Merhaba arkadaşlar. Yeni aldığım 550D'mi yalnızca 2 gün orjinal firmware ile kullandım. Sonrasında merakla beklediğim Magic Lantern'i kurdum ve deneyimlerimi ihtiyacı olan arkadaşlar için paylaşmak istiyorum. Bildiğim kadar bilmediğimde çoktur elbette. Bilmediklerimi de öğrendikçe konuyu güncelleyeceğim.
Magic Lantern Nedir?
Magic Lantern daha çok kullanılan adıyla ML, Canon orjinal firmware'i ile birlikte çalışan ve kameranızın menüsünde bulunmayan ama yapabileceği birçok işi yaptırabilen özellikleri getiren bir yazılımdır. Teknik olarak yapamayacağı şeyleri zaten yaptıramaz. Ancak mümkün olduğu halde Canon'un belki gerek duymadığı belki giriş seviyesi kameralardan esirgediği özellikleri kazandırır kameranıza.
Orjinal firmware de hiçbir değişiklik yapmaz deniyor. Bu yanlıştır. Eğer böyle olsaydı, ML yüklerken firmware güncellemek zorunda kalmazdık. Ancak yaptığı bu değişiklik firmware içerisindeki bir dosayadaki bir satırdadır. O satıra, "kamera açılırken sadece kameranın içindeki çipe değil, hafıza kartınada bir bak belki yazılım vardır." der. Bu kadar. Geri kalan herşey hafıza kartınıza yüklenir.
Magic Lantern Riskleri ve Kaldırılması
ML kendi sitesinde programın risk taşıdığını, kameranızı açılamaz hale getirebildiğini neredeyse her sayfada dile getiriyor. Ancak bununla birlikte bildirilmiş bir geri döünüşü olmayan arıza kaydı olmadığınıda söylüyor.
Kaldırılması ise çoğunluğun düştüğü hatalar yüzünden bazen sorun yaratabilmekte. Herşey sıralı ve düzgün yapılırsa hiçbir sorun yaşamadan ML kameranızdan silinebilir. Bu konuya en son değineceğim.
Magic Lantern Yükleme
Bu adımda orjinal siteden çevirilere çokça yer vereceğim. Bknz: http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unified/Install " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Sayfada programın hangi mantıkla çalıştığını, nasıl yüklenmesi gerektiği, yükleyecek olanların bilgisayar konusunda bişeyler bilmesi gerektiği gibi uyarılarla yazıya başlanmış.
İlk Yüklemeye Hazırlık
-> Öncelikle bilmeniz gereken yalnızca basit SD/SDHC/CF kartlara yüklenebildiğini söylüyor. (32gb ve altı kartlar) 64gb bir kartınız varsa ML kullanamazsınız.
-> Daha sonra yapmanız gereken en önemli şey kameranızın yazılımını güncellemektir. Sayfa linkine tıklayıp en son sahip olmanız gereken yazılımı daha güncel olarak her kamera için görebilirsiniz. Bu adım önemli. Zaten güncel yazılıma sahipseniz atlayabilirsiniz.
-> Kameranızı Manuel moda alın. Aksi halde firmware güncelleme kısmını menüde göremezsiniz. Ve yükleme bitene kadar başka bir moda hiç geçmeyin.
-> Kameranızı menüden fabrika ayarlarına getirin. Zaten yükledikten sonra bu ayarlara pek ihtiyacınız olmayacak.
Bu adımları tamamladıktan sonra yüklemeye geçebiliriz.
Yükleme
-> Magic Lantern son versiyonu şu sayfadan indirin: http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unified " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
-> Hafıza kartınızı Kameradan formatlayın. "Derin Format" "Hard Format" "Low-Level Format" artık hangi dilde hangi seçenek varsa, format sayfasındaki o kutucuk işaretli olmalı.
-> Daha sonra kartınızı bilgisayarınıza takın ve indirdiğiniz Magic Lantern zip dosyasını hafıza kartının içine çıkartın. (Tüm Dosyaları)
-> Hafıza kartınızı tekrar kameranıza takın ve yazılım güncellemeyi çalıştırın. Yükleme başlayacak ve yükleme sonunda siyah üzerine yeşil yazılar olan bir ekran gelecek. (Yükleme/Güncelleme sırasında kameranızın hiçbir tuşuna basmayınız. Eğer kart ışığı uzun süre yanıp sönmeye devam ederse, bataryanızı çıkarıp tekrar takın.) Bu ekranı gördüyseniz herşey sorunsuz yapıldı demektir. Ekran geldikten ve kart ışığı söndükten sonra kameranızı kapatıp açın.
-> Yükleme bitti.
Bu adımda şunları yaptık: Hafıza kartımızı yüklemeye hazırladık ve içine ML dosyalarını koyduk. Sonra yazılm güncelle diyerek Canon yazılımındaki az evvel bahsettiğimiz satırı değiştirdik. Artık kameramız açılırken hafıza kartında yazılım varmı diye bir bakacak. Eğer hafıza kartı yoksa kendi yazılımıyla açılacak. Varsa hem hafıza kartındaki yazılımı okuyacak hem kendi yazılmını okuyacak. Yani her ikiside bizimle kalacak. Bu konuda şüpheniz olmasın.
Eğer ingilizce bilginiz varsa şuradan video anlatımınada bakabilirsiniz:
http://vimeo.com/30803116 " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
İngilizce bilmiyorsanızda bir kez izlemenizi tavsiye ederim. Zaten kameranızın menüsünü ezbere biliyorsunuz 🙂
Yükleme Sırasında Sorun Yaşarsanız
Yükleme sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız bataryanızı çıkarıp tekrar takın. On/Off düğmesi işe yaramayacaktır. Ben yüklerken 3-4 kez güncelleme sorunu yaşadım. Bataryayı çıkardım taktım.. Yarım saatimi aldı neredeyse ancak hiçbir sorun kalmadan hallettim.
Daha farklı sorunlar yaşarsanız yazın yardımcı olmaya çalışırım.
Yükleme işlemi bitti. Şimdi ise işin eğlenceli kısmına geçiyoruz.
Magic Lantern Kullanım
Bu kısımda ML menülerini sayfa sayfa resimleriyle birlikte açıklamaya çalışacağım. Resimlerin bazılarını ML kendi sitesinden alabiliyorum ancak daha detaylı sayfalar için resim bulamadığımdan ML'nin screenshot özelliğinden faydalanıp kendim çekip koyacağım. (Dakika 1 gol 1 miydi neydi 🙂 )
Menü'ye girmek için artık Silme tuşunu kullanacağız. İzleme modunda iken silme butonu yine eski Silme işlevini yerine getirebilsin diye, MENU tuşuna basıp ML menüsüne ulaşabileceğiz. Ayrıca ML menüsünde iken, Q tuşu birçok menüde "altmenü açma" işlevi görecek. İşlevi değişen 1-2 tuş daha var. Bunları daha sonra açıklayacağım.
Magic Lantern menüsünde 13 sekme bulunuyor. Ancak ilk yüklemeden sonra menünüz "Easy Menü" modunda olduğu için bu sekmelerin hepsini göremeyeceksiniz. İlk adım olarak menümüzü "Advanced Menü" haline getireceğiz. AGC-Off seçeneği bu şekilde açılmış olacak.
Sekmelerimizi Tanıyalım:
Audio: Ses Ayarları
LiveV: İzleme Ekranı Ayarları
Expo: Gelişmiş Pozlama Ayarları
Movie: Video Ayarları
Shoot: Çekim Ayarları
Focus: Odak Ayarları
Display: LCD Görüntü ve Görüntü Aktarma Ayarları
Tweaks: Diğer/Detay Ayarlar Diyebiliriz
Play: İzleme Ayarları
Config: ML Ayarları Menüsü
Power: Güç Ayaları
Debug: Hata Giderme / Bilgi Menüsü
(i)Help: Yardım Menüsü
Silme tuşuna basıp ML menüsünü açtıktan sonra ilk yapmanız gereken şey ML menüsü açıkken Kameranızın MENU tuşuna bir kez basmanızdır. Bu şekilde 13 sekmenin 13'üde görünür hale gelecek. (Advanced Mode) Eğer ilk açışınızda 13 sekme de sizde mevcutsa bu adımı atlayın.
Detaylı menümüze de kavuştuğumuza göre menülerin ayrıntılarına geçebiliriz. Yazının bundan sonraki kısmını bir kerede bitiremeyebilirim. Yeni kısımlar ekledikçe konuyu güncelleyeceğim.
Audio
Sanıyorum hepimizin en çok işine yarayacak sekmelerden birisi Audio. Hemen detaylara inelim.
-> Analog Gain: Mikrofona gelen ses seviyesi ayarı. Biz ses yükseltmek ve alçaltmak için yalnızca bunu kullanacağız.
-> L-DigitalGain: Sol kanal sesine dijital yükseltme ve alçaltma yapabilirsiniz. Kullanmayın.
-> R-DigitalGain: Sağ kanal sesine dijital yükseltme ve alçaltma yapabilirsiniz. Kullanmayın.
-> AGC: Otomatik ses yüksekliği ayarlayıcısı. Başımızın belası. Kapatın gitsin.
-> Input Source: Kayıt alınacak kaynağı soruyor. Mikrofonunuz yoksa Internal Mix şeklinde kalsın. Eğer harici mikrofon takıyorsanız size birçok seçenek sunuluyor. Bu seçenekler şunlar:
"L:int R:ext" yani Sol kanal kaydını kamera mikrofonu yapsın, Sağ kanal kaydını harici mikrofon yapsın;
"External Stereo" yani iki kanal kaydını da harici mikrofon yapsın;
"L:int R:balanced" yani Sol kanal kaydını harici mikrofon yapsın, sağ kanal kaydını hem kamera mikrofonu hem harici mikrofon yapsın;
"Auto INT/Ext" yani otomatik ayarla sen bu ses kayıt işini.
-> Mic Power: Mikrofona giden güç. Tabiki açık dursun.
-> Output Volume: Harici bir monitörde dinleme yapacaksanız kullanacaksınız. Pek bilgim yok.
-> Monitoring-USB: USB üzerinden ses dinleme veya kayıt alma üzerine sanıyorum. Pek bilgim yok.
-> Audio Meters: Kayıt sırasında ses seviyesini grafikle gösterir. Kayıt yaparken dinleme şansınız yoksa açık olmasında fayda var.
Live View
Live View ekranı ile ilgili ayarların bulunduğu sekmedir.
-> Global Draw: ML'nin kameranızda görüntüleyebileceği tüm grafikler için On/Off seçeneği. Off yaparsanız ek göstergelerin tümü kapanır.
-> Zebras: Görüntüye giren kısımların parlaklığı makinanın yakalayabileceği sınırların üzerine ya da altına geçiyorsa (ML'de %0-100dü sanırım) buralarda zebra şekiller ile uyarır. Pozlama çizgileri kayboluncaya kadar artırılmalı veya azaltılmalı.
-> Focus Peak: O an odak aralığında kalan cisimler üzerinde küçük noktacıklar oluşur. Monitörünüz yoksa ve küçük LCD ekranda odak yapmak zor geliyorsa, takibi kolaylaştırmak için güzel bir araç. Bir sonraki araç ise bu iş için çok daha kullanışlı. (Bana göre)
-> Magic Zoom: Ekranın istediğiniz bir köşesinde (varsayılan sol üste yakın bir yerde) küçük bir zoom penceresi açar. Bu pencere Kameranın LiveView sırasında zoom tuşlarını kullanmadanda küçük bir köşede zoomlu bir görüntü elde etmenizi sağlar. Bu sayede odağı takip etmek çok daha kolay olacak. Hem ne çektiğinizi tam olarak görebileceksiniz. Hemde bir köşede çektiğiniz şeyin zoom yapılmış bir görüntüsüyle sürekli odağınızı kontrol edebilecek/düzenleyebileceksiniz. Üstelik odağı tutturduğunuzuda size söyleyebiliyor bu zoom penceresi. Altmenüde daha detaylı ayarlarıda var.
---> Trigger mode: Zoom ekranının ne zaman açık olacağını seçin. Zoom yaparken açılabilir, sürekli açık kalabilir vs. (Sürekli açık tavsiyemdir.)
---> Size: Pencerenin büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Medium ideal.
---> Position: Zoom penceresinin ne tarafta olacağını seçin. Solüst, sağalt, sağüst, solalt ve merkez.
---> Magnification: Yakınlaştırma ayarı. 2:1 ve 1:1 seçenkleri var. 2:1 kalsın.
---> Focus Confirm: Doğru odağı yakaladığınızı size neyin haber vereceğini seçin. Zoom penceresinin üstünde ve altında ince bir yeşil çizgi çıksın istiyorsanız "Green Bars" seçin. Diğer özellikleri deneyerek görebilirsiniz. En kullanışlısı Green Bars.
---> Look-up Table: Tam olarak çözemedim ancak sanıyorum zoombox'un kontrastını artırıyor.
->Cropmarks: Kırpma/kesme çizgileri ve bantları için bu menüyü kullanacağız. Örneğin 1:2.35 çekim yapmak için bu menüden uygun bandı seçmelisiniz. Unutmayınki bu bant yalnızca görüntüdür. Çektiğiniz video'nun altında ve üstünde siyahlık bir bant oluşmaz. Çektikten sonra kurgu sırasında aynı oranda kesme yapmanız gerekmektedir. Altmenüye girerek farklı cropmarklar seçebilirsiniz.
-> Ghost Image: Kartta yüklü bir görüntüyü opasitesi yarım gibi ekrana bindirir. Yani cropmarks nasıl kenar çizgilerini oluşturuyorsa, GI de kadraja kaldığın yerden devam edebilmek ya da sonradan görüntüye eklenecek bir unsur için ideal. Mesela Greenscreen uygulamasında ya da farklı günlerde aynı yerde yapılacak çekimler için.
->Defishing: Balıkgözü bir lensle çekim yapanları ilgilendiren bir menü. Böyle bir lensim olmadığı için deneme şansım olmadı. Ancak buda cropmark gibi yalnızca izlerken geçerli olan bir düzeltme. Çekilen görüntü üzerinde işlem yapmıyor.
-> Spotmeter: Ekranın ortasında bir kutu ile size o noktadaki parlaklığı % cinsinden veya farklı ölçüm şekillerinde anlık gösterebiliyor.
-> Falsecolor: False color profesyonel kameralarda ve monitörlerde olan bir özellik. Çekim ortamında renkleri kaydırarak pozlama yapabilmeni sağlıyor. Zebranın luma değerine göre yaptığını IRE değerine göre yapıyor. Yani bazı renklerin post aşamasında kopacağını ve kullanılamayacağını görerek ona göre ışık ayarı yaparsın. Bu özelliği kullanırken renklerin IRE cinsinden değerlerini bilmek gerekir. Şu resimden renklerin IRE değerlerine bakabilirsiniz: " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Örneğin ten rengi pembe görünür, IRE'ye dönüştürünce yukarıdaki resimdeki değeri çıkar. Bunları nasıl kullanacağını öğrenen kişi hem çekimde hem de sonrasında ağlamaz. Yani GY ya da Kamera operatörü olan kişinin kameraya hakim olması için bunları kullanmayı bilmesi lazım. Ayrıca bazı görüntü hatalarını false'a geçip normale dönerek düzeltebiliyorsunuz. Yani color reset görevi de yapıyor. False Color için LV modundayken Playe girip bir resme bakın, sonra LVye geri dönün, normal palet geri gelir.
-> Histogram: Histogram açıp/kapatabilirsiniz. Altmenüde Renkli/Tekrenk gibi ayarlarıda yapabilirsiniz. Histogram okuyarak fotoğraf/video çekenler için çok faydalı.
-> Waveform: Ortalama parlaklığı ölçmek için bir gösterge. Okumayı bilmediğim için detaylı açıklama yapamıyorum.
-> Clearscreen: Ekrandaki göstergelerin tümünü kaldırmamıza yarar. Altmenüden "Yarım-Denklanşör", "Beklemede iken", "Her zaman" gibi seçenekleri mevcut.
Exposure
Pozlama ile ilgili ayarları barındıran sekmedir.
-> ISO: Orjinal yazılımda olmayan orta değerleri de seçebileceğiniz ISO ayarı. (160 ISO - 320 ISO vb. gibi ara değerler mevcut. Daha sonraki menülerde bunu daha da detaylı hale getirebileceğimizi göreceğiz.)
-> Aperture: Diyafram ayarı.
-> Shutter: Shutter ayarı. Burada gözünüzden kaçmaması gereken önemli bir nokta var. 24fps ile kayıt yaparken, Shutter'ı 24'e kadar çekebilirsiniz. (Orjinal firmware'de 30'un altına inmez.) Hareketsiz sahnelerde fazladan ışık elde etmek için çok kullanışlıdır.
-> WhiteBalance: Beyaz ayarı.
-> WBShift G/M: Bilgim yok. Üstadlardan yardım geldikçe düzenleyeceğim.
-> WBShift B/A: Bilgim yok. Üstadlardan yardım geldikçe düzenleyeceğim.
-> PictureStyle: Fotoğraf stili ayarı. Orjinal firmware'de bulunan bir özellik.
-> RecPic Style: Video çekerken "PictureStyle" ayarının aynı kalmasını yada video kayıt moduna geçildiğinde otomatik olarak devreye girecek farklı bir ayar seçebilirsiniz. Ancak video başlangıcında bir gecikme yaşanıyor. En iyisi bu seçeneği değil bir üstteki seçeneği kullanarak picture style ayarı yapmaktır. Bu ayar default "No Chance" olarak kalsın.
-> FlashAE Comp: Hiç kullanmadım. Üstadlardan yardım bekliyorum.
-> LV Disp.Gain: Kısayol tuşu ile de ayarlanabilen bir özellik. Ekran parlaklığını +7'ye kadar açmanıza rağmen tatmin olmuyorsanız, +1, +2, +3 EV gain yapabilirsiniz. Ancak karşınıza çıkan görüntü pek hoş olmayacak. Belki bazı durumlarda lazım olabilir ancak pek sanmıyorum.
-> Exp.Sim: Exposure Simulator. LCD ekranda yapılan pozlama değişikliklerinin eşzamanlı (çekime başlamadan yada yarım denklanşör yapmaya gerek kalmadan) gösterilebilmesidir.
-> Exp.Override: Bu ayar çok kilit bir durumdadır. Eğer "ON" konumunda olursa, ML'nin size sunduğu 24fps, 160 ISO gibi değerleri kullanabilirsiniz. "OFF" durumunda olursa bu özelliklerden faydalanamazsınız. ANCAK bu kadarla bitmiyor. Bir de "AUTO" özelliği var. Bu bizim kullanmamız gereken tercihtir. "AUTO" zaten sürekli olarak "AUTO (ON)" şeklinde çalışmakta. Yani zaten sürekli açık tutar Exp.Override'ı. Tek farkı, "ON" konumunda iken makinayı her açıp kapatışınızda, fotoğraf modlarına geçip tekrar video'ya geçtiğinizde shutter ve ISO gibi değerler en yakın Canon orjinal değerlere sıfırlanır. Bu şu demektir, makinayı her açtığınızda kendiliğinden 30 olan shutterı tekrar tekrar 24'e indirmek zorunda kalacaksınız. Çok can sıkıcı olabiliyor.
Son bir not: Eğer bu özellik auto'da olmazsa, bir sonraki menüdeki "shutter lock" özelliğide sağlıklı çalışmıyor.
Movie
Video ayarlarını yapabileceğimiz sekmedir.
-> Bit Rate: Önemli bir ayar. Çok faydalı olabileceği gibi yanlış kullanımlarda sahnenin tam ortasında duran kayıt ile çekilen sahneyi berbat edebilir. Kameranızın video kaydederken saniyede yazdığı veri miktarını artırabilir yada düşürebilirsiniz. Yüksek veri miktarı demek kalite demektir. Ancak kartınızın yazma hızına bağlı olarak bu çarpanı ne kadar artırabildiğiniz değişir. Yeterince hızlı olmayan bir kartta 1.1x bile fazla gelebilirken, daha kaliteli ve hızlı kartlarda 1.4x hatta 1.5x le bile kullanılabilir. 1.5x demek birbuçuk kat daha yüksek veri kaydı demektir. Kaliteyi de doğrudan etkiler. Kullanmaya karar vermeden önce durağan ve hareketli deneme videoları çekip kartınızın performansını önceden test edin.
30mb okuma/yazma hızı olan bir kartla x2.5'e kadar kayıt yapabildim. Ancak kalite'de kesinlikle gözle görülür bir artış yaşanmadı. Gece ve gündüz çekimlerimde de aynı sonuçları aldım. (550D'nin sensörü belli 5dmkii'nin sensörü belli. Yalnızca veri boyutunu artırarak kalite elde etmek pek mümkün değil.)
-> Time Indicator: Video çekerken sağ üst köşede kalan çekim yapabileceğiniz maksimum süreyi gösteren bir sayaç belirir. Bu seçenekle bu sayacın kalan süreyi neye göre hesaplayacağını seçebilirsiniz.
---> OFF: Sayaç gösterilmez.
---> Elapsed: Çekime başladığınızdan itibaren geçen süreyi gösterir. (İleri doğru işleyen sayaç)
---> Remain.Card: Hafıza kartında kalan boş belleğe göre ölçüm yapar.
---> Remain.4GB: 4gb'lık maksimum dosya boyutuna göre ölçüm yapar. (İdeali budur.)
-> Movie Logging: Çekilen her video için, çekilen video ile aynı klasörde bir dosya açar ve içine video dosyası ile ilgili verileri yazar.
-> Movie Restart: Video çekimi herhangi bir sebeple durursa tekrar başlatır.
-> MovieModeRemap: Pratik bir seçenek. Manuel mode ve Movie modunun birbirine olan uzaklığı malum. Tekerleği çevir çevir yoruluyor insan. Biraz da acıyor makineye tabi. Bu özellikle Movie mod'u, neredeyse hiç kullanmadığımız ve Manuel mod'un hemen yanında olan A-DEPT modunun yerine alabiliriz. Artık tekerleği ölümüne çevirmek zorunda değiliz.
-> REC/STBY notif: Kayda başlangıç ve kayıt bitişte görsel/işitsel uyarı verir.
-> Movie REC Key: Video kayıt tuşunu "SET", "Half Shutter" olarak değiştirebilirsiniz.
-> Force LiveView: Video moduna geçildiğinde LiveView modunun otomatik açılması ile ilgili ayar. Monitörünüz varsa güç tasarrufu için kullanılabilir.
-> Shutter Lock: Video modunda tekerlekten shutter değiştirme özelliğini kapatır. Yalnızca "Expo" sekmesinden shutter ayarını değiştirebilirsiniz. Neden böyle bir şey yapmak istensin derseniz sebebi de var. Eğer bu özellik açık olmazsa shutter'ı orjinal firmware'de olmayan 1/24 gibi bir ayara getirdiğiniz zaman, izleme moduna girip çıktığınızda yada farklı bir moda geçip tekrar video moduna geldiğinizde shutter'ın 4000'e kaymış olduğunu farkedeceksiniz. Expo sekmesindeki "Exp.Override" ayarında da aynı sorun mevcut. Kamerayı açıp kapattığınızda bu ayar otomatik olarak OFF a dönüyor. Her açtığınızda tekrar ON yapmanız gerekiyor. Bir çözüm bulursam buradan paylaşırım. (Çözümü buldum. "Expo" sekmesinde de değişiklik ve gerekli açıklamaları yaptım. Özetle: "Exp.Override" seçeneği "ON" değil "AUTO" da olacak.) Shutter Lock'u ON durumuna getirerek en azından izleme moduna giriş çıkışlarda tekrar shutter ayarlamak zorunda kalmazsınız.
-> FPS Override: Oldukça eğlenceli ve faydalı olabilecek bir özellik. Video fps değerini istediğiniz kadar düşürebilirsiniz. Bunu yapmanın iyi yanı ise, FPS ile birlikte shutter'ınızı da aynı oranda yükseltebilirsiniz. Örneğin 4fps ile video çekerken shutter'ı 1/4'e çekersiniz ve karanlık bir ortamda normal şartlarda alamayacağınız kadar net bir görüntü alırsınız. Ancak bu video kaydını ancak hızlandırıp oynattığınızda elinizde akıcı bir görüntü oluşacaktır. Bir nevi Time Lapse. Bir örnek: http://vimeo.com/34408865 " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Not: Bu özelliği kullanırken, Canon'un kendi menüsünden ses kaydını kapatmayı unutmayın.
-> HDR Video: Çoğumuz için heycan verici bir özellik. Ancak düşündüğünüz kadar basit çalışmıyor. 60FPS ile çekim yaparken, kameranın her bir kareyi 100 ve 400 ISO da ardışık kaydettiğini düşünün. İzlediğiniz görüntü sürekli yanıp sönen bir video'dan ibaret oluyor. Bir dizi kurgu işleminden sonra bu frameler birleştirilip HDR video elde edilebiliyor. Bu konu için daha detaylı bir rehberi ayrıca hazırlamak gerekir.
Shoot
Fotoğraf çekimi ile ilgili ayarların bulunduğu sekme.
-> HDR Bracketing: HDR fotoğraf çekmek için buradan kaç tane ve sırasıyla hangi pozlamalarda fotoğraf çekileceğini ayarlayın. Bu seçenek ON konumda oluğu sürece denklanşöre her bastığınızda yapılan ayarlara göre sayıda ve pozlamada çekim yapar.
-> Intervalometer: Çok işlevsel bir özellik; Time Lapse! Belirli zaman aralıklarındad fotoğraf çekmek üzere kameranıza komut verebilmenizi sağlar. Altmenüden kaç saniyede/dakikada bir çekim yapılacağını ayarlayabilir, gece/gündüz geçişlerinde shutter değerini otomatik değiştirmesini sağlayabilirsiniz.
-> Bulb Timer: BULB timer'a isteğinize göre bir süre atayabilirsiniz.
-> LCD Remote Shot: LCD sensörlerini kullanarak fotoğraf çekebilirsiniz.
-> Audio RemoteShot: Kameranın bir ses algıladığında fotoğraf çekmesini sağlayabilirsiniz. Altmenüden algılanacak sesin minimum seviyesini ayarlayabilirsiniz. Örneğin bu ayar 10 iken bir konuşma bile fotoğraf çekmesini sağlayacakken 20-25 yapıldığında alkış yada patlama gibi daha yüksek bir ses algıladığında fotoğraf çeker.
-> Motion Detect: Kamera bir hareket algıladığında otomatik fotoğraf çeker. (Bunu ekrandaki pozlama değişikliğine göre anlar.)
-> Silent/Slit Pic: LiveView modunda shutter mekaniklerini kullanmadan fotoğraf çekebilirsiniz. Kullanmadım.
-> Mirror Lockup: Üstadlar daha iyi anlar. Eksik bilgi verip yanlış yönlendirme yapmak istemem.
Focus
Odak ayarlarını yapabileceğimiz sekme.
-> Trap Focus: Odak alanına bir obje girdiğinde otomatik olarak fotoğraf çeker.
-> Focus Patterns: Bilmiyorum Güncellenecek.
-> Follow Focus: Yön tuşlarını kullanarak focus yapabilmenize olanak sağlar. Harici bir mikrofonla kayıt yapıyorsanız görüntüde daha az titreşimle focus yapabilmenizi sağlıyor. Sağ-Sol ve Yukarı-Aşağı yön tuşları hızlı ileri - geri ve yavaş ileri - geri focus görevi görüyor.
-> Focus Stepsize: Kullanmadım, bilmiyorum.
-> Focus StepDelay: Kullanmadım, bilmiyorum.
-> Focus End Point: Deneme şansım olmadı ancak manuel lens kullanımında lensin gövdeyle "Register Distance" uyumsuzluğunu gidermek amaçlı kullanılıyor olabilir. Bilgisi olan varsa paylaşmaktan çekinmesin.
-> Rack Focus: Kullanmadım, bilmiyorum.
-> Stack Focus: Stackfocus kullanımını kolaylaştıran bir opsiyon. Stackfocus hakkında türkçe kaynak mevcut.
-> Sayfanın en altında lens ve odak bilgileri yer almakta. Yalnızca bilgilendirme amaçlı gösterilmektedir. Resimde de gördüğünüz üzre hala 18-55 kit lensi ile gezmekte olan, onu da geçin kendi makinasını eline alalı henüz bir hafta olmamış bir insanım.
Display
LCD Ekrandaki göstergelerle ilgili ayarları barındıran sekme.
-> UpsideDown mode: LCD ekranın görüntüsünü ters çevirir.
-> Screenshot (10S): Bu seçenek üstündeyken SET tuşuna basarsanız tam 10 saniye sonra ScreenShot çeker. Q tuşuna basarsanız anında çeker. Çekilen shotları izleme modunda aramayınız. Kafıza kartı root (anaklasör) içine kaydediliyor.
-> ML Info Bars: Magic Latern alt ve üst barlarının yerini belirleyebilirsiniz.
-> Force HDMI-VGA: HDMI'dan 720x480 çözünürlüğünde (orjinalden daha düşük) görüntü almak için kullanılabilir.
Arkadaşlar okul için eskişehire döndüm ve burada internetim kesilmiş. İnternetim açılır açılmaz konuya eklemeler yapmaya devam edeceğim. Buraya kadar olan kısım bilinmesi gerekenlerin çoğunu içeriyor. Geriye kalan menüler ise daha sonra işinize yarayacak kısımlar zaten. Menüler bittikten sonra ipuçları, sorun çözümleri ile ilgili kısımlarıda ekleyeceğim. Bittiğinde çok güzel ve geniş bir ML konumuz olmuş olacak. Üstadlarında yardımıyla tabi.. 🙂
saol kardes devamini sabirsizlikla bekliyoruz
İLK UZUN METRAJ FİLMİM : www.zamakfilm.com
http://www.yabancifilm.com" onclick="window.open(this.href);return false;
AZRAİL
http://www.youtube.com/watch?v=F68E08k_U5w" onclick="window.open(this.href);return false;
GERÇEK DÜŞ
http://vimeo.com/10479111" onclick="window.open(this.href);return false;
Teşekkürler.
Bana mı öyle geliyor yoksa sizin ML sürümü bir eski mi? Yenisinde menüler değişik de.
Bir de karta dosyaları açmak yetmiyor. Bootflag operasyonu yapuılmalı yani kart bootable olmalı. Onun için de EOSCard.exe diye küçük bir program var. O olmazsa karttan yazılım çalışmıyor.
Bir de güncelleme sürerken asla ve asla kameranın hiçbir tuşuna basılmaması gerektiğiniz eklemek lazım. Kamerayı kurcalayınca bir daha açılamayacak şekilde kapanabiiliyor.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Teşekkürler.
Bana mı öyle geliyor yoksa sizin ML sürümü bir eski mi? Yenisinde menüler değişik de.
Bir de karta dosyaları açmak yetmiyor. Bootflag operasyonu yapuılmalı yani kart bootable olmalı. Onun için de EOSCard.exe diye küçük bir program var. O olmazsa karttan yazılım çalışmıyor.
Bir de güncelleme sürerken asla ve asla kameranın hiçbir tuşuna basılmaması gerektiğiniz eklemek lazım. Kamerayı kurcalayınca bir daha açılamayacak şekilde kapanabiiliyor.
Menülerin görüntüsünü ML sitesinden almıştım ancak eski sürümlere aitmiş resimler yeni farkettim. En kısa zamanda yeni sürümün fotoğrafları ile değiştireceğim. Açıklamaları yeni menülere göre yapıyorum. Bahsettiğiniz programı sorun çözümü kısmında ekleyebiliriz. (ML Sitesinde de böyle yapmışlar.) Ben kartı kameradan formatladım. Daha sonra kart içerisine attığımız .fir uzantılı dosyalardan uygun olanı kameranın yazılımına müdahale edip hafıza kartını okumasını sağlıyor zaten.
Tuşlara basmama ile ilgili uyarıyı hemen ekliyorum.
Live View sekmesinin kullanımına ilişkin kısım eklenmiştir. Deli gibi diş ağrısı çekiyorum arkadaşlar mazur görün parça parça geliyor.
Eline sağlık. Şimdi de düzeltme/ekler:
Zebra: Renk ile ilgili değil. Pozlama ayarı ile ilgilidir. Görüntüye giren kısımların parlaklığı makinanın yakalayabileceği sınırların üzerine ya da altına geçiyorsa (ML'de %0-100dü sanırım) buralarda zebra şekiller ile uyarır. Pozlama çizgileri kayboluncaya kadar ya arttırılacak ya da azaltılacak. Yani renk kaybı değil ışık kaybı. Luma'yı gösterir.
Ghost image da kartta yüklü bir görüntüyü opasitesi yarım gibi ekrana bindirir. Yani cropmarks nasıl kenar çizgilerini oluşturuyorsa, GI de kadraja kaldığın yerden devam edebilmek ya da sonradan görüntüye eklenecek bir unsur için ideal. Mesela Greenscreen uygulamasında ya da farklı günlerde aynı yerde yapılacak çekimler için.
False color aslında profesyonel kameralarda ve monitörlerde olan bir özellik. Çekim ortamında renkleri kaydırarak pozlama yapabilmeni sağlıyor. Zebranın luma değerine göre yaptığını IRE değerine göre yapıyor. Yani bazı renklerin post aşamasında kopacağını ve kullanılamayacağını görerek ona göre ışık ayarı yaparsın. Renklerin IRE cinsinden değerlerini bilmek işe yarar bunu kullanırken. Ben bir tane resim koyayım:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Örneği ten rengi pembe görünür, IRE'ye dönüştürünce yukarıdaki resimdeki değeri çıkar. Bunları nasıl kullanacağını öğrenen kişi hem çekimde hem de sonrasında ağlamaz. Yani GY ya da Kamera operatörü olan kişinin kameraya hakim olması için bunları kullanmayı bilmesi lazım. Ayrıca bazı görüntü hatalarını false'a geçip normale dönerek düzeltebiliyorsunuz. Yani color reset görevi de yapıyor. False Color için LV modundayken Playe girip bir resme bakın, sonra LVye geri dönün, normal palet geri gelir.
Yaptığını takdir ediyorum. Bilgileri güncellersen ve ana mesaj tüm bilgileri kapsarsa bunları silebiliriz. Derli toplu orada olsun herşey. Eline sağlık tekrar.
Düzeltme: Başka bir şeyi kasterek yazdığım bir ifade yanlış anlamaya yol açar diye değiştirdim.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
yükledm fakat kaldırmaya çalıştığımda formatlıyorum.. derin format atıyorum. kendi kendine yenide yüklüyor??
Eline sağlık. Şimdi de düzeltme/ekler:
Zebra: Renk ile ilgili değil. Pozlama ayarı ile ilgilidir. Görüntüye giren kısımların parlaklığı makinanın yakalayabileceği sınırların üzerine ya da altına geçiyorsa (ML'de %0-100dü sanırım) buralarda zebra şekiller ile uyarır. Pozlama çizgileri kayboluncaya kadar ya arttırılacak ya da azaltılacak. Yani renk kaybı değil ışık kaybı. Luma'yı gösterir.
Ghost image da kartta yüklü bir görüntüyü opasitesi yarım gibi ekrana bindirir. Yani cropmarks nasıl kenar çizgilerini oluşturuyorsa, GI de kadraja kaldığın yerden devam edebilmek ya da sonradan görüntüye eklenecek bir unsur için ideal. Mesela Greenscreen uygulamasında ya da farklı günlerde aynı yerde yapılacak çekimler için.
False color aslında profesyonel kameralarda ve monitörlerde olan bir özellik. Çekim ortamında renkleri kaydırarak pozlama yapabilmeni sağlıyor. Zebranın luma değerine göre yaptığını IRE değerine göre yapıyor. Yani bazı renklerin post aşamasında kopacağını ve kullanılamayacağını görerek ona göre ışık ayarı yaparsın. Renklerin IRE cinsinden değerlerini bilmek işe yarar bunu kullanırken. Ben bir tane resim koyayım:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Örneği ten rengi pembe görünür, IRE'ye dönüştürünce yukarıdaki resimdeki değeri çıkar. Bunları nasıl kullanacağını öğrenen kişi hem çekimde hem de sonrasında ağlamaz. Yani GY ya da Kamera operatörü olan kişinin kameraya hakim olması için bunları kullanmayı bilmesi lazım. Ayrıca bazı görüntü hatalarını false'a geçip normale dönerek düzeltebiliyorsunuz. Yani color reset görevi de yapıyor. False Color için LV modundayken Playe girip bir resme bakın, sonra LVye geri dönün, normal palet geri gelir.
Yaptığını takdir ediyorum. Bilgileri güncellersen ve ana mesaj tüm bilgileri kapsarsa bunları silebiliriz. Derli toplu orada olsun herşey. Eline sağlık tekrar.
Düzeltme: Başka bir şeyi kasterek yazdığım bir ifade yanlış anlamaya yol açar diye değiştirdim.
Öncelikle katkılarınız için çok teşekkür ederim. Kameram henüz yeni olduğu için çok fazla teknik bilgi eksiğim var. Daha sonraki adımlarda da hatalarımı düzeltirseniz sevinirim. İnsanları yanlış yönlendirmemiş olurum.
Forumdan o kadar çok faydalandım ki, benim de ufakta olsa katkım olsun isterim. Böyle bir forum sürekli temiz ve hayatta kalmalı. Bir faydam olursa ne mutlu bana.
yükledm fakat kaldırmaya çalıştığımda formatlıyorum.. derin format atıyorum. kendi kendine yenide yüklüyor??
Bu gece yazıyı tamamlamayı düşünüyorum. Umarım işinize yarayacak bilgiler yazıda yer alır.
// Konu güncel. İlk mesajda Fulgura'nın belirttiği düzenlemeleri yaptım.
Sağol kardeşim oldukça yararlı bir konu olmuş
magic lanterni 550d makineme kurdum ancak ntg2 ile kayıt yaptığımda ses kaydı alamıyorum. yukarıdaki audio ayarlarının hepsini denedim. mükrofon sağlam. problem nedir anlamadım. ext. stereo'yu seçiyorum.
İLK UZUN METRAJ FİLMİM : www.zamakfilm.com
http://www.yabancifilm.com" onclick="window.open(this.href);return false;
AZRAİL
http://www.youtube.com/watch?v=F68E08k_U5w" onclick="window.open(this.href);return false;
GERÇEK DÜŞ
http://vimeo.com/10479111" onclick="window.open(this.href);return false;
magic lanterni 550d makineme kurdum ancak ntg2 ile kayıt yaptığımda ses kaydı alamıyorum. yukarıdaki audio ayarlarının hepsini denedim. mükrofon sağlam. problem nedir anlamadım. ext. stereo'yu seçiyorum.
Canon'un kendi menüsünden (ML değil) video çekiminden ses kaydının aktif olduğundan emin misiniz?
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
evet sound recording "on"
İLK UZUN METRAJ FİLMİM : www.zamakfilm.com
http://www.yabancifilm.com" onclick="window.open(this.href);return false;
AZRAİL
http://www.youtube.com/watch?v=F68E08k_U5w" onclick="window.open(this.href);return false;
GERÇEK DÜŞ
http://vimeo.com/10479111" onclick="window.open(this.href);return false;
NTG haricinde yani kendi mikrofonu ile sesli çekim yapıyor mu bari? Yani kendisi sesli çekiyor ve NTG ile ses kayboluyorsa ya jak/bağlantı noktasında ya da mikrofonun kendisinde sorun olmalı. Değişik şekillerde deneyip sorunun nedenini daraltabilirseniz çözmesi kolay olur.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
dahili mikrofon kayıt yapıyor. ntg2 ile (ext stereo) iken ses düzey göstergesi oynuyor, mikrofon da ayrıca denedim çalışıyor ancak kayıtta ses almıyor ntg2
İLK UZUN METRAJ FİLMİM : www.zamakfilm.com
http://www.yabancifilm.com" onclick="window.open(this.href);return false;
AZRAİL
http://www.youtube.com/watch?v=F68E08k_U5w" onclick="window.open(this.href);return false;
GERÇEK DÜŞ
http://vimeo.com/10479111" onclick="window.open(this.href);return false;
Mrb.Arkadaşım ML konusunda yaptığın açıklamalar çok faydalı (en azından benim için).
Ayrıca,zaman zaman bu konuda bilgi veren arkadaşlarda saolsunlar.Eksikler var tabiki ama başlangıç olarak faydalı.
Tüm ML hakkında menü bilgilerini TAM OLARAK toparlayıp yayınlayacak bir arkadaşta herhalde Cennette yerini garantilemiş olur 🙂
Çorbada tuzum olsun, Canon550d ve Magic Lantern v2.3 deneyimlerim...
İlk olarak, firmware version (türkçe menülerde yazılım güncellemesi gibi bir şeydi.) 1.0.9 olmasına rağmen ki ML'in bu versiyonunda istediği 1.0.9, kamera siyah ekran verdi ve kırmızı kart ışığı yanıp yanıp sönmeye başladı. Bildiğim duaları okuduktan sonra pili çıkarıp yeniden taktım. Böyle bir durumda, kamera elden gitmiyor, korkmamak lazım(mış).
Daha sonra, Canon'un internet sitesinden,
http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eosdigital7/firmware.html " onclick="window.open(this.href);return false;
bu link vasıtasıyla firmware'i indirdim. Bendeki 1.0.9, firmware de 1.0.9 demedim. Firmware kurulması ile bilginiz vardır muhakkak ama benim gibi yeni başlayanlar için kısaca anlatayım. İndirdiğiniz bir setup dosyası oluyor, setup dosyası size bir firmware dosyası veriyor, kameranın kartını bilgisayarınıza takıp bu dosyayı anadizine yolluyorsunuz. Kartı makinaya takıp ayarlar menüdeki ayarlardan yazılım güncellemesi olan yere ulaşıyoruz. Oraya girdiğimizde, size tuhaf hissetmenizi sağlayan "1.0.9 to 1.0.9" benzeri bir ibare çıkıyor, aldırmadan yüklüyoruz.
Firmware yüklendikten sonra, bir daha yüklüyoruz ML'i. Bu sefer güzel güzel yükleniyor. Daha sonra, yukarıdaki ayarları yaparken karşılaştığım bir sorun var.(bu arada yukarıda uzun uzun anlatan fastclick kardeşime de teşekkür ederim.)
Bazı ayarları aktif hale getirdiğinizde kırmızı bir nokta oluyor o ayarın yanında, Magic Zoom ayarını değiştirdikten sonra da böyle bir sorun yaşamıştım. "Magic Look does not support this video mode" benzeri bir şeydi, en altta yazıyor. Bunu düzeltmek için, normal menünün video bölümünden, 1080p'lik video modunu seçiyoruz ve bu hatadan da kurtuluyoruz.
Yine tecrübelerim oldukça sizinle paylaşmaya çalışırım, eğer yanlış bir şey de yazdıysam lütfen uyarın çünkü daha yeni yeni keşfediyorum bu "büyülü feneri".
yaşamak mı zor yoksa yuvarlak masa aks mı?