Forum

ML RAW 550D Denemes...

ML RAW 550D Denemesi

132 Gönderi
11 Üyeler
0 Reactions
23 K Görüntüleme
(@mcfly)
Gönderi: 0
Başlığı açan

Kameranın çekim modunu 1280 60 fps'ye ayarlayın. Daha sonra ML'den fps override ayarını 24 yada 25 yapın. Çözünürlüğü de 960x490'a getirin. Bu ayarları yaparsanız çekim aşamasında ekranın ortasında küçük bir kare yerine nispeten daha büyük bir kare ile RAW çekim yapabiliyorsunuz. En azından daha geniş bir görüş açısı yakalayabiliyorsunuz. Ama bu çözünürlüğü post aşamasında 960x818 yapıp üstten alttan crop yapmanız lazım, 1.85 veya 2.35 A/R'ye göre yada istediğiniz herhangi bir A/R'ye göre. Dikey çözünürlüğü 1.67 oranında büyütmenizi zaten ML uyarı vererek söylüyor. Bu arada yukardaki denemeyi yaparken 1280 60 fps modunda çekim özelliğini bilmiyordum, 1920 modunda çektim.

"Pain is temporary, film is forever."
"You can't stop what's coming."

Gönderildi : 19/04/2015 1:36 pm
(@fulgura)

Ben 600D ile denedim ve lcd üzerinde küçük falan değil sadece geiş açı (anamorphic) nedeniyle üst ve altta siyah bantlar dışında bir sorun yok. Yanlar tam oturmakta. x5 modunda çekiyorsunuz değil mi? Gerçi ben 1728x576 denedim hep. Daha altı için uğraşmaya değmez. Raw alacağız diye pul kadar görüntü olmaz. SD günlerine geri döneceksek zaten çözünürlükten kaybediyoruz.

Şu anda bakmakta olduğum bir durum var. Normalde 2-3 sn süren bir çözünürlüğü 12 fps olarak çekip sonra Avisynth ya da AE ile 24 fpsye çıkarmak gibi. 12 fps çekerseniz 15-17 sn sürüyor. Gerçi bunu 24 fps yapında yine 6 sn'y düşüyor ama en azından çekerken daha rahatsınız. Böylece kısa film veya video klip çalışması için 6-7 sn görüntü alınabiliyor. Sorun, içerikte çok hareket varsa 12-24 dönüşümü biraz sorun olabilir ama sabit ve az hareketli görüntülerde durum fena değil. SOn kez biraz daha uğraşacağım ve bmpcc ile karşılaştıracağım. Süre sorunu nedeniyle bu kameralarda ancak bu kadar performans elde edilebilir bence. Kaliteli raw için 5D Mark iii ya da BM düşünülmeli. İlle de raw olmasın denirse ProRes yoluna bakın derim.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 19/04/2015 4:48 pm
(@anonymous)

Mcfly söylediğiniz şekilde 35 saniye kayıt alabildim sadece.

ProRes 10 bit oluyor sanırım fulgura, bunun için prores çeken kamera mı gerekiyor?

Gönderildi : 19/04/2015 7:06 pm
(@fulgura)

Evet, ya da GH4 vb alıp harici kayıt aygıtı ile ProRes 10 bit almak lazım. 5D ise 14 bit RAW vermekte. Biraz daha güvenilir olsa 5D düşünülebilir. BM 4Klar ise hala belirsiz kalite konusunda. 4K olunca düşük ışık performansı çok iyi değil. Her kamera ayrı bir noktada parlıyor ve ayrı bir noktada kusurlar gösteriyor. Her işe özel kamera lazım resmen. Ya da REd veya Alexa ya da Kine almak lazım ki amatör işi değil.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 19/04/2015 7:23 pm
(@anonymous)

8 bitle anlaşmayı öğreneyim ben bir süre daha 🙂

Gönderildi : 19/04/2015 7:44 pm
(@mcfly)
Başlığı açan

Mcfly söylediğiniz şekilde 35 saniye kayıt alabildim sadece.

ProRes 10 bit oluyor sanırım fulgura, bunun için prores çeken kamera mı gerekiyor?
1152x462 çözünürlükte (post'ta 1152x768'e genişletilmeli) 1 dakikadan fazla kayıt yapabildim. Kartım çok hızlı sayılmaz Sandisk 40mb/sn uhs-1. Acaba kullandığınız ML sürümü eski mi?

24 fps çekiyorum siz 25 fps çekiyorsanız ondan da olabilir.

Gönderildi : 19/04/2015 8:34 pm
(@anonymous)

25 fps çekiyordum. bir de 24 deneyeyim. ml sürümünü dün günelledim. 2.3 sürümünü yükledim. 20 mb'i geçmeyen hatta 16mb lerde çekiyorum ama 55 saniyeyi geçemedim daha.

Gönderildi : 19/04/2015 9:14 pm
(@anonymous)

960 ve 16:9 ayarlarında 2 dakika çektim. sınrısız da çekiyor sanırım. Zaten ml altta söylüyormuş şu kadar frame çekebilirsin diye. 1152x412 2:1 24 fps ayarında ve canon'un menüsünden 1280 de 560-830 frame arası bir şey çekebilirmişim mesela.

Gönderildi : 19/04/2015 11:12 pm
(@mcfly)
Başlığı açan

Evet ML altta bilgi olarak gösteriyor ama makineyi kapatıp açınca göstermiyor. Açtıktan sonra en az bir kayıt yaptıktan sonra bilgi gösteriyor sanırım. Makul bir süre kayıt yapabildiğim en yüksek çözünürlük 1152x462 oldu, 1 dakikayı biraz geçti (24 fps'de).

Gönderildi : 20/04/2015 12:09 am
(@anonymous)

[quote="Fulgura" x5 modunda çekiyorsunuz değil mi? .

Fulgura bunu soracaktım unuttum. Nedir bu?

Gönderildi : 20/04/2015 3:14 am
(@fulgura)

Biliyorsunuz aslında raw sinyal lcdye gelen görüntüden alınıyor. Normalde sağ üstteki yaklaştırma düğmesine bir kez basınca lcd 5 kez, 2 kez basınca da 10 kez büyütme yapar. Yeni ML sürümünde raw çekerken bu düğmeye 1 kez basıldığında yani x5 moduna geçildiğinde tam sensör ortasından olası en kaliteli görüntü alınıyor. Elbette ki crop daha da artıyor ama en kaliteli raw hali bu. 600D'de var ve 550D de de olmalı. Bu moda geçince yani çekim anında düğmeye basınca lcd siyah beyaz oluyor ve görüntü ve kadrajda bozulma oluyor ama sonuç güzel. Siz de bir deneyin bakalım 550D'de oluyor mu? Ben sırf bununla denedim son zamanlarda.

Gönderildi : 20/04/2015 3:22 am
(@anonymous)

Denedim şimdi, evet oluyor ama çekilebilen alan çok küçülüyor böyle de. 50mm ile deniyorum tabii.

Gönderildi : 20/04/2015 3:36 am
(@fulgura)

Şu anda bu ayarda çekim yapmak için c mount lens lazım artık ve bunları takmak için adaptör bekliyorum. Onlar gelince geniş açı sorunu kısmen de olsa çözülür diye düşünüyorum.

Gönderildi : 20/04/2015 3:58 am
(@mcfly)
Başlığı açan

Ben denemelerimi crop modsuz yapıyorum, bu yüzden de alias ve moire bazen katlanılmaz oluyor. 5x modu da denedim ama benim için çok zor, yapamam yani o şekilde çekim. C mount lens mantıklıymış, sonucu merakla bekliyorum.

Gönderildi : 20/04/2015 11:14 am
(@mcfly)
Başlığı açan

İkinci bir deneme videosu yaptım, bu sefer fazla zamanım olmadığından tek lens ile sürekli sonsuza netlemeli çekim yaptım. Lens çok keskin olmadığından (37mm Mir f/2.8 ) net görüntüler çıkmadı ama renkler fikir verici olabilir. 960x490 çözünürlükte 24p çekim yaptım. Videoyu ilk mesaja da ekledim.

https://vimeo.com/125429502

Gönderildi : 20/04/2015 1:00 pm
Sayfa 2 / 9
Paylaş: