Sorunum için başlığa tam olarak ne yazmam gerektiğini bilemedim.
Yeşil perdede çektiğim şu kafadaki hat çizgilerini yok etmek için ne yapmam gerekiyor?
Öncelikle çekimi yaparken ışıkların konumunu doğru ayarlarsanız bu problem oluşmaz. Aşağıdaki videoda yeşil perdede ışık kullanımı hakkında bir video var. Bir göz atın isterseniz...
Ben burada tekrar kısaca özetleyeyim:
Bu sorun esasen yukarıda folkmusic'İn söylediği gibi, yeşil perde uygulamasının en başından yani tasarım ve aydınlatma aşamasından başlar. Tüm tasarımın kenarlara dikkat edilerek yapılması gerekli.
Karşılaştığınız soruna bakınca iki şeyi birarada görüyorum:
1- Hatalı ayrıştırma (edge separation)
2- Yeşil saçıntı (green spill)
O kalın dış hat çizgisini yok etmek mümkün ama bunu geride kalan kısımda en az kayıp ve sorunla yapmak gerek.
Kısa yol: İlk adım olarak gain ayarıyla oynayarak çizginin en aza ineceği ayarı bulun.
İkinci adım olarak AE üzerinde choke matte ayarını biraz kurcalayarak o çizgiyi yine ortadan kaldırmaya çalışın.
Arka plan ile uygun bir şekilde çalışılırsa kabul edilebilir bir sonuç çıkar.
Uzun ve zorlu yol:
Daha önce de söylediğim gibi, ben yeşil perdede daha karmaşık bir teknik kullanıyorum. İç maske ve dış maske gibi iki ayrı ayar ile uğraştırıyor ve iki katı uzun sürüyor ama temiz olmayan bir görüntüden başka türlü bir iyi sonuç elde etmek mümkün değil. BU teknikte aynı klipten iki tane üstüste bindiriliyor, üsttekinde dar bir matte kullanıp iç detaylar tam alınıyor. Yani iç matte ile kafanın dış hattının biraz içinde kalan kısımlar choke matte ile temiz kullanılıyor. İkinci matte ise sadece kenar kısmı adam etmek için kullanılıyor ve biraz uğraştırsa da kenarları zorlatan ayarlar iç kısımda kayba yol açmıyor.
Sizi biraz uğraştıracak ama yeşil perde zaten kolay uygulama değildir.
Kolay gelsin.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Video paylaşımı için teşekkür ederim. Yeşil perdenin aydınlatılması konusunda fikrim var ancak elimde yeterli sayıda ışık yok malesef. Videodaki gibi ışıklarım olsa videodakilere ek olarak bir tane de 'backlight' ile saç ışığı düşürürdüm omuzlara...
Lakin dediğim gibi elimdeki ışık sayısı az, sadece 2 ışığım var. (Videodaki paraflaş olandan 2 tane.) Bu 2 ışıkla hem öndeki kişiyi hem de perdeyi aydınlatmaya çalışıyorum. Bu yüzden şimdilik ışıkla ilgili yapabileceklerim sınırlı yani şimdilik sadece after effects uygulamalarıyla halletmeye çalışacağım.
@Fulgura daha önceki önerilerinle beraber söylediklerini deneyeceğim, sonucu paylaşırım. Tekrar teşekkürler.
Merhaba,
bazı ip uçları,
çekim esnasında yeşil perde ile çekilecek konunun arasında 1 metre kadar mesafe bırakmaya özen gösterin, (ölü alan)
Yeşili olabildiğince yansıtmayacak şekilde aydınlatmanızı yapmalısınız.
Konuyu aydınlatırken gereken yerlerde beyaz dolgu kullanıldığı gibi, yeşilin yansımaması için kadraj dışında kalan yerlere siyah örtü örtebilirsiniz. Mesela burun, göz çukuru kaş bölgesi ve çene altına yeşil yansıması çok problem teşkil eder. Zemine siyah bir örtü kullanılabilir.
------------------------------------
After effects te color keying > keylights içerisindeki ayarları yaparken konunun final result değil de, screen matte olarak seçili çalışılması daha sağlıklı ayarlar yapmanızı sağlar.
Keylight içerisinde ayrıca;
Screen Pre-blur
Screen Matte > Clip black ve clip white ayarlarıyla oynadığınızda grafiğin alması gereken forma karar verin.
Shrink/Grow ayarıyla resimde bahsettiğiniz gibi bir sorun için kullanabilirsiniz. Matte Choker ile benzer bir iş görüyor.
Softness ile de kenar yumuşaklığını rakamsal değerleri çok abartmadan kullanabilirsiniz.
Bazen sadece color range bile keyleme için yeterli oluyor. Bu da yine çekimde kullanılan kamera kalitesiyle alakalı. Çeşitli kamera testleri neticesinde en iyi keyleme sonucunu Canon 5d mark 3 ile aldım. Saç aralarındaki yeşil bile sorun olmuyor.
Kolay gelsin.
Güzel öneriler. Tam boy yapılan çekimlerde yerde de yeşil olması nedeniyle bu alttan (ya da önden) yeşil yansıması sorun olur genelde. Bunun için yapacak pek bir şey yok. Becerikli keyciler başediyor ama amatör için zor işler.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
=) Yeşil yansıması sorun ancak bir çok çekimde mecburen alternatif kurtulma yönleri bulmak zorundasınız. İp uçlarına devam;
Genelde After'a extra bir plug in kurmadan halletmeye çalışıyorum. "Color correction" > hue&saturation > "Green" değerlerini genişletip rengi kırmızıya çekiyorum. "Curve" ya da "Level" ile de ortalama bir değerde renkleri eşitlemeye çalışıyorum. İlla ki color correction yapmak durumundasınız. Burun kenarları, dudak altı, alın ortası, göz yuvarlağı kaş kısımları bu renk düzenlemesini yapmadığınızda portre sahibini dünyanın en sevimlisi ve güzeli olsa bile çirkin gösteriyor. Ayrıca yeşilden ayırdığınız konu ne olursa olsun, background için kullandığınız görselle (bilinçli yapılmıyorsa) uyumsuz renk paletinden dolayı başarısız bir komposite sahip olur.
Halledemeyeceğiniz bir mevzu değil. =)
Dostlar önerileriniz ile birkaç tutorial videosunu izleyerek sonunda istediğim sonuçlara ulaştım. Işığın yetersiz olduğu yerlerde biraz uğraşarak kullanılabilir bir görüntü alabildim, teşekkürler. Artık After Effects Green Box uygulamasında bir level yukarı çıktığımı söyleyebilirim. 😉
Yorumlarınızı bekliyorum. ... e=youtu.be