Bir yazı hazırladım. İlginizi çekebilir.
EDİT: Bu mesaj aslında FULGURA'ya aittir nasıl bana geçmiş anlamadım.
Herhalde editlerken bir hata yapmışım zamanında.
Teraziye tıkladım Fulgura. Bu ney ya. Müthiş.
Aslında bunun gibi uzun zamandır hazırlamakta olduğum yazılar var. Hepsi draft olarak kayıtlı ve bazen aklıma bir şey gelince ya da ilginç bir şey bulunca girip ekliyorum. Tamamlanınca tam yayınlarım diyordum ama baktım güncellemenin sonu gelmeyecek bari bunu biraz derleyip toplayıp yayınlayayım dedim. Aldığım parçaların linkleri ve adresleri bile kayıtlıydı ama çok bekleyince artık geçersiz oluyorlar.
Neyse bakalım darısı diğerlerine.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Yapılır aslında çok faydalı.
Çok güzel bir yazı olmuş, faydalı aynı zamanda. Eline sağlık Fulgura. Ailecek beğenerek izliyoruz.
When you have to shoot, shoot. Don't talk.
Cpk guzel bir kaynak olmus. Elinize saglik.
“Ben istiyorum ki; film, siz sinema salonunu terk ettikten sonra başlasın.”
Jacques Tati
çok yararlı bir paylaşım olmuş , teşekkürler
DIY Kino Flo olayına burada devam edelim. Pocket başlığında Fulgura şöyle yazmış en son bana:
Şu anda adını hatırlayamadığım Osram modeli idi. Diğer özel seri 90+ CRI olanlar elde yoktu ve Üstanbul'dan getirtelim dediler ama orada da bulamadılar ve ta Almanyadan siparişle gelecek oldu. Tanesi 80-100 TL civarı olunca vazgeçtim. Sonra beyaz ve gri kart kullanarak kusursuz yeşilperde çektim. Öyle ki 4-5 sene önce profesyonel Sony stüdyo kamerası ile çekemediğimiz görüntüyü 600D ve GH2 ile çektim. Yani farklı ışıkları çok karıştırmazsan ve floreasnlar 10 dakika üzeri yanık durumda ise tutarlı oluyor genelde. Diyaframını en kısık haline getirip floresanlara doğru kamerayı çevir. Tüpler arasında parlaklık ve renk farkı varsa o kısık durumda görürsün. 4 tüp birarada ise 1 tübün biraz farklı olması baskılanır. O nedenle normal tüplerle 2li yapmayı önermem. 4lü olunca ortalaması güzel oluyor. Yine de 4lü yaptırırken çift anahtarlı yaptırıdm ki 2+2 olarak kullanabileyim yani gerektiğinde sadece 2 tüp çalışabilsin. Gerçi gerek olmadı ve hep 4 tüp gittik. Yedek tüp de al 2 tane ucuzsa. Kaç tane yaptıracaksın sen?
Cevap veriyorum:
2 tane dörtlü yaptırmayı düşünüyorum.
Ama dün bunları taşıma saklama meselesi nasıl olur diye düşünmeden edemedim, o yüzden biraz temkinli yaklaştım.
Yapacağımın kolay katlanabilir olması gerekir sanırım.
Bir de ampülleri çıkartarak kullanacağız, taşıyacağız. Kolay bulunan ürünler değil ve pahalı görece olarak. İyi korumak lazım.
Benim aklıma en çok senin de paylaştığın kartona yapan İspanyolca videodaki abi yatmıştı, çok sağlam olmasa da esnek. Sonra da acaba, daha kolay çözüm olan, malzemeleri de satılan şu dörtlü e27li softboxlardan mı yapsam diye düşündüm. Zaten 1 tane var ondan.
Hayır, tüpleri çıkarmana gerek yok. Sıvaüstü aplik içine yaparsan zaten muhafaza görevi yapmakta. 6-7 cm kadar bir derinliği var. Toplam kalınlığı karton kutusu ile 10 cm kadar oluyor. Uzun tüplü yaptırırsan boyu 125 cm x 50 cm kadar olur. Kalınlığı da 10 cm kadar işte. Evde veya depoda bir duvara dayalı rahatlıkla durur demonte olarak. En büyük sorun ayak montajı. Hoparlör ayağına monte etmek için parça düşünmeye zamanım kalmamıştı ve o nedenle çelik göbekli çamaşır ipi gibi bir şeyle hoparlör ayağının üstündeki aparata bağladım ve kablonun uzunluğunu ayarlayarak yükseklik ayarı yaptım. Sağa sola ise tamamen ayaktan döndürmek gerekti. Sonra daha kullanışlı ve sökülebilir bir montaj parçası düşündüm ama zaten geri dönemedim o ekipmana. Hala Ankara'da demonte durmakta.
Ayağa tutturmak için sağa-sola ve aşağı-yukarı dönebilir bir aparat lazım. Sıkı tutmalı ve salmamalı. Yoksa bağlama vb ile geçici yöntemler mümkün elbette. Bence en büyük sorun o. Tümünün montajı zaten sorun değil. Aplik içine 4 tübü takıyorsun ve işin bitince öyle kaldırıp karton muhafazasına koyuyorsun. Bu nedenle yaptırırken aplik muhafazasını atma. Mümkünse sıvaüstü aplike yaptır. Düz bir panel üzerine vb yaptırırsan fazla dışa açık olur ve hem riskli hem depolaması zor olur. Her seferinde tüpleri sökmen gerek o zaman. Sıvaüstü aplik kullanırsan birazcık daha ağır olur ama montaj sorununu çözersen çok sabit bir çözüm olur. Ayrıca sıvaüstü aplik kenarlarına flag yapmak da mümkün ama bunun için aceleye gerek yok ve ben o aşamaya geçmedim.
EK. Ben hep "aplik" deyip durdum ama sanırım bunun yaygın adı "armatür". Ona göre bak derim. Ben şundan kullandım resmen. Hem de reflektörlü olduğu için daha bol ışık vermekte.
https://www.tekzen.com.tr/pelsan_parabolik_siva_ustu__4x18w_7_lam_/608986
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Ben de aplik deyince bambaşka şeyler çıktı anlayamamıştım. Şimdi oldu.
Peki bunun arka kısmında delik açmak falan mümkün mü? Ancak öyle bir çözüm bulunabilir ışık/hoporlör ayağına koymak için.
Ekleme: OSRAM'ın şu modelinde CRI 90'dan fazla diyor:
http://www.osram.com/osram_com/products/lamps/fluorescent-lamps/fluorescent-lamps-t8/lumilux-de-luxe-t8/index.jsp
Philips'te de şu:
http://www.lighting.philips.com.tr/prof/profesyonel-ampuller/fluorescent-lamps-and-starters/tl-d/master-tl-d-90-de-luxe
Phillips olanını buldum:
İki tanesi için 200 TL floresana
180 TL de Armatürlere veriyorsun.
380 TL'ye mal oluyor temel olarak iki tanesi.
Armatürün arkasında vida delikleri var ama maddesi ince alüminyum olduğu için içeriden bir metal parça ile desteklemek lazım. Yani ya metal bir levha ya da ahşap bir takozu içeriden takıp dışarıdaki eklemi ona tutturmazsan arkasındaki ince alüminyum eğilir ve yırtılabilir. Bu armatür tavana asmak için tasarlanmış ve kendi ağırlığını tek bir noktadan biraz zor taşır.
Tüplerin boyutlarına dikkat et. Zaten ya 90lık ya da 120lik yapacaksındır. Bana 90 küçük geldi. T8 120cm yaptım 4lü.
Ben 5000 K bulamamıştım ve 6500 kullandım. 5000 bulmak için renk kodu 850 veya 950 olarak bakmalısın.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Işıkla ilgili daha genel başka bir soru soracağım.
Şimdi zaman zaman tungsten ışık ile beyaz ışığı aynı anda kullanıyoruz ya.
Acaba beyaz ışık yerine onları da tungsten balanced mı alsak daha iyi. Yoksa beyaz kullanıp bu tarz durumları turuncu jel ile mi halletmek lazım?
Bu dayı öyle yapıyor mesela:
Şimdi 5500K ışık zor. Ya 6500K olacak ya da 4500K. Bu durumda ben soğuk olanı terch ettim. Çünkü sıcak olanın verdiği kırmızı yerine soğuk olanın mavimsi tonları bence daha kolay baskılanabilir. Zaten halojenlerimiz sıcak olduğu için ve zamanında sıcakların ten rengine verdiği etkiyi halletmekte çok zorlandığım için olabilir ama sen şöyle düşünebilirsin: Sıcak için zaten halojen ve worklight vb var. Esas eksik soğuk tarafta. Ayrıca istersem önüne jel filtre atıp 5500K'ya inebilirim. Yani 2400-2500K'dan 5000-5500'ya çıkmaya karşı 6500K'dan düşme arasında bir seçim yapmak lazım. Senin projelerin daha çok tungsten aydınlatma (iç mekan ev, gece sokak lambası vb) ağırlıklı ise sıcak gidebilirsin. Ben sanki 6500Kdan daha rahat düşerim gibi geldi. Tercih senin.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Bana da düşmek daha mantıklı gibi geliyor. Beyaz alıp önüne jel koymak daha mantıklı.
https://filmmakersmemory.wordpress.com/2016/02/24/how-to-make-flexible-led-panels-diy-flex-lights/
Şu gayet iyi gibi.
Sipariş verdim ben 5 metre bir tane.
Gelsin uğraşayım biraz.
Yaparsam size de anlatırım.