arkadaşlar premiere de 16:9 görüntü export ediyorum ve web sitelerine yüklerken 4:3 haline geliyor.Tabi çok bozuluyor görüntü.Programdan programa değişiyor açılış şekli mesela vlc media player da 4:3 açıyor ama km player da 16:9 açılıyor..Yardımcı olursanız sevinirim çıkamadım şu işin içinden:(
Kullandığın çözünürlüğü verirsen yapacağın işlemi anlatırım. Bir süre önce bu olayı ile kafayı yemiş biri olarak her tarafını çözdüm artık, anlatırım ama tam ayrıntı ver, çözünürlüğün ne, kaşları sonradan mı ekledin, kaşların kalınlığı kaç piksel, hangi sitelere yükledin vs..
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
1440 x 1088 bir görüntüyü 16:9 şekilde vimeo'ya yüklemek için nasıl bir export almalıyız ? Bu aldığımız görüntüde üst ve alt bantlar olucak mı ? Çünkü bazı izlediğim görüntülerde fark ettim bant olmadan direk 16:9 ekranda gözüküyor videolar. Yardımın için teşekkürler The Dude ..
Biraz karışık gelebilir, ama düşündükçe çözersin :). Anlatıyorum.
Soru yine yeterince açık değil ama elimden geldiğince anlatayım: Görüntü kendiliğinden kaşlı mı, yoksa sen mi ekliyorsun kaşları? Öncelikle o kaşların piksel cinsinden miktarlarını öğrenmemiz lazım. Örneğin biz yaptığımız projede, 1280*720 çekim yaptık. İstediğim görüntüyü elde edebilmek için üstten ve alttan 100 piksellik kaşlar koyduk. Yani toplam görüntü alanımız 1080*720 oldu. Şimdi eğer vimeoya kaşsız görüntü koymak istiyorsan yapacağın şey şu (bu olayı sadece Premiere'de denedim, diğer programlarda nasıl olur, aynı olaylar var mı bilmiyorum, bilen yazsın):
Diyelim elinde 1280'lik bir görüntü var ve Premiere'e ayarlarda 1080 çıktı al dedin, Premiere bunu üstten alttan kesmez, tüm görüntüyü 1080'e sıkıştırır. Hem kaşlı, hem de sıkışmış bir görüntü? Aboo, tombalak tombalak insanlar dolanır ortalıkta. O zaman şöyle yapıyoruz, yeni bir sekans açıyorsun, filmin son kurgusunun bulunduğu sekansı bu yeni sekansı atıyorsun. Kaşlı görüntü yine karşında, şimdi bu görüntüyü, sadece dikey yönde kaşlar dışarıda kalacak kadar genişletiyorsun. Sonra da Premiere'de kaşsız çözünürlükte çıktı aldığında Premiere onu yine sıkıştırıyor ve normal bir görüntü çıkıyor. Örneğin bizim görüntümüz 1280*720 idi, 200'ü kaştı bunun, yeni sekansa aldım, kaşlar dışarıda kalacak şekilde genişlettim ve 1080*720 çıktı aldım. Al sana kaşsız ancak aynı orantıya sahip görüntü.
Bu yol biraz karışık, dilersen direk 1080 sekans açıp, oraya atıp genişletme yapmadan normal çıktı da alabilirsin, sana kalmış bir şey, çözüm üretmeye çalışırken aklıma bu geldiğinden bunu yaptım ben hep. Başka yollar da üretilebilir.
Çeşitli oynatıcıların farklı oranlarla açmasına ise ne yazık ki bir şey yapamıyoruz. Her programın kendi içinde ayarları var, oralardan toparlanıyor. En doğrusu kaşsız çıktı almak, bendeki geniş ekran filmlerin divxlerinin hiçbirinde kaş yok örneğin.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Çok teşekkürler The Dude .. Yöntemi anladım , uzun yoldan yaparım sanırım daha anlaşılır oldu o 🙂
Bir türlü koyamadım şu kaşları .. Nasıl konuluyor bu kaşlar yardım edebilecek olan biri var mı?
Abi x*y çözünürlükte siyah bir bant hazırlayıp koyuyorsun işte üste alta..
Premiere'deki "Crop" Effecti olmuyor mu abi?
Maksadım sana gördüğünü anlatmak değil anlamadığını göstermektir.
Evet ya crop diyecektim bende, Edius'ta aklıma ilk gelen şey crop'tu premiere'de olmuyor mu? Sonuçta kesmiş oluyorsun videonun o bölümünü mantıken olması lazım.
Olur ama gerçek zamanlı görmek zorlaşır. Her parçaya ayrı ayrı yapmak zorundasın, ya da ayrı sekans açıp orada geneline atmak zorundasın. Ancak kaş atmanın güzelliği videoyu dikey eksende oynatıp kadraj ayarlama şansına erişmen. O da cropla çok zor. Anca dediğim gibi ayrı sekansta, gerçek zamanlı göremiyorsun öyle olmayınca da. Ayrı bant atmak en güzeli. Ahmet Edius'a geldi mi sekans desteği?
Var abi sekans kullanabiliyorsun. Ayrıca AE plug'inlerini Edius'ta kullamaya yarayan bir eklenti duymuştum, dün buldum ilk fırsatta deneyeceğim bakalım. Biz bu 16:9 meselesini şöyle çözüyorduk. 16:9 oranının pixelleri dikkate alarak hazırlanmış bir siyah bantımız vardı. Bantı attıktan sonra Crop özelliğiyle alt taraftan kesebiliyorduk ve mesela aşağı doğru kaydırdığımızda hali hazırda siyah bant olduğu için bir problem çıkmıyordu.