Forum

Video Editörlüğü İl...
 

Video Editörlüğü İle İlgili Birkaç Sorum Var

7 Yazılar
3 Üyeler
5 Likes
507 Görüntüleme
(@kdenlive)
Gönderiler: 3
Konu başlatıcı
 

Merhaba. Ben ileride video editörü olmak istiyorum. Bu konularda olabildiğince kendimi geliştiriyorum. Ancak şu an Premiere Pro gibi sektör standartı olan programları kullanamıyorum çünkü oldukça yüksek bir fiyatlandırmaya sahipler. Korsan kullanmak kesinlikle istemiyorum. Bu nedenle mecburen Kdenlive gibi ücretsiz yazılımlar ile çalışıyorum. Birçok işimi görüyorlar. Hedefim belli bir yere kadar bu ücretsiz yazılımlar üzerinde gelişmek. Sonrasındaysa Premiere Pro gibi profesyonel programları öğrenmek. 

Siz değerli üyelere sorum şudur, şu an Premiere, DaVinci yerine ücretsiz yazılımları öğrenmem bana bir katkı sağlar mı yoksa zaman kaybı mı olur? Ya da mesela bu sektörde kesinlikle Premiere vb. mi kullanmak zorundayız? Video editörlüğünde kullanılan yazılım önemli midir? Video editörü istediği yazılımı kullanabilir mi?

 
Gönderildi : 31/05/2021 12:06 pm
(@spidervis)
Gönderiler: 1242
Admin
 

Da Vinci'nin iki farklı versiyonu var. Biri ücretsiz, diğeri ücretli. Ücretsiz olan fazlasıyla iyi. Eksik bırakılanlar, çoğu kişinin kullanmayacağı özellikler. Ayrıca Da Vinci'de kısayol düzenini Premiere'e uygun şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Bu şekilde oraya da hazırlık yapılmış olur. Benim bugüne dek birlikte çalıştığım herkes Premiere kullanıyordu. Belki yavaş yavaş Da Vinci'ye geçenler olacaktır ama Premiere'in hakimiyeti daha yıllarca sürer.

 
Gönderildi : 31/05/2021 12:37 pm
kdenlive reacted
(@cem123)
Gönderiler: 0
 

Forumun "Kurgu" bölümüne yazdığım "Hangi kurgu programını seçmeliyim" isimli bir başlığım var, onu okumanı tavsiye ederim.

Linki de buraya bırakıyorum, açılmazsa arayarak bulursun.

http://filmfabrikasi.com/forum/kurgu/hangi-kurgu-programini-secmeliyim/#post-168246

 
Gönderildi : 31/05/2021 1:05 pm
kdenlive reacted
(@kdenlive)
Gönderiler: 3
Konu başlatıcı
 

Çok teşekkür ederim değerli cevaplarınız için.

"Hangi kurgu programını seçmeliyim?" konunuzu okudum ve oldukça beğendim. Emeğinize sağlık. 

 
Gönderildi : 31/05/2021 2:12 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
 

Çok uzun bir metin yazdığımı hatırlayıp soruna cevap vermeye karar verdim. 

Öncelikle, eğer tam zamanlı/maaşlı ya da freelance olarak piyasada, sektörde çalışacaksan, reklam ajanslarından, televizyon kanallarından, prodüksiyon şirketlerinden bahsediyorum, o zaman mecburen sektör standardı olan programı, yani Premiere Pro'yu öğreneceksin, kaçışın yok. Maaşlı çalışacaksan gerek yok ama eğer freelance çalışacaksan iyi bir bilgisayara yatırım yapman da gerekecek, dolayısıyla tek maliyetin programın kendisi olmayacak. Buradaki en büyük maliyetin zaman maliyeti olduğunu unutma tabii ki, programı öğrenmek, ustalaşmak için aylarca çalışacaksın; bence en önemlisi bu.

Her program sana bir şeyler katar, hiçbiri zaman kaybı olmaz, ancak bunlar "bilgi" katkıları olur, kariyer katkıları değil. Evet, kurgu adına bir çok şeyi herhangi bir programdan öğrenebilirsin ancak kariyer yapacaksan bu programın Premiere Pro olmasında fayda var. Tabii bu durum sektörün neresinde olduğunla alakalı. Mesela ben ufak bir yer işletiyorum, bugün bir video editörü alacak olsam işe, hangi yazılımı kullandığına bakmam, istediği yazılımı kullanabilir. Ben yaratıcılığına bakarım, o programla neler yapabildiğine, neler çıkarabildiğine bakarım.

Çok kısa bir hikaye anlatacağım. Birkaç sene önce çok sayıda düşük bütçeli kurgu işi alıyordum ve aslen grafik tasarımcısı olan ve kurgu bilgisi sıfır olan asistanıma bu işleri verdim çünkü başka işlerle meşguldüm. Bizim bilgisayarlardan birinde de Movavi diye çok ucuz bir program vardı. Aslen video editörüydü ama slayt falan yapmak için kullanıyorduk sanırım, öyle ciddi bir program değildi. Windows Movie Maker'ın gelişmiş versiyonu gibi bir şeydi. 160 TL'lik bir programdan bahsediyorum. Canavar gibi bir bilgisayar gerektirmeyen, öğrenmesi 10 dakika, ustalaşması 30 dakika olan bir programdan bahsediyorum. Benim asistan, o programla harikalar yarattı. Yaratıcılığını konuşturdu mesela. Sonra işten ayrıldı, kariyerine farklı bir yön çizdi ama onu ve yaptığı işleri hiç unutmam.

Şuan mesela benim post-prodüksiyon bilgisayarımda da güncel versiyonu kuruludur Movavi'nin. Bayılıyorum sunduğu rahatlığa. Tabii şöyle bir şey var, ben ufak işler yapıyorum. Turkcell'e reklam filmi çekmiyorum. Düğün klipleri, çok düşük bütçeli tanıtım filmleri falan hazırlıyorum, dolayısıyla benim müşterim bana kullandığım programı sormaz, sonuca bakar. 🙂

Premiere Pro'nun uzmanı olman bir şey sağlamaz sana. O kadar çok uzmanı var ki. Bunu paraya dönüştürmen için işin teknisyenliğinden fazlasını yapmak gerekiyor artık. Yaratıcılık, özgünlük, ilginç fikirler gibi...

 
Gönderildi : 31/05/2021 2:33 pm
(@kdenlive)
Gönderiler: 3
Konu başlatıcı
 

@cem123 Çok çok teşekkür ederim, zaman ayırıp güzel güzel yazmışsınız. Dedikleriniz çok doğru... 

 
Gönderildi : 31/05/2021 6:57 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
 

Kolaylıklar ve başarılar dilerim.

 
Gönderildi : 01/06/2021 5:44 pm
kdenlive reacted
Paylaş: