Forum

ML RAW 550D Denemes...

ML RAW 550D Denemesi

132 Gönderi
11 Üyeler
0 Reactions
23 K Görüntüleme
(@mcfly)
Gönderi: 0
Başlığı açan

Hafta sonu 550D ile 864x576 çözünürlükte deneme çekimleri yaptım. Mlv raw viewer ile DNG'leri çıkarıp After Effects ile kurguladım. Renk düzenlemede sadece After Effects'in kendi contrast plugininde 15 değeri verdim. 4:2:2 uncompressed mov çıktı alıp x264_10bit ile 4:2:2 avc mp4'e çevirdim. Raw çekimden çok memnun kaldım fakat moire bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Kullandığım lensler: 37mm 2.8 Mir, 50mm 1.4 Pentax, 85mm 2.0 Jupiter, 135mm 2.8 Beroflex, Kowa 16-S anamorphic adapter. Çok hızlı olmayan class 10 SDHC kartlar kullandım.

[vimeo] http://www.vimeo.com/125026260 [/vimeo]

https://vimeo.com/125026260

2. Test (Sadece 37mm Mir ve Anamorphic adapter):

[vimeo] http://www.vimeo.com/125429502 [/vimeo]

https://vimeo.com/125429502

3. Test (Sadece 50mm Carl Zeiss ve Anamorphic adapter):

[vimeo] http://www.vimeo.com/126944901 [/vimeo]

https://vimeo.com/126944901

"Pain is temporary, film is forever."
"You can't stop what's coming."

Gönderildi : 15/04/2015 4:57 pm
(@kezzap)
Admin

Burada bence çözünürlükten de öte en önemli soru şu. Kart kaç saniye raw görüntü kaydedebiliyor tek "kayıt" tuşuna basışta.
Bir de moire'i geçtim fena chromatic aberation denilen hadise var gibi geldi. Doğru mu kullandım bilmiyorum.

Gönderildi : 15/04/2015 5:48 pm
(@paciente)

Moireler aliaslar bana çok saç yoldurmuştu.
Bence gayet başarılı.

Gönderildi : 15/04/2015 5:54 pm
(@mcfly)
Başlığı açan

Burada bence çözünürlükten de öte en önemli soru şu. Kart kaç saniye raw görüntü kaydedebiliyor tek "kayıt" tuşuna basışta.
Bir de moire'i geçtim fena chromatic aberation denilen hadise var gibi geldi. Doğru mu kullandım bilmiyorum.
20mb/s'yi geçmediği sürece kayıt durmuyor. 864x576 veya 960x540 gibi çözünürlükler üst limit, daha yükseğe çıkılamıyor (yaklaşık 500.000 pixel). Bu çözünürlüklerde zaten saniyedeki kayıt hızı 20mb'ı geçmiyor. Hızlı bir kart ile de denedim sonuç aynı çünkü makinanın karta yazım hızı 20mb'ı geçemiyor, isterse kart 50mb/s yazma hızına sahip olsun.

864x576 çözünürlükte 2 dakikaya yakın deneme kaydı yapabildim.

Bu arada moire ve ailas diye bahsettiklerim şunlar, renk sapması farklı birşey oluyor bildiğim kadarıyla:

Gönderildi : 15/04/2015 6:55 pm
(@homeros)

Problemler yok mu? Var. Ama bence bu biraz da şirketlerin bizleri yönlendirmesiyle ve genelde denemelerimizi ufak çaplı yapmamızla alakalı. İnsan izlemeye başlayınca film, hikaye bağlayıcı ise bu sorunların hiçbirini fark etmiyor veya dikkate almıyor. Çok çok büyük sorunlar anca (Sesin anlaşılmaması, görüntünün çok karanlık olması vb.) o film izliyor olma algısını baltalıyor. Bu sorun özellikle kurgu yaparken insanın karşısına çok çıkıyor. 2 görüntüyü birbirine bağlarken devamlılık tutmadığı için defalarca üstünden geçersin düzeltmek için, kafayı yiyene kadar ama sahnenin başından oynatırsan oraya kadar fark edersin ki o atlamayı fark etmezsin bile. Çünkü izleyici hikayeyi ve duyguyu takip eder beyninin %80'iyle, geri kalanlar anca %20.

Demem odur ki, moire, aliasing falan filan bunlara çok kafayı takmayın. Evet her zaman daha iyisini hedefleyin ama teknik anlamda yapabileceğiniz başka bir şey yoksa enerjinizi burada harcamaya gerek yok, daha yararlı ve yaratıcı olabileceğiniz taraflara saklayın o enerjiyi. Chromatic Aberation ve Moire sorunu yaşadığınız videolar için Lightroom'da uygun filtrelerle oynayarak, line skipping yüzünden ortaya çıkan pattern problemlerinde ise RawTherapee yazılımı ile çeşitli Debayer Algoritmaları ve ince ayarlarını deneyerek en iyi çözüme ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Gönderildi : 15/04/2015 7:11 pm
(@paciente)

Problemler yok mu? Var. Ama bence bu biraz da şirketlerin bizleri yönlendirmesiyle ve genelde denemelerimizi ufak çaplı yapmamızla alakalı. İnsan izlemeye başlayınca film, hikaye bağlayıcı ise bu sorunların hiçbirini fark etmiyor veya dikkate almıyor. Çok çok büyük sorunlar anca (Sesin anlaşılmaması, görüntünün çok karanlık olması vb.) o film izliyor olma algısını baltalıyor. Bu sorun özellikle kurgu yaparken insanın karşısına çok çıkıyor. 2 görüntüyü birbirine bağlarken devamlılık tutmadığı için defalarca üstünden geçersin düzeltmek için, kafayı yiyene kadar ama sahnenin başından oynatırsan oraya kadar fark edersin ki o atlamayı fark etmezsin bile. Çünkü izleyici hikayeyi ve duyguyu takip eder beyninin %80'iyle, geri kalanlar anca %20.

Demem odur ki, moire, aliasing falan filan bunlara çok kafayı takmayın. Evet her zaman daha iyisini hedefleyin ama teknik anlamda yapabileceğiniz başka bir şey yoksa enerjinizi burada harcamaya gerek yok, daha yararlı ve yaratıcı olabileceğiniz taraflara saklayın o enerjiyi. Chromatic Aberation ve Moire sorunu yaşadığınız videolar için Lightroom'da uygun filtrelerle oynayarak, line skipping yüzünden ortaya çıkan pattern problemlerinde ise RawTherapee yazılımı ile çeşitli Debayer Algoritmaları ve ince ayarlarını deneyerek en iyi çözüme ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Kesinlikle katılıyorum. İnsan kafayı takmaya başlarsa sonu gelmiyor. Öyle bir noktaya varıyorsunuz ki artık videoda sadece kusur aramaya başlıyorsunuz. Bu da doğal olarak sizi asıl fikrinizden uzaklaştırıyor.
Söz gelimi No filminde 80'li yılların anolog video kamerası da kullanılmış ama hikaye sizi öyle sarıyor ki bu detayı görmüyorsunuz bile.

Gönderildi : 15/04/2015 8:24 pm
(@desert333)

Bilgilendirmelerinizle ml raw yüklemiş olduk, buda deneme çekimi yapmak isteyen ben gibilere örnek teşkil eder diye düşünüyorum.

Gönderildi : 16/04/2015 5:19 pm
(@desert333)

Birde dng ye dönüştürürken raw2dng diye birşey vardı onu çalıştırdım baktım çeviriyor ancak henüz işlemedim ben onları. Sorum şu ml raw wiewer yada başka birşey daha mı iyi dönüştürüyor ki onu kullanmaktasınız?

Gönderildi : 16/04/2015 5:22 pm
(@fulgura)

Daha iyi değil de raw2dng biraz çetrefillli ama MLrawviewer kolay. Tıklayıp hallediyorsun. öncesinde ayar vb imkanı da var. Batch de yapabiliyor.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 16/04/2015 5:27 pm
(@mcfly)
Başlığı açan

Kolay ve pratik olan bir de MLVViewSharp diye bir program var onda da mlv'ye sağ tıklayıp direk dönüşüm yaptırabiliyorsun (hem dng hem raw formatına).

Gönderildi : 16/04/2015 6:59 pm
(@anonymous)

Ben de denemek için ml'nin raw modülünü yükleyip bakayım dedim. 864x5762'da 45 saniye kayıt alabildim. Daha açamadım Raw viewer indiriyorum. Acaba 4 gb olduğu için mi durdu kayıt dedim ama 850mb olmuş sadece. kartm class 10 ve 85 ya da 95mb hızdaydı unuttum şimdi. Üstünde yazmıyor. Bir de ekranda görüntü ufacık kalıyor. Bunu nasıl tam ekran görüntüsüne alabilirim? 4gb olunca yeni bir dosya açıp ordan kayda devam edebiliyor sanıyorum, bunu da nasıl yapacağımı bulamadım ml'de.

Gönderildi : 19/04/2015 6:51 am
(@fulgura)

4GB limiti fat formatından kaynaklı ve spanning diye ararsan bulursun. Standart Class 10 kart o kadar hızlı değildir diye düşünüyorum. U1 olması lazım en azından. 864x576 ise zaten küçük bir görüntü. Tam ekran derken ne kastettiğini anlayamadım.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 19/04/2015 7:05 am
 tute
(@tute)

evet o çözünürlük sorunu sıkıntı baya. tam ekran derken çözünürlük düşük ya ekranın hepsini kaplamıyor. ortada minnacık bir çerçeve oluyor. anca çözünürlüğü yükseltince ekranı kaplıyor o zaman da 4 saniye falan kaydediyor.

Gönderildi : 19/04/2015 7:26 am
(@anonymous)

Kart u1 Fulgura. Özellikleri şöyleymiş: Class 10 / UHS-1 Card
Up to 85MB/s 566x
Lifetime Warranty
Free RecoveRX software

tute'nin dediğini kastediyordum. Kameranın lcd ekranını dolduracak şekilde göremiyor muyuz anlamında. Bu kadar küçük bir görüntüyle monitörsüz kayıt yapmak çok zor olmuyor mu?

Gönderildi : 19/04/2015 7:48 am
(@anonymous)

Gerçekten raw nelerle uğraştığımızı açıkça gösteriyormuş. Raw'ı hazırlama işlemi, 8 bit çekip onun postuyla uğraşmaktan çok daha zahmetsiz bence. Ancak 550d ile çekilen bu bit kadar görüntüyü upscale nasıl ediyorsunuz? Videolarda temiz görüntüler vardı ama ben upscale edince çok berbat oluyor.

Bir de benim kartın 2 dk'ya gücü yetmez mi acaba? verdiğim özelliklere göre.

Gönderildi : 19/04/2015 8:34 am
Sayfa 1 / 9
Paylaş: