Forum

Edit Clip In Adobe Audition devre dışı nasıl etkinleştiririm

22 Gönderi
3 Üyeler
0 Reactions
4,563 Görüntüleme
(@adem-genc)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Merhaba,

Adobe Premiere CC 2014 64bit kullanıyorum evde video kaydı yaptım gürültü ve hışırtı var onları düzeltmek istiyorum, internette nasıl yapıldığına baktım videoları izledim ama bende "Edit Clip In Adobe Audition" aktif değil acaba ben ne yanlış yapıyorum?

 
Gönderildi : 04/04/2015 1:23 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

O zaman sizde Audition yüklü değil.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 04/04/2015 3:00 am
(@adem-genc)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Ben Premierenin içinde var biliyordum zaten yeni öğrendim bu olayın varlığını harici ses kayıt cihazı araştırırken Zoom H1 test videosunda filitrelenmiş sesi dinlediğimde bu gürültü azaltma olayı iyi imiş dedim ve yapmaya çalıştım ama meğer harici program imiş şimdi yükledim ve aktif oldu. Çok teşekkür ederim. Şimdi gürültü nasıl azaltılır onu öğrenmeye çalışayım.

 
Gönderildi : 04/04/2015 4:32 am
(@adem-genc)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Hocam bu süper imiş, evin içinde bir çok kişi vardı her köşede kendi içinde konuşuluyordu 102 yaşındaki babaannede zayif konuştuğu için çok iyi duyulmuyordu çok açıncada hışırtı gürültü vardı şimdi Edit Clip In Adobe Audition ile gürültü gitti tertemiş ses geldi şimdi şahane oldu tabi bizim için büyük adım sizler için küçük şey dir ama olsun.

 
Gönderildi : 04/04/2015 5:11 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Hadi hayırlı olsun o zaman.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 04/04/2015 5:26 am
(@adem-genc)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Sağolasın hocam

 
Gönderildi : 05/04/2015 3:35 am
(@adem-genc)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Anladığım kadarıyla ses kayıtlarında hiç ses yokken dahi bir gürültü oluyor bundan dolayı kayıttaki bu sesi yok ettiğimizde konuşmalar daha net olur

Sorum şu, bir kayıtta Adobe Audition'da hiç ses olmayan yeri seçiyoruz ve Effects => Noise Reduction / Restoration => Capture Noise Print diyerek gürültü sesin örneği alıyoruz sonra tüm sesi seçerek Effects => Noise Reduction / Restoration => Noise Reduction (process)... diyerek aldığımız örnek sesi tüm kayıt içinde siliyoruz.

Eğer kayıtta hiç konuşulmayan yanı sessiz bir bolum olmadığında yanı örnek alacağımız bolum olmadığında o gürültüyü nasıl yok edebiliriz?

 
Gönderildi : 12/04/2015 6:06 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

O zaman noise print ya da noise profile oluşturamazsın. Maalesef en zor olanı o. Bu nedenle kayıt alırken normalde 5-10 sn önce ve sonra ortam sesi alın hep. Aralarda da muhakkak 1-2 sn boşluklar olur genelde.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 12/04/2015 11:14 pm
(@adem-genc)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Misal benim köy pikniğinde video çekiyorum piknik alanında sesten geçilmiyor birde tulum çalar çekime başlarım yanı hiç sessiz ortam yok.

Şöyle birşey olmaz mı? tabi acemi görüşü
Canon G7 evin içinde sesiz ortamda kayıt alıp bu kayıt ile "Capture Noise Print" profil oluşturup G7 ile çekilmiş tüm videodaki dip sesleri bu profile ile temizleme
Zoom H1 içinde aynı kayıt alıp bunun içinde "Capture Noise Print" profil oluşturup bunun kayıtlarıda bunun profili ile temizleme
Lumiz LX100 içinde aynı kayıt alıp bunun içinde "Capture Noise Print" profil oluşturup bunun kayıtlarıda bunun profili ile temizleme

Yanı burada her kayıt cihazı kendisinin ürettiği dip ses her zaman aynı değil mi? böyle olmaz mı?

 
Gönderildi : 13/04/2015 2:56 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Şimdi iki şeyi ayrıştırmak lazım. Birincisi arkaplan gürültüsü, diğeri elektronikl gürültü ya da dip gürültüsü.

Arka plan sesi bulunduğunuz ortamda sürekli olarak arka planda yer alan ama işitme sistemi ve beyin çalışma sisteminin bizim için filtrelediği seslerdir. Buzdolabının sesi, insan uğultusu, klima vınlaması, otoban sesi, rüzgar, vb her biri ayrı karakteristiği olan seslerdir ve bunların çoğunu günlük hayatta duymayız. Bir çok amatör bunların farkına varmadan çekim yapar ve ancak izleyince ne kadar boş sesin ortamı doldurduğu görülür. Bu sesler karakteristikleri yani kendi harmonikleri de olan sesler oldukları için çıkarmak da zordur ve bazıları çok büyük çaba ve profesyonel bilgi ister. Örneğin biri konuşurken onun sesine karışan buzdolabı vınlaması ya da arkadan geçen kamyon sesini çıkarmak olanaksız derecede zordur. Piknik alanı deyince benim ilk aklıma gelen durum da bu türden arkaplan sesleri.

İkincisi ise ortam tamamen sessiz olsa dahi ses kaydı yapan aygıtın kendi iç mekanizmasının ürettiği elektronik gürültü ve buna bazen "hiss" de deriz. Tamamen sessiz bir ortamda kayıt alıp sonra dinlediğinizde bu dip gürültüsü bir hissss yani hışırtı olarak duyulur. Bu aletten alete değişir ve aslında alet kalitesini de gösterir. Kaliteli aletlerin dip gürültüsü düşüktür. Hatta profesyonel alet üreticileri her kayıt aletinin kendi gürültüsünü özel ortamlarda izole eder ve size hazır gürültü profilleri sunarlar. Yani bunu indirir ve yaptığınız kayıt üzerinde çıkarma işlemi yaparak dip gürültüsünü yok edersiniz. Burada da risk vardır çünkü kaydını aldığınız ses ile bu gürültü içiçe geçer; örneğin keman sesine uyguladığınızda bazı frekansları da götürür ve sesten derinlik hissini yokeder. Ben bir yan flüt sesinin arka planındaki dip gürültüsünü yoketmek için uğraştım ve önce çok hoş ve normal kulaklıkla tertemiz oldu gibi geldi ama salondaki kaliteli ses sisteminde çalınca yan flütün bildiğiniz ortaokul blok flütüne döndüğünü gördüm. Arka plan tertemiz ama flütün ruhu gitmiş. Bu gibi nedenlerle olabildiğince temiz ve kaliteli ses alıp çok zorlamamak esastır ve kısmen dip gürültüsü kabul edilir ve bir derinlik verdiği varsayılır.

Şimdi söylediğiniz son derece mantıklı. Yani aklınıza gelen şey aletlerin kendi dip gürültüsü profillerini oluşturup sonra bunlarla yapılan kayıtlardan bunları çıkarmak. Bu özellikle konuşma aralarındaki boş yerlerin tertemiz olmasını sağlar ve aile işi vb videolarda güzel sonuç verir. Seslerdeki kayıp da (çok abartmadıkça) farkedilmez. Bunu yapabilir ve film çekimi, röportaj vb durumlar için uygulayabilirsiniz. Fakat, her ortamın kendine göre ses karakteristikleri olduğu için standart bir profil oluşturmak yerine her ortamda o ortama ait bir profil oluşturmak daha yerindedir. Bu nedenle çalışma yapacağınız ortamda mümkünse karakteristik ses yokken boş oda sesleri kaydedin. Ayrıca kameranız kayıda başlamadan 5 sn önce ses kaydına başlayın ve kamera durduktan 5 sn sonra ses kaydını kapatın. Bu boşluklar sizin için kurtarıcı olacaktır.

Ama arka plan deyince içiçe girmiş onlarca insanın sesi, çocuk bağırışları vb sesleri çıkarmak sizin imkanınız dahilinde olmayacaktır ama dip gürültüsünü büyük ölçüde çözebilirsiniz.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 13/04/2015 3:30 am
(@adem-genc)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

@Fulgura ustam sizden Allah(cc) razı olsun,

Bir gün telefon alma niyetinde idim vodafone mağazaya gittim şu telefonu almak istiyorum dedim seçenekler nelerdir dedim yetkili kişi bir sesi hızlı oynatır gibi hızlıca anlattı ama ben tek kelime bile anlamadım ona dedim ki seçenekleri senin anlatman mı önemli? yoksa benim anlamam mı önemli? dedim. yetkili bana "benim anlatmam önemli" dedi ve hadi bana eyvallah dedim.

@Fulgura ustam her yazdığınızı meraklı acemi biri olarak çoğunu anlayabiliyorum, bir önceki mesajı yazarken aklıma geldi dip sesi kaydedip profil oluşturma yazdıktam hemen sonra odaya gittim 5-10 saniye sessiz ortamda G7 ile kayıt aldım bu dip sesle profil ve favori oluşturdum 29 mart ta samsunda evde çektiğim videoya uyguladım dip sesi yok etti esas videodan örnek alarak yok ettiğim gibi oldu demekki cihazın kendi dip sesi bu şekilde yok etmek mümkün gibi.

Bu yazınızla cihazın dip sesinden hariç çevreden gelen sesleride yok etmek mümkün olduğunu öğrendim ama bu işi için çok fırın ekmek yemek bile fayda etmez 🙂 ama öncelikle benim için dip sesi yok etmek önemli idi ama çevre sesi yok etmekte basit ufak tefek şeyleride çok gerekirse belki yapabilirim İnşallah.

Şimdi Zoom H1 ses kayıt cihazım olacağı için çekeceğim videolarımın sesleri acemi için çok çok daha iyi olacak İnşallah.

Bende ne bulursam profesyonel gibi alıyorum ama son olarak bir yaka mikrofona gözüm var sizin bir mesajınızda kendinden beslemeli mikrofon alın demiştiniz buradaki http://www.ebay.de/itm/Stereo-Lavalier- ... 1175472567 mikrofonun bir kutusu var nedir bilmiyorum ama pil kutusu olabilir galıba bu mikrofon nasıl dır acaba?

 
Gönderildi : 13/04/2015 4:28 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Rica ederim

Gösterdiğiniz Skytronic mikrofon elbette profesyonel iş değil ve saklaması zor gibi ama saklama pek gerekmeyen, röportaj vb durumlarda iş gören bir alet olacaktır. Pilli ve elektret bir mikrofon olduğu belli.

Beslemeli derken iki durum vardır. Biri Phantom Power ve 11V'dan başlayıp genelde 24V ya da 48V isteyen aletlerdir. Bunlar profesyonel ve güç azmanı şeyler. Piile falan idaresi zor. Dİğerleri ise kalem pille çalışan ve 1,5V ile 3V civarı elektrik isteyen elektrek mikrofonlar. Bunlar 3,5mm jak ile bağlanıyorlar ve bazı kayıt aygıtları bu jak üzerinden bu mikrofonlara güç verebiliyor. H1 de verenlerden olmuş artık ama kendi pili varsa daha sağlam olur. Bende 4-5 ayrı yaka mikrofonu var ve her biri ayrı ama performansları genelde kabul edilebilir oluyor. Kabloya dikkat derim, o kadar.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 13/04/2015 4:44 am
(@spidervis)
Gönderi: 1247
Admin
 

Örneğin biri konuşurken onun sesine karışan buzdolabı vınlaması ya da arkadan geçen kamyon sesini çıkarmak olanaksız derecede zordur.

Audition kullanımı hakkında bilgim yok ama eğer ses kaydınızı waveform şeklinde değil de spectrogram olarak görebiliyorsanız veya bunu sağlayan başka bir program/eklenti kullanırsanız, istenmeyen dış sesin hangi zamanda hangi frekanslarda olduğu görülebilir ve ona göre bir seçim yapabilirsiniz. Profesyonellerin yaptığı bu. Değilse en azından bir eq eklentisiyle o frekans aralığını kısarak sonuca yaklaşılınabilir. Tabii gereğinden fazla kısmak flüt örneği gibi olacaktır.

 
Gönderildi : 13/04/2015 5:23 am
(@adem-genc)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Rica ederim

Gösterdiğiniz Skytronic mikrofon elbette profesyonel iş değil ve saklaması zor gibi ama saklama pek gerekmeyen, röportaj vb durumlarda iş gören bir alet olacaktır. Pilli ve elektret bir mikrofon olduğu belli.

Beslemeli derken iki durum vardır. Biri Phantom Power ve 11V'dan başlayıp genelde 24V ya da 48V isteyen aletlerdir. Bunlar profesyonel ve güç azmanı şeyler. Piile falan idaresi zor. Dİğerleri ise kalem pille çalışan ve 1,5V ile 3V civarı elektrik isteyen elektrek mikrofonlar. Bunlar 3,5mm jak ile bağlanıyorlar ve bazı kayıt aygıtları bu jak üzerinden bu mikrofonlara güç verebiliyor. H1 de verenlerden olmuş artık ama kendi pili varsa daha sağlam olur. Bende 4-5 ayrı yaka mikrofonu var ve her biri ayrı ama performansları genelde kabul edilebilir oluyor. Kabloya dikkat derim, o kadar.
Ustam Zoom H1 sahibi olduğuma göre birde stereo yaka mikronum olsun istiyorum saklama ihtiyacım yok ama zoom h1 kendi üzerindeki mikrofon kalitesinden bir yaka mikronu almak istiyorum önerebiliceğiniz bir mikrofon var mı?

Zoom H1 galıba üzerinde bir tane AA kalem pil var bu pil kendine ne kadar zaman yeter ki birde mikrofonu beslesin, böyle durumda 5-10 dakikada pil biter diye düşünüyorum tabi emin değilim.

 
Gönderildi : 13/04/2015 3:13 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Stereo yaka mikrofonları hikayedir. Gerçek bir stereo etkisi içn mikrofonların ayrı konumlandırılması gerekli. Bu nedenle, stereo diye odaklanmayı. Piyasada 50 TL'den binlerce liraya kadar yaka mikrofonları var. Size önerim bir adet kaliteli bir adet de yedek ucuz yaka mik almanız.

Şurayı okumanızı öneririm:

https://fulgurafilm.wordpress.com/2014/06/26/audio-technica-atr-3350-kablolu-yaka-mikrofonu-incelemesi/

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 13/04/2015 5:00 pm
Sayfa 1 / 2
Paylaş: