Forum

"Post Partum&q...
 

"Post Partum" Universite Bitirme Projesi Filmi

26 Gönderi
14 Üyeler
0 Reactions
6,488 Görüntüleme
(@halostendap)
Gönderi: 4108
 

sesleri nasıl aldın?
yani ses perspektifini de sağlamak adına uzaklıkları nasıl gözettin?

insta https://www.instagram.com/morehalityalcin

 
Gönderildi : 11/06/2015 2:38 pm
(@delal)
Gönderi: 0
 

Genel olarak basarili olmuş. Elinize sağlık. Hikaye bazı noktalarda düşüyor sonra topluyor. Beni rahatsız eden ışık kullanımının tutarsız olması. Bir yerde alan derinliği yuksek ve soft bir görüntü var ama sonra genel plana geçtiğinde sert tungsten benim gözümu yordu. Rüyaya geçişteki maskeleme trik i iyiymis. Ama biraz daha efekt anlamında yukarda olsaymis iyi. Onun haricinde 10dk suren kısa filmlerde sıkılırm ama sizin kini zevkle izledim. (Telefondan yazdım facia olabilir.)

http://vimeo.com/melihdelal

 
Gönderildi : 12/06/2015 12:18 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Etkileyici bir psikolojik gerilim bu.
Dikkatli gözler için sonunu ya da anlamını demek daha doğru olur biraz ele veriyor. Bu noktada etkileyiciliği filmin hikayesinden ziyade sinematografik yapısını borçlu olmak zorunda, başarıyor mu, kısmen evet. İyi bir ses tasarımıyla daha iyi hale gelebilir.
Sorun, sanat yönetimi daha çok. Doğallık ile psikolojik gerilimin ihtiyaç duyduğu atmosfer arasındaki dengeyi kurmak çok zor gerçekten.
Sanki mekan tasarımının üzerinde biraz daha durulabilirmiş. Bu nasıl çözümlenebilir ben de çok bilmiyorum. Ama mekan biraz süslenebilir başka öğelerle.
Öte yandan aynı sebepten ötürü belli bir noktadan sonra biraz daha karanlık olabilir film.

Ama genel hava, kamera kullanımı özellikle, beni tatmin etti.

 
Gönderildi : 12/06/2015 12:37 am
(@homeros)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Birkaç gündür bakamıyordum foruma, şimdi girebildim. Yorumlar için tekrar teşekkürler. Öncellikle Kezzap'tan başlayayım,

Yorum gerçekten çok güzel olmuş, kafamdan geçen, düşündüğüm pek çok noktaya vurgu yapmışsın ve fikirlerini belirtmişsin. Özellikle mekan konusundaki kaygılarıma, ilk başta başka bir ev düşünmüştüm hatta senaryo yazarken de bu ev vardı kafamda lakin bu evin tadilatta oluşu nedeniyle (Yeni bebekleri olan bir çiftin eviydi ve gerçekten atmosfere çok uygun kaçıyordu) maalesef kendi yaşadığım evde çekmek durumunda kaldım, bütçem ve zamanım yettiği denli de evi ona göre düzenlemeye çalıştım. Oysaki özellikle son plan için kafamda beşiğin parmaklıkları arasından kapıyı çekmek vardı, daha da etkileyici ve vurucu olur diye düşünüyordum lakin bu olmadı.

Renk konusuna tekrar bir bakacağım zaten dediğim gibi, yetiştirmek için işi çok çok hızlı bir şekilde 2-3 saatte yapılmış bir renklendirme, ışıklılık gerçekten fazla gelmiş olabilir cidden, olabildiğince kısmaya çalıştım ama hala daha biraz nötr hale getirmeye ihtiyaç var bazı yerlerde.

@intercapiller

sesleri videomic ile "genelde" boom olarak aldım ama bazı durumlarda kamera üstünde olduğu da oldu, videomic ve boom sopası çok fazla gıcırdadığı için daha sonradan da foley için kayıtlar yapıp o şekilde de sesi tamamladım.

@delal

özellikle son cümlen benim açımdan çok iyi. yani sıkmak istemiyordum kimseyi, yani film boğsun belki atmosfer gereği ama sıkmasın. veya teknik kalite anlamında eğreti duran bir şey yüzünden insanların film gerçekliğinden kopup sahte bir şey izliyor hissine kapılmaması gerçekten önemli. kısa filmlerde (Hatta bazı uzun metrajlarda dahi) en genel problem bu.

 
Gönderildi : 13/06/2015 4:51 pm
(@paciente)
Gönderi: 2474
 

Kamera kullanımını ve kurguyu çok sevdim. Gerilim tam dozunda ve film boyunca izleyiciyi uyarıyor. O kapı sahnesinde duyguya girdim diyebilirim. Uçuşan sinek sesleri falan içeride ne oluyor sorusunu sordurtuyor.
Belki bir kaç yerde (sonlara doğru) ışık açıları değişebilirdi. Biraz daha parçalı ya da yanal ışık kullanılabilirdi diye düşündüm.
Bu hali de fazlasıyla tatmin edici. Hele ki tek başına ve tek oyuncuyla çalışmanın zorluğu düşünülürse ortaya çıkan sonuç tatmin edici.
Özetle ilgiyle izledim. Ellerine sağlık.
Bu arada 7D'de işin hakkını vermiş:)

 
Gönderildi : 13/06/2015 5:53 pm
(@homeros)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Bu arada intercapiller'in ses ile ilgili sorusuna verdiğim cevapta Post kısmını yazmamışım. Post'ta da birkaç plugin yardımıyla dip sesi ve Videomic'in duvarlardan aldığı yankıyı azalttım. Bu sayede ses bir tık daha iyi bir mikrofonla alınmış gibi oldu. EQ ile biraz derin orta derinleri yükseltip, yüksek ve çok dip frekansları düştüm sesteki tizliği ve boğukluğu azaltmak adına. Belli bir oranda da oldu gibi.

 
Gönderildi : 14/06/2015 4:08 pm
(@halostendap)
Gönderi: 4108
 

eyvallah ayrıntılı cevabın için, yansıma için plugin olduğunu bilmiyordum.
pencereyi ve kapıları açmak da yansımayı azaltıyor değil mi, gerçi dışardaki sesler artıyor bu kez de...
peki mikrofonu oyuncudan hangi uzaklıklarda tuttun?

insta https://www.instagram.com/morehalityalcin

 
Gönderildi : 15/06/2015 1:15 am
(@mcfly)
Gönderi: 0
 

Film çok başarılı. Hikaye bir süre sonra "ben bu tarz film çok izledim" dedirtse de kurgudaki akıcılık ile bunu unutturuyor. Klişeler olması gerektiği gibi yerinde kullanılmış, göze batmadan rahatsız etmeden görevini yapıyor. Görsel anlatımla hikaye çok başarılı şekilde anlatılıyor ve filme sizi bağlıyor. Kamera hareketleri sahne vurgusunu destekliyor. Ses genel olarak kısık olsa da geçişler çok çok iyi. Özellikle tv'den gelen sesin geçişleri. Oyunculuk yeterli düzeyde, diyaloglarda "amatör bir kısa film izliyoruz" hissiyatı oluşturmuyor, bence bu çok önemli. Görüntü güzel, ışık kullanımı güzel. Işıksız olması gereken sahnelerdeki mavilik çok hoşuma gitti.

"Pain is temporary, film is forever."
"You can't stop what's coming."

 
Gönderildi : 19/06/2015 11:56 am
(@homeros)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

@ intercapiller

evet bazı pluginler mevcut. en iyisi bu noktada izotope firmasının ürünleri. RX4 var en son sürüm. Mikrofonu genel anlamda bildiğimiz boom şeklinde tutmaya çalıştım, kadrajın hemen üstünde. Ama bazı durumlarda kamera üstünde de kullandım. Ortalama uzaklık 2 metrenin üzerine hiç çıkmadı diyebilirim.

@McFly

Yorumların için teşekkürler. Özellikle "amatör bir kısa film izliyoruz" hissiyatı oluşturmaması gerçekten iyi, tek başına bir film çekerken, en çok çekindiğim nokta oydu. Çok fazla şey gözümden kaçar da ortaya tırt bir şey çıkarsa ya korkusu. Ama genel yorumlardan aldığım geri dönüşlerden böyle bir şey olmadığı ve filmin ilk 3 dakikalık kısmı haricinde gayet akış ve kalite olarak iyi olduğunu çıkardım. Renk ve ses konusuna dediğim gibi daha sonra tekrar döneceğim ama herhalde biraz daha sürecek. Ondan sonra son halini tekrardan paylaşacağım.

 
Gönderildi : 19/06/2015 6:06 pm
(@fturac)
Gönderi: 0
 

Filmi çok beğendim. Emeğinize sağlık. Ritm hiç bozulmadı, gerilim tam tadındaydı. Özellikle 'Miray'ın karnı, bıçak, Selin'in regl olduğu kısımda' müthiş haz aldım. Bu tarz yapıtlarda genelde hikaye-kurgu iyi gider, ama sona doğru çuvallar. Bu filmdeyse olması gereken gibi bir son oldu. Yani ritm hep aynıydı. Alınan kadrajlar ve oyunculuk da filmin ruhuna paraleldi.

Teknik kısıma gelecek olursak; arkadaşlar sesi zaten söylemiş. Onun haricinde filmin yapısı gereği, seyircinin anlatılmak istenen psikolojiye ikna edilmesi için teknik olarak bazı şeylerin zedelenmesi gerekiyordu. Bu gayet iyi yapılmış. Ancak yalnızca kamera titremesini bu kısıma koyamayız. Kamera titremese de -birkaç yakın planda- psikolojik anlatım bozulmazdı.

Tekrardan ellerinize sağlık, kolay gelsin.

Fikir, en büyük sermayedir.

 
Gönderildi : 25/06/2015 2:16 am
(@erkayama)
Gönderi: 0
 

Filmin gerilimi gayet iyi ve yerinde,
Ses sorunu bende de var kulaklık olmasına rağmen çok az duydum sesi belki benim makinede de sorun olabilir.
Kan biraz yapay geldi bana
Genel olarak filmi iyi buldum.

Ben sana sinema yapma demiyorum. Yap ama hobi olarak yap!!

 
Gönderildi : 25/06/2015 2:44 am
Sayfa 2 / 2
Paylaş: