Ali'nin bahsettiğin film bu;
soyledigin yontem cok gereksiz bir uzatma olur. herhangi bir dijital kamerayi tripoda sabitleyip kare kare alirsan cok daha iyi sonuc verir. ozellike sonradan stopmotion pro adli programla birlestirirsen aradaki ufak tefek isik ve golge farklarini da otomatik duzelttigi icin cok buyuk bir yukten kurtulursun. programlar bolumunde stop motion icin en kaliteli sonuc veren yontemi yazmistim bir arkadasa,okumani tavsiye ederim.
ama sonuc olarak cok degerli bir hediye olmus,el emegi en guzel hediyedir ellerine saglik 🙂
Benim hoşuma gitti. Bilmiyorum rast geldin mi; bu seneki İstanbul Kısa Film Festivali'nde enfes bir stop motion çalışması vardı. Yaklaşık 40 çöp isimli, Burkay Doğan'ın bir filmi. Kibrit çöpleri kibrit kutularından çıkıp sigara yakmaya çalışıyorlardı. Harika bir filmdi, bir yerden bulursan izlemeni öneririm. Belki yönetmeniyle bağlantıya geçip ondan bilgi de alabilirsin.
Yok adı geçen filmi bilmiyordum..Bakalım bir yerlerden bulabilirsem izlerim..Beğenmenize sevindim..Öneri ve yorum için de ayrıca teşekkürler 🙂
Ekleme: Ben mesajı yazana kadar 2 mesaj gelmiş.."payitaht" teşekkür ederim..İzliyorum hemen 🙂
Maksadım sana gördüğünü anlatmak değil anlamadığını göstermektir.
Hoş çalışma. Dv-art ın dediği gibi 1 sn içindeki kare sayısını artırdıkça daha iyi sonuçlar elde edeceksin. Şu anda bu konuda dünyanın en iyisi kabul edilen Jan Svankmajer genellikle 12 ya da 13 kare kullanır filmlerinde.
Ayrıca kamera hareket etmeyecek diye bir şey yok. Hatta bana göre planlı bir hareket filme çok şey katıyor. Yani bir stop motionda da pan yapabilirsiniz kamerayla, gayet güzel duruyor. evde çektiğim ufak objeli denemelerde kamerayı sürekli hareket ettiriyorum ve daha güzel bir görüntü sağlıyorum.
Mesela bu filmi o şekilde çekelim. Erkek ve kız birbirlerine doğru yürüyorlar, arada 45 cm boşluk bırakır ve her harekette objeleri 2şer cm hareket ettiririm ve hareket ettirişimde kamerayı tripotta 1er cm yukarıya kaldırırım (tabi her kaldırışta kameranın ucunu da milim milim eğerek). Görüntüyü oynattığımda objelere paralel başlayan ama objeler birbirlerine yürüdükçe yükselen ve onlar kucaklaştığı anda onları tepeden gösteren bir görüntü elde etmiş olurum. Bu evde kullandığım bir teknik. Eğer denersen ne kadar hoş görüntüler elde ettiğine şaşıracaksın.
Hatta hani bir kamera hareketi var bilisiniz. İsim hafızam yine bana oyun yaptığı için şu an adını unuttum (hani öndeki obje ya da kişi sabitken arkadan mesela bir dağ size doğru yaklaşır). İşte bunu da stop motion da deneyebilirsin.
objelerin arasını 25 cm tutarsın mesela. arkalarına da çarşaflardan dağa benzer şekiller yaparsın. kamerayı da 1 m öteye yere koyarsın her frame de objeleri 1er cm hareket ettirirsin, her harekette kamerayı 1 ya da 2 cm ileriye alır, her ileriye alışta zoom u bir tık geriye alırsın. Daha sonra görüntüyü oynattığında objeler birbirlerine kavuşurken arkadaki görüntünün de sana yaklaştığını farkedersin. Pek olmasa da oldukça etkileyici bir görüntü elde edersin. Boş vakitlerinde her iki bahsettiğimi de bir dene.
oldukça eğleneceksin.
Yapmayın. Aynı Big Bang'in çocuklarıyız hepimiz...
Aa evet, süper. Bir daha izlemek çok iyi oldu. Çok sağol 🙂
Ali'nin bahsettiğin film bu;
Burda yazılanları not ediyorum..Memlekete gidince internet olmayacak..Orda bir tane daha denersem bu bilgiler lazım olacak..
Stopmotion bilgi başlığı oldu burası.Çok güzel..
Herkese teşekkür 🙂
Maksadım sana gördüğünü anlatmak değil anlamadığını göstermektir.
Ben karar verdim ki stop motionla ilgili yazılan ve yapılan herşeye muhalefet olacağım :))) Yapmayın yapmayın.... Bunu kendinize yapmayın :)))