Arkadaşlar televizyonda izlediğimiz bir çok belgesel dizi yani montajlanmış bir çok program adobe premier pro ile yapılıyor. Öyle değil mi? Peki tüm bunların export edilmiş hali yine 720*576 mı???????
Peki DVD ler. Yani piyasadaki dvd filmler. Onlarda mı dvd ye geçerken bu çözünürlüğe düşürülüyorlar...
Saol thunpax. Peki neden bilgisayarda dvd izlerken çözünürlüğü iyi göremiyoruzda , televizyona bağlı dvd player ile görüntü cam gibi yüksek çözünürlüklü görünüyor?
televizyonların çözünürlüğü 400k piksel olduğu için net görüntüler gösteriyor
yani vcd ler mesela 352x288 cözünürlüklüdür dvd 640x480 cözünürlüklüdür
bilgisayar görüntüler ise daha fazla olduğu için dvd ve vcd cözünürlüğü düşük geliyordur
karar verildi 2010 yılında uzun metraj film çekilecek o zaman a kadar senaryo+storyboard+kamera+35mm+şaryo+jimmy jib+sponsor hazır olacak
VTR üzerinden yayın yapan tv ler için Thunpax in dediği geçerli... Ama Playout sistemiyle çalışan tv lerde eğer HD yayın yapmıyorsa tv 720*576 export alınır... Format farklı olabilir ama... mesela PC tabanlı bir playout varsa MPEG2 çıkış alınır.... Mac tabanlı bir playout varsa MOV çıkış alınır... Ama her ikisindede 720*576 sabit değerdir.
Tek noktaları sevmedim hiç... Benim için sadece üç nokta vardır... Çünkü tek nokta son'u, Üç nokta sonsuzluğu anlatır...
Biz bilgisayarda izlerken 720x576 değerinde izlemeyiz, ekranda ilk görüntü öyledir eğer tam ekran yaparsak ekranın kaç çözünürlükte ise ona göre ayarlanır.1024x pixele 720x entegre edilir.
Tabi görüntüler ufak ekrandan daha büyük pixellerle görülür.ama genelde vcd içindir.DVD'yi bilgisayarda izlerken böyle birşey söz konusu olmaz.
Genelde belgeseller ve diziler premiere ile montajlanmaz.
*our AC-130 in the air
dünya genelini konuşacak olursak zannediyorum en çok kullanılan editing programı Avid... Özellikle amerika menşeili 100 yapımın (Dizi/Film/Belgesel) 95 i Avid ile yapılıyor. Birde son dönemin yeni trendi FCP var. Hızlı bir biçimde yayılıyor. Yürümesi gereken uzun bir yolu var ama bence geleceğin yeni kralı FCP
Tek noktaları sevmedim hiç... Benim için sadece üç nokta vardır... Çünkü tek nokta son'u, Üç nokta sonsuzluğu anlatır...
FCP sentinel işlemcileri olsa iyi yerlere gelebilir.
Ama Avid'in workstation gibi bir imkanı varken kimseye tahtını bırakmaz.
*our AC-130 in the air
arkadaşlar premier çok kullanılan bir program piyasada
dünyada en fazla kullanılan final cut tır
yani premier kullanılmıyor demek dgru olmaz
ama çok fazla değil veya büyük firmalar büyük işler için değil bunu kabul ediyorum
fakat kanal d nin magazin servisi premier kullanıyor
bide artık onlarda dv veya mini dv kaset kullanmaya başladı betacam pahalı oldugu için
bide betacamde de 5'e 1 oranında bir sıkıştırma vardır
bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu
Halla idda ediyorum en çok kullanılan program Avid'dir diye:)
Premiere yanında çok soluk kalıyor ve broadcast yayın için Premiere kullanılması amatörlükten başka birşey değildir.
*our AC-130 in the air
Premiere yanında çok soluk kalıyor ve broadcast yayın için Premiere kullanılması amatörlükten başka birşey değildir.
Sana katılıyorum hepa
ben tv de premiere pro ve edius kullanıyorum ama pc de tek lider avid... Mac te ise FCP
bende aynı şeyi düşünüyorum ama adamlar kullanıyor
bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu
Star-KanalD-CNNTR Playout sistemi ile çalışan kanallar arasında görüntülerin %90'ı neredeyse playout sistemleri üzerinden gelmekte bir rejide 4 playoutpc 2 vtr filan kaldı... Kurguları da artık Avid ile değil playout sisteminin kendi kurgu programı olan CİNEGY ile yapıyorlar ve kurgu biter bitmez direkt paylaşım klasörüne atarak rejiye ulaşmasını sağlıyorlar buda kaset aktarma derdinden ve rejiye elinde kasetle uçarak gelen insanlardan kurtulma kolaylığı sağlamış oldu..
avid programını bi dergide okumuştum.. dediğniz gibi dünyada en çok kullanılan pc için yani güzel bir program.. ama ben onu bir türlü indiremedim.. çok güzel şeyler gösteriyor.. sizce onu indirebilceğim bir site var mı.. yardımcı olusanız sevinirim..
Avid Adop Velocity Final Edius yav hepside aynı işde nerde ne zaman kullanılacagı belli olmuyor teknoloji okadar gelişiyor ki artık bir sene sonra programlar ikinci üçüncü sıraya düşerek çöplük oluyorlar 🙂 hehe
Yerel bir kanalda edius kullanıyorduk endandiginden :::) pc ler o kadar gelişmişki winampdan bile yayın yapabilirsin mpeg2 hatta vcd bile gösterirsin 🙂 olmayacak şeymi var 🙂
Çoktandır yokdum herşey uçmuş gitmiş ...