Keskinlik yerine netlik desem daha doğru olurmuş fulgura. Teşekkür ederim açıklama için.
Kameranın çekim modunu 1280 60 fps'ye ayarlayın. Daha sonra ML'den fps override ayarını 24 yada 25 yapın. Çözünürlüğü de 960x490'a getirin. Bu ayarları yaparsanız çekim aşamasında ekranın ortasında küçük bir kare yerine nispeten daha büyük bir kare ile RAW çekim yapabiliyorsunuz. En azından daha geniş bir görüş açısı yakalayabiliyorsunuz. Ama bu çözünürlüğü post aşamasında 960x818 yapıp üstten alttan crop yapmanız lazım, 1.85 veya 2.35 A/R'ye göre yada istediğiniz herhangi bir A/R'ye göre. Dikey çözünürlüğü 1.67 oranında büyütmenizi zaten ML uyarı vererek söylüyor. Bu arada yukardaki denemeyi yaparken 1280 60 fps modunda çekim özelliğini bilmiyordum, 1920 modunda çektim.
Peki kameranın çekim modunu 1920 den 1280 50 fps ye düşürdük. Nispeten geniş bir ekrana kavuştuk doğru ancak çözünürlükten ödün mü vermiş oluyoruz?
Aslında çözünürlükten ödün vermiş olmuyoruz ama çözünürlüğün dikey boyutu postta 1.67 ile çarpılacağı için dikey oranda daha çok alanı görüntüye sığdırmış oluyoruz, aynı zamanda yatay çözünürlüğü büyütürken dikey çözünürlüğü düşürmüş oluyoruz. Örneğin 1920x1080'de 960x540 ile 16:9 bir çözünürlük yakalarken 1280x720 modunda 1152x388 ile 16:9 çözünürlük yakalamış oluyoruz. Tabi fps override yaparak 50fps yi 24fps yada 25fps ye düşürmek zorundayız.
"Pain is temporary, film is forever."
"You can't stop what's coming."
Anladım teşekkürler. Peki bir de şu dng leri en kolay nasıl işliyorsunuz? davinci, premiere, acr, photoshop, gibi çeşitli işleme yöntemleri varmış. yani en kolay ve en az kayıpla nasıl işlemeli?
Ben DNG'leri After Effects cs6'da işliyorum. Import edince Adobe Camera Raw otomatik açılıyor, beyaz ayarı pozlama vs. yapıp içeriye aktarıyorum. Aktardıktan sonra fps değerini girmek gerekiyor çünkü varsayılan olarak 30 fps ayarlıyor. Görüntüyü kesip biçip sesi ayarlayıp düzenlemeyi yapıyorum vs 422 10 bit uncompressed mov çıktı alıyorum. Bütün görüntüleri tek tek bu şekilde mov'a dönüştürdükten sonra kurgulama yapıyorum.
Çok makbule geçti. Eyvallah
Ben DNG'leri After Effects cs6'da işliyorum. Import edince Adobe Camera Raw otomatik açılıyor, beyaz ayarı pozlama vs. yapıp içeriye aktarıyorum. Aktardıktan sonra fps değerini girmek gerekiyor çünkü varsayılan olarak 30 fps ayarlıyor. Görüntüyü kesip biçip sesi ayarlayıp düzenlemeyi yapıyorum vs 422 10 bit uncompressed mov çıktı alıyorum. Bütün görüntüleri tek tek bu şekilde mov'a dönüştürdükten sonra kurgulama yapıyorum.
Aynen dediğin gibi işliyorum. Fakat ufak bir sorun var yahu render süresi AE de acayip uzun sürüyor. Raw olarak 2dakika 59 saniye çekim yaptım. 1152&390 çözünürlük. AE bu kadar uzun sürerse film yapmayı nasıl becereceği bilmiyorum? Sizin sisteminiz güçlü galiba. Birde bilen arkadaşlar şu 4gb sınırı var heralde baktım bir video 3.59gb mi ne olmuş o kayıt kendiliğinden durmuştu açtım baktım DCIM içinde bir winrar dosyası ile beraber raw dosyasını oluşturmuş ama maalesef onu raw2dng açmadı güzel bir kayıttı fakat gitti. ml rawın riski de bu sanırım. Böyle bir durumla karşılaşan ve çözen var mı?
Neden açmadı? MLRawViewer gösterdi mi?
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Daha önce sd karttan bilgisayara aktarmadığım bir görüntüyü kart üzerinden mlrawviewer ile açtığımda kart dosya sistemi bozulmuştu ve görüntüler gitmişti. Ama dosya sistemini chdsk ile düzeltip görüntü dosyalarını kurtarabilmiştim. Mlrawviewer'dan mı kaynaklandı tam olarak emin olamadım ama böyle birşey yaşamıştım. Sizinki de böyle mi oldu?
Benim sistemim standartın altında bir sistem sayılır, pentium g2030 işlemci 8gb ddr3 ram. AE'de DNG'leri import edip 422 mov render almak çok zamanımı almıyor. Hatta baştan sonra ml raw kullanarak bir kısa film çektik henüz bitti. 20 dakika civarında görüntü kaydı aldık, dng dosyaları yaklaşık 80gb dönüştürdüğüm mov dosyaları da yaklaşık 90gb yer kapladı. Kurgudan sonra 8 dakikalık bir kısa film oldu. Raw işlem süreci çok zorladı uzun sürdü ama sonucuna değdi.
Fulgura mlv uzantılı olanları mlrawviewer açmaz mı denemiştim sanırım raw uzantılı olanı açmamıştı.
Mcfly hayır sizinki gibi olmadı ben sd karttan bilgisayara kopyaladım önce sonra sd yi açtım baktım orada aynı adlı bir winrar bir de raw uzantılı video dosyasını oluşturmuş lakin raw2dng ile denediğimde açmadı mlrawviewer ile de denemedim.
AE'de DNG'leri import edip 422 mov render almanın zaman almadığı formülü bana da söyler misiniz hangi ayarları yapmalıyım? Bir de şu exfat mıdır 4gb sınırını kaldırmaya yarayan formatlama, onu nasıl yapacağım?
Bir de unutmadan söyleyeyim kamera çekim ayarlarını 1280 720 50fps ye getirdiğimde ml üzerinde 25000fps de shutter 28 falan oluyor ancak 25fps de Fulgura sen shutter 50 olsun demiştin galiba onu nasıl yapacağız görüntüde kaymalar olur mu dediğn gibi yapmasak?
AE'de DNG'leri 422 mov çıktı almak için özel bir ayar yapmadım. Belki bendeki de yavaştır da ben sabrediyorumdur, tam süreyi söylemek için şimdi deneme yaptım: 12 saniye 8 karelik bir DNG dizesini 422 MOV render etme süresi 1 dakika 56 saniye sürdü.
Fps override yaptıktan sonra shutter ayarını değiştirmek için, fps override menüsünde advanced menüsünü açıp oradaki değerleri değiştirirseniz minimum shutter değerini aşağıya çekebiliyorsunuz (yani 1/48 1/50'lere).
Exfat olayını denemedim hiç ama windows'tan karta format atarken exfat seçilebiliyor sanırım.
McFly sorularını cevaplamış. Exfati normal formatta yapabilmen gerek. 50p'de iken shutter değişiyorsa zaten override yapman gerek. Normalde shutter'ı manuel ayarlayamıyor musun? 25p için 1/50, 24p için 1/48 olacak. Ben override ile 12p 1/24 ile bile çalıştım.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
exfat formatlamada altta 32 64 128 kilobayt yazan bölüm var uzayıp giden bir liste var orada 64ü seçip formatladım Fulgura uygun mudur yoksa büyük seçenekleri mi seçmeli? Bu formatlamadan sonra bir deneme çekimi yaptım ve 1152 390 da 4 dakikayı geçti ben durdurdum. shutter olayını çözdüm.
McFly avi 422 mi alıyorsn çıktıyı yoksa quıctıme mi?
O değeri kurcalamanın çok bir anlamı yok ama video çekimi için büyük değerler daha yerinde olur diye düşünüyorum. Çıktıyı MOV alın derim.