Filmin bütününü izlemeden tam bir şey söylemek istemiyorum ama bir çok arkadaşın yorumunu hayretle okudum. Ben bir grup sinema öğrencisinin çektiği filmden fazlasını gördüm . Abartı derecede teknik sıkıntı da yok , çünkü ben buna amatör film kategorisinde bakıyorum . Takım elbiseleri giyerek , arkaya kurtlar vadisi fon müziklerinin konulduğu iğrenç ötesi filmler dururken bu izlediğim fragman bana çok orjinal geldi. Merak uyandırıcı ve etkileyici olmuş . Bana kalırsa sakın vaz geçmeyin , bu film beğenilir yada beğenilmez , fakat çok konuşulacağı ve çok izlenileceğine dair imzamı atarım . Tebrik ederim
Görkem ve Bad Boy yorumlarınız için teşekkür ederim. Elbette ki fragmanla sınırlı kalmıcak , öyle yada böyle bir çok amatör filmden kaliteli olduğunu biz biliyoruz . Ama yorum yapanlar kötü diyorsa da kötüdür . Benim için öncelik yorum yapanların görüşleridir bad boy . Çok teşekkür ederim ama ince yorumun için...
Filmin bütününü izlemeden tam bir şey söylemek istemiyorum ama bir çok arkadaşın yorumunu hayretle okudum. Ben bir grup sinema öğrencisinin çektiği filmden fazlasını gördüm . Abartı derecede teknik sıkıntı da yok , çünkü ben buna amatör film kategorisinde bakıyorum . Takım elbiseleri giyerek , arkaya kurtlar vadisi fon müziklerinin konulduğu iğrenç ötesi filmler dururken bu izlediğim fragman bana çok orjinal geldi. Merak uyandırıcı ve etkileyici olmuş . Bana kalırsa sakın vaz geçmeyin , bu film beğenilir yada beğenilmez , fakat çok konuşulacağı ve çok izlenileceğine dair imzamı atarım . Tebrik ederim
Kesinlikle yanlış değerlendirme içindesin. Olabilecek en kötü örnekleri kriter alarak bir filmi değerlendiriyor olman çok yanlış bir yönlendirme biçimi. Bu, hiçbirşeye yardımcı olmaz, bizi ileriye götürmez aksine yanıltır.
Oğuzhan, filminin, birçok amatör filmden daha iyi olması hiçbirşeyi değiştirmez! "Amatör uzun metraj!" çok garip bir cümle... Amatör uzun metraj olur mu emin değilim? Belki de bunu tartışmaya açmalıyız...
Neyse, uzatmaya gerek yok, fikrimizi söyledik, seni doğru bildiğimiz şekilde yönlendirmeye çalıştık. Artık takdir senindir. Her şekilde iyi çalışmalar, umarım planladığını elde edersin...
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Bana kalırsa sen yanlış değerlendirme içindesin . Fragmandan anladığım kadarıyla orası Eskişehir ve Eskişehir'in çok çeşitli yerlerinde yaz kış çekim yapılmış . Çocuklar herkesin denemeye cesaret edemeyeceği bir işe kalkışmışlar . Neden vaz geç diyorsunuz onu anlayamıyorum ? Çok başarısız olur , film demeye bin şahit ister eyvallah . Ozaman yerden yere vurulur , sen bu işi bırak dersiniz. Fakat başarısız bir film gibi durmuyor. Hem uzun metraj , hem amatör olur mu demişsiniz . Çocuklar hiç denenmeyeni denemişler ve bunda başarılı olunmuş . Altını çizerek söylüyorum . Sakın vaz geçme oğuzhan . Çok büyük yerlere geleceğine eminim
Teknik ve içerikle ilgili eleştirilere saygı duyarım fakat yol yakınken vazgeç , berbatında bir sınırı var gibi bir yorumun art niyetli olduğu çok açık . Belliki 2 senedir üzerinde çalışılarak , çok fakir bir setle görsel anlamda zengin bir aksiyon filmine imza atıyor olmamız bazılarını rahatsız ediyor . Filmi yerden yere vurun ama daha izlemeden , vazgeç , berbatın bile ötesinde diyerek , yıllardır sarf edilen onca insanın emeğine saygısızlık yapmayın . Bu yorumu Kezzap nickli arkadaşadır.Filmin yapım şirketinin tims yada pana film olmadığını ve arkadaşlarımı bir araya toplayarak çektiğim bir AMATÖR film olduğunu hatırlatırım 🙂
Ben zaten Warner Bros.'la kankayım, hop Warner biladerler film çekiyorum para lazım diyorum tık hesaba yapıştırıyorlar EFT'yi. Üstüne de seç beğen al Keanu Reeves mi Matt Damon mı diyorlar?
Saydıklarının hepsi buradaki herkes için geçerli.
"çok fakir bir setle görsel anlamda zengin bir aksiyon filmine imza atıyor olmamız"
Bence bunu birkez daha düşün.
Görsel anlamda zengin aksiyon filmi görmek istiyorsan mesela
200 dolara 3 günde çekilen şu filme bak:
" onclick="window.open(this.href);return false;" o
ya da 1 günde aynı ekip tarafından çekilen şu filme:
" onclick="window.open(this.href);return false;"
Senin bu filmi mal ettiğinden çok daha aza mal ettiklerinden eminim.
Haykırıyorum görsel olarak filminiz fragmanından da belli olduğu üzere berbat ötesi. Aksini iddia eden varsa buyursun gelsin. İstersen şurası şu sebeple kötü diye kare kare irdeleyeyim.
Şahsi gibi gözükse de şahsi alma. Karşıma bu çıktı buna atarlanıyorum. Sen %90 içindeki bir kişisin.
Art niyetliyim. Çünkü ben de dahil olmak üzere hepimizin görmesi gereken bir şey var. ÇOK GERİDEYİZ. O kadar gerideyiz ki geride olduğumuzun bile farkında değiliz.
Yukarıda paylaştığım şeylerin kalitesini, bütçesini, oyuncu ekibini falan tekrardan düşünün (filmlerin içeriğinden bahsetmiyorum, o ayrı bir tartışma konusu) sonra bir kez daha "hmm şöyle zorluklarla çektik falan deyin".
Dünya üzerinde birçok kişiyle eşit şartlardayız. Tek sıkıntı aradaki vergi oranları falan. onların 200'e aldığını bize 400'e dayıyorlar.
Ama aradaki fark 200 dolardan kaynaklanan farktan çok daha fazla.
Dev gibi bir VİZYON farkı.
Dev gibi bir KALİTE farkı.
Biraz daha film izleseydiniz, biraz daha şu filmde ışık nasıl yapılıyor, şu filmde kamera nasıl kullanılıyor, yahu dialog nasıl yazılıyor diye düşünüp ortaya çıksaydınız, bu fragman için "görsel anlamda zengin bir aksiyon filmine imza atıyor olmamız" gibi bir cümle kurmazdınız.
Vazgeçin diyorum çünkü belli ki iyi olduğunu düşündüğünüz bir şey yapıyorsunuz.
Hayır yapmıyorsunuz. Bilmiyorsanız bunu o nedenle vazgeçin diyorum.
O kadar gerideyiz ki AMATÖRLER OLARAK, ben buna kendimi de dahil ediyorum, bu forumda bu ülkede artık iyi-kötü demiyorum, ama KALİTESİZ, yani bir karesini alıp bakınca "hmm filme benziyor yahu teknik olarak fena değil" diyemiyor olduğumuz, filmler yapmaya kimsenin hakkı yok. Çünkü hepsi bir adım daha geri götürüyor bizleri.
Türkiye'nin amatörlerini dünyanın amatörleriyle kıyaslayıp söylüyorum bunu. Bu da iyi anlaşılsın.
Ya da al bak son zamanlarda yayınlanan bu forumdaki şu iki filme:
http://filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=11389 " onclick="window.open(this.href);return false;"
http://filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=11458 " onclick="window.open(this.href);return false;"
Görsel açıdan kalite arıyorsan bu filmlere biraz bak, sonra dön kendi fragmanını bir daha izle ve ettiğin cümleleri bir daha düşün.
Vazgeçin cümlesi yanlış anlaşılmasın. Film çekmekten sakın vazgeçmeyin, ama bu filmden ya da bu filmin iyi görüntülere sahip olduğunu iddia etmekten vazgeçin.
Neden vaz geç diyorsunuz onu anlayamıyorum?
Yazdığım mesajı okursan anlarsın.
Okuduğun halde anlayamıyorsan zaten Oğuzhana (hatta hiçbirimize) öneri verecek birikim, bilgi ve yetkinlikte değilsindir. Bir sinemacı, eleştirmen, oyuncu, teknik adam, yönetmen vs., herhangi biri değilsindir. Hatta bunlar bile şert değil ki, dikkatli bir izleyici bile değilsindir... OLmak zorunda değilsin, o başka. Ama biz (Ben ve KEzzAP) teknik bilgi, birikim, tecrübe ve sinema tarihi bilgilerimizle arkadaşa öneriler veriyoruz. Hatta ülkemiz kısa filmcilerinin genel sorunlarını yıllardır izliyor ve inceliyor olmamızın verdiği bir meyille konu hakkında konuşuyoruz. Sen hangi yakıtla bunu yapıyor isen lütfen bizimle de paylaş ki seni anlayabilelim. Gördüğüm tek destek noktan, Eskişehirin iklimi. Başka? Eğer bahsettiğim yetkinliklerde değil isen bunu itiraf etmen ve sadece "beğendim" parantezi altında yorumlar yapman gerekir. Aksi yaklaşım, karşındakini yanıltıcı özellikte olur.
Eğer kendini, amatör bir sinemacıya öneri verme gücünde görüyorsan hadi gel, fragmandaki ışık ve kadraj kullanımlarını inceleyelim, ne dersin? Sence ışıklar, renkler nasıl? Görüntü yönetmenliği için genel olarak ne diyebilirsin? Kamera açıları, kadrajlar nasıl sence?
Ki, Oğuzhanın 3 maddede özetlediğim "yanlış yaklaşım" konusuna cevap vermemesi de fikrimin doğruluğunu gösteriyor aslında.
KEzzAP'ın verdiği yabancı kaynaklı film örneklerinin hepsini biliyorum. Özellikle Losses enfes bir iş.
Diğer örnek Modern Zamanlar'da ben oynadım zaten. Yönetmen dostum Aykut ve görüntü yönetmeni Ayberk'in çalışma güçlerini, görsel becerilerini bizzat gördüm. Kendi filmim için de ne kadar yırtındığımı zaten bir ben bilirim.
Oğuzhan... Film çek... Bir sürü film çek...
Ama lütfen bu şekilde değil!
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Teknik ve içerikle ilgili eleştirilere saygı duyarım fakat yol yakınken vazgeç , berbatında bir sınırı var gibi bir yorumun art niyetli olduğu çok açık . Belliki 2 senedir üzerinde çalışılarak , çok fakir bir setle görsel anlamda zengin bir aksiyon filmine imza atıyor olmamız bazılarını rahatsız ediyor . Filmi yerden yere vurun ama daha izlemeden , vazgeç , berbatın bile ötesinde diyerek , yıllardır sarf edilen onca insanın emeğine saygısızlık yapmayın . Bu yorumu Kezzap nickli arkadaşadır.Filmin yapım şirketinin tims yada pana film olmadığını ve arkadaşlarımı bir araya toplayarak çektiğim bir AMATÖR film olduğunu hatırlatırım 🙂
Ben zaten Warner Bros.'la kankayım, hop Warner biladerler film çekiyorum para lazım diyorum tık hesaba yapıştırıyorlar EFT'yi. Üstüne de seç beğen al Keanu Reeves mi Matt Damon mı diyorlar?
Saydıklarının hepsi buradaki herkes için geçerli.
"çok fakir bir setle görsel anlamda zengin bir aksiyon filmine imza atıyor olmamız"
Bence bunu birkez daha düşün.
Görsel anlamda zengin aksiyon filmi görmek istiyorsan mesela
200 dolara 3 günde çekilen şu filme bak:
" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" o
ya da 1 günde aynı ekip tarafından çekilen şu filme:
" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;"
Senin bu filmi mal ettiğinden çok daha aza mal ettiklerinden eminim.
Haykırıyorum görsel olarak filminiz fragmanından da belli olduğu üzere berbat ötesi. Aksini iddia eden varsa buyursun gelsin. İstersen şurası şu sebeple kötü diye kare kare irdeleyeyim.
Şahsi gibi gözükse de şahsi alma. Karşıma bu çıktı buna atarlanıyorum. Sen %90 içindeki bir kişisin.
Art niyetliyim. Çünkü ben de dahil olmak üzere hepimizin görmesi gereken bir şey var. ÇOK GERİDEYİZ. O kadar gerideyiz ki geride olduğumuzun bile farkında değiliz.
Yukarıda paylaştığım şeylerin kalitesini, bütçesini, oyuncu ekibini falan tekrardan düşünün (filmlerin içeriğinden bahsetmiyorum, o ayrı bir tartışma konusu) sonra bir kez daha "hmm şöyle zorluklarla çektik falan deyin".
Dünya üzerinde birçok kişiyle eşit şartlardayız. Tek sıkıntı aradaki vergi oranları falan. onların 200'e aldığını bize 400'e dayıyorlar.
Ama aradaki fark 200 dolardan kaynaklanan farktan çok daha fazla.
Dev gibi bir VİZYON farkı.
Dev gibi bir KALİTE farkı.
Biraz daha film izleseydiniz, biraz daha şu filmde ışık nasıl yapılıyor, şu filmde kamera nasıl kullanılıyor, yahu dialog nasıl yazılıyor diye düşünüp ortaya çıksaydınız, bu fragman için "görsel anlamda zengin bir aksiyon filmine imza atıyor olmamız" gibi bir cümle kurmazdınız.
Vazgeçin diyorum çünkü belli ki iyi olduğunu düşündüğünüz bir şey yapıyorsunuz.
Hayır yapmıyorsunuz. Bilmiyorsanız bunu o nedenle vazgeçin diyorum.
O kadar gerideyiz ki AMATÖRLER OLARAK, ben buna kendimi de dahil ediyorum, bu forumda bu ülkede artık iyi-kötü demiyorum, ama KALİTESİZ, yani bir karesini alıp bakınca "hmm filme benziyor yahu teknik olarak fena değil" diyemiyor olduğumuz, filmler yapmaya kimsenin hakkı yok. Çünkü hepsi bir adım daha geri götürüyor bizleri.
Türkiye'nin amatörlerini dünyanın amatörleriyle kıyaslayıp söylüyorum bunu. Bu da iyi anlaşılsın.
Ya da al bak son zamanlarda yayınlanan bu forumdaki şu iki filme:
http://filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=11389 " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;"
http://filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=11458 " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;"
Görsel açıdan kalite arıyorsan bu filmlere biraz bak, sonra dön kendi fragmanını bir daha izle ve ettiğin cümleleri bir daha düşün.
Vazgeçin cümlesi yanlış anlaşılmasın. Film çekmekten sakın vazgeçmeyin, ama bu filmden ya da bu filmin iyi görüntülere sahip olduğunu iddia etmekten vazgeçin.
Bu filmi daha önce izledim . Bu yorumundan sonra niyetine olan düşüncem değişti Kezzap . Doğru söylüyorsun ; ) Evet çok düşük paralarla çok daha kaliteli çekilmiş filmler mevcut . Özellikle Amerikan sineması bu işi çok iyi yapıyor . Dediğiniz gibi bizde yapabiliriz. Zaten ben hiç bir zaman filmimi övmedim . Evet çok daha iyi bir film yapabilirdik . Sizin olumsuz yorumlarınız olmasa zaten daha iyi filmler yapmaya teşvik olamayız . Ama filmin tamamını yayınladığımız zaman teknik hataların büyük bir kısmını düzeltmeye çalışıcaz. Ben daha çok filmin vereceği mesajdan umutluyum. Birde filmin tamamını paylaştığım zaman izlemenizi tavsiye ediyorum . Çok rahatsız edici olmayacağından eminim.
200 Dolara 3 günde çekilen dediğiniz Losses ' ı mı örnek gösteriyorsunuz ? Filmde ışık ve mekan haricinde , silah patlaması ve üç beş yumruk haricinde birşey yok. 5 dakikalık bir filmi 200 dolara çekmiş olabilirler ama adım gibi eminim iç savaş filminin tamamı o kadara mal olmamıştır. Uzunmetraj diyor adam . 1 saatten fazla olduğunu tahmin ediyorum. Kısacası ben beğendim , efektleriyle müzikleriyle profesyonel bir sinema fragmanını aratmıyor. Belli ki profesyonel kameralarla , görüntü yönetmenleriyle , jimmy jiple ışıkla çalışan bir film değil ama buna rağmen youtube da film diye yayınlanan rezalet amatör filmlerin çok çok üzerinde . Siz bana amerikan filmlerinden örnekler getirmişsiniz. Bende size rezalet ötesi aksiyon filmlerini örnek göstereyim . Malesef Türkler yaptığı zaman eleştiri yağmuruna tutuluyor ama ismi LOSSES olunca ( bence iğrenç bir film ) örnek gösterip duruyorsunuz. Ben Türk yapımlarıyla karşılaştırıyorum . Hepsi film diye internete paylaşılan amatör filmler. Ve hepsi bizden
" onclick="window.open(this.href);return false;
İşte bizim filmlerimiz . Bizim amatör filmlerimiz bu ve bunun gibi saçmalıklardan ibaret . Türk aksiyon filmlerinden örnek verin ki İç Savaş 2015 ' ten daha kaliteli olsun . Oğuzhan yada iç savaş filmini çeken şahıslar benim babamın oğlu değil . Ama ilk defa amatör olupta kaliteyi bir nebze olsun böyle iğrenç filmlerin elinden kurtarmış bir yapımla ilk defa karşılaştım. Eksik yönler olabilir ama ben fragmanı izlerken ortaya ilgi çekici bir film çıkacağına kanaat getirdim. Lütfen türk olunca eleştirmeyelim.
efektleriyle müzikleriyle profesyonel bir sinema fragmanını aratmıyor.
Ben LOSSES filmine iyi demedim, kaliteli dedim. Parantez içerisinde filmlerin içeriksel olarak tartışılabileceklerini belirttim.
Evet bence de kötü ama kaliteli bir film.
Neyse, bu alıntıladığım cümleye gelecek olursak bence profesyonel bir film fragmanını alın, bunun yanına koyun aradaki farkı anlayacaksınız.
Daha da konuşmuyorum, filmin sahibi bile demek istediğimi anladıysa sorun yoktur bence.
" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Böyle bir şey var bir de uzun metraj falan değil sadece deneme amacıyla yapılmış.
Haa aksiyon demişken bak aklıma geldi yıllar önce, ilk filmlerimden biri olarak ve para harcamadan çektiğim aksiyon:
https://vimeo.com/3015147 " onclick="window.open(this.href);return false; (Bossor's Plan) 🙂
bad_boy yorumun için çok teşekkür ederim . Beğendiğiniz için mutlu oldum . Fakat beğenmeğen arkadaşlarım da eleştirilerinde haklılar. Kimseyi filmim üzerinden kırmak istemiyorum . Bu sayfanın da kavga sayfası olmasından da yana değilim . Herkesin görüşü benim için değerlidir. Evet filmde çok aksaklıklar hatalar , başarısız oyunculuklar mevcut . Ama çok başarılı oyuncular da , hatta işi oyunculuk olanlar da var ve onların bir nebze filmi kurtaracağı düşüncesindeyim. Olumsuz yorumlardan sonra dublaj olayına girmeye karar verdim . İmkanım yeterse ucuz seslendirme işi yapan ekipler var . Onlardan yardım almayı düşünüyorum . Kurgusunuda baştan sona özenli bir şekilde düzenlemeyi planlıyorum . Umarım iyi bir iş çıkar. Btün bunlar sıkıntı değil , tek sıkıntı bir kaç sahne var ki oldukça tehlikeli sahneler . Umarım cemaatin polis koleji sınavlarını kendi adamlarına dağıttığı sahne beni içeri sokmaz : ) Veya Atatürkçü düşünce derneğinin yahudiler tarafından yönetiliyor olması yanlış anlaşılmaz . Tek sıkıntı bunlar benim için . Film beğenilir yada beğenilmez önemli bir sorun değil :)) Tek amacım ülkenin Türk - Kürt , Şeriatçı - Laik olarak parçalanmak ve savaşa sürüklenmek istendiği mesajını vererek , izleyen gençlerin bilinçlenmesini sağlamak. Bunu başarabilirsek ne mutlu : )
Sevgili Bad_boy: "Kısacası ben beğendim , efektleriyle müzikleriyle profesyonel bir sinema fragmanını aratmıyor...
Siz bana amerikan filmlerinden örnekler getirmişsiniz. Bende size rezalet ötesi aksiyon filmlerini örnek göstereyim ."
Merhabalar. Öncelikle film ile ilgili yorum yapmayacağım, çünkü arkadaşlar fazlasıyla yapmışlar. Senin Görkem ile Kezzap'ın söylediklerinin aksini ıspatlama çabanı anlamıyorum. Bu insanlar, bu yönetmenin, bu ekibin düşmanı değiller ki özellikle olumsuz eleştiri yapsınlar. Açıkcası dostum, sen bu fragmana profesyonel diyorsan gerçektende sinemadan anlamıyorsun. Kendin birkaç film örnek göstermişsin, bu film onlardan daha iyi diyorsun. Yahu, neden bir projeyi kötü bir proje ile kıyaslıyorsun ki? İÇ SAVAŞ 2015, bu kıyasladıgın filmlerden ve benim aşagıda örneklerini vereceğim filmlerden neden daha iyi olmasaydı?
Birde " Türk filmlerinden örnek verin ki İç Savaş 2015 ' ten daha kaliteli olsun" diyorsun. Aşağıda sana vereceğim filmlerin yönetmenleri, kendi çabalarıyla, kendi imkanlarıyla, kendi bütçeleriyle ve ekipmanlarıyla çektiler filmlerini. Birçok festivaldende ödül aldılar. Ve bunlar sadece bu filmlerden birkaçtanesi, istiyorsan sayfalarca uzatabilirim...
https://vimeo.com/18456626 " onclick="window.open(this.href);return false; Kenan korkmaz'ın, Lüks otel çalışması..
" onclick="window.open(this.href);return false; Gelecek uzun sürer, Alper Özcan
" onclick="window.open(this.href);return false;" Meş, Shiar abdi.
Bu fragmanları izle, birde profesyonel dediğin fragmanı tekrar izle;) saygılar...
Duvarlar… Görüyor musun? Duvarlar yükseliyor. Şşşşş, bağırmayı bırak sessiz ol! Bak bak, duvarları daha çok yükseltiyorlar...
Teknik aksaklıklar hakkında gerekli eleştiriler yapılmış. hemen hepsine bende katılıyorum . fakat şunuda itiraf etmeliyim ki pek çok amatör filmden kaliteli . vermek istediği mesajı verirken çok zorlanmayacak gibi duruyor . tabi filmin tamamını izledikten sonra daha detaylı yorum yapacağım
Teşekkür ederim Sefalife.
Yol yakınken bu filmden vazgeçin. Berbatın bile bir sınırı var.
Berbat ötesi berbat.
+1
Çok kolay yazmışsınız + 1 diye . Sen göster bakalım filmlerini de izleyelim . Teknik bazı sıkıntılar var buna bende katılıyorum ama harika bir fragman olmuş. Sinema Tv 4. sınıf öğrencisiyim . Bu yorumu yaptıktan sonra sen filmden anlamıyorsun o zaman, gibi ezbere konuşabilirsiniz . Her türlü sinema tartışmasına hazırım . Tekrar ediyorum evet teknik sıkıntıları var fakat harika bir fragman olmuş . Filmin tamamını izledikten sonra yine tartışırız fakat çok başarılı ve cesurca.