Forum

ML RAW video denedi...
 

ML RAW video denedim (canon7d)

82 Gönderi
8 Üyeler
0 Reactions
13.8 K Görüntüleme
(@paciente)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Gerçi moire belasında tam olmasa da kurtuldum ya geniş açıyı da seçerek kadrajlarım artık.

 
Gönderildi : 18/02/2015 2:55 am
(@desert333)
Gönderi: 0
 

Raw fotoğraf işlemediğimden soruyorum. 2K çekim yapılan ikinci videoda 1.44'te pencereden içeriye yavaş yavaş yürürken odanın içi normal şartlar altında yani h264 ile çekince karanlık olmaz mıydı? Dinamik derinlik nedeniyle? Bu 1.44 te geri gelince bir kararma olmamış. Acaba siyahları camera raw da açtınız mı? Bir soru daha mesela 550d ile pencereden dışarıyı odanın içinden çekeceğim.İçeride ışık var ama içeriye pozlasam dışarı patlıyor, dışarıya pozlasam içeri karanlık kalıyor. Dışarıya mı pozlamak mantıklı içeriye mi? Hani sonradan ACR de işlemek adına hangisi daha kolay olur?

 
Gönderildi : 06/06/2015 11:21 pm
(@desert333)
Gönderi: 0
 

Ha bir de Fulgura Blackmagicte böyle dışarı içeri pozlama olayı nasıl oluyor? Yoksa BMde normal gözle pencereye baktığımızda hem içeriyi hem dışarıyı görebiliyor muyuz ekranda?

 
Gönderildi : 06/06/2015 11:24 pm
(@homeros)
Gönderi: 0
 

Fulgura'ya sormuşsunuz ben cevaplamayım....

Şöyle ki dynamic range denen bir bıdı var, DSLR'larda bu maksimum 10 stop civarında, 550D'de falan herhalde 8-9 falandır. Blackmagic kameralarda ise 12-13 (Yeni 4.6K sensörde 15).

Dynamic range kayıt alınırken sensöre düşen ışık miktarında minimum ışıklı alanla maksimum ışıklı alan arasındaki stop değerinden farkı belirtir. Yani Gökyüzü bembeyaz diyelim, bir de gölgeli alan var detay yok simsiyah, aradaki stop farkı pozometre ile tek tek ölçünce 9 stop. O zaman kameranın dynamic range'i 9 stop demek oluyor (ISO yükseldikçe daha da azalıyor bu hatta), Blackmagic'de ise bu neredeyse 1.5 katı kadar yüksek. Tepeden ve alttan 2'şer stop fark sayesinde belki de beyaz olan gökyüzünün maviliğini, siyah olan gölgenin de biraz detayını alabiliyor olacaksınız yani.

Blackmagic ile olsa alabilir misiniz sorusu ise duruma göre değişir, eğer stop farkı bu kameranın dynamic range sınırı içerisinde ise evet alabilirsiniz, ama fark 20 stop ise elinizde Alexa veya F65 ve hatta filmli kamera olsa bile bu değişmez.

Raw vs H264 konusunda ise, H264 çekilirken Color space dönüşümü kameranın picture style'ına göre linear'dan log'a çeviriliyor. Kullandığınız PS ve renk ayarları çok fazla kontrast ise bu durumda makine detay olan alanları birbirinden iterek kontrastlaştırmak adına detay kaybına uğratıyor. Farzı misal cinestyle ile raw videokinin hemen hemen aynı dynamic range'e sahip bir video kaydedebilirsiniz ama o zamanda çok fazla detay kaybı oluyor. O nedenle raw'un bu noktada ciddi bir avantajı var, evet. Lakin orada detay bilgisi olmasa raw olsa bile koyuları açamaz, siyah en nihayetinde siyahtır yani.

 
Gönderildi : 07/06/2015 12:03 am
(@desert333)
Gönderi: 0
 

Teşekkür ederim homeros. Yani ben 550d ile raw bile çeksem dinamik range 8-9, yani BM'den 4-5 stop aşağıda olacak her daim. Bu da demektir ki içeri ile dışarıyı en azından eşit ışık koşullarına getirerek çekmeliyim raw olsa bile. Bakalım deneme yanılma yapacağız.

 
Gönderildi : 07/06/2015 1:50 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

RAW pozlaması biraz ilginç. İki tür pozlama ilkesi vardır.

1) Ortaya (doğal) pozlama. Bu geleneksel olan doğru pozlama ilkesi. Genelde insan tenini esas alarak pozlama yaparız ve her şeyin ortada yani doğal olmasına dikkat ederiz. Gerekirse pozometre kullanırız.

2) Sağa pozlama (ETTR). Burada histogram kullanarak tüm içeriiği sağa yani parlak ve aydınlık noktalara taşırız ki en karanlık kısımlar bile fazla pozlansın ve oradaki ayrıntılar dijtal veriye dahil olsun. Amaç fazla ayrıntı almak. Böylece daha sonra pozlama ayarı yaparak bunu düşürüyor ve normali buluyoruz ama bu durumda 1. ayardan fark karanlıkların daha ayrıntılı ve daha az gürültülü olması. DSLRlerde bu 2. daha yerinde sonuç veriyor biliyorsunuz ve bu nedenle ışık eklemeyi öneriyoruz.

RAW'a gelince ben ETTR yaklaşımı ile devam ettim. Zaten 800 ISO çalışmak gerek ve bir de bunu sağa yaslayınca tüm görüntü bembeyaz oluyor. Yine de patlama yok. Yani raw bol ışığı seviyor ve istiyor. Böylece karanlık nokta kalmıyor diyebiliriz.

Yalnız bu yaklaşımların zorlandığı bir nokta var ki siz bunu sormuşsunuz sanırım ve homeros da teorisini anlatmış. Yalnız bir iç mekan çekiminde aydınlık bir pencere varsa buradaki aralık 20 stop gibi inanılmaz büyük olabiliyor. Şimdi bu mantığa göre, iç mekanda pozlama yapıyorsak pencereye yani en üst kısımları patlamayacak derecede tutarak ayar yapmalıyız. Bu durumda iç mekan çok karanlık olmakta. Pencereyi kurtarınca iç mekan görülmez oluyor. Pozlamayı içe göre yaparsak bu kez pencere patlamakta. Bunun çözümü yani 20 stopunçözümü kimseye göre yok. Beceri bu ortamı kameranın mevcut dinamik aralığına sığdırmanın bir yolunu bulmakta.

Çözümler:

Dual ISO: Bu yaklaşımda ML ile bir kare yüksek ISO bir kare düşük ISO çekim yapılır ve sonra bunları değşiik ve zorlu yöntemlerle kaynaştırmaya çalışırız. Fakat kareler arasında zaman farkı var ve hareketli içerik varsa gölgelenme vb olmakta. Durağan manzaralar vb için olabilir.

Bir de ardışık Dual ISO var. Bunda ise farklı kareler değil her bir karenin yatay sıraları farklı pozlanıyor. 1. satır 100 ISO, 2. ve 3. satırlar 800 ISO ile şeritli bir pozlama yapılıyor ve böylece 15-20 stop arası değerler elde edilmeye çalışılıyor. Bunun da post aşaması zorlu ama sonuçlar iyi. Bu türden çekimde hareket sorun olmuyor ama çözünürlükten kayıp var. Yüksek pozlamalı (800ISO) ve düşük pozlamalı (100ISO) alanlar yarı çözünürlükte oluyorken ortalar tam çözünürlükte oluyor. Doğal bir HDR sonucu ortaya çıkıyor. Bunu bir de RAW ile yaparsanız 550D gibi bir kameranın size verebileceği en yüksek kaliteyi elde etmiş oluyorsunuz. Yani Dual ISO + RAW ile normal dinamik derinliğin üstüne 3-4 stop eklemek mümkün ve RAW kalitesi var. Uğraşması zor ama sonuçlar iyi ama yine kameranın RAW performansı (süre açısından) ile sınırlısınız. Ben buna bir de 12 fps-->24fps dönüşümü ve hatta x5 crop ekledim. Sonuç iyi hatta süper ama 7-8 saniyelik durumlar, görüş açısı ve bir de kullanım zorluğu var. Odaklama yapamıyorsunuz. Yani herşeyi normal h.265 modunda odaklayıp sonra bu modda çekim yapmanız gerek ve tam bir ölüm.

Bir de şöyle bir durum var: BMPCC ile ETTR yaptığımda sonuç iyi ama sanki keskinlikten kayıp oluyor. Bunun nedeni yüksek pozlama için diyaframı çok açmak da olabilir. Bir daha daha sağlam bir test yapacağım ve sabit diyafram ile...

Aşağıdaki videoda hatalı da olsa bunun sonucunu görebilirsiniz. (ETTR yapmadan normal pozlamış)

[vimeo] http://www.vimeo.com/70459941 [/vimeo]

[vimeo] http://www.vimeo.com/70511941 [/vimeo]

RAW dinamik derinliği için örnek olarak :

Aşağıdaki dosyayı indirin. Uzantısını .pdf'ten .dng'ye çevirin ve çift tıklayın. Sisteminizde Adobe Camera Raw yüklü ise o açılacaktır. Gördüğünüz bu karenin nasıl bir ortamda çekildiğini tahmin edin. Görünüşe göre açık ve mavi bir hava izlenimi vermekte, değil mi? Şimdi temperature'u 5400, tint'İ 0 yapın. Ardından exposure'u eksi (sola) yönde çekmeye başlayın ve gökyüzüne dikkat edin. -3'e gelince gökyüzünün çekim yapıldığı andaki doğal halini göreceksiniz. Hatta -4'e kadar gidin bir bakın.

https://fulgurafilm.files.wordpress.com/2015/06/bmpcc_1_2015-05-30_1859_c0009_000000.pdf

Shadows +100, Black'ı +25, Clarity +25-30, Vibrance Max 15, Saturation da 5-10 yapabilirsiniz.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 07/06/2015 5:28 pm
(@desert333)
Gönderi: 0
 

Şu sıralar elimin altında acr yok. Eve döndüğümde indirdiğim veriyi dediğin şekilde kullanacağım Fulgura. Açıklamalar gayet tatmin edici ama pratik lazım o da dönüşte. Teşekkürler..

 
Gönderildi : 07/06/2015 6:36 pm
Sayfa 6 / 6
Paylaş: