşmadığım mavi ekranı 2 kez gördüm. 4-5 kez de pc yanıt vermedi, reset atmak zorunda kaldım. Bir kere usb 3.0 sürücülerim çalışmadı, onları yeniden yükledim. Arada ssd'yi bozduğumu düşündüm vs. Netice de şimdilik sorun yok gibi. Bir de yedek aldığım dosyaları yeniden eski yerlerine taşırken, taşı değil kopyala dediğim için yarım kalan kopyalamalardan dolayı veri kaybı yaşamadım. Kritik işlerde siz de dikkat edin.

Yalnız şu an için sorunum, Ram kullanımı. SSD öncesine kıyasla 800mb kadar fazla bir kullanım var. Ben 20mb ram'i bile hesap eden adamım, buna canım sıkıldı biraz. Sistem, ram'leri svchost.exe üzerinden yiyor. Bu fazla ram kullanımı normal midir? Yabancı forumlarda bulamadım cevabını. SSD'yi çalıştırmak için sistem kendine ayırıyor orayı muhtemelen ama belki de yeni bir windows kurmak yerine eskiyi taşıdığım için sıkıntı vardır diye düşünüyorum.

Ekstra önerileriniz varsa da memnun olurum. Mesela diskin tamamını doldurmamam gerektiğini biliyorum. Şu an 51gb boş alan var ve hep bu civarlarda tutmaya çalışacam.

 
Gönderildi : 08/09/2016 6:07 pm
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
 

Öncelikle hayırlı olsun, SSD'de boş alan bırakma bir şehir efsanesi olarak ne doğru ne yanlış diyorlar. Ben de tam emin olamamakla beraber. Boş alan bırakırsanız SSD'nin ömrü uzuyor deniliyor. %7'lik bir kısım sanırım. Bu da Over Provisioning diye tabir ediliyor.

Onun dışında Win10 malesef Samsung Rapid mod desteklemiyor şuanlık. Yüksek hız modunda gerçekten alet uçuyor ama kendisinden yiyor ve sistem kurulu ise herhangi güç kaybı, mavi ekran gibi sıkıntılarda sistem çökebiliyor, format gerekebiliyor. Biraz RAID gibi bir şey güvenirliliği.

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 09/09/2016 12:55 am
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
Başlığı açan
 

Teşekkürler hocam. Boş alan bırakma konusunda okuduklarım bana mantıklı geldi. Normal disklerde malum aynı bölgenin üzerinde defalarca silip yazma yapmak normal ama SSD'de bu ömründen yiyor ve kıyaslandığında, dolu bölgeyi silip yeniden yazmak yerine boş alana direkt yazmak daha hızlı. O yüzden cache için kullanabilecek bir miktarın boş kalması faydalı diyorlar.

Benim ram kullanımımın artmasını da reddit'te sorup öğrendim. Rapid modu aktif hale getirdiğim içinmiş. Cache olarak kullanmak için kendine bir yer ayırıyormuş. Win7'de sorun yok, o yüzden Win10'a da şimdilik hiç gerek duymuyorum. Ama endişelenmedim de değil. Yedekleme mevzusuna önem gösteririm artık.

 
Gönderildi : 09/09/2016 2:49 am
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
 

Şuan RAM'ler SSD'den daha hızlı diye bunu kullanıyorlar sanırım. Bir çeşit yanılsama ile müşteriye sanki SSDlere ekstra hız diyorlar. Ama iyi taktik, herhalde Hybrid diskler de böyle.

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 09/09/2016 3:07 am
Paylaş: