Forum

Ses ses ses !

5 Gönderi
4 Üyeler
0 Likes
2,720 Görüntüleme
(@brsdlg)
Gönderi: 12
Başlığı açan
 

Hocalarım kameradan ziyade ses büyük soru işareti. Bu konuyu minimum maliyette nasil çözebiliriz. Herşey inanılmaz pahalı!
Diyelim ki bir kamera ve bir senaryo var ortada eyvallah ama bunu ses olmadan nasıl anlatacaksın? Bana veya benim gibi SIFIR BİLGİsi olanlara net çözüm önerileri lazım. Maliyetler minimumda olmalı kabul edilebilir bir performansı olan ucuz ürünler...

 
Gönderildi : 25/06/2020 8:58 pm
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
 

Bir filmdeki tüm sesler sonradan da kaydedilip eklenebilir. Para yoksa daha fazla zaman harcanacak demektir. Malum, vakit nakittir.

 
Gönderildi : 26/06/2020 2:22 am
(@cem123)
Gönderi: 0
 

Spidervis bu işin uzmanı, profesyoneli. Onun cevabının üzerine cevap vermem haddim değil aslında.

Ses bence bir filmdeki en önemli ve zor konu. Çekimde ışığı, kurguda rengi artık iyi kötü herkes bir şekilde halletmeye çalışıyor ama ses gerçekten işin kalitesini belirleyici unsur.

Sıfır bütçe yada düşük bütçeyle yapabileceklerin sınırlı. Bütçen hiç yoksa diyalogları telefonunla kaydedebilirsin, kamera üzerindeki mikrofonla diyalog ya da ses kaydetme, çok üzülürsün. Biraz bütçen varsa bir ses kayıt cihazı kiralayabilir ya da satın alabilirsin. Yine de açık alanda, gürültülü alanda, rüzgarlı havada ekip ve ekipmansız sıkıntı yaşarsın, ses kayıt cihazı zorlu şartlarda yeterli olmaz. Boom, deadcat, mikrofonlar derken hem ekip hem de ekipman olarak işin ucu yok. Audition gibi ses düzenleme yazılımları zaten dipsiz kuyu, kurguda kötü alınmış sesler baya uğraştırır. Sesleri çok iyi alsan bile ses düzenleme ayrı bir sanat, zanaat. Benim de şahsen çok bilmediğim bir uzmanlık alanı.

Senaryonu elindeki sınırlı imkanlara göre revize etmeni tavsiye ederim. Diyaloglu sahneleri mümkün mertebe kapalı ve sessiz alanlarda kaydetmeli ya da filmini diyalogsuz çekmeyi düşünmelisin.

Satın almak için ekipman soruyorsan eğer, Zoom H1N tavsiye edeceğim ürün olur. Fiyat/Performans ürünü, kısa film çekenler, bağımsız düşük bütçeli film çekenler, kaliteli YouTube içerikleri üretenler arasında çok popüler.

 
Gönderildi : 26/06/2020 2:40 pm
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
 

Teveccüh göstermişsin Cem123 Dediğin gibi bu işler dipsiz kuyu, her gün yeni şeyler öğrenebiliyoruz. Yazdıklarının tamamına katılıyorum, iyi bir açıklama olmuş.

 
Gönderildi : 26/06/2020 7:26 pm
(@reznovrun)
Gönderi: 0
 

 
Gönderildi : 26/06/2020 8:23 pm
Paylaş: