Forum

Işık Yapımı - ( <10 tl )

13 Gönderi
7 Üyeler
0 Reactions
1,522 Görüntüleme
(@kararli-kek)
Gönderi: 19
Başlığı açan
 

FilmOT, Kendin Yap'ın 3.bölümüyle kendi ekipmanlarını yapmaya devam ediyor. Bu bölümde, set ekipmanlarının olmazsa olmazlarından olan Işık'ın ev yapımı nasıl yapılabileceğine dair bir örneği, sizler için yapıyoruz. Daha fazlası için FilmOT'u izlemeye devam edin.

İyi Seyirler..

Facebook : http://www.facebook.com/FilmOT " onclick="window.open(this.href);return false;
Twitter : http://twitter.com/_FilmOT _" onclick="window.open(this.href);return false;
Site : http://www.filmot.tv/ " onclick="window.open(this.href);return false;

" onclick="window.open(this.href);return false; | videoya buradan ulaşabilirsiniz, buraya gömmeye çalıştım ama beceremedim 😀

 
Gönderildi : 07/11/2011 12:17 am
(@oguzcicek)
Gönderi: 0
 

Güzel paylasım elinize saglık

Kiralık 550d + 2 lens + 2 tripot + 3 yedek batarya sadece 50 lira
Detaylar http://www.filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?t=8806" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 07/11/2011 2:51 am
(@kararli-kek)
Gönderi: 19
Başlığı açan
 

Eyvallah, teşekkürler

 
Gönderildi : 07/11/2011 1:01 pm
(@zampano)
Gönderi: 266
 

Yıllardır başımın üstünde taşıdığım huni işime yarayacak demek...

 
Gönderildi : 08/11/2011 10:13 pm
(@fulgura)
Gönderi: 5141
 

Şimdi arkadaşlar bir süredir çalışmalarınızı izliyorum ve takdir de ediyorum. Fakat söylemek istediğim bir iki şey var. Bu çalışmaları yaparken sanki en önemli kriteriniz maliyetmiş gibi bir izlenim var. Elbette para önemli ama güvenlik, teknik ve kullanışlılık vb bazı unutulamaması gereken şeyler var. Ben de kendi ellerimle 3 adet softbox yaptım ve bir iki uyarım ve önerim olacak. Yaptığınız ışık tam bir sotbox olmasa da işlevsel sorunları olan birşey olmuş.

Elektrikle çalışan birşey yapıyorsanız güvenlik esastır. Adam gibi bir porselen duy kullanmak lazım ve bağlantılar için klemens vb ve uygun bir anahtar gerekli. Huni (huuni değil 🙂 ) vb gibi ısıya dayanımı olmayan plastik aksamı elektrikle çalışan bir sisteme pek yaklaştırmamak lazım. Folyo ile sarılması ve kullanılan ışığın da görece soğuk olması durumu kurtarabilir (ki sanırım sizinkiler soğuk da değil) ama lamba içine güzel oturmalı. Yaptığımız projeyi evinde tekrarlamak isteyen bir genç arkadaş yangın çıkarırsa ya da kendine zarar verirse hoş olmaz ve ahlaki olarak sorumluluğu da sizindir. Bu arada videolarınızın hiçbirinde güvenlik vb konusunda bir uyarı vb görmedim. 10 TLye ışık yapacağız diye evi yakmak ya da daha da kötüsü geri dönüşü olmayan bedensel zararlar vermek kabul edilecek şey değil. Varsın 50TLye malolsun. Can bu.

Koli bandıyla iş olmaz. Ne adam gibi tutar, ne çıkar ne de ısıya ışığa uygun bir malzemedir. Ducktape vb daha yerinde. Isıya dayanıklı alternatifler de var.

Softbox yapıyorsak, folyoyu %10-15 daha büyük kesip, kartona yapıştırmadan önce buruşturup geri açmalı. Yani dümdüz gergin folyo ışığı diffüze etmez. Buruşuk olmalı.

Videoda yapılan ışık ancak masa vb üzerinde durabilir çünkü bir zemin veya bağlantı noktası düşünülmemiş, bu da kullanımını sınırlar. Işığın en önemli özelliği yönlendirilebiliyor olmasıdır. Dip kısma bir tripod bağlantısı vb eklenmeli.

Şimdi gelelim en önemlisine: bu yaptığımız ışık aslında hatalı. Softbox desek değil, spot desek değil. Yani işlevsel değil. Huninin dipte kalması yan panellerin işlevini öldürmüş ve videonun sonunda da görüldüğü gibi paneller üzerine düşen ışık dengesiz. Yan paneller ya hareketli olacak, ki o zaman perde görevi de görürler, ya da ampulün yeri görece daha panellerin dibindeki kare kartonun merkezine yakın olacak. Ampul derinde kalmış.

Dediğim gibi yaptığımız spot ise (ki ona daha yakın), yan panellerin bir anlamı yok. Film çekiminde daha çok istenen softbox türünden aydınlatmadır. Aslında sizin yapmakta olduğunuz da bu yolda ilerlerken arada bir yerlerde kalmış. Ampulü daha merkeze yaklaştırıp, yan panelleri buruşuk folyo ile kaplayıp açık olan ön kısmın önüne de ışığı iyice dağıtacak bir yarı-saydam perde konursa tam olur. Gerçi tek lambalı softbox da zor, en az 3, ideali 5 ampul lazım. Yani ışığı bir noktadan değil de geniş bir yüzeyden yaymak lazım. Özellikle iç mekan çekimlerinde ancak bu şekilde işe yarıyor.

Ayrıca yaptığınız çalışmaları (ki özellikle dolly, slider vb) harici olarak göstermekle yetinmeyip kamera gözüyle çekim de koyarsak bence en güzeli olur. İnternette yüzlerce dolly vb projesi var ve bunların %75ini yapanlar olayı anlamamışlar. Üzerine takılan kamera sallanıyorsa, esneme varsa vb onca işin anlamı kalmaz ve insan işinden de soğur. Mesela yaptığınız tekerlekli ve raylı donanımın nasıl bir sonuç verdiğiniz göremiyoruz.

Dediğim gibi, yaptığınız takdir edilesi ve bunlara da dikkat edersek bence çok daha güzel olur.

Teşekkürler ve kolay gelsin.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 11/11/2011 6:30 am
(@kararli-kek)
Gönderi: 19
Başlığı açan
 

Eyvallah Fulgura 🙂
uzun uzun ayrıntısıyla anlatıp yorum yaptığın için öncelikle sağolasın. Dediklerine katılmamak mümkün değil tabi ama ben de bir kaç nokta belirteyim 😀

Bunu bağlayacağımız bir ayaklık konsepti kafamızda hali hazırda beklemede, dediğin gibl güvenlik kısmından biraz noksan gibi gözüktüğünden bantları söküp daha güvenilir bantlarla aynı işlemi yaptık. Dolly de ise üst kısım dediğimlz kameranın koyulduğu yere önem verdik. Aslında test videosuda çekmiştik hatta kanalda duruyor:)

Her neyse söylediklerinde haklısın, ben sadece açıklamaları yaptım. Değindiğin noktalara dikkat edicez, zaten bu bölümleri daha da çeşitlendirerek sunma hedefindeyiz, artık önümüzdeki maçlara bakıcaz:D

bu arada herkes şu huuuuniye taktı arkadaş, ağzımdan öyle çıktı:D

 
Gönderildi : 11/11/2011 11:28 am
(@fulgura)
Gönderi: 5141
 

Yok o telaffuz sempatik de olmuş. Hatta bence yaptığınız şeylere bir de ad verin ve mesela bu videodaki ışık Hoony 1 olsun. Gelişmişine Hoony 2 dersiniz. Nedenini bir biz biliriz.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 11/11/2011 11:38 am
(@kararli-kek)
Gönderi: 19
Başlığı açan
 

Çok iyi fikir 😀 isim babası olmuş oldun o zaman, yaptıklarımıza ad vermek güzel de olur hem 😀

 
Gönderildi : 11/11/2011 6:26 pm
(@bilaldincer)
Gönderi: 82
 

BENDEN UYARMASI:
biri 500 watt halojen lambalı projektör ile biri 100 watt soft ampul ile iki ışık kaynağı yaptık. ancak bazı sorunlar yaşadık
projektörün etrafını mukavva ile kapladık. önüne ince keten kumaş koyduk. projektör sürekli ısınıyordu ve 2 dakikada söndürmezsek kumaştan duman gelmeye başlıyordu. soğutma sistemi gerekiyor bunlara. bir de en az 15 dakika dinlendirmemiz gerekiyordu 2 dakikalık çekimden sonra. etrafına 5 lt pet şişeyi alüminyum folyo ile kaplayıp diğer ampulü koyduk. bir gün sonunda pet şişe resmen yarım litre su şişesi kadar oldu eridi gitti. çekimler sırasında elektrik çarpması olsun ampul patlaması olsun çeşitli kazalar yaşadık. velhasıli kelam bunlar çok tehlikeli ,bilmeyen yapmasın yaparsa da çok dikkat etsin. bu arada maliyetleri de projektörlü sistem 25 tl ye ampullü sistem 5 tl ye maloldu.

 
Gönderildi : 26/11/2011 12:42 am
(@fulgura)
Gönderi: 5141
 

Bu tür projeler için ısıya dayanıklı köpük levhalar kullanabilirsiniz. Yapı marketlerde var. Alüminyum folyoyu da önce buruşturup sonra açtıktan sonra yani üzerinde kırışıklık izleri varken ve özel bir yapıştırıcı ile köpüğe yapıştırmanız gerekli, yoksa tutmaz. Öne konacak kumaş/naylon vb de ısıya dayanıklı türden seçilmeli ve yaklaşık 50cm önde durmalı. Bu konuda en iyi malzeme, pişirme kağıdı ya da ısıya dayanıklı aydınger gibi şeyler. Birden fazla kat yaparak kullanmak mümkün. Bunun dışında her türlü malzeme ciddi tehlike yaratır. Işık perdelerinin alüminyum olmasının nedeni budur. Biz 800 wattlık en küçük ışığın alüminyum perdelerini bile elle kapatıp açabilmek için kalın eldiven kullanıyorduk ki olmadığı zaman da ahşap mandal takarak tutmayı denedik; mandallar tütmeye başladı. Sette bu türden ekipman kullanıyorsanız ayaklarını bile çok sağlam yerleştirmelisiniz. Birinin kafasına düşerse ciddi ve kalıcı sorunlar olur. Bunun için kum torbaları mevcut. Ya da recycling konusuna destek verip topladığınız pet şişelere kum doldurup birbirine bantlayıp ayakların etrafına sarabilirsiniz. Film çekeceğiz diye canımızı vermeyelim aman...

@bilaldincer
Aslında halojen lambalar gerçek ışık performanslarına 10 dak. çalıştıktan sonra ulaşırlar. Yani iki türlü sorun olmuş sizin için bu durum. Yani yandıktan sonra çekime başlayıncaya dek 10 dak. geçmeli.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 26/11/2011 8:45 am
(@bilaldincer)
Gönderi: 82
 

@bilaldincer
Aslında halojen lambalar gerçek ışık performanslarına 10 dak. çalıştıktan sonra ulaşırlar. Yani iki türlü sorun olmuş sizin için bu durum. Yani yandıktan sonra çekime başlayıncaya dek 10 dak. geçmeli.

🙂 bunu bilmiyordum. gerçi şimdilik ışık olsun istediğimiz yerden vursun yeter modundayım. o yüzden pek farketmedi bizim için. tüm bu bilgiler çerçevesinde tekrar deneyeceğim. teşekkürler

 
Gönderildi : 26/11/2011 4:01 pm
(@keremu)
Gönderi: 22
 

Işık yapımı hakkında hazırladığım ayrıntılı bir çalışma; .pdf formatında indirmek için: http://www.keremu.com/depo/ISIK-YAPIMI-I_KEREM-UCAR.pdf " onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 13/01/2012 12:00 am
(@halostendap)
Gönderi: 4108
 

Çok iyi fikir 😀 isim babası olmuş oldun o zaman, yaptıklarımıza ad vermek güzel de olur hem 😀
çok baba adamsın Fulgura 😀

insta https://www.instagram.com/morehalityalcin

 
Gönderildi : 02/10/2012 6:15 pm
Paylaş: