Forumdan hknkzlts'nin senaryosunu yazıp yönettiği benim de görüntü yönetmenliği yaptığım filmimiz. Bi yarım yıl kadar önce monotonluktan sıkıldığımız bir anda senaryosuyla çekimiyle iki gün sürdü. Çekimleri Mark ii ile yaptık. Lens olarak da nikonun 50mm 1.4 ve 28mm manuel lenslerini kullandık. İyi seyirler.
When you have to shoot, shoot. Don't talk.
ben kalburüstü olarak nitelerim. oyuncular ellerinden geleni yapmışlar ve fena bir iş çıkarmamışlar. görüntü yönetimi 8 bitin sınırları içinde fena değil. fakat maddi ve fiziki bir zorluğu olmayan hikaye kısmı neden bu kadar es geçiliyor anlam veremiyorum. oyun yapabilen insanlar var, kamera kullanmayı biliyorsunuz, sesinizde sıkıntı yok. neden oturup iyi bir hikaye ortaya koymuyorsunuz ve yine 2 günde onu çekmiyorsunuz?
senaryodan önce hikayeden bahsediyorum. senaryoda da misal film kahve sigara planından sonraki sahneyle başlasa ne kaybederdi? önceki sahneler bize ne veriyor? bir replikle o kısım aktarılamaz mıydı? bu kadar çok diyalog olmasının sebebi acaba neydi? tasarlanmış, başı ortası sonu dolu olan, olgun bir hikaye eksikliğinden değil miydi?
senaryoya daha fazla ilgi gösterseniz güzel bir film izletebilirmişsiniz. elinize sağlık.
eyvallah JeanG eleştirilerin için teşekkür ederim. Sen her filmcinin hikaye sıkıntısına dikkat çekiyorsun. Film kendi içinde hikaye olarak bir iddaa taşımıyor. Yani ben bir hikaye anlatıyorum bu başı bu ortası bak bu da sonu diyebileceğimiz klasik anlatının özelliklerini zaten barındırmıyor. Tek mekan bir iş olunca zaten diyaloglara önem vermek gerekiyor. Çok soyut bir kavramdan bahsediyorsun ve tek bir yolun olmadığı bir şeyden bahsediyorsun. Hikaye elbette hafife alınacak bir mevzu değil. Eyvallah değerli görüşlerin için gerçekten teşekkür ederim.
When you have to shoot, shoot. Don't talk.
her şeyin başı ortası ve sonu vardır. deneysel bir filmin de baş orta son gelişimi olmalıdır. aksiyonun ortasında başlayan bir şey de sonuçta başlıyordur. ucu açık bırakılan bir film de sonuca ulaşıyordur. baş orta son anlamla ilgilidir daha çok. ben evet hikayeye önem veriyorum çünkü hikaye olmadıktan sonra bir şey anlatamazsınız. sizin film üzerinden biraz daha genel konuştum aslında.
hep şöyle bir durum oluyor; bunu oyuncularda da hep görüyorduk. işlerinin yalnızca oynamak olduğunu düşünüp teoriyle, kuramla ilgilenmek istemiyorlardı. diyeceğim, film çekmek isteyen kişilerin de başlangıçta senaryoyla uğraşmaktan sıkıldıklarını görüyorum forumda hep. yine genel konuşuyorum.
sizin filminiz için diyeceğim yine aynı şey. güzel bir film izletebilirdiniz, bu da fena değil ama hikaye eksik.
eyvallah JeanG sağ olasın uzun uzadıya incelediğin bir şeyler yazma gereği duyduğun için. Hikaye olarak sinemanın bulunduğu durum içinde kaygılarında haklısın. Ben de aynı fikirdeyim. Ama bu film başkaydı 😀 Bunu çektiğimiz sırada epeydir iş yapmıyorduk ve bize tutunacak dal olacak bir iş yapmak istedik.
When you have to shoot, shoot. Don't talk.
Ben jeanin yaptigi genellemeye katilmiyorum. Filmlerin giris gelisme sonucu olmasi bir zorunluluk degildir bence. Aksyonun icinde baslayan bir film oncesinde neler olduguna dair bir merak uyandirir ve izleyicinin ilgisini ceker. Siz burda bunu yapabildiniz yada yapamadiniz diye soylemiyorum sadece sinema gibi ozgur bir sanat dalinin bu sekilde sartlandirilmasini yanlis buldum ben. Benim dusuncem tabiki. Basarilar.
Fotoğraf yönetmeni olarak neredeyse sıfıra yakın gibi geldi bana çok özür; Kız konuşuyor ama sadece erkeği izliyoruz. Filmi durdurup kare kare izlediğimde işte bu diyeceğim neredeyse hiç bir enstantane yok. Oyuncuların son sahneleri iyi olsa da ilk sahneleri oldukça zayıf geldi bana. Sesler de ilk sahnelerde oldukça zayıftı ya da benim kulağım fazla iyi duyamıyor.Farklı açılardan gösterilmesi gereken bir çok sahne sadece tek açıdan görülüyor.
Ben jeanin yaptigi genellemeye katilmiyorum. Filmlerin giris gelisme sonucu olmasi bir zorunluluk degildir bence. Aksyonun icinde baslayan bir film oncesinde neler olduguna dair bir merak uyandirir ve izleyicinin ilgisini ceker. Siz burda bunu yapabildiniz yada yapamadiniz diye soylemiyorum sadece sinema gibi ozgur bir sanat dalinin bu sekilde sartlandirilmasini yanlis buldum ben. Benim dusuncem tabiki. Basarilar.
vallahi ben bu forumda çok yoruluyorum. söylediğimden lise kompozisyon kurallarını çıkardığınız için anlaşamıyoruz. bir film aksiyon ile başlayabilir. bu onun orta-baş-son ile ilerlediğini göstermez. orada senarist- yönetmen dramatik tahrik kullanır, olta atar, bağlar sizi. bir filmin ucucunun açık bırakılması, fight club gibi başlangıç sahnesine dönmesi sonu olmadığı anlamına gelmez. aristo 3 bin yıl önce açıkladı bunu. poetika diye minnacık ama 3 bin yıldır deha dediğiniz bütün yönetmenlerin bin kere okuduğu bir kitap var. öneririm.
Ben sizin dediginizi en bastan anladim zaten. Belki yanlis bir ornek kullandim kendimi ifade etmeye calisirken. O uclu hikaye temelinin kullanilmadigi filmlerinde oldugunu soylemeye calisiyorum. Ornegin slacker, 8½, mullholand dr,the tree of life hatta belki boyhood. Eğer bu filmlerin baslangic orta veya sonu oldugunu ve hikayenin bu temelde devam ettigini one surerseniz ilginc bir tartismaya girebiliriz tabi. Demek istedigim buydu.