Forum

Su altı çekimi

14 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
571 Görüntüleme
(@dr-reko)
Gönderiler: 45
Konu başlatıcı
 

Öncelikle merhaba arkadaşlar merak ettiğim bir konuyu paylaşmak istiyorum bilgisi ola arkadaslar yardımcı olur belki. Bı sahne var aklımda havuzun dibinde üstte yüzen birini çekmek. Yaz mevsiminde yapıldığı varsayarsak hangi saat uygun olur doğal ışıktan faydalanmak için. Biraz detaylar önemli yüzen kişinin. Nasıl yapilir diye düşünüyorum.

 
Gönderildi : 24/09/2020 8:57 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
 

Anladığım kadarıyla havuzun dibinden, yüzen kişiyi çekeceksin, çekilecek plan bu. Ters ışıkta çekim yapacağın için direkt ışık altında (öğlen güneş tam tepedeyken) olmaz, detayları çıksın istiyorsun karakterin, dik ışıkta silüet gibi olur. Yani bence sabah erken ya da akşam güneşinde güzel olur. Havuzun derinliğini, konumunu, aldığı doğal ışığı da bilmiyoruz gerçi, o yüzden en temizi sabah güneşinde al bir plan, renklere bakarsın istediğin gibi değilse bir de akşam güneşinde alırsın, karşılaştırırsın.

 
Gönderildi : 25/09/2020 2:57 am
(@dr-reko)
Gönderiler: 45
Konu başlatıcı
 

Teşekkürler. Festivale yollamayı düşünüyorum. Biraz detaylar onemli. dış çekimi alt- orta segment bir kamerayla çeksem( Canon veya Nikon) havuzun içinde çektiğimiz görüntünün kalitesiyle arasında bir fark olusurmu bunu nasıl önleriz.

 
Gönderildi : 25/09/2020 2:01 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
 

Şimdi şöyle, farklı kameralar tabii ki farklı renkler ve görüntüler verir, o yüzden mümkünse aynı kamerayı tüm filmde kullanmak en rahatı. Ancak bu seninki gibi projelerde mümkün olamayabiliyor. Farzet ki drone çekimin de var, su altında GoPro çekiminde var, dış çekim Canon çekimin de var. Mecburen kurguda yaklaştıracaksın, uyduracaksın birbirlerine. Eğer bu ciddi ve festivallik bir projeyse, çekim ve kurguyu şansa bırakma, bir görüntü yönetmeniyle konuş ve ona yaptır derim.

 
Gönderildi : 25/09/2020 6:58 pm
(@paciente)
Gönderiler: 2474
 

Yüzücünün detayları önemliyse, 15 stop aralığa sahip kameralar dışında hangi kamerayı kullanırsanız kullanın mutlaka ışık gerekecektir. Özellikle gopro kullanacaksanız ışık şart. Cem123 'ün söylediği gibi sabah saatlerini tercih edin.

 
Gönderildi : 25/09/2020 8:03 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
 

Yüzücünün detayları önemliyse, 15 stop aralığa sahip kameralar dışında hangi kamerayı kullanırsanız kullanın mutlaka ışık gerekecektir. Özellikle gopro kullanacaksanız ışık şart. @Cem123 'ün söylediği gibi sabah saatlerini tercih edin.

Hocam dinamik aralık gerekliliğinin 15 stop olmasını su altı olduğu için mi söylediniz yoksa bahsettiği karada yapacağı dış çekimleri de mi kapsadınız? Bunu aslında kişisel merakımdan soruyorum, an itibariyle herkesin elinde malum Fuji’nin modeli var, sanırsam 10 bile değil maksimum stopu, 9-10 arasında bir yerde diye hatırlıyorum, son 1-2 senedir de “artık low light durumunda ışık kullanmak da neymiş bu kadar yüksek diyaframlı lens varken” gibi bir algı var. Sizin görüşünüzü merak ettim.

 
Gönderildi : 26/09/2020 12:55 am
(@paciente)
Gönderiler: 2474
 

Hocam dinamik aralık gerekliliğinin 15 stop olmasını su altı olduğu için mi söylediniz yoksa bahsettiği karada yapacağı dış çekimleri de mi kapsadınız?

Su altı için söyledim. Dipten yüzeye doğru kayıt alınacaksa eğer.

Son yıllarda ışık kullanılmamasının temel nedenini, son dönem "videographer"ların çoğunun ışık ve diyafram kullanmayı bilmemelerine bağlıyorum. Diyaframın, video ve sinemada işlevi alan derinliği oluşturmak ya da sığ alan oluşturup detay göstermektir. Özellikle sinemada ışık dengelemek için diyafram kullanılmaz.

Yukarıdaki örnekten ilerlersek (havuzun tabanının mavi kaplamayla döşendiğini varsayıyorum): Yüzücüye ait detay istiyorsak diyafram minimum 5,6-8 aralığında olmalı ve pozlama kaybını gidermek için güçlü ışık kullanılmalı.
Havuz beyaz kaplamayla döşenmişse ışık şart değil. Doğal reflektör olacaktır, cep telefonu kamerası bile kabul edilir sonuç verecektir.

 
Gönderildi : 26/09/2020 3:46 am
(@cem123)
Gönderiler: 0
 

Evet yukarıdaki örnek üzerinden devam edersek anladım. Sorumun cevabını tam olarak aldım, ancak sorumu eksik sormuşum. Daha doğrusu araya bir cümle yazmayı unutmuşum. Şunu diyecektim aslında, ben son 1-2 senedir çok fazla, maksimum stopu 10 olan aynasız Fuji ve Sony orta segment makinelerle ışık kullanmadan, sadece yüksek diyaframlı geniş açılı prime lenslerle reklam, tanıtım, klip, kısa film gibi işler çeken videografçılara rastlıyorum ve aldıkları sonuçlardan da memnunlar. Sanırım Vlogging kültürü (Sadece nişan al ve ateş et dediğimiz), yanlış da olsa sinemaya da giriyor bazen. Aslında sinemada diyafram kullanımıyla ilgili söylediğiniz şey çok doğru.

 
Gönderildi : 26/09/2020 1:15 pm
(@paciente)
Gönderiler: 2474
 

Şunu diyecektim aslında, ben son 1-2 senedir çok fazla, maksimum stopu 10 olan aynasız Fuji ve Sony orta segment makinelerle ışık kullanmadan, sadece yüksek diyaframlı geniş açılı prime lenslerle reklam, tanıtım, klip, kısa film gibi işler çeken videografçılara rastlıyorum ve aldıkları sonuçlardan da memnunlar.

Bazen bilmemek mutluluktur:)

 
Gönderildi : 26/09/2020 1:26 pm
(@dr-reko)
Gönderiler: 45
Konu başlatıcı
 

Havuzlar genelde 1,5 metre ve mavi oluyor zemini. Beyaz zemin nadir oluyor. Spor salonunda gece görmüştüm havuzun içine aydinlatma yapilmış. Havuzun içindeki herşey görünüyordu.herhalde kamerayı alıp havuza girmeden girmeden karar veremicem.

 
Gönderildi : 26/09/2020 1:33 pm
(@paciente)
Gönderiler: 2474
 

Havuzlar genelde 1,5 metre ve mavi oluyor zemini. Beyaz zemin nadir oluyor. Spor salonunda gece görmüştüm havuzun içine aydinlatma yapilmış. Havuzun içindeki herşey görünüyordu.herhalde kamerayı alıp havuza girmeden girmeden karar veremicem.

Görüntü ekibiniz var mı? Siz mi çekeceksiniz?

 
Gönderildi : 26/09/2020 1:54 pm
(@dr-reko)
Gönderiler: 45
Konu başlatıcı
 

Tecrübeli birine danışma ve desteğiyle ben çekme niyetindeyim. Pandemiden dolayı kimseyle kesin görüşme yapamıyorum açıkçası.

 
Gönderildi : 26/09/2020 4:00 pm
(@paciente)
Gönderiler: 2474
 

Gopro kullanacaksaniz color sekmesinden flat seçeneğini kullanin. Havuz zeminindeki aydinlatmanin gün işiğinda faydasi olmaz. İşik bulamazsaniz kalvaniz ya da alüminyum levha gibi bir şey kullanip havuz tabanindan gün işiğini oyuncuya yansitmaya çalişin (biz bunu iki metrelik akvaryumda denemiştik, ucu ucuna kurtardi ama doyurucu değildi)
Eğer imkan varsa dişaridan güçlü bir işiği oyuncuya verin. Bu şekilde vücudunda kontur oluşturursunuz, hatlar keskinleşir.

Hiç biri mümkün değilse, sadece kamera kullanicaz derseniz:
Goproyu zemine sabitleyin. Kamera yüzeyi geniş görsün. Sabit kadrajda oyuncunun silüetini kaydedin. Bir açi de yakin plan, su altindan oyuncunun tam karşısından alın. Bu planda kamera oyuncunun karşi 45 derece alt açisinda olsun.
Birer plan da el ve ayak detayi alin.
Bu şekilde ışık kullanmadan gayet doyurucu olacaktir.

 
Gönderildi : 26/09/2020 4:40 pm
(@dr-reko)
Gönderiler: 45
Konu başlatıcı
 

Teşekkürler

 
Gönderildi : 26/09/2020 9:16 pm
Paylaş: