Forum

HD DVD ve Blu Ray

37 Gönderi
10 Üyeler
0 Reactions
9,946 Görüntüleme
(@embpictures)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

bildiğiniz gibi HDDVD ve Blu Ray discler şu an birbiriylr yarış içerisndeler. Ancak LG'nin bu modeli her iki formatı da destekliyor.

Haber

Güney Koreli elektronik cihazlar üreticisi LG, PC'ler için ikinci nesil hibrid optik sürücüleri çıkardığını duyurdu. Super Multi Blue serisinin devamı olan yeni optik sürücüler, hem HD-DVD hem de Blu ray formatlarına destek sağlıyor.


Shot at 2007-08-14

Firmanın piyasaya sunacağı iki yeni modelden biri olan GGW-H20LI, ABD'de 500 dolar fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Hem Blu ray hem de HD-DVD diskleri okuyabilen model, her iki formatta kayıt da yapabiliyor (6x dual-layer BD-R/RE ve DVD±RW).

LG'nin piyasaya sunacağı diğer yeni model olan GGC-H20LI ise 400 dolarlık fiyat etiketine sahip olacak. Ürün, HD-DVD ve Blu ray diskleri okuyabiliyor. DVD±RW disklere kayıt yapabilen GGC-H20LI'nın, HD-DVD ve Blu ray formatında yazma desteği bulunmuyor.

HDDVD ve Blu Ray nedir diyenler için ?
Wikipediadan derlediğim araştırma

HD DVD

Tarihi [değiştir]
HD DVD ler standart DVD lerin geleceği olarak geliştirilmişlerdir. Standart DVD lerin üç katına kadar veri depolayabilirler. Bluray formatlıyla rekabetiyle bilinen HD DVD ler Sony'e karşılık Nec ve Toshiba ca desteklenmiştir. DVD Forum tarafından 19 Kasım 2003 te yapılan oylamada standart DVD lerin halefi olarark seçilmiştir. Yaygınlaşması için büyük destek olarak 2006 daki CES da Microsoft 2006 Kasım ında piyasaya sürülen olan oyun konsolu Xbox 360 ın HD DVD sürücüsünü destekleyebileceğini duyurdu.
31 Mart 2006 da Toshiba Japonya da ¥110,000($934) lık fiyatla ilk HD DVD oynatıcısı piyasaya çıktı. 18 Nisan 2006 da da Amerika Birleşik Devletlerinde piyasaya sürülüen HD DVD bu kez $499 ve $799 gibi daha uygun fiyatlar taşıyordu.
Mimarisi [değiştir]
HD DVD tek katmanda 15 GB ,çift katman söz konusu olduğunda ise 30 GB veri saklayabilir. HD DVD-RAM ise tek katmanda 20 GB ,çift katmanda 40 GB veri saklayabilir. Standart DVD formatıdna olduğu gibi, HD DVD nin veri saklayan tabakası yüzeyden 0.6 mm aşağısındadır. HD DVD leri diğer eski formatları da DVD-CD okuyabilir.

Hibrit Formatlar [değiştir]
Hibrit denilen melez formatlar ise diğer optik depolama aygıtları ile daha fazla uyun için geliştirilmiştir. HD DVD ler için standart formatı da destekleyen ve HD DVD okuyucuları için high definition videolar içeren iki çeşiti mevcuttur. Combo disk bir yüzünde DVD ve diğerinde HD DVD yüzeyi içeren ve herbiri iki katman olan disktir. İkiz diskler iki yüzü de üç tabakaya kadar veri tabakası içerebilen HD veya standart özellikteki DVD lerdir. Bu yeni teknoloji tek birimle yüksek oranda veri içerebiliyor ve standartları ortak büneyede toplamasından dolayı iki okuyucu yerine tek okuyucuya gerek duyduğundan son kullanıcılar için toplam masrafı azaltıyor.
3x DVD [değiştir]
Bu HD DVD formatında standart dvd ler üç katına kadar veri taşıyabiliyor. Ucuz maliyet arayan çoklu dvd dağıtıcıları için kullanışlı bir formattır. Fiziksel olarak eski DVD lerin türevi olması neden ucuz olduğunu açıklasa da yeni teknolojileri kullanan HD film dağıtıcıları için yeterince veri alanı ve kalite sağlayamaz.

Dosya Sistemi [değiştir]
Önceki formatlardaki gibi HD DVD de ISO 9669 veya UDF dosya sistemlerinin desteklemektedir.Şu an tüm HD DVD ler UDF 2.5 versiyonunu kullanmaktadırlar.
Ses [değiştir]
HD DVD optik taşıyıcılar 24-bit/192 kHz kodlamada a kadar iki kanallı , 24-bit/96 kHz kodlamada ise sekiz kanallı ses iletebilir.
Tüm HD DVD oynatıcılar sıkıştırılmamış PCM, Dolby Digital AC3, Dolby Digital EX, DTS ve Dolby TrueHD ses kodlamasını çözebilirler. Eğer varsa ikinci ses dosyası da benzer formatlarda veya codec eklentisiyle saklanabilir.
En yüksek ses kalitesi için HD DVD içerik sağlayıcıları PCM, Dolby TrueHD veya DTS-HD Master Audio dan birini tavsiye ederler.
Görüntü [değiştir]
HD DVD birçok farklı formatta görüntü taşınmasını destekler, düşük çözünürlükler için CIF ve SDTV, standart DVD lerce desteklenen formatlar ve 720p-1080i-1080p gibi HDTV formatlarını destekler.HD DVD MPEG2 ile kodlanan görüntüleri, VC-1 gibi yenilerini ve çokça kullanılan H.264/MPEG-4 kodlamalarını destekler.
Dijital Yayın Hakları [değiştir]
Ticari açıdan kullanılan HD DVD ler entegre edilmiş AACS LA lisans koruma teknolojisiyle dağıtılırlar. "Audio Watermark Protection" adlı HD DVD lisans koruma teknolojisinde ise HD DVD lerin içerdiği bir alıcı sayesinde duyulamayan ses ile kodlanan ve kopyalama veya açıktan kayıt ile elde edilemeyen veriler algılanır ve eğer yoklarsa/zarar görmüşlerse aygıtı okumaz.
Diğer bir uygulamada HDCP, donanımın tümümün ona uygun olmasını gerektirir ve kopyalamaya karşı önlem almayı hedefler, uyumlu okuyucu , monitör vs. gerektirir.
İnteraktif İçerik [değiştir]
İnteraktif içeriğe izin veren HDi sistemi kullanırlar. HDi: HTML, XML, CSS, SMIL, ECMAScript ve JavaScript gibi web tabanlı teknolojilerin kullanılmasına izin verir.
Donanım [değiştir]
Uyumluluk [değiştir]
Geriye uyumluluk tüm HD DVD sürücülerince desteklenecektir, kullanıcılar tek oynatıcıyla CD, DVD ve HD DVD oynatabilecek. Ayrıca zaten DVD ve HD DVD versiyonlarını tek birimde toplayan optik taşıyıcılar bulunmaktadır.
HD DVD oynatıcılar [değiştir]
18 Nisan 2006 da , Toshiba firması HD-A1 ve HD-XA1 adlı ilk HD DVD oynatıcıları piyasaya sürdü. 2003 te Japonya da piyasaya sürülmüş ancak bu denli yaygınlaşmamış ve kullanım alanı bulamamıştı. İkinci nesil okuyucularında çıkması fazla uzun sürmedi ve 2006 yılının son çeyreğinde onlar da piyasadaki yerini aldı.
Universal oynatıcılar (HD DVD + Blu-ray) [değiştir]
18 Ekim 2006 da Vidabox ilk iki HD formatını da destekleyen okuyucuyu duyurdu. VidaBox ve VidaMax adlı ürünler 24-bit renkte, 1080p çözünürlüğe kadar görüntüyü iki optik taşıyıcıdan da okuyabiliyorlardı.
13 Nisn 2007 de Samsung Duo HD player adındaki hibrit okuyucuyu duyurdu ve bu ortak okuyucular adına olumlu bir adım olarak tüketiciye yansımıştır.
Bilgisayar Sürücüleri [değiştir]
16 Mayıs 2006 da Toshiba ilk HD DVD-ROM sürücüsünü piyasaya sürdü. HP, Acer, Samsung, LG ,Fujitsu diğer HD DVD sürücüsü üreticileri olmakta gecikmediler yalnız ülkemizde zaten pahalı olmaları, üstüne de binen yüksek vergiler sebebiyle, ekonomik şartlar da göz önünde bulundururarak yaygınlaşması ilk aşamada mümkün olmamış, üretim maliyetleri ve rekabetle birlikte artması beklenmektedir.
Microsoft'un 29 Ocak 2007 de piyasaya sürdüğü işletim sistemi Vista'da dahili ve oyun konsolu Xbox 360 da harici sürücü desteği verilmesiyle bilgisayar kullanıcıları açısından daha erişilir olmuştur.

Blu-ray

Blu-ray nedir? [değiştir]
Blu-ray Disc ( BD ) olarak ta bilinen yeni nesil optik disk formatıdır. Aralarında Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK ve Thomson’ın da bulunduğu dünyanın önde gelen üreticilerinin Blu-ray Disc birliği ( Blu-ray Disc Association - BDA ) adı altında geliştirdikleri yeni format özellikle yeni nesil yüksek çözünürlüklü ( HD ) videoların tek bir diskte saklanabilmesinde yardımcı olurken aynı zamanda çok büyük miktarda veri depolamaya da yardımcı oluyor. Tek tabakalı bir Blu-ray disk 25 GB’lık kapasitesi ile iki saatten fazla HDTV kalitesinde görüntü veya onüç saat civarında standart çözünürlüklü görüntü saklayabiliyor. Çift tabakalı biçimi ise 50 GB veri depolama kapasitesine sahip. Blu-ray ileride kolayca genişletilebilsin diye ayrıca çoklu-katman desteğide barındırıyor, herbir katmanda 25 GB veri ile ileride veri kapatisesi 100-200 GB seviyelerinde olabilmesi planlanmaktadır.
Fiziksel Büyüklük Tek katman kapasitesi Çift katman kapasitesi
12 cm, tek katman 25 GB (23.3 GiB)
50 GB (46.6 GiB)
12 cm, çift katman 50 GB (46.6 GiB) 100 GB (93.2 GiB)
8 cm, tek katman 7.8 GB (7.3 GiB) 15.6 GB (14.5 GiB)
8 cm, çift katman 15.6 GB (14.5 GiB) 31.2 GB (29 GiB)
Daha öncede 100GB'lık ilk blu-ray medya prototipini gösteren TDK, 31 Ağustos 2006'da katman başına sınır olarak kabul edilen 25GB veri kapasitesini 33.3 GB'a çıkartarak, 6 katmanlı 200GB'lık blu-ray medya yaptığını duyurdu.
Halihazırda kullanılmakta olan DVD gibi optik disk teknolojileri veri yazmak ve okumak için kırmızı lazer kullanırken, yeni format mavi-menekşe lazer kullanmakta. Blu-ray ürünler farklı lazer tipleri kullanılmasına rağmen, BD/DVD/CD uyumlu optik okuyucusu yardımıyla CD ve DVD’leride oynatabilmektedir. 405 nm’ lik mavi-menekşe lazerin dalga boyu, 650 nm dalga boyuna sahip kırmızı lazerden daha kısadır.Bu da daha lazer ışınının çok daha hassas bir şekilde odaklanmasını mümkün kılmakta ve dolayısıyla veriler daha sık olarak daha az bir alanda depolanabilmektedir. Sayısal açıklığın 0.85 olarak değiştirilmesi ile de sonuçta kullanılmakta olan CD veya DVD’ ler ile aynı boyuttaki bir Blu-ray diks 50 GB’ a kadar veri depolayabilmektedir.
HDTV’nin hızlı yükselişi ile birlikte tüketicilerin yüksek çözünürlüklü görüntüleri kaydetme istekleride artmıştır ve Blu-ray disklerin tasarımı bu düşünce ile ortaya çıkmıştır. Blu-ray dijital yayıncılık tarafından kullanılan MPEG-2 TS formatının doğrudan kaydını desteklemekte ve bu Blu-ray’i dijital televizyonların küresel standartları ile uyumlu kılmaktadır. Bunun anlamı HDTV yayınlar herhangi bir veri kaybı olmaksızın veya fazladan işleme gerek duyulmaksızın doğrudan disklere kaydedilebilmektedir. Artan veri kapasitesi ile birlikte Blu-ray 36 Mbps veri iletim hızını kullanmaktadır. Bu hız HDTV’ nin asıl resim kalitesini koruyarak kaydedilmesi ve seyredilmesi için gerekenden bile fazladır. Ayrıca optik disklerin rastgele erişim özellikler kullanılarak, yüksek çözünürlüklü bir görüntü kaydedilirken aynı disk üzerinde başka bir görüntünün izlenmeside mümkün olmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda HDTV’ ye geçiş ile birlikte Blu-ray cihazların VCR ve DVD kaydedicilerin yerini alması beklenmektedir. Bu format aynı zamanda gelecekte bilgisayarlardaki veri depolama ve yüksek çözünürlüklü filmler için standart olacak gibi duruyor.
Neden Blu-ray ismi? [değiştir]
Blu-ray, ismini veri yazıp okumak için kullandığı mavi-mor ( Blue-Violet ) lazer ışınının “Blue” su ile optik ışının “ray” inin birleşmesinden alıyor. Blu-ray yazımındaki “e” harfinin eksikliği Blu-ray disk birliğinin bu adı kayıtlı bir ticari marka olarak kaydettirebilmeleri için bilerek yaptıkları bir oynama.
Hangi Blu-ray biçimleri planlanmakta? [değiştir]
Blu-ray’ in çok geniş bir biçim yelpazesi planlanmakta. Aşağıda bu biçimlerden başlıcaları yer almaktadır.
• BD-ROM Yazılımlar, oyunlar ve film dağıtımları için sadece okunabilir ( Read-Only ) biçim.
• BD-R Görüntü kaydı ve bilgisayarda veri depolamak için kaydedilebilir ( Recordable ) biçim.
• BD-RE Görüntü kaydı ve bilgisayarda veri depolamak için yeniden yazılabilir ( Rewritable ) biçim.
Blu-ray disklere ne kadar hızlı veri yazılıp okunabilir? [değiştir]
Blu-ray Disc tanımlamalarına göre 1x hız 36 Mbps olarak tanımlanmıştır. Ancak BD-ROM biçimindeki filmler en az 54 Mbps veri hızına ihtiyaç duyacaklardır, ilk nesil Blu-ray cihazların 2x ile piyasaya sürülmüştür( 72 Mbps ). Blu-ray disklerde uygulanmakta olan daha büyük “Sayısal açıklık (Numerical aperture-NA)” değerinin bir sonucu olarak daha yüksek hızlarda olasıdır. Sayısal açıklık değerinin büyük olması Blu-ray’ in kayıt için daha az güç harcamasına, DVD ve HD-DVD ile aynı veri hızına ulaşması için bu disklerden daha düşük dönme hızlarına gereksinim duymasını sağlamaktadır. Geçenlerde birçok internet sitesinde özellikle yeni satışa sunulan 56x CD-ROM sürücülerin bazılarında, CD’ lerin 30000 devir/dak. bulan yüksek dönme hızlarında fiziksel olarak dayanmadığı ve CD-ROM içinde parçalandığı yönünde haberler yer almıştı, dolayısıyla yüksek dönme hızları kullanılan CD malzemeleri için de bir fiziksel sınır bulunmakta. Oysa Blu-ray’ de kullanılan sayısal açıklık değeri ile örneğin 10000 dev/dak. lık bir dönme hızı için Blu-ray 12x yani yaklaşık 450 Mbps’ lık gibi bir hıza ulaşabilmekte. Bu sebepten dolayı BDA 8x’ e kadar bir hız planlamakta.
Blu-ray hangi ses ve görüntü codeclerini destekleyecek? [değiştir]
Blu-ray Disc birliğinin ( BDA ) hem görüntü codecleri hem de ses codecleri konusundaki son kararları henüz netleşmesede belirli temel codecler duyulmaya başlandı. Daha önce FRExt olarak anılan MPEG-4 AVC High Profile ve Microsoft’un WMV9 tabanlı önerilen SMPTE standardı VC-1 görüntü codecleri mutlaka desteklenecek. Ses codecleri konusunda ise henüz hiçbir şey kesinleşmiş değil ancak yeni codeclerin şu anda kullanılanlardan belirgin bir şekilde ayrılacak seviyede daha kaliteli olması konusunda çalışılıyor.
Blu-ray cihazları ne zaman kullanabileceğiz? [değiştir]
Şu anda sadece Japonyada satışı yapılan Blu-ray cihazlar, Amerika’ da 2006 yılının başlangıcında satışa sunuldu. Ürünlerin Avrupa kıtasındaki satışının ise Amerika’ dan bir süre sonra başlaması öngörülüyor.
Bunun yanında, Sony yeni jenerasyon oyun konsolu olan PlayStation 3'te blu-ray'i oynatabiliyor. Blu-ray'in yaygınlaşma evresini geçirmekte şüphesiz PlayStation 3'ün satış rakamları, popülaritesi ve şuan ki blu-ray oynatıcılara, sürücülere nazaran çok daha uygun ücretli olması dünya üzerinde birçok son kullanıcının blu-ray'le olan ilk tanışmasının PlayStation 3 aracılığıyla olmasını sağlıyacak.
Blu-ray çıkan ilk filmler ve oyunlar [değiştir]
Filmler [değiştir]
2006 [değiştir]
• xXx(Yeni Nesil Ajan)
• Underworld:Evolution
• Terminator
• House Of Flying Daggers
• Hitch
• The Fifth Element
• 50 First Dates
• Ultraviolet
• Terminator 2:Judgment Day
• Saw
• The Punisher
• Lord Of War
• The Last Waltz
• Crash
• Basic Instinct 2
2007 [değiştir]
• Casino Royale
• Babel
• Rocky Balboa
• King Arthur:Director's Cut
• Superman Returns
• Deja Vu
• The Queen
• Night At The Museum
Oyunlar [değiştir]
Oyun olarak ise Play Station 3 oyunları kullanılmıştır.

 
Gönderildi : 14/08/2007 11:36 pm
(@embpictures)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

HD DVD ler

 
Gönderildi : 14/08/2007 11:37 pm
(@omega_works)
Gönderi: 0
 

adını duyduğumda, önceki acı tecrübelerimi hatırlatan ve yüz ifademde bir distortiona sebep olan marka. (ekşi sözlük yorumu gibi oldu 🙂 )

ama tabiiki sonuç olarak güzel bir gelişme... 2 sene sonra 50$ bu cihaz.

Tek noktaları sevmedim hiç... Benim için sadece üç nokta vardır... Çünkü tek nokta son'u, Üç nokta sonsuzluğu anlatır...

 
Gönderildi : 15/08/2007 2:39 am
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
 

Hiç bi fark yok bence DVDlerde, ama kapasite olarak fark çok.

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 15/08/2007 3:55 am
(@embpictures)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

mesela HD DVD ve Blu Ray oynatıcımız var diyelim bunu oturup normal bir tv yr bağladığımızda HD DVD veya Blu ray filmi izleyemeyiz sanırsam. Full HD tv olması gerekeir değilmi?

 
Gönderildi : 15/08/2007 1:23 pm
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
 

Gerekir yoksa bi anlamı kalmaz:)

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 15/08/2007 6:44 pm
(@marepictures)
Gönderi: 0
 

bende bir fark sezemedim 🙂

 
Gönderildi : 03/01/2008 3:11 am
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

marepictures arada cok buyuk farklar var,tabi sitelerde verilen resimlere standart monitorlerle bakinca pek fark anlasilmiyor ama full hd bir televizyonda izlenince hayran kalmamak elde degil. ozellikle hd dvd bir demo seyretmistim cidden gozlerime inanamadim.

standart dvd ler 720*526 ve 720*480 gibi araliklara sahiptir.

hd ler ise 1920*1080 sinirlarina sahip (daha ucuz versiyonlari daha dusuk cozunurlukte ama en dusuk cozunurluk bile standart dvd lerden ustun) konunun bu olmadigini biliyorum ama standart bir tv de standart dvd ile hddvd veya blueray karsilastirmasi yapilmamali diye soyluyorum.

hd dvd blue ray arasinda bir karsilastirma yapma firsatimiz olunca daha doyurucu bilgiler verebilirim gozlemlerimden.

 
Gönderildi : 03/01/2008 3:43 am
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Dv mare'nin fark sezemedim dediği 2 fotoğraf arasında sanırım. Bluray olan daha keskin ve ayrıntılı bir çekime sahip de bu fotoğrafla anlaşılacak şey değil. Dv'nin de dediği gibi bekleyip görmekten başka çare yok ama bu olay hep son kulanıcıya zarar. Bu ürünlerden biri tutmalı, diğeri yok olmalı.. Öbür türlü piyasa çok fena karışacak.

Bir de şu var, geçenlerde The Big Lebowski'yi hd bulayım dedim, buldum.. 8gb.. Gb başına düşen $ fiyatı azalıyor diye seviniyoruz ama, depolama kapasitemiz arttıkça da verilerimizin kalitesini yükseltiyoruz.. Yani elimizde yine aynı büyüklükteki yerde aynı miktarda, ama daha kaliteli veri oluyor. Yani depolamamızın arttığı falan yok, niteliğimiz artıyor saedce :). Rahatsız etti bu beni geçenlerde de belirteyim dedim.

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 03/01/2008 5:05 am
(@marepictures)
Gönderi: 0
 

lebowski dedinde moralim bozuk bi loboswki izliyim anti biyotik 🙂 külleri sahile serpme sahnesi beni hayata tekrar baglıyor Dude .

 
Gönderildi : 03/01/2008 12:32 pm
(@edwood)
Gönderi: 0
 

full hd bir televizyonda izlenince hayran kalmamak elde degil. ozellikle hd dvd bir demo seyretmistim cidden gozlerime inanamadim.
Peki böyle bir filmi HD ready televizyonda izlersek normal tvden bir farkı olur mu? Yoksa bu HD ready tv normal tvden farksızsa neden adında HD geçiyor ?

...murat...

 
Gönderildi : 03/01/2008 12:58 pm
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Hd readyler hd dir. Sadece içlerinde hd görüntü çözümleyici yoktur. Yani ayrı bir aparat istersin. Şöyle diyeyim, hd yayın kablodansa hd bir televizyona takıp izleyebilirsin, ama hd ready ise bir dekodere ihtiyacın vardır. Onun dışında bildiğin hd televizyondan hiçbir farkı yok, True HD ise.

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 03/01/2008 4:28 pm
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
 

HD Ready öyle miydi ya:)Vay uyanıklar.
Dijiturk HD'e geçiyor şuan.

Edit:
# HD READY TV. Yayın ve receiver’ın yanı sıra televizyonunuzun da HD uyumlu olması gerekmektedir. Televizyonların üzerindeki HD READY logosu, HD yayınları alabilme ve televizyon ekranına tam anlamıyla aktarabilme kapasitesinin olduğunu belirten bir göstergedir.

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 03/01/2008 4:40 pm
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

Bir de şu var, geçenlerde The Big Lebowski'yi hd bulayım dedim, buldum.. 8gb.. Gb başına düşen $ fiyatı azalıyor diye seviniyoruz ama, depolama kapasitemiz arttıkça da verilerimizin kalitesini yükseltiyoruz.. Yani elimizde yine aynı büyüklükteki yerde aynı miktarda, ama daha kaliteli veri oluyor. Yani depolamamızın arttığı falan yok, niteliğimiz artıyor saedce :). Rahatsız etti bu beni geçenlerde de belirteyim dedim.
eglaia aslinda bu durum yeni teknoloji olmasindan kaynaklaniyordu,dvd lerde ayni durumdaydi ne zaman ki dvd ram mantigi cikti ve her turlu veri yazilabilir oldu o zaman dvd alani gercek kullanimina kavustu.bir film koyulan yere 10 a yakin divx,yuzbinlerce fotograf yada milyarlarca sayfa text sigar oldu. bu yeni blue ray yada hd dvd teknolojileri de oturunca kacinilmaz olarak onlarin da her turlu veri yazilabilir versiyonlari cikacaktir. o zaman saklama kapasitesi olarak neredeyse harddisk boyutlarinda cd lere kavusuruz.
diger konuda tabi ki kaliteli veri her zaman daha fazla yer isteyeceginden kaliteli veri icin her zaman daha cok yere ihtiyac duyulacak.

mesela 300 un full hd versiyonu mevcut ve full hd bir tv de oyle guzel gozukuyor ki kelimelere sigmaz.yani normal bir dvd de ve monitorde seyredilen seyle alakasi yok.
tabi eski filmlerin hd versiyonlari direk hd cekilmis filmler kadar kaliteli sonuclar vermeyecektir sanirim.

Peki böyle bir filmi HD ready televizyonda izlersek normal tvden bir farkı olur mu? Yoksa bu HD ready tv normal tvden farksızsa neden adında HD geçiyor ?

tabi ki fark olur,eski tip televizyonlarla arada cok ciddi kontrast ve cozunurluk fark var, ama asil nokta su ki hd lerin bir suru 'giris seviye' versiyonlari var,cozunurluk ve kontrast kalitesi cok onemli. full hd ler dedigim cozunurluklere cikarken diger dusuk versiyonlar o kadar kaliteli sonuc vermiyor. (bir vestel ile sony arasindaki fark inanilmaz zaten)

o yuzden gercekten hd keyfi icin full hd versiyonlar gerekli bana gore.

 
Gönderildi : 03/01/2008 5:12 pm
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Ben normal dvd ile monitör değil, hd dvd ile monitörden bahsetmiştim :). MOnitörler zaten yıllardır hd dediğimiz çözünürlüklere yaklaşmakta.. Görüntü kaliteleri her zaman televizyonlardan üstün oldu yani (full hdler gelene kadar). Yani Hd dvd'yi monitörde izlemekle televizyonda izlemek arasındaki tek fark boyutları olacaktır (tabii eğer monitörünüz lcd ise tepki süreleri, kontrast oranları vs gibi kalite düşürücü etkenler devreye girecektir..).
edüt: burada biraz saçmalamışım, henüz 1080p çözünürlüğe çıkabilmiş monitör sayısı 3 5.. O kadar bile olmayabilir. O nedenle full hd bir televizyon daha kaliteli görüntü verecektir herhangi bir monitörden.

Bir de bu yazıda sadece PS3'ün blu-ray kullanılmasından bahsedilmiş. X-box 360 da Hd DVD kullanıyor. Zaten ağırlıklı olarak bu iki ürün belirleyecek hangi formatın oturacağını. Ancak şu bir gerçek ki iki şirket de hayatlarının en büyük zararını yaptılar bu iki konsolla ve hâlen daha toparlayabilmiş değiller. Sony sattığı konsol başına 200 doların üzerined zarar ediyor ve şu anda daha sadece 6 milyon konsol satabilmiş durumda..

Yeni nesil savaşı daha yeni başladı, bakalım umarım en az zararla çıkarız, tabii arada petrol krizinden savaş çıkmazsa..

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 03/01/2008 6:21 pm
Sayfa 1 / 3
Paylaş: