Forum

Solid State Disk ve Kurgu/Efekt Etkileşimi

61 Gönderi
14 Üyeler
0 Reactions
15.4 K Görüntüleme
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
Başlığı açan
 

Bu solid state disklerden alırsam atıyorum 60GB'lıklarından işletim sistemini buna gömeceğim, kurgu programlarını buna gömeceğim, yaptığım kurguya efektlere katkısı ne ölçüde olur. Kurguladığın dosyların mı solid state disk'te olması gerek illa. İkincisi daha iyi olabilir ama sadece programları atsan solid state disk'e o zaman etki ne ölçüde olur?

 
Gönderildi : 26/08/2012 9:19 pm
(@copen)
Gönderi: 911
 

adobe kullanacaksan programlar ve cıktıların aynı disk uzerinde olması faydalı diğer turlu cok supriz aksaklıklar cıkabiliyor

kötü iş kötü iştir en iyi teknoloji kullanılsa bile; iyi iş iyi iştir sadece kağıt kalem olsa bile....

 
Gönderildi : 26/08/2012 10:09 pm
(@homeros)
Gönderi: 0
 

Tüm bu anlatacaklarımı biliyor da olabilir ama ben yine de açık nokta kalmaması adına tek tek yazayım dedim -ayrıca dünya kadar boş zamanım var-,

Bu işletim sisteminin ve bu diskte yüklü olan programların hızlarını önemli ölçüde arttıracaktır -açılış süreleri, işlem süreleri vb.- Çünkü SSD'lerde rasgele erişim süresi Hard Disk'lere göre çeşitli durumlarda 600 kata kadar (şaka değil ciddiyim) ve hatta daha fazlasına kadar fark göstermektedir piyasadaki çoğu SSD'nin rasgele erişim süresi 0.1 ile 0.5 ms arasındadır ki bu süre genellikle çok değişken değildir (Çünkü Hard Disk'teki gibi mekanik bir durum yoktur) öte yandan Hard Disk'lerde bu süre ortalama 5-7 ms arasındadır ki bu 3'lere kadar düşebildiği gibi 11-12'lere de çıkabilir. Rastgele erişim süresi nedir dersen, veriler bildiğin üzere diskin üzerine yazılmakta. Bu disk Hard disk'te dvd, cd gibi lazer yardımıyla okunan ve hareket eden yuvarlak bir plaka iken, SSD'de ise RAM ve işlemci gibi üzerinde bit sayısı kadar transistör barındıran bir parçadır. Bu noktada Hard disk'te bir veri hard diskin iç bölümlerinde, biri dışarıda derken hard disk durmadan döner durur ve sürekli bu işlem gerçekleşir -hem işletim sistemi için hem de programlar için-, öte yandan SSD'de ise böyle duruma gerek yoktur çünkü veriyi çekmek için yüzlerce yol olduğu gibi mekanik bir işlem de gerçekleştirmemektedir.

Yani, kurgu yaptığını düşünürsek, bu esnada en az üç işlem gerçekleşir disk üzerinde 1- İşletim sisteminin genel veri alış-verişi, 2-Programın veri alış-verişi ve 3-Kurgu sırasında video üzerinde gezinmen sırasında gerçekleşen veri alış-verişi -ki diğer açık olabilecek programı vs. saymıyorum bile-

Yani sırasıyla,

İşletim sistemi sadece SSD'de yüklü olursa işletim sistemi oldukça hızlanır, ayrıca programın işletim sistemi içerisine yüklenen dosyalarına hızlıca erişilir falan feşmekan lakin kurgu sırasında video erişim hızın ve programın çalışma esnasında çağırdı kütüphaneler yavaş yüklenir.

İşletim sistemi ve Program SSD'de yüklü olursa, program ve işletim sistemi çok hızlı çalışır lakin videoya rastgele erişim süren kısıtlanır.

Yani bence biraz daha paraya kıyıp 120 GB'lık bir Hard disk alıp bunun içine işletim sistemi, program ve o sırada çalıştığın projeyi taşıman. Ki bir kısa film, tanıtım veya reklam olacağını düşünürsek taş çatlasın 30 GB olsun video dosyalarının boyutu. 6 GB işletim sistemi 14 GB Master Collection. 50 GB eder sana daha 70 GB yer kalır diğer zımbırtılar için. Ayrıca 60 GB SSD'ler 140 TL'den 120 GB'lar ise 200 TL'den başlıyor 60 TL'ye 60 GB bence gayet iyi bir alışveriş olur.

not: Ki sadece rastgele erişim süresinden bahsettim, okuma-yazma hızlarına hiç girmedim bile...

 
Gönderildi : 26/08/2012 10:24 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
Başlığı açan
 

Almak istediğim cevap buydu aslında. Tam da 60 gb -120 gb karşılaştırması yapıyordum söylediğin şeyler üzerinden, sağol barış.

Anlamadığım bir şey var ama "videoya erişim süren kısıtlanır" demişsin ya. Bu normal hard diskte olduğundan da mı daha çok süre olacağı anlamına mı geliyor, yoksa karşılaştırma yaparak SSD'ye göre mi daha kısa olur diyorsun?

 
Gönderildi : 27/08/2012 1:03 am
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
 

SSD'lerin fiyatlarının düşmesi HDD'lerin yükselmesi çok enteresan..
Bende 60'lık SSD var Adobe ve Adobe'nin cacheleri sadece SSD'de.Ayrıca o an çalıştığım ufak projeleri de SSD'de toplayıp çalışıyorum eğer ki çok büyük proje dosyaları değilseler.

1. SSD sistem kurmak feci mantıklı açılış, kapanışı çok etkiliyor.
2. Adobe için açılışlar çok hızlı, renderlanmış görüntülerin varsa bunlarda işe yarıyor ama başka bir yerden okutuyorsan pek farklı olmuyor, sadece açılış süreleri hızlı oluyor.

Tavsiyem 1TB gibi bir disk alıp yanına OCZ Synapse alman, asıl oyun o zaman başlıyor.Fiyatları biraz daha düşerse ben düşünüyorum. Öncesinde 60GB'ı sistem diskine cacheliyordum. Ama elektrik kesintisinde cache çöktüğü için (aslında çökmüyor daha hızlı olsun diye yedekleme yapmim dedim) sistem de çökmüş oldu. Neyse 1TB'a 64GB cachelersen o HDD'de kullandığın güncel veriler SSD'den okunmaya başlayacak 550MB vaat ediyor:) ben cache yaparken 350MB civarını gördüğümü bilirim ki Synapse sadece bu sistemlere özel bi disk daha stabil çalışacaktır.

Uzun lafın kısası eğer 1TB HDD gibi büyük diske sahip isen 250 lira civarına 1TB'lık(güncel verileri kullandığın) SSD'in oluyor gibi diyebiliriz.

http://www.ocztechnology.com/ocz-synapse-cache-sata-iii-2-5-ssd.html " onclick="window.open(this.href);return false;

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 27/08/2012 2:03 am
(@payitaht)
Gönderi: 0
 

Tavsiyem 1TB gibi bir disk alıp yanına OCZ Synapse alman, asıl oyun o zaman başlıyor.Fiyatları biraz daha düşerse ben düşünüyorum. Öncesinde 60GB'ı sistem diskine cacheliyordum. Ama elektrik kesintisinde cache çöktüğü için (aslında çökmüyor daha hızlı olsun diye yedekleme yapmim dedim) sistem de çökmüş oldu. Neyse 1TB'a 64GB cachelersen o HDD'de kullandığın güncel veriler SSD'den okunmaya başlayacak 550MB vaat ediyor:) ben cache yaparken 350MB civarını gördüğümü bilirim ki Synapse sadece bu sistemlere özel bi disk daha stabil çalışacaktır.

Uzun lafın kısası eğer 1TB HDD gibi büyük diske sahip isen 250 lira civarına 1TB'lık(güncel verileri kullandığın) SSD'in oluyor gibi diyebiliriz.

Hiçbişi anlamadım.

 
Gönderildi : 27/08/2012 2:10 am
(@babaluga)
Gönderi: 420
 

Ben de bütçeye göre 2x120GB gibi bir sistemle veya 2 x 60GB de olabilir RAID0 öneririm.. (Adobe tavsiyesidir öte yandan) Ben yaptım gayet hızlı hatta buralarda bir testi de var.. Ama daha fazla nasıl bir test değeri verebilirim bilmiyorum..

Şu anki sistemim şu..
i7 3770 ivy bridge
16GB Corsair RAM
2 x 120GB Corsair SSD RAID0 olarak (RAID0 Adobe tavsiyesidir)
NVidia GTX470 ekran kartı (Adobe tavsiyelerinden)

 
Gönderildi : 27/08/2012 3:15 am
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
 

Özet: Özel SSD'ler var cache yapıyorlar sadece. 1TB bi HDD'ye cache olarak tanıtıyorsun. misal 64GB SSD cache yaptın.1TB'ın önbelleği 64GB oluyor. Sık kullandığın 64GB'ı 550mb transfer hızı ile sunuyor sana. Açık oldu mu:) Bi bakıma 1TB'lık SSD'in oluyor

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 27/08/2012 3:44 am
(@payitaht)
Gönderi: 0
 

Anladım da hala kafama yatmadı 🙂 Denemem lazım.

 
Gönderildi : 27/08/2012 4:51 am
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
 

😀 Denenmişi var
http://www.pclabs.com.tr/2012/04/21/ocz-synapse-cache-64gb-ssd-incelemesi/5/ " onclick="window.open(this.href);return false;

Sistem hakkında detaylı bilgi:
http://www.pclabs.com.tr/2012/01/16/intel-smart-response-incelemesi/ " onclick="window.open(this.href);return false;

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 27/08/2012 5:27 am
(@homeros)
Gönderi: 0
 

SSD'leri Raid'lemenin mantığını anlamadım. Hadi RED görüntüleri olur belki bir nebze de DSLR HD videoları için SSD'ler tek başına zaten yeter de artar. Video erişim süresi de şöyle oluyor, SSD'de bu erişim süresi neredeyse yok denecek kadar az iken (Zira 0.1 ms'de dosyaya erişip sn ~500 MB ile önbelleklemeye başlanıyor.) Öte yandan normal hard diskte ise bu erişim ortalama 6 ms'de gerçekleşip -ki bu 12 ms'lere kadar bile çıkabiliyor- 35-40 MB ile ön belleklenmeye başlanıyor (7200 RPM ise 60 MB, 10000 RPM'de 80-90 MB) ki bu da yine %30-40 kadar düşüş gösterebiliyor eğer video dosyaları hard diskin merkez bölümüne daha yakınsalar. Ama tabi ki bunlarda yine sisteminin de etkisi olacaktır. Yani kötü bir konfigürasyon ile SSD, sağlam bir konfigürasyon ile RAID0'lı Hard disk (2 tane) sisteminden sağlam dayak da yiyebilir. O yüzden önce sistemini bir gözden geçir bence. Yani en az 4 çekirdekli i5 veya i7 ile birlikte 6-8 GB RAM ve belki de CUDA destekli bir ekran kartı olmadan SSD'ye para verme. Evet bir nebze olsun yine performans yükseltecektir ama değmez yani (Tabi bu benim fikrim, belki de çok iyi bir sonuç da verebilir ne bileyim)

 
Gönderildi : 27/08/2012 5:53 am
(@babaluga)
Gönderi: 420
 

😀 Denenmişi var
http://www.pclabs.com.tr/2012/04/21/ocz-synapse-cache-64gb-ssd-incelemesi/5/ " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Sistem hakkında detaylı bilgi:
http://www.pclabs.com.tr/2012/01/16/intel-smart-response-incelemesi/ " onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Bir arkadaş da böyle bir yorum yapmış..

SSD fiyatlarini dusurmemek icin atilan kirk takladan birisi bu SmartCache gibi sistemler, umarim yayginlasmaz.

Oncelikle pratikteki faydasi 100 dolar kesinlikle etmez yani madem SSD kullanacaksin 100-120 GB al bir ise yarasin…
Harddisk'in performansi olumcul derecede etkili, ayrica bellekleme yonetimini goren yazilim yine anahtar konumunda.
Kaldi ki zaten HDD'den SSD'ye bir defaya mahsus bellekleme diye birsey yok surekli kontrol ediliyor dosya degismis ise yeniden bellekleniyor.
Gunluk kullanicinin isletim sisteminin acilisina 10-15 sn civarina dusurmesi, ofis vb gibi uygulamalara daha cabuk erisim disinda hic bir faydasi yok.
Performans kullanicisi icin ise tamamen para israfi.
Ayrica SSD ureticilerinin ekmegine yag surecek bir hareket.
Cunki kacinilmaz sonun geciktirilmesi icin bir firsat sonucta, yani eninde sonunda dusecek fiyatlari bir sureligine de olsa geciktirip o surecte ceplerini tikabasa doldurmalarini saglamak.

Cok acimasizca elestiriyorum evet cunki hem fiyati hem getirisi 0'in altinda.
64 gb SSD on bellek icin kullanilacak…
Isletim dosyalari ve ofis dosyalarini hadi onbellekledik…
Gerisi?
Multimedia mi, arsiv mi, 3B uygulama projelerini mi, yazilim projelerini mi, oyunlarin paket arsivlerini mi nedir yani?

"OCZ Synapse Cache 64GB SSD sayesinde örneğin: 3 TB'lık bir mekanik disk kullanarak ortalama 100-120 MB/s okuma-yazma hızından, 554-491 MB/s okuma-yazma performansına (kullanılan mekanik diskin performansına göre skorlar değişebilir) hızlı bir şekilde terfi edip, kabaca 3 TB'lık bir SSD sahibi oluyorsunuz. "

Bu yorum iyi niyetli olsa da aslinda bence yanlis yonlendiriyor, yani 3TB SSD sahibi olmuyorsunuz, oyle sanip kendiniz kandiriyorsunuz sadece.
3 TB disk'in erisim suresi SSD'nin erisim suresini etkiledigi gibi SSD'nin erisim suresi de HDD'nin erisim suresini dolayisiyla performansini etkileyecek.
Oysa 100-128 GB bir SSD alarak yine 3 TB veri kullanilabilir, alinan disk'ten 16 gb civari Windows yahut Linux icin bellekleme alani olarak kullanilabilir ve yine 3 TB veri icin erisim son derece kolay olur.

Sozun kisasi:
Para israfindan baska birsey degil SSD caching.

 
Gönderildi : 27/08/2012 12:49 pm
(@ilkersn)
Gönderi: 0
 

sistemin video dosyaların ve montaj/efekt programın ssd nin içinde olursa render süren düşer sisteminde daha verimli çalışır. artı bunların içinde dönen bir disk olmadığı için bad sector olayıda olmaz. alınabilir fiyatlarda olanları. bana göre şu anda en fazla 160lıklar falan yani... diğerleri uçmuş. sonuçta işletim sistemini programlarını ve kullanacağın videoları at oraya. çalışmanı yap taşı sonra tekrar ikinci diskine... en mantıklısı o.

filmleriniz için müzikler

Son Kısalarımız: tesir Kader Eris
Kısa filmlerimiz, ücretsiz müzikler ve kendin yap videoları

 
Gönderildi : 29/08/2012 6:05 am
(@siyah-ok)
Gönderi: 211
 

HDD lerin fiyatlarının yükselmesinin sebebi tayland daki sel felaketi... fabrikaları kullanılamaz hale gelen devler kurdukları yeni fabrikalarında üretimi tamamen SSD üzerine kuracaklarmış...

yasına Siyah'ım...

 
Gönderildi : 31/08/2012 12:52 am
(@milofx)
Gönderi: 0
 

Özet: Özel SSD'ler var cache yapıyorlar sadece. 1TB bi HDD'ye cache olarak tanıtıyorsun. misal 64GB SSD cache yaptın.1TB'ın önbelleği 64GB oluyor. Sık kullandığın 64GB'ı 550mb transfer hızı ile sunuyor sana. Açık oldu mu:) Bi bakıma 1TB'lık SSD'in oluyor

Bu teknoloji raid yapılmış disk için de kullanılabiliyor mu? Yani misal bende 2x 1tb raid0 storage alanı var bunlar ana karta 2 kanallı express 3.0 portundan bağlı, bu teknolojiyi kullanarak onlara erişimi hızlandırabiliyor muyum?

 
Gönderildi : 09/09/2012 3:50 am
Sayfa 1 / 5
Paylaş: